Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Derby-ul etapei a 17-a din LNBM se joacă la Timișoara între echipa locală și BC Mureș

Radu Bărăian

Radu Bărăian
21.01.2017

BC SCM Timișoara și BC Mureș Târgu Mureș vor trage cortina peste cea de-a 17-a etapă din Liga Națională de Baschet Masculin cu un duel direct care se va disputa duminică în Sala „Constantin Jude” din Timișoara. Derby-ul rundei va debuta la ora 20:00 și va putea fi urmărit în direct pe postul de televiziune DigiSport 3. 

Confruntarea dintre „lei” și „tigri” este una de importanță maximă pentru ambele combatante, având în vedere lupta pentru un loc în primele 6 echipe la finalul sezonului regulat. În cazul unei victorii a mureșenilor, atunci cele două echipe vor face rocada în clasament, dat fiind faptul că acestea sunt vecine. Mai exact, înaintea întâlnirii directe, Timișoara este pe 6 în clasament cu un bilanț de 8 victorii și 7 înfrângeri, având la activ 23 de puncte. De cealaltă parte, BC Mureș, cu un joc mai puțin disputat, este pe 7 cu 8 meciuri câștigate și 6 pierdute și un total de 22 de puncte. 

Echipa pregătită începând cu această săptămână de Tudor Costescu a cedat în runda precedentă partida de la Pitești cu BCM U, scor final 73-94, asta după ce în urmă cu o etapă a reușit o surpriză, victora din Banat cu Steaua CSM EximBank București, scor 86-82. În tot acest timp, elevii lui Barnabas Szaszgaspar au stat în ultima rundă de campionat, însă au la activ 4 victorii consecutive cu Oradea, Galați, U-BT și Dinamo. Totuși, vicecampioana en-titre nu a stat degeaba în ultimele două săptămâni, având 2 partide în grupele FIBA Europe Cup cu Elan Chalon și Gaziantep, ambele însă cedate. 

Finalul rundei cu numărul 17 din Liga Națională ne propune astfel un duel mai mult decât interesant și echilibrat între două formații cu state vechi în baschetul masculin românesc. În ultimii 11 ani cele două au dat piept de 28 de ori în partide oficiale, printre care și o finală de Cupa României, iar de cele mai multe ori echilibrul și-a făcut simțit prezența.  În cele 28 de confruntări directe din 2005 încoace, bănățenii și-au adjudecat 15 partide, în timp ce 13 întâlniri le-au revenit mureșenilor, de unde tragem primele concluzii că tot timpul acest duel Mureș vs. Timișoara a stat sub semnul echilibrului. Mai mult de atât, în ultimii 5 ani, cele două combatante au dat piept de 14 ori, timp în care într-o singură partidă câștigătoarea s-a impus la mai mult de 15 puncte diferență. Acest lucru s-a întâmplat în toamna anului 2011, atunci când Timișoara s-a impus în propriul fief la 23 de puncte diferență, 90-67. De la respectiva confruntare și până în prezent cel mai mare ecart a fost de 14 puncte, multe dintre partide fiind decise doar în finalul jocului. 

Ultima confruntare directă dintre timișoreni și mureșeni s-a consemnat în turul actualei ediții de campionat, atunci când suspansul a fost din nou la el acasă între cele două combatante. Mai exact, BC Mureș a câștigat dramatic duelul de pe teren propriu cu BC Timișoara, scor final 82-81, după ce arbitrii întâlnirii au avut nevoie de proba video de la DigiSport pentru a desemna câștigătoarea. 

Cel mai important meci al acestei etape din LNBM va fi condus de o brigadă formată din Marius Ciulin, Mircea Șerban și Ciprian Ciocan, în timp ce observator din cadrul Federației Române de Baschet va fi Doru Vinași. 

*Foto: Toth Csaba

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!