Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

„Domn' profesor, aici toată lumea cântă”

„Domn' profesor, aici toată lumea cântă”

Entuziasm, curiozitate, timiditate, pasiune, emoție, melancolie, bucurie, stare de spirit, mândrie, curaj, transformare, magie – pare a fi o listă aleatorie de cuvinte, însă nu este. Dimpotrivă, este rezumatul scurt al unei seri speciale trăite de 26 de elevi din Câmpia Turzii la duelul dintre U-BT Cluj-Napoca și Filou Oostende, din grupa K a Basketball Champions League.

Printre cei 3276 de suporteri prezenți în BTarena, elevii profesorului de istorie Alexandru-Paul Țogorean au trecut, cel mai probabil, neobservați. Însă, pentru mulți dintre ei, aflați pentru prima oară la un meci de baschet, experiența de a vedea live succesul obținut de U-Banca Transilvania le va rămâne întipărită multă vreme în memorie.

Alexandru a făcut cunoștință cu baschetul în urmă cu peste 15 ani, când a fost adus de bunicul său, „u-ist adevărat”, la Sala Sporturilor „Horia Demian”. S-a îndrăgostit imediat de acest sport, a început să îl practice și să vină tot mai des la meciurile lui U.

La fel ca elevii săi, Alexandru a fost atras, în primul rând, de atmosfera din sală. În perioada respectivă, rivalitatea dintre U Mobitelco și CSU Asesoft Ploiești era foarte mare, iar suporterii clujeni umpleau până la refuz scaunele disponibile, în încercarea de a-și împinge favoriții spre victorie.

Primele mele sentimente sunt legate de fani”, ne-a mărturisit Alexandru Țogorean. „Asta m-a impresionat la început – atmosfera. În clasa a patra, copil fiind, nu mi-am dat seama ce înseamnă să fii un suporter adevărat. Însă, treptat am apreciat tot mai mult dragostea și fidelitatea fanilor. Gândește-te la finalele cu Asesoft. Multe finale, multe eșecuri. Am fost acolo în sală, le-am trăit pe toate”.

Acesta este și motivul pentru care Alexandru (28 de ani), în prezent profesor de istorie la două școli din Câmpia Turzii, și-a dorit să-i aducă la Sala Polivalentă pe o parte din elevii săi. „Pe oamenii pe care i-am cunoscut de-a lungul timpului, i-am invitat la baschet. Au venit cu mine la sală și acum au ajuns să vină constant. Au rămas fermecați de atmosferă. Tocmai de aceea mi-am dorit să vin cu clasa la baschet – să vadă atmosfera, să vadă cum iubesc oamenii echipa asta. E special”.

Copiii dintr-o clasă de a 8-a la care predă Alexandru au văzut pe Instagram mai multe story-uri legate de baschet și au fost curioși să afle de ce este profesorul lor atât de pasionat de acest sport. Au început să joace baschet la școală, să învețe regulile și apoi și-au dorit să vină la meci la U-BT. „Domn' profesor, nu ne duceți și pe noi?”, au insistat elevii.

Alexandru a acceptat provocarea și a început să caute variante de a veni la Cluj, la un joc din Basketball Champions League. Inițial, voiau să participe la partida lui U-BT, programată în 25 ianuarie, împotriva câștigătoarei dintre Prometey și Hapoel Ierusalim. Seria s-a prelungit, meciul s-a amânat, astfel că Alexandru și elevii lui au luat decizia de a veni la duelul cu SCM U Craiova, din 22 ianuarie. Nici acesta nu s-a mai jucat și planurile au fost date din nou peste cap.

În cele din urmă, situația s-a stabilizat, iar profu' de istorie și clasa lui au ales să participe la jocul cu Filou Oostende, din BCL. „De aproape două săptămâni, de când am programat întâlnirea, numai acesta a fost subiectul în clasă. Abia aștept să trăiesc alături de ei meciul, să împărtășesc împreună cu ei dragostea pentru baschet”, spunea Alexandru cu câteva minute înainte de startul partidei.

Tot atunci, l-am întrebat ce își dorește să învețe elevii săi de pe urma acestei experiențe. „Să fie mai luptători în fiecare aspect al vieții”, a venit răspunsul profesorului. „Sportul, în general, asta te învață. Competiția te învață să fii luptător, dar să fii și corect. Pe mine, baschetul m-a învățat să fiu un om disciplinat. Baschetul are foarte mare legătură cu viața. Cu Darussafaka, clujenii au revenit de la -18 și au învins. No, asta te învață baschetul”.

