Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Cupa României: Avancronica grupei C (Cluj, Steaua, Dinamo)

Cupa României: Avancronica grupei C (Cluj, Steaua, Dinamo)

La mijlocul acestei săptămâni au avut loc șapte partide din prima etapă a Ligii Naționale de Baschet Masculin. Campionatul național ia acum o scurtă pauză, iar în weekend-ul prelungit se joacă 15 meciuri din Cupa României, la capătul cărora vom afla 6 participante la Final 8.

În această vară, Federația Română de Baschet, odată cu promovarea a două grupări în Liga Națională, a decis schimbarea formatului Cupei României. Așadar cele 18 trupe au fost împărțite în șase turnee a câte trei echipe, urmând ca fiecare să joace cu fiecare câte un singur meci. Câștigătoarele grupelor, alături de cele mai bune două locuri doi, se califică la Final 8-ul Cupei României.

Grupa C este alcătuită din U-BT Cluj-Napoca, CSA Steaua București și CS Dinamo București, formație ce va și găzdui turneul din 1-3 octombrie. Cele trei adversare vor lupta după următorul program:

CS Dinamo București vs. U-BT Cluj-Napoca (Sâmbătă, 1 octombrie, ora 19:00, FRB TV)

U-BT Cluj-Napoca vs. CSA Steaua București (Duminică, 2 octombrie, ora 19:00, FRB TV)

CSA Steaua București vs. CS Dinamo București (Luni, 3 octombrie, ora 19:00, Digisport, Prima Sport & FRB TV)

În cele ce urmează, vom prezenta pe scurt fiecare echipă, axându-ne pe Regulamentul Specific care va fi aplicat în Cupa României. Din acest sezon, grupările sunt obligate să joace în permanență cu doi români pe teren, dintre care unul trebuie să fie U23.

U-BT Cluj-Napoca

Străini: Karel Guzman, Stefan Bircevic, Andrija Stipanovic, Jordan Taylor, Leo Meindl, Victor Sanders

Români (peste 23 de ani): Patrick Richard, Nandor Kuti, Emi Cățe

Români U23: David Lăpuște, Eduard Roschnafsky, Akos Szentkuti, Modibo Diaby

După performanțele obținute în sezonul 2021-2022, staff-ul lui U-BT a păstrat nucleul de jucători al echipei și a realizat cinci transferuri: Taylor, Meindl, Sanders, Cățe și Roschnafsky. Alb-negrii au câștigat primele două meciuri oficiale din acest sezon, învingând-o pe CSO Voluntari în SuperCupa României și pe CSM Ploiești în prima etapă a Ligii Naționale.

Trupa lui Mihai Silvășan se află la început de drum, a avut mai mulți absenți în perioada de pregătire, iar aceste aspecte se văd în jocul clujenilor. Aceștia au comis multe greșeli în runda inaugurală a LNBM, iar defensiva nu a funcționat eficient întotdeauna. Cu toate acestea, ardelenii și-au dovedit potențialul, au arătat un joc colectiv excelent și au găsit soluțiile de a câștiga.

Lăpuște și Szentkuti au primit multe minute în duelul cu CSM Ploiești și s-au descurcat foarte bine, în timp ce Roschnafsky a părut crud pentru nivelul Ligii Naționale. Rămâne de văzut cum vor evolua aceștia în weekend.

CSA Steaua București

Străini: Zarko Djuric, Karlo Vragovic, Strahinja Jovanovic, Peter Olisemeka, James Farr

Români (peste 23 de ani): Titus Nicoară, Vlad Negoițescu

Români U23: Albert Stan, Luca Vasile, Alex Hărănguș, Andrei Panait, Robin Mandisodza, Vladimir Spârlac

Spre deosebire de adversarele sale, CSA Steaua București a stat în prima etapă a LNBM, după ce confruntarea cu CSM Constanța a fost amânată. Trupa militară a disputat mai multe jocuri de pregătire în presezon, având parte și de meciuri mai bune dar și de partide în care accidentările și-au spus cuvântul.

Gruparea lui Mladen Jojic poate fi dominantă sub panou, acolo unde îi are pe Farr, Olisemeka, Djuric și Nicoară, în timp ce Vragovic poate oricând să erupă ofensiv. Dintre jucătorii U23, Stan și Vasile au fost în formă în amicale, reușind prestații solide. Totuși, U-BT și Dinamo au autohtoni mult mai experimentați așa că steliștilor le va fi foarte greu în această grupă.

CS Dinamo București

Străini: Jeremiah Tilmon, Darnell Edge, Donte Ingram, Marquis Addison, Toni Katic

Români (peste 23 de ani): Andrei Mandache, Rareș Uță, Radu Vîrnă, Vlad Moldoveanu

Români U23: Ștefan Grasu, David Pătru, Sasha Son, Luca Cârstea

Dinamo a mutat foarte interesant în această vară, fiind văzută drept una dintre favoritele principale la câștigarea Cupei României. În prima fază, conducerea grupării bucureștene s-a concentrat pe asigurarea unui nucleu important de baschetbaliști autohtoni și astfel au ajuns în Ștefan cel Mare Moldoveanu, Uță, Vîrnă și Grasu.

În ciuda așteptărilor pe care le-au creat, elevii lui Aleksandar Trifunovic au avut parte de o misiune dificilă în prima etapă, fiind aproape de a ceda confruntarea cu CSM Galați. Toni Katic, un fundaș care și-a arătat valoarea în stagiunea trecută, la U-BT, nu a evoluat în acest meci și nu a apărut nici pe foaia de joc.

În privința autohtonilor de peste 23 de ani, Dinamo nu duce lipsă de soluții însă, dintre cei U23, doar Grasu are experiență mai mare. Cu toate acestea, „Câinii Roșii” pot să fie extrem de periculoși, mai ales dacă reușesc să aibă un joc omogen.

Așadar, lupta pentru prima poziție în grupă se va da între U-BT Cluj-Napoca și CS Dinamo București. Campioana României are lotul mai puternic, însă gruparea dinamovistă s-ar putea să aibă jucătorii mai potriviți pentru Regulamentul Specific al Cupei României. În orice caz, ne așteaptă niște dueluri interesante în Sala Dinamo din Capitală.

*foto: Facebook – Dinamo București Baschet, Baschet Rapid, csmploiesti.ro

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!