Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Dusko Vujosevic, în dialog cu mai mulți antrenori români

Dusko Vujosevic, în dialog cu mai mulți antrenori români

Chiar dacă baschetul este întrerupt în toată lumea și reluarea competițiilor se află sub un nor de incertitudine, antrenorii din România continuă să se pregătească și rămân activi prin participarea la diferite workshop-uri online.

În ultimele săptămâni, Colegiul Central al Antrenorilor de Baschet a organizat mai multe întâlniri în spațiul virtual, având diverși invitați ca vorbitori principali. Ultimul workshop, ce a avut ca temă „Dezvoltarea aruncătorului de elită, de la selecție până la confirmare”, a avut loc joi, 30 aprilie, și a fost susținut de Dusko Vujosevic, antrenorul coordonator al lui U-BT Cluj-Napoca.

Timp de peste două ore, tehnicianul alb-negrilor, ajutat de Branko Cuic, a vorbit despre shooter și aruncare, un subiect foarte important în baschetul modern. Într-adevăr, în ultimii ani, sportul acesta s-a schimbat foarte mult și, în prezent, majoritatea jucătorilor pot să arunce de la mare distanță, indiferent de poziție.

Dusko Vujosevic a răspuns și la câteva întrebări venite din partea colegilor săi:

Cât de departe mergi cu compromisul în faza de apărare, în cazul unui shooter foarte bun? Cum te comporți cu el în faza de apărare? Când ai un shooter foarte bun în echipă, ce faci cu el în apărare ca antrenor? Cum îl ascunzi, cât îi dai voie să se apere?” (Tudor Costescu)

Ați avut mulți jucători talentați tineri care nu au ajuns la nivel profesionist. Care a fost cea mai mare problemă a unui jucător foarte talentat care l-a împiedicat pe acesta să devină jucător?” (Tudor Costescu)

Întrebarea mea se referă la tehnica individuală, la mecanica șutului. Poziția capului în momentul în care se ridică mingea înspre release este importantă? Mulți jucători au tendința în momentul ridicării mingii să își lase capul înapoi.” (Marcel Țenter)

Care este ierarhizarea în învățare? Predăm prima oară aruncarea sau prima oară dribling-ul? Pentru ușurința învățării de către tinerii jucători (14, 15 ani) cum legăm aceste elemente? E mai bine să legăm aruncarea cu pasarea sau să legăm aruncarea cu dribling-ul? Care metodă este mai eficientă?” (Florin Nini)

La final, Vujosevic a promis că vor mai avea ocazia de a se întâlni în acest fel și a ținut să le transmită ascultătorilor săi că fac o muncă diferită de cea de birou și că niciun jucător nu a devenit mare după un antrenament colectiv. Ideea care a pus capăt workshop-ului a fost următoarea: „Un antrenor fanatic produce același fanatism în rândul jucătorilor săi”.

Întreaga discuție și răspunsurile întrebărilor de mai sus pot fi văzute la următorul LINK.

*foto: Manases Sandor/u-bt.ro

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!