În timpul discuției, pe hol a început să se audă vacarmul provocat de galeria lui U-BT, pregătită să intre în sală. Elevii Școlii Gimnaziale „Mihai Viteazul” din Câmpia Turzii au așteptat curioși și cu o oarecare timiditate să vadă ce urmează. N-a fost nevoie de prea mult timp pentru ca frica de necunoscut și sentimentul copiilor că nu aparțin acestui loc să dispară. Dimpotrivă, la tonul dat de profesorul lor, elevii au cântat, au aplaudat și au trăit intens tot meciul.

După o singură repriză, copiii erau deja fascinați. „Este pentru prima oară când vin la un meci de baschet, dar sunt foarte impresionată. Deci mi se pare ceva magic, ca din povești. E o stare de spirit foarte plăcută. Te relaxează însă, în același timp, e și o senzație de adrenalină”, a povestit Daria, cu o bucurie molipsitoare, sesizabilă în zâmbet și în glas.

Alin, un alt elev din clasa lui Alexandru, a fost și el plăcut surprins de atmosfera de la meci. „Sunt foarte impresionat. Atmosfera e foarte, foarte faină. M-am simțit bine. Coșurile au fost unul după altul, n-am avut timp nici să respir. E prima dată când sunt la un joc de baschet, dar o să mai vin cu prima ocazie”.

La finalul pauzei, copiii și-au reluat rolul de susținători fervenți ai jucătorilor lui Mihai Silvășan și s-au bucurat de o repriză controlată de către gazde. După trei sferturi petrecute la inelul al doilea, profesorul Alexandru i-a dus pe elevi cu un etaj mai jos, lângă galerie, pentru a trăi la intensitate maximă ultimele zece minute.

Richard și compania s-au menținut la conducere și au obținut cel de-al doilea succes din grupa K a Basketball Champions League, scor: 86-75. A urmat sărbătoarea, iar elevii lui Alexandru, comasați în primele două rânduri ale tribunei, au făcut cunoștință de aproape cu celebrul cântec „Șalalalalalala, o, haide U”.

Treptat, sala a devenit din ce în ce mai goală, însă copiii din Câmpia Turzii au rămas tot acolo, i-au salutat pe jucători și au făcut fotografii cu ei. În cele din urmă, cu greu s-au despărțit de un loc care, pentru două ore, a devenit ca o casă pentru ei. Totuși, au promis să revină.

La mult timp după terminarea meciului, mesajele elevilor curgeau pe grupul de WhatsApp, făcut special pentru această deplasare. „Pe lângă modul cum au jucat, atmosfera a fost de vis”, „Pentru mine este un moment de neuitat... aproape am rămas fără voce”, „Pe scurt, ne apucăm de baschet și noi” au fost doar câteva dintre impresiile cu care au rămas copiii din clasa lui Alexandru.

Aceștia au început deja să se gândească la următorul joc la care să vină în BTarena. Pe clujeni îi așteaptă dueluri tari în luna martie, când primesc vizita lui Unicaja Malaga și a lui Prometey.

A fost un vis devenit realitate să pot să împărtășesc cu elevii mei o pasiune pe care o am de când eram de vârsta lor”, a explicat Alexandru Țogorean. „Cel mai mult le-a plăcut atmosfera. Mi-au spus: domn' profesor, aici toată lumea cântă!”.

*foto: Filip Istrate

5 comentarii la aceasta stire:
  • U BT Cluj-Napoca studentU :

    foarte tare
    stiri pozitive, bravo!

    cu 2 ani în urmă (09.02.2022)
    • Istrate David:

      studentU
      Mulțumim frumos!

      cu 2 ani în urmă (09.02.2022)
    Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca hunterUCJ :

    Frumos...
    ...foarte frumos. Copii ăia nu-și dau seama încă... dar marea lor majoritate sunt deja ”infectați” pe viață :-)... sper să-și aducă aminte mereu cu plăcere de meci și de seară.

    Felicitări lui Alexandru pentru treaba asta. Și felicitări lui David pentru (încă) un articol fain.

    cu 2 ani în urmă (09.02.2022)
    • Istrate David:

      hunterUCJ
      Da, și eu am spus că deja i-a prins virusul baschetului :))) Mulțumesc mult pentru aprecieri!

      cu 2 ani în urmă (09.02.2022)
    Raspunde
  • damayor16 :

    Bravo
    The teacher did a great job. Education is not only in the classroom. Moments like these are what we live for. Haide U

    cu 2 ani în urmă (09.02.2022) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!