Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

EDITORIAL. Un junior pe teren, soluţia pentru revitalizarea loturilor naţionale

Costin Marinescu

Costin Marinescu
20.06.2011

România va continua să fie spectatoare
la baschetul mare dacă nu se vor aplica
soluţii radicale

În 2008, într-o perioadă în care jucătorii străini dominau Divizia A masculină iar rezulatele la nivelul echipelor naţionale erau din ce în ce mai slabe, Federaţia Română de Baschet a decis ca fiecare echipă ce evoluează în campionatul naţional să folosească, în mod obligatoriu, pe teren, pe tot parcursul meciului, cel puţin un jucător român, nerespectarea acestei precederi ducând la pierderea partidei şi neprimirea nici unui punct în clasamentul competiţiei.

Denumită de halfcourt.info “regula autohtonului”, noua prevedere regulamentară a stârnit multe discuţii la vremea respectivă. S-a spus că ea, până la a avea efectul scontat,  nu va face altceva decât să ridice preţul jucătorilor români de valoare sau că va omorî spectacolul de pe teren, perioada respectivă fiind una în care spectatorii începuseră să umple din nou sălile de baschet pentru a vedea cum “zboară” americanii nelipsiţi din loturile echipelor.

Dintre toate temerile celor implicaţi într-un fel sau altul în fenomen la vremea respectivă doar cea cu preţul jucătorilor români s-a adeverit. Fiecare echipă din Divizia A a căutat să aibă cel puţin un jucător autohton de valoare în lot şi s-a îngrijit mai puţin să dezvolte centre de copii şi juniori, pepiniere pentru echipa mare, lucru pe care îl spera iniţial Federaţia. Sau chiar dacă a făcut-o antrenorii au preferat să folosească tot veteranii în meciuri, minutele oferite juniorilor fiind prea puţine pentru transformarea acestora din MVP-uri ale turneelor finale în jucători de primă ligă şi apoi de echipă naţională.

La patru ani de la acea decizie marea majoritate a loturilor naţionale se zbat în continuare în grupa a doua valorică la diferitele competiţii internaţionale iar la fiecare meci din Divizia A din această perioadă am văzut, cu puţine excepţii, aceiaşi jucători români pe teren. Din acest punct de vedere regula "autohtonului" nu şi-a atins scopul iniţial iar următoarea măsură ar trebui să fie obligativitatea a doi români pe teren, dintre care unul să fie junior.

Argumentele contra sunt, de această dată, mult mai numeroase decât cele pe care le aducea contestatarii din urmă cu patru ani. Unii vor spune că un jucător de 18-19 ani nu va putea face faţă unui efort fizic superior nivelului său de pregătire. Alţii îşi vor susţine reţinerea prin faptul că nu există la acest moment jucători sub 20 de ani valoroşi şi până când cluburile de juniori nu vor pune mult mai mult accent pe dezvoltarea copiilor care vin la baschet, nu vom putea adopta o asemenea regulă. Şi fără îndoială motivul că nu mai există nicăieri în lume aşa ceva va fi scos şi el pe tapet.

Bineînţeles că o asemenea propunere va stârni din nou discuţii aprinse şi în rândul reprezentanţilor echipelor din Divizia A iar cele care nu s-au îngrijit de propriile centre de copii şi juniori vor fi cei mai vehemenţi contestatari ai unei modificări în sensul respectiv a regulamentului. Însă, chiar dacă impresia este că a adopta o asemenea regulă este ca şi cum ai începe construcţia unei case de la acoperiş, în momentul de faţă aceasta este sigura soluţie viabilă pentru revitalizarea echipelor naţionale de juniori şi, ulterior, a celei de seniori a României.

Indiferent de universitatea la care evoluează în NCAA Alex Olah sau de indicele de eficienţă la sfârşitul unui turneu final naţional de juniori al lui Andrei Petică echipa de juniori U18 nu se va putea lupta niciodată cu cea a Cehiei, de exemplu, care are în componenţă jucători ce primesc peste 15 minute, în medie, pe meci, în campionatul naţional. Naţionala U20 nu va mai putea promova niciodată în prima grupă valorică dacă doar un singur component al ei ştie cu adevărat ce înseamnă un duel unul la unu cu pivoţii Diviziei A iar viitorul nu va suna deloc bine dacă ne gândim că tinerii care acum nu au obiectiv oficial la Eurobasket vor ajunge să formeze lotul de seniori.

Acestea sunt aspectele de care trebuie să ţină cont factorii de decizie în momentul în care ar avea posibilitatea să supună la vot o asemenea prevedere regulamentară.

Este adevărat că multe echipe vor fi dezavantajate la început iar faptul că se opun ţine undeva de instinctul de conservare natural într-un mediu în care sponsorii, şi aşa foarte puţini, aşteaptă performanţă imediată şi rar acceptă un plan pe termen lung.

