Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Duminică (21.08), România întâlnește echipa Statelor Unite ale Americii

Adrian Micinic

Adrian Micinic
20.08.2011

Moment de maximă importanță pentru baschetul românesc și unul ce onorează în mod deosebit tinerii baschetbaliști români prezenți la Shenzhen, pentru Jocurile Mondiale Universitare. Ei se află în fața unui meci oficial în compania reprezentativei Statelor Unite ale Americii. O ocazie cu care foarte puțini jucători de baschet din România se întâlnesc. Partida se va disputa duminică (21.08), cu începere de la orele 15:30 (ora României).

Așadar, echipa națională universitară a ieșit din calculele pentru medalii la Jocurile Mondiale Universitare de la Shenzhen, în China. Tricolorii au fost depășiți de Canada, scor 58-71, la capătul unui meci în care, cu o singură excepție, nord-americanii au condus pe tabela de marcaj.

Echipei pregătite de către Dan Calancea și Cristian Achim nu îi rămâne altceva de făcut decât să continue în turneul locurilor 5-8. Iar pentru a avea parte de suficientă motivație, tricolorii vor întâlni în următorul meci echipa națională a Statelor Unite ale Americii.

Fără îndoială, într-un concurs așa cum este Universiada, nimeni nu își dorește cu adevărat să întâlnească echipa S.U.A. Motivul este cât se poate de simplu: șansele unei victorii împotriva acestui adversar, indiferent de numele jucătorilor aflați în teren, sunt minime. Însă, atunci când soarta îți scoate în cale această echipă trebuie să se simți onorat. Dar și motivat suplimentar.

Statele Unite ale Americii au pornit cu prima șansă la medalia de aur în concursul de baschet masculin de la Universiada din acest an așa cum o fac de fiecare dată când participă la o întrecere internațională de asemenea anvergură.

Americanii sunt antrenați la Shenzhen de către Matt Painter, antrenorul echipei Purdue Boilermakers, pe care o pregătește în NCAA din anul 2005. Acesta a ocupat funcția de antrenor asistent al echipei naționale U19 masculin care a cucerit medalia de aur în urmă cu doi ani. Painter a preluat funcția de antrenor principal al echipei universitare pe 20 ianuarie anul curent. El a fost declarat de trei ori cel mai bun antrenor al conferinței Big Ten (2008,2010, 2011). În ultimul sezon, Purdue a fost eliminată în turul al doilea al turneului NCAA 

El îi are drept asistenți pe Martin Cuonzo, de la universitatea Tennessee și pe Brad Stevens (foto 2), de la universitatea Butler. Acesta este nimeni altul decât cel care a calificat pe Bulldogs în finala NCAA atât în 2010 cât și în 2011. Vorbim despre o universitate care până la apariția lui Stevens nu a avut niciun rezultat notabil în campionatul universitar nord-american.
Când în discuție este adus numele lui Stevens, tinerii iubitori ai baschetului universitar nord-american cu siguranță acordă atenție deosebită. Vorbim despre un antrenor care la doar 34 de ani este la fel de popular precum legendele baschetului nord-american. În patru ani, de când ocupă funcția de antrenor principal la Butler, el a avut 117 victorii și are o rată de succes fabuloasă - 82.4%, Bulldogs pierzând doar 25 de meciuri sub comanda sa.

Lotul de jucători este alcătuit din următorii:

- fundași: Marcus Denmon, Ashton Gibbs, Scoop Jardine, John Jenkins, Orlando Johnson, Ray McCallum, Darius Miller
- extreme: Draymong Green, JaMychak Green, Greg Mangano
- pivoți: Tim Abromaitis, Trevor Mbakwe

În această echipă se află doi proaspăt absolvenți (eligibili, asemenea lui Vlad Moldoveanu, să participe la Universiada din acest an), opt jucători care intră în ultimul an din programul universitar și câte unul care va absolvi în anul 2013, respectiv 2014.

Scoop Jardine este cel mai vârstnic jucător al acestei echipe, fiind singurul născut în 1988. El este absolvent al celebrei universități Syracuse și în ultimul sezon de NCAA a avut medii de 12.5 puncte, 5.9 pase decisive și 1.6 intercepții. Echipa sa a pierdut în runda a 3-a din turneul NCAA.

Dintre ceilalți jucători, se remarcă Darius Miller (foto 3), component al echipei universității Kentucky, cea care deține cel mai mare număr de victorii (2052), cel mai bun procentaj de victorie (76%) și cel mai mare număr de participări la turneul NCAA (51). În sezonul 2010/11, Miller a avut 10.9 puncte în 31.0 minute pe meci în cele 38 de meciuri disputate pentru Wildcats, care au avansat în semifinalele competiției. De asemenea, Miller a avansat până în sferturile de finală (Elite Eight) în sezonul 2009/10 al NCAA, alături de Kentucky Wildcats.

În această echipă se regăsesc nouă jucători care au evoluat în turneul NCAA (cunoscut și sub denumirea de March Madness), acolo unde avansează cele mai bune 68 de echipe universitare de pe întreg cuprinsul Statelor Unite ale Americii.

Lotul conține baschetbaliști școliți în centre cu un program de tradiție în sportul cu mingea la coș precum Kentucky, Syracuse, Michigan State, Notre Dame sau Pittsburgh.

Nu ne rămâne decât să le ținem pumnii băieților noștri într-un meci extrem de dificil dar care onorează întreg baschetul românesc!

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!