Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

DIVIZIA A MASCULIN. Mediaș sau Ploiești?

Adrian Micinic

Adrian Micinic
12.11.2011

FIȘĂ MECI - AVANCRONICĂ - CLASAMENT - ETAPA 8

Gaz Metan Mediaș și CSU Asesoft Ploiești se vor confrunta, sâmbătă (12.11), în derby-ul etapei a 8-a în sezonul regulat al Diviziei A la baschet masculin - ediția 2011/12. Va fi un meci între două echipa aflate pe o pantă ascendentă din punct de vedere al ultimelor rezultate înregistrate.

Formația pregătită de către Ovidiu Teleabă este singura neînvinsă de la începutul sezonului regulat, iar cea antrenată de către Vladimir Arnautovic a adunat cinci succese după ce a fost bătută în primele două runde.

Va fi un meci între două echipe cu pretenții la câștigarea titlului dar la ora meciului niciuna dintre protagoniste nu se va gândi la acest lucru. Importantă va fi victoria directă în fața unui adversar de calibru, a unui potențial adversar în calea spre acel râvnit titlu de campioană.

Știm foarte bine, Gaz Metan a tânjit la acest trofeu în precedentele două ediții de campionat dar de fiecare dată a dat greș însă nu a renunțat nici acum. În schimb, CSU Asesoft  încearcă să cucerească acel trofeu pe care și l-a însușit de șapte ori consecutiv, dar l-a pierdut în sezonul precedent.

Va fi un duel între două echipe care s-au aflat în fruntea ierarhiei în sezonul regulat și au avansat în careul de ași ai Cupei României respectiv în playoff-ul Diviziei A. Aici trebuie adăugat faptul că formația de pe Târnava Mare a oprit hegemonia Ploieștiului asupra trofeelor puse în joc în baschetul românesc. Acest lucru s-a întâmplat în semifinalele Cupei României - ediția 2010, la Sibiu.

Ținând cont de ultimele noutăți precum și de modul în care a demarat acest sezon competițional, atât din punct de vedere al rezultatelor cât și al jocului prestat, poate pentru prima dată în istorie o confruntare Mediaș vs Ploiești o are drept principală favorită pe actuala deținătoare a Cupei României.

În ceea ce privește rotația, cele două echipe se comportă radical diferit în acest debut de sezon competițional.

Gazdele meciului de sâmbătă (12.11) folosesc o rotație ce cuprinde 8-9 oameni, fiecare dintre aceștia având capacitatea de a decide soarta unui meci în campionatul nostru. Desigur, câțiva dintre aceștia au un rol mai important însă bine definit în angrenajul Mediașului.

Gaz Metan mizează foarte mult pe cuplul Jarrett Howell - Deven Mitchell. Cei doi americani au mediile cele mai înalte la capitolul minute de joc dar sunt oamenii care produc și cele mai multe în jocul ofensiv al Gazului. În plus, Howell este un adevărat lider, practic antrenorul din teren. În schimb, Mitchell se simte excelent din punct de vedere fizic și are capacitatea de a se impune pe ambele faze ale jocului datorită acestei combinații de forță cu inteligență în joc.

Rotația formației ardelene mai cuprinde un nume de maximă importanță. Vorbim aici despre Titus Nicoară. Deși a fost titularizat o singură dată în primele șapte runde, sportivul născut la Oradea este cel mai eficient jucător al liderului. Plasamentul, intuiția și forța sunt calitățile sale principale, iar împreună cu Mitchell formează un tandem redutabil la capitolul recuperări ofensive.

Ivan Ivanovic este o piesă redutabilă și împreună cu americanul Craig Moore sunt jucătorii capabili de a îngropa adversarul chiar dacă nu au parte de minge atât de mult precum cei trei mai sus enumerați.
Amândoi pot face lucruri incredibile pentru echipă. Chiar dacă sârbul joacă la interior, iar americanul pe semicerc, fiecare este caracterizat de capacitatea de a marca cu ușurință și mult în intervale de timp relativ scurte.

Uriașul Ionuț Drăgușin este o permanentă amenințare. Cel mai înalt jucător din campionat, are un potențial pe măsura taliei, fiind și o mână stângă care în combinație cu acea înălțime creează probleme oricui îi iese în cale. De asemenea, Tudor Jucan, prin entuziasm și lucrurile mărunte dar atât de importante pe care le produce pentru echipă, este un jucător ce trebuie respectat și nu poate fi neglijat.

Alături de aceștia, în rotație ar putea să apară, în funcție de necesități, pregătire fizică și formă sportivă, Scott VanderMeer, Tudor Dumitrescu respectiv Florin Muntean.

CSU Asesoft Ploiești este mai scurtă ca oricând. Cel puțin de când a început să cîștige meciuri și campionate sau trofee. Trupa lui Arnautovic a făcut o completare în efectivul de jucători, având la ora actuală cinci străini în componență.
Chiar și așa, vicecampioana nu se compară cu acea echipă alb-albastră care excela prin opțiuni pe aproape fiecare post și în orice situație. Înaintea sosirii lui Anton Kazarnovski, prahovenii au rulat doar șase oameni în partidele pe care le-a câștigat și în cadrul cărora a avut de muncit pentru a se impune.