Toată lumea trebuie însă să înţeleagă că un astfel de proiect va aduce beneficii pe termen lung baschetului românesc prin crearea unor loturi naţionale puternice, echipe reprezentative despre care nu ne va mai fi ruşine să discutăm şi pentru care, în jurnalele de ştiri, nu vor mai exista titluri de genul “Umilinţă” sau “Aproape de Grupa C valorică”. Iar o echipă naţională valoroasă duce inevitabil la creşterea interesului pentru acel sport şi de aici se deduc, în mod logic, beneficiile pe care le vor avea echipele de club acceptând să evolueaze, poate chiar din sezonul 2012-2013, cu un junior pe teren.

12 comentarii la aceasta stire:
  • CSU Asesoft Ploiești suporterbaschet :

    ...
    Dupa parerea mea ar trebuie sa introducem aceasta regula ,dar sa fie un anunt clar sa zicem : In sezonul competitional 2013-2014 va fi introdusa aceasta regula, astfel fiecare echipa din divizia A sau cu pretentii la promovare sa poata pregatii cativa jucatori care acum au 16-17 ani, cateva min div B individualizare etc. Intr-adevar e foarte greu de luat o decizie de genul acesteia , dar e timpul .

    cu 12 ani în urmă (20.06.2011) Raspunde
  • suporteru lu peste :

    varsta
    Si cam ce varsta poate avea juniorul acesta ? Si cam cine il va apara ? Un tip de 26-27 de ani, cu masa musculara dubla si capacitate de eforta de cateva ori mai mare ? In plus, barbatii continua sa creasca, unii, in inaltime pana la 19-20 de ani. Iarasi, un junior poate avea de-a face cu jucatori mult mai puternici ca el. Si sa zicem ca acel junior are un contact mai dur cu un senior, acel senior stiind sa se protejeze, iar tanarul sufera o accidentare foarte grava, stiut fiind faptul ca oasele nu au aceeasi rezistenta la 16 ani cum o au la 24,25. Ce face seniorul ? Ajunge o epava din punct de vedere psihic ca a accidentat un pustan ? Ce face juniorul ? Isi termina cariera inainte sa o inceapa ? Reveniti-va oameni buni si nu mai aberati. Nu puteti arunca copii, chiar daca au 2 m, cu niste tipi ajunsi la maturitate fizica, pe acelasi teren. Riscurile de accidentare grava sunt imense. Credeti ca armata nu inroleaza sub 18 ani de prosti ce sunt ? Verificati-va putin si reganditi totul. Putinii juniori care isi fac loc printre seniori sunt de obicei tipi foarte talentati sau au niste abilitati fizice deosebite. Dati exemple din lume de astfel de jucatori sa vedem cati sunt in intreaga lume. Eu cred ca nu jucatorii sunt problema si nu ei trebuie fortati, ci mai degraba antrenorii de la juniori care sunt la pamant si antreneaza ca acum 50 de ani. Ideea asta cu un junior pe teren mi se pare ceva ce ar fi scos din el un activist de partid. Ziceti sa protejati jucatorii de la noi. Pai au fost protejati aproape 15 ani, dupa '90, (nu uitati ca strainii sunt aparati la noi de 6,7 ani maxim) cat juca cate un strain la fiecare echipa si nu am vazut sa avem cine stie ce rezultate notabile la nationala. Am batut vreodata o reprezentativa puternica din baschet de cand ne stim ? Ca sa nu zicem ca in epoca moderna a baschetului masculin avem o cupa europeana (a 4 valoric) la cluburi si aia castigata cu crema jucatorilor romani, crescuti in echipe de club aproape fara straini, + 6 sarbi. Uitati-va mai bine ca tinerii de la noi (19-22 de ani) care misca ceva sunt tocmai cei care evolueaza contra unei concurente foarte puternice din partea strainilor din echipele lor. Asta e mentalitatea si psihologia adevarata a unui sportiv: nu sa stai la un loc caldut asigurat de federatie ci sa dai totul sa te ridici la valoarea coechipierilor. Juniorii trebuie sa joace intre ei pana se maturizeaza indeajuns fizic si psihic si atunci pot fi aruncati in jocul adevarat. Frate, am descoperit calea de aur si americanii ca tampitii isi recruteaza jucatorii pentru campionatul seniorilor dupa ce au terminat colegiul :).

    cu 12 ani în urmă (21.06.2011) Raspunde
  • suporteru lu peste :

    cupa
    Ca sa nu se inteleaga gresit :). Echipa aia care a castigat singura cupa europeana e Asesoftul si a castigat-o cu romani, dar acei jucatori romani foarte buni pentru noi nu erau pregatiti psihic nici pe departe (opera antrenoratului si circuitului inchis romanesc). A fost nevoie de un antrenor foarte strict si ambitios si niste sarbi de mana a 3-a sau foarte batrani ca sa imprime spiritul de lupta necesar, mai ales dupa moartea lui Toni Alexe, pentru a se castiga o cupa slaba, dar care era ca si acontata de rusi. Asta e, invatam de la straini, jucatori sau antrenori, dar invatam ceva sanatos si competitiv.

