Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Editorial. Situația lui Octavian Ilie, un alt exemplu de „așa nu” pentru baschetul românesc

Flaviu Ilie

Flaviu Ilie
06.02.2022

Editorial. Situația lui Octavian Ilie, un alt exemplu de „așa nu” pentru baschetul românesc

CSM Târgu Jiu a pierdut meciul cu Dinamo București de pe teren propriu, cu scorul de 73-83. Această confruntare a contat pentru etapa a 19-a a Ligii Naționale.

Octavian Ilie a fost printre cei mai buni jucători din tabăra gorjenilor în confruntarea de duminică seara. Tânărul de 18 ani a încheiat cu 12 puncte, 2 recuperări și o pasă decisiva, cu 5/6 din acțiune și 2/2 de la distanță, totul pentru un indice al eficienței de +14.

Cu toate acestea, el a evoluat în doar 20 de minute, toate venind în prima jumătate a încleștării. Pe scurt, tehnicianul Jordanco Davitkov l-a folosit pe Ilie în acest meci doar pentru a respecta regula U23, impusă de FRB.

Astfel, avem încă o situație dubioasă, în care un tânăr promițător nu primește oportunitățile pe care le merită în Liga Națională. Desigur, în acest sezon, Octavian nu a demonstrat că este peste colegii cu care concurează pe post.

Americanul are o vorbă: „Ride the hot hand”. La pauza mare, fundașul alb-albaștrilor era cel mai „în mână” jucător al gazdelor, iar cu toate acestea, Davitkov a decis să nu îi mai acorde nici măcar o secundă pe parchet. Să fie oare motivul reprezentat de momentul în care Ilie a încercat, fără succes, să ia pe cont propriu o acțiune? În sfertul doi, jucătorul echipei din orașul lui Brâncuși a încercat o acțiune individuală, în urma căreia mingea a ieșit în afara terenului. Pe transmisia FRB TV s-a putut observa clar cum a fost mustrat verbal de antrenorul său.

Să aruncăm un ochi și pe prestațiile colegilor săi din backcourt în duelul cu Dinamo:

  • Porter Troupe: 9 puncte, 3 pase decisive, 2 mingi pierdute, 1/9 din acțiune, 1/6 de la distanță, 6/9 de la libere
  • Malik Morgan: 15 puncte, 6 recuperări, o pasă decisive, 3 turnover-uri, 5/14 din acțiune, 4/9 de la distanță, 1/2 de la libere
  • Brandon Sly: 10 puncte, 2 pase decisive, 2 recuperări, 3/7 din acțiune, 0/1 de la distanță și 1/1 de la libere

Această idee nu ar trebui înțeleasă ca un atac la adresa celor trei baschetbaliști. La rândul lor, aceștia au evoluții decisive în victoriile echipei și merită aprecieri pentru performanțele lor în Liga Națională.

Cu toate acestea, în meciul de sâmbătă nu a existat vreun argument solid pentru care ei să evolueze în fața lui Octavian, după acele 20 de minute foarte bune din partea jucătorului autohton.

Deși cifrele sale din acest sezon nu impresionează, acestea sunt o consecință a fluctuației minutelor acordate. În primele două meciuri, când rotația echipei la pozițiile din backcourt nu era încă una solidă, el a avut următoarele cifre: 9 puncte, 3.5 recuperări, 3 pase decisive, cu 36%  de la distanță, în aproximativ 28 de minute pe meci.

Nu este primul incident de acest tip. În etapa a 15-a, CSM Petrolul Ploiești a evoluat în fața celor de la BC CSU Sibiu. Christian Chițu s-a aflat exact în situația lui Octavian Ilie.

Jucătorul convocat recent de Dragan Petricevic la națională a evoluat în toate cele 20 de minute ale primei părți din acea dispută, timp în care a adunat 13 puncte, 3 pase decisive, 2 recuperări, cu 5/8 din acțiune și 3/5 de la distanță. Apoi, în mod subit, a fost trecut pe bancă.

În acest caz, este normal să ne punem următoarea întrebare: Ce trebuie făcut pentru dezvoltarea baschetului românesc? Sau mai degrabă, pentru dezvoltarea baschetbaliștilor români, pentru că în perioada recentă, U-BT Cluj și CSM Oradea au obținut rezultate impresionante și în afara competițiilor interne.

Totuși, aceste performanțe vin ca urmare a unui nucleu de străini foarte puternic. Această idee este întărită de statisticile clujenilor din acest an în BCL. Ardelenii nu au beneficiat de nici măcar un punct înscris de jucătorii autohtoni în Champions League.

În același timp, trebuie să menționăm că există și excepții de la regulă. Mihai Măciucă, Luca Vasile sau Marcu Badiu sunt câteva exemple dintre jucătorii tineri care beneficiază de suportul antrenorilor.

În concluzie, conducerile echipelor din LNBM ar trebui să reflecte asupra acestei idei : dacă nu le oferim șanse jucătorilor tineri nici măcar când aceștia evoluează la cel mai înalt nivel al lor, atunci cum îi putem pregăti pentru a deveni jucători de bază pentru naționala României?

*foto: Alin Peptan/ csmtârgujiu.ro

1 comentariu la aceasta stire:
  • IIIIIIII :

    ...
    Bine spus! Cu o mica precizare: nici macar nu a fost turnover la faza la care, vai doamne, antrenorul a luat foc. Mingea a iesit din adversar si a ramas in posesia echipei din Tg Jiu. Se poate vedea si pe statistica FRB asta. De aceea, cu atat mai mult, nu se justifica gestul lui Davitkov. Probabil, daca era unul din straini, nu spunea nimic...

    cu 2 ani în urmă (07.02.2022) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!