Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

DIVIZIA A MASCULIN. ANALIZĂ. Etapa a 8-a: O greșeală imensă a umbrit mult așteptatul derby Mediaș - Ploiești

Adrian Micinic

Adrian Micinic
15.11.2011

Etapa a 8-a din sezonul regulat al Diviziei A masculin a consemnat schimbarea liderului în clasament. Acest lucru a fost posibil pe fondul erorii pe care Gaz Metan Mediaș a comis-o folosind timp de 11 secunde cinci jucători străini simultan. Astfel, BC Timișoara, care a obținut cea mai lejeră victorie stagională, a urcat pe prima poziție. Echipele din Cluj, Târgu-Mureș, Oradea și Ploiești au egalat formația din Mediaș în clasament, deoarece gruparea de pe Târnava Mare nu a primit niciun punct.

Energia Rovinari - CSM București 82-81

Formația pregătită de către Slobodan Nikolic a obținut prima victorie în ultimele patru partide disputate. Gorjenii au învins la capătul unui meci extrem de echilibrat și cu un final excepțional.

Deși a condus mare parte din repriza a doua, CSM s-a văzut ajunsă din urmă, iar Energia Rovinari a izbutit un parțial de 8-0, ce a cuprins două reușite de la distanță purtând semnăturile lui Stefan Nikolic și Brice Kabengele pentru a duce scorul la 75-72 în favoarea gazelor.

Au urmat câteva libere, iar Brandon Fields a înscris un coș de două puncte prin care a mărit diferența la patru lungimi în penultimul minut de joc. După un timeout solicitat de Hristu Șapera oaspeții au marcat din acțiune prin Căruțașu și Martinic, cel din urmă chiar la intrarea în ultimul minut al meciului.

Nikolic a înscris un coș de două puncte la următoare acțiune ofensivă, pentru ca David Steffel să încununeze o seară excelentă cu două aruncări libere transformate când mai erau cinci secunde de joc. Martinic a stabilit rezultatul final cu o aruncare de trei puncte cu două secunde înainte de final, Nikolic a ratat două libere, iat Fometescu a fost extrem de aproape să înscrie din propria jumătate de teren la expirarea timpului de joc.

David Steffel a fost cel mai bun jucător al partidei. Pivotul ceh a revenit în angrenajul Energiei după o absență de două meciuri cauzată de o accidentare. El a realizat un double-double și a avut un indice de 30 la eficiență.

Printre remarcați se mai numără Louis Darby de la gazde, autor a 20 puncte și 11 recuperări, respectiv Goran Martinic - 24 puncte, 4 pase decisive și Garry Gallimore 18 puncte, de la CSM.

Energia Rovinari câștigă pentru a 3-a oară în acest sezon și întrerupe o serie de trei înfrângeri consecutive, iar CSM București pierde primul meci în ultimele patru runde, suferind al 4-lea eșec stagional.

BCM U Pitești - U Mobitelco Cluj-Napoca 58-72

Campioana în exercițiu a României a repurtat a 6-a victorie stagională pe fondul unui joc suficient de bun al băieților lui Marcel Țenter pentru a bifa un succes fără emoții.

BCM U Pitești a rămas în urmă de la început și s-a zbătut să revină pe tabela de marcaj însă acest lucru nu i-a fost la îndemână. Elevii lui Tudor Costescu au avut mari probleme la finalizare în fața defensivei din Cluj, dar și la capitolul recuperări. Gazdele nu au avut niciun avantaj pe parcursul acestui meci pe tabela de marcaj și au fost dominate la interior, acolo unde au avut doar 20 puncte spre deosebire de cele 48 ale adversarului.

Darko Vujacic a avut doar 2/14 la aruncările din acțiune în această confruntare pentru un total de 7 puncte și niciunul dintre jucătorii care au efectuat mai mult de patru aruncări din acțiune nu a avut procentaj de măcar 50%.

Americanul Damien Kinlock, ultimul jucător sosit la Pitești, a fost principalul marcator și recuperator al echipei sale cu 14 puncte și 7 recuperări. El a stabilit noi repere personale stagionale la capitolele puncte și eficiență.

De cealaltă parte, Zoran Krstanovic a fost din nou principala armă ofensivă și a fost la o recuperare de double-double. David Lawrence a izbutit un meci solid și totodată a avut cea mai solidă prestație personală în acest sezon. Acest lucru i-a fost la îndemână chiar împotriva echipei la care a debutat în Divizia A.

Mihai Silvășan a avut o contribuție importantă pe faza ofensivă, totalizând opt puncte (100% la aruncările de două puncte) și 5 pase decisive cu 15 la eficiență.

Oaspeții au avut probleme la aruncările de la distanță, Lawrence fiind singurul care a conectat din spatele semicercului.

Astfel, BCM U Pitești rămâne fără victorie pe teren propriu de la începerea sezonului regulat al Diviziei A. Trupa lui Costescu înregistrează al 4-lea eșec intern, respectiv pe al 6-lea la general.

U Mobitelco, care a încasat doar 58 puncte, are două victorii consecutive și se menține în grupul urmăritor din fruntea ierarhiei.

SCM U Craiova - Dinamo București 98-106

Dinamo a bifat cea de-a 3-a victorie de la revenirea în Divizia A și s-a revanșat pentru seria pierdută în turneul playout al ediției de campionat 2009/10, care a trimis-o în al doilea eșalon al țării.

Formația pregătită de către Nicolae Toader s-a văzut condusă chiar și la 20 puncte pe tabela de marcaj în prima jumătate, una în care americanul Allen Durham, cel mai eficient jucător al campionatului, a avut doar 4 puncte și 4 recuperări.

Craiova a mizat foarte mult pe aruncări de la semidistanță și distanță în prima parte pentru a construi acel avantaj. LeVar Seals și Branislav Tomic au avut câteva combinații de efect care au expus defensiva adversă. De altfel, precizia aruncărilor din echipa gazdă a făcut ca meciul să pară dezechilibrat. Dinamo a revenit pe finalul reprizei pentru a se apropia la 9 puncte înainte de pauză.

În partea a doua, Allen Durham a oferit multe momente de satisfacție pentru echipa sa, iar alb-roșii au continuat să beneficieze de aportul extraordinar al lui Josh Brown, dar și din partea lui Antonio Haymon. De cealaltă parte, Craiova nu a găsit soluții pe faza defensivă, o mare dilenă în jocul doljenilor în acest debut de sezon. De asemenea, la celălalt capăt al terenului, finalizarea nu a mai funcționat în aceeași parametri precum în prima repriză.

Astfel, Dinamo a preluat conducerea înaintea terminării sfertului 3, scorul cu zece minute înainte de final fiind de 80-75 pentru oaspeți. Andrei Bădilă a marcat un coș de trei puncte care a adus definitiv avantajul pentru bucureșteni. Aceștia au apelat la tandemul Durham - Brown pentru a consfinți victoria.

Deși a avut procentaje mai bune la aruncările din acțiune, Craiova a plătit tribut raportului net inferior la posesii pierdute (21-8) și mingi câștigate (3-13). De asemenea, oltenii au ratat nouă aruncări libere din cele 30 acordate.

Branislav Tomic a dispărut în partea a doua a meciului, iar LeVar Seals nu a mai fost atât de precis din spatele semicercului pentru Craiova înainte de a fi descalificat. De asemenea, Iulian Orbeanu a comis cinci greșeli personale și nu a fost prezent pe finalul unui meci solid din punctul său de vedere.

Brown a stabilit un nou record stagional la puncte marcate, iar împreună cu Durham și Haymon au marcat 88 din totalul punctelor formației oaspete.

BC Mureș - CS Otopeni 105-64

Formația pregătită de către Deri Csaba a înregistrat una dintre cele mai convingătoare victorii stagionale, una la o diferență de 41 lungimi care spune multe despre situația în care se află formația din județul Ilfov.

Ardelenii au jucat excelent și s-au comportat foarte bine la finalizare, dar în același timp se poate spune că au profitat de faza defensivă extrem de puțin eficientă a adversarului.

Desprinderea a venit în mod logic pe fondul unui joc excelent prestat de către Virgil Stănescu pe parcursul primei reprize. Deși a rulat întregul lot înscris pe foaia oficială, BC Mureș nu a făcut concesii și a surclasat adversarul la toate capitolele. Astfel, mureșenii au depășit suta de puncte marcate într-un meci pentru prima dată în acest sezon.

JuJuan Cooley nu a fost atât de prezent în joc precum de obicei, dar el a făcut destule pentru a contribuit la desprinderea din primul sfert. Calvin Watson a fost, alături de Stănescu, principalul marcator al învingătorilor în acest meci.

Jason Forte a fost ajutat de această dată de către Stănescu și de juniorul Ioan Alin Borșa la capitolul spectacol. Americanul s-a ales cu buza spartă dar a opinat la finalul partidei că se aștepta la o replică mai serioasă din partea aviatirilor.

CS Otopeni a avut număr dublu pe posesii pierdute, a permis adversarului 12 intercepții mai mult, a fost dominată categoric la recuperări (23-35), iar raportul coșurilor din acțiune (21-39) ne scutește de orice comentarii.

Individual niciun jucător nu a oferit satisfacție, iar din punct de vedere statistic, Angel Santana și Vladan Jocovic s-au ridicat la nivelul așteptărilor.

Americanul Cortney Scott a petrecut doar 12 minute în teren la acest meci. Niciun alt jucător nu a reușit să-l suplinească cu succes.

BC Mureș bifează a 3-a victorie consecutivă și pe cea de-a 6-a la general. În schimb, CS Otopeni a înregistrat a 7-a înfrângere consecutivă în acest sezon competițional.

CSȘ Giurgiu - CSM Oradea 59-80

Meciul de la Giurgiu nu a avut istoric datorită seriozității cu care oaspeții au tratat acest meci. Pornind cu prima șansă în acest meci, elevii lui Cristian Achim au acordat respectul cuvenit unei echipe greu încercate dar care încet-încet arată mai bine și s-au apărat foarte bine.

Bihorenii au conectat prin cvartetul ex-iugoslav Maric - Markovic - Pesic - Topcov, autor a 28 puncte din totalul de 30 din primul act. În continuare giurgiuvenii au încercat dar nu au reușit să se apropie pe tabela de marcaj. Acest lucru se datorează serii dificile la finalizare pentru gazde. Desigur la acest lucru a contribuit și defensiva adversă.

Oradea a etalat din nou acel joc colectiv care i-a adus victoriile de la Sibiu și Târgu-Mureș. Au rezultat 20 de reușite la capătul unor combinații între doi sau mai mulți oameni. Patru jucători au depășit pragul de zece puncte, opt oameni au bifat peste 11 minute de joc și fiecare din cei zece folosiți a marcat din acțiune.

Învingătorii au avut 50% la aruncările din acțiune și au transformat șapte aruncări de la distanță.

Cu excepția lui Daniel Bivolaru (1/2 din acțiune) niciun jucător al formației nou promovate nu a atins 50% la aruncările efectuate din acțiune). De asemenea, elevii lui Djordje Jovicic au au avut 9/18 la linia de pedeapsă. Așadar, o seară în care era imposibil de câștigat pentru giurgiuveni.

Individual, Bojan Grubisic a fost principalul marcator, el având 13 puncte dar și 11 recuperări (opt ofensive). De asemenea, Zoran Milovic a avut 11 puncte și 10 recuperări. Ambii au realizat primul double-double stagional. De notat aportul lui Cătălin Vlaicu, autor a 6 puncte și 11 recuperări.

În schimb, gazdele au salvat din aparențe prin dăruire, dominându-și adversarul la recuperări (44-37), cu 21-8 la recuperări ofensive.

Nemanja Maric a fost cel mai eficient om al meciului cu 14 puncte, 7 recuperări, 7 pase decisive și 3 intercepții pentru 22 la eficiență în 33 minute de joc. Milos Pesic a fost principalul marcator, autor fiind a 16 puncte, la care a adăugat 5 pase decisive și 4 recuperări.

Deși a condus chiar și la 26 puncte pe tabela de marcaj, trei oameni din trupa lui Achim au petrecut peste 30 minute în teren la acest meci: Pesic, Maric și Markovic.

În urma acestui rezultat Oradea are un bilanț pozitiv în deplasare (3-2), respectiv unul ce cuprinde șase victorii și două înfrângeri la general.

CSȘ Giurgiu înregistrează al 3-lea eșec într-o săptămână și al 5-lea consecutiv. Echipa lui Jovicic urmează să joace și a doua restanță, pe 16 noiembrie, la Sibiu.

BC Timișoara - Politehnica Iași 104-48

Baschet Club Timișoara a preluat șefia clasamentului în Divizia A la baschet masculin într-o zi în care a întâlnit cel mai tânăr, lipsit de experiență și totodată abordabil adversar din actuala ediție de campionat. Practic s-au întâlnit noul lider și ultima clasată în ierarhia la zi.

Leii din Banat au spulberat pe Politehnica CSȘ Unirea Iași cu scorul de 104-48. Elevii lui Predrag Badnjarevic nu au făcut concesii în drum spre cea de-a 6-a victorie consecutivă în campionat. Vizitatorii nu au avut niciodată avantaj pe tabela de marcaj, iar cea mai mare diferență a fost de 58 puncte.

Tehnicianul ex-iugoslav a rulat întregul lot înscris pe foaia oficială, fiecare primind cel puțin opt minute de joc. Toți au marcat din acțiune, iar juniorii Leonard Filip și George Toth au realizat cele mai bune prestații în scurtele lor cariere în Divizia A. Raportul punctelor marcate de rezerve a fost de 47-6.