    cu 12 ani în urmă (21.06.2011) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe petculescu :

    suporteru lu peste
    Atunci ce cautau Hagi sau Messi pe teren la 18 ani?...in nationale! Dar Cristina Neagu? O fi mai dur baschetul?! ma indoiesc! Nu stiu ca jucatorii de baschet de la Brasov sa fie invalizi dupa ultimul campionat divizia A! Iar exemple cu juniori ce joaca la seniori sunt muuulte in Europa....Asa ca las-o balta cu aberatiile si mai reflecteaza!

    cu 12 ani în urmă (21.06.2011) Raspunde
  • BC Mureș Târgu Mureș TrafficJam :

    ...
    @suporteru lu peste: Ricky Rubio a crescut sub ochii nostri de la varsta de 16 ani, jucand in euroliga, echipa FMP Zeleznik din Serbia are in lotul de 15 jucatori 12 nascuti in sau dupa 1988 (!!!!), facand fata cu brio in meciurile din euroliga sau eurocupa. din nba iti dau un singur exemplu, desi sunt cu duzina: Kobe Bryant a inceput sa joace la varsta de 18 ani!

    cu 12 ani în urmă (21.06.2011) Raspunde
  • suporteru lu peste :

    exact
    Nu mi-ati dat exemplu decat 2 fotbalisti (e alt sport, nu va suparati), o handbalista si un pusti foarte talentat din Spania, care este varful unei intregi generatii. Kobe Bryant nu era junior. Juniorii au sub 18 ani, iar baietii de la Zeleznik, nascuti dupa 1988, au toti peste 20 de ani :).

    cu 12 ani în urmă (21.06.2011) Raspunde
  • x net :

    rubio
    Rubio a ajuns unde este acum si pentru ca a fost promovat . A fost introdus in teren in meciuri cheie , si poate cel mai important lucru antrenorii au avut incredere in el si chiar daca mai facea unele greseli.( ca doar nu a iesit din maicasa direct baschetbalist).Daca va uitati pe statisticile lui , la campionatele europene de acum 5-6 ani, nu au fos atat de senzationale , dar a fost introdus in teren si astfel a capat incredere in el.
    Credeti ca daca Rubio ar fi fost tinut pe banca, cum sunt tinerii nostri , ar mai fi ajuns unde este acum ?
    La noi mentalitatea antrenorului este cu totul alta.
    Am vazut antrenori care , desi jucatorii straini jucau slab , pentru ca erau slabi, nu facea nici o schimbare.
    Asta si pentru ca sponsorii vor rezultate imediate si atunici antrenorul nu joaca decat cu 6-7 jucatori.
    Daca doamne fereste , se nimereste ca un jucator tanar sa fie introdus in teren si a gresit o pasa , a ratat aruncarea , este scos afara imediat.
    Multe cluburi cu bani nu doresc introducerea obligatorie in teren a 2 romani , ca cica strica spectacolul baschetbalistic !!!!!
    Problema strainilor ( mercenarilor ) adusi la noi , care au absolvit scoli de ghetou si care sunt prezentati cu mare pompa este foarte simpla.
    Acesti asa mari jucatori care nu au unde sa joace , li se intinde o mana in Romanica.
    Aici semneaza pe o suma si primeste in mana mult mai putin si toata lumea e multumita .
    Dar degeaba ne racim noi gura , ca FRB va face tot cum stie ea.

    cu 12 ani în urmă (21.06.2011) Raspunde
  • pop :

    solutia e simpla
    Trebuiesc organizate mai multe meciuri, minim2 pe saptamana, si sa vedeti cum joaca 2-3 juniori pentru ca echipele nu-si vor permite sa-si uzeze titularii in meciurile de duzina sa spunem. Chiar e simplu, va rog sa va deschideti ochi.

    cu 12 ani în urmă (21.06.2011) Raspunde
  • BC Mureș Târgu Mureș TrafficJam :

    ...
    @suporteru lu peste: sunt convins ca tu nu te uiti nici la euroliga, nici la eurocupa, mai toate echipele au juniori introdusi 7-12 minute pe meci. pot sa-ti dau cam 30 de exemple, dar mai bine te las sa te informezi. Kobe Bryant era junior pentru americani, dar tu te crezi mai presus de ei si mentii ca nu era. el a jucat in NBA, nu la o echipa din curul cocosului, si a facut fata. si mai sunt vreo 15-20 de jucatori care au ajuns in nba in juniorat, adica la varsta de 18 ani. juniorii din tarile cu un baschet bun nu sunt foarte buni din nastere, ci pentru ca sunt lasati sa joace. daca unul se accidenteaza si se lasa de baschet oricum nu va