Aleksandar Vlahovic, deși aflat la primul sezon în Divizia A, a devenit prima și pe situații de maximă importanță singura opțiune pentru postul de conducător de joc. Lipsit de experiență, lucru vizibil în primele șapte runde, el compensează printr-o capacitate iețită din comun de a pune puncte ușoare pe tabela de marcaj. Cu mai mult curaj și mai multă libertate din partea băncii tehnic, el poate fi un jucător periculos chiar și la Mediaș.

Levente Szijarto și Mike Jones formează un cuplu foarte interesant pe posturile 2-3. Parcă niciunul nu este extremă clasică, dar se completeză foarte bine într-o ligă în care nu sunt prea multe extreme clasice de certă valoare. Totuși, ei vor trebui să țină cont de faptul că poate întâlnesc cel mai bun jucător din România pe postul 3 la ora actuală. Iar acest lucru nu sună prea bine pentru multipla campioană a României.

Jones este un jucător inteligent care se descurcă foarte bine pe semicerc dar și în duelurile fizice, indiferent că el sau adversarul are mingea. Americanul trebuie să se apropie cât mai mult dacă nu chiar să depășească media sa de puncte dacă e ca prahovenii să aibă vreo șansă aici. Duelul său cu Mitchell va fi pe cât de atractiv pe atât de important pentru a ne face o idee în ceea ce privește potențialul actual al jucătorului cu numărul 23 de la Ploiești în raport cu cei mai buni jucători din ligă.
Szijarto este cunoscut ca fiind unul dintre cei mai serioși jucători din campionat, iar bogata sa experiență reprezintă un plus pentru echipa sa.

Drasko Albijanic, Andrei Căpușan și israelianul Kazarnovski se vor completa cu Cătălin Burlacu pe posturile înalte. Desigur, Căpușan, prin ultima achiziție efectuată, ar putea avea mai multe apariții înspre exterior și posibil mai dese finalizări de la semidistanță ori de pe urma unor pătrunderi și mai puțin de pe urma unor lansări în zona de trei secunde.
Fără îndoială, pentru a avea șanse la victorie, CSU Ploiești va miza și va încerca să maximizeze potențialul și valoarea lui Burlacu. Ieșeanul are avantajul aruncării de la distanță în raport cu adversarul său direct, dar în funcție de rotație el poate apărea sub coș, acolo unde Ploieștiul va trebui să facă un efort eroic.

Albijanic și Kazarnovski vor vedea cel mai puțin mingea, dar fiecare dintre ei are potențialul necesar de a contribui altfel în jocul echipei. Capacitatea lor de a recupera va fi testată în acest meci.

Rade Dzambic ar fi ultima piesă din rotație și dacă nu vor fi fluierate foarte ușor contactele din timpul meciului nici nu vom vedea alți jucători în teren pentru oaspeți. Sârbul se află la cel mai modest debut de sezon din cariera sa în România. El a fost omis complet în victoria cu Otopeni și apoi rulat foarte puțin și atunci când au fost probleme cu greșelile personale la senatorii de drept. Totuși, la experiența dobândită așteptările fanilor prahoveni ar trebui să fie mari, pentru că Turbo Rade are potențialul de a exploda. Iar acest moment ar putea fi chiar la Mediaș.

Cheile meciului pentru Mediaș sunt recuperările și aruncările de la distanță. Lucruri care vor caracteriza echipa lui Ovidiu Teleabă în acest sezon competițional. De cealaltă parte, deși întâlnește o formație veterană și trecută prin multe războaie, CSU Asesoft va miza pe cartea experienței. O asemenea echipă nu poate fi subestimată și ar fi grav pentru Mediaș dacă va comite această greșeală.

Ținând cont de evidenta superioritate a ardelenilor în anumite aspecte ale jocului respectiv pe anumite posturi în desele dueluri directe care se vor consemna la care se adaugă avantajul terenului propriu o recomandă drept favorită clară pe Gaz Metan Mediaș. Dar Ploieștiul are potențialul de a se impune și sunt convins că toată lumea de la Asesoft vede acest meci ca pe o șansă de a reveni acolo unde era spre finalul sezonului regulat în ediția precedentă de campionat.

 Gaz Metan Mediaș   STATISTICA   CSU Asesoft Ploiești 
 108.3   - puncte marcate -   84.0 
 77.7   - puncte primite -   72.1 
 62.9%   - procentaj 2 puncte -   57.5% 
 45.3%   - procentaj 3 puncte -   32.1% 
 76.9%   - procentaj libere -   65.7% 
 40.4   - recuperări -   36.1 
 13.8   - recuperări ofensive -   10.4 
 26.6   - recuperări defensive -   25.9 
 20.9   - pase decisive -   16.1 
 13.1   - mingi câștigate -   9.1 
 15.1   - mingi pierdute -   13.6 

Foto: Daciana Codruța Frățilă și Ionuț Badea

2 comentarii la aceasta stire:
  • BC Mureș Târgu Mureș TrafficJam :

    ...
    o analiza foarte buna, felicitari Adi!
    astept si analiza meciul cu nerabdare :)

    cu 12 ani în urmă (12.11.2011) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe Adi Micinic :

    @TrafficJam
    Mulțumesc frumos. Și eu de abia aștept meciul. :)

    cu 12 ani în urmă (12.11.2011) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!