De cealaltă parte, lipsită de unul dintre juniorii importanți, Vlad Cobzaru, echipa din Moldova a beneficiat de prestația lui Vlad Popovici, autor a 15 puncte și 4 recuperări cu 5 posesii pierdute.

Oaspeții au pierdut posesia mingii de 31 ori, iar amfitrionii au profitat de acest lucru pentru a intercepta mingea în 23 de rânduri.

Pe parcursul întregului meci, noul lider al campionatului a executat 45 de aruncări de două puncte. Dintre acestea 33 au găsit ținta pentru un procentaj de 73% la acest procedeu.

Antrenorul ieșenilor, Costel Moscalu a explicat drumul infernal parcurs de baschetbaliștii clubului moldav pentru acest meci. Este de-a dreptul incredibil chinul la care anumiți sportivi sunt supuși în mileniul 3.

BC Miercurea Ciuc - CSU Sibiu 87-121

Echipa de pe Cibin a înregistrat cea de-a 5-a victorie în ultimele șase meciuri disputate. CSU s-a impus fără probleme în fața unei echipe haotice.

Mizând foarte mult pe garnitura de start trupa lui Cătălin Vulc a atins pragul de 30 puncte în trei sferturi ale acestei confruntări. Până la jumptatea meciului diferența a crescut la 23 puncte, pentru ca rezultatul final să consemneze un ecart de 34 lungimi.

În primele cinci minute s-a consemnat schimbare la conducere de zece ori, însă Sibiu a terminat sfertul inaugural cu un parțial de 16-6 pentru a începe desprinderea. Oaspeții au aruncat cu multă încredere din spatele semicercului și au stabili un nou record al echipei în acest sezon: 14 reușit din 33 de încercări!

Miercurea Ciuc a aruncat mingea la interior, iar această abordare le-a adus gazdelor 60 puncte pe tabela de marcaj. Problema a fost însă la aruncările de pe semicerc, unde a totalizat 4/23 pentru 17%. De asemenea, harghitenii au pierdut posesia mingii de 24 ori, față de 11 câte s-au consemnat în echipa sibiană.

Cinci jucători al Sibiului au marcat cel puțin 18 puncte în acest meci. Americanul Devon Austin a stabilit recorduri personale cu 26 puncte și 25 la eficiență.

În replciă, Christopher Long, Emmanuel Dies și Enrico Tucker au avut 15 puncte fiecare.

În total, 12 jucători au atins sau depășit pragul de 10 puncte în acest meci.

Echipa din Sibiu bifează a 5-a victorie stagională și are șanse mari de a se alătura plutonului alcătuit din U Mobitelco Cluj, CSU Ploiești, BC Mureș și CSM Oradea, care va fi completat foarte probabil de Gaz Metan Mediaș, toate cu 14 puncte după opt etape.

BC Miercurea Ciuc rămâne cu o victorie după opt runde.

Gaz Metan Mediaș - CSU Ploiești (95-97) 0-20

Meciul de la Mediaș a fost marcat de o greșeală din partea gazdelor care au avut simultan cinci jucători străini în teren. Conform regulamentului formația ardeleană va fi sancționată cu înfrângere prin forfait (0-20) și nu va bifa niciun punct în clasament.

Vă invităm să citiți (dacă nu ați făcut-o deja) materialele publicate de TotalBaschet referitor la meciul de la Mediaș:

INCREDIBIL. CS Gaz Metan Mediaş a evoluat cu cinci străini pe teren
Mike Jones s-a accidentat grav în meciul cu Gaz Metan Mediaş
Ionuţ Georgescu: "Suntem fericiţi însă nu doream să câştigăm cu preţul accidentării lui Jones"
Gaz Metan Mediaș a încălcat regulamentul și pe vremea când juca în BIBL
VIDEO. Bucuria prahovenilor după ce Gaz Metan a evoluat cu cinci jucători străini
STATISTICĂ. În istoria Diviziei A s-au mai consemnat două cazuri precum cel de la Mediaș
Vladimir Arnautovic: "A fost o greşeală a adversarului pe care am semnalizat-o"
Dan Popa: "A fost o neatenţie totală din partea noastră"
Asesoft a triumfat în meciul care a durat șapte minute
EDITORIAL. Vinovatul fără vină!
VIDEO. Accidentarea lui Mike Jones
Craig Moore: ”Ce s-a întâmplat cu Asesoft a fost groaznic!”

Foto flash: Frăţilă Daciana Codruţa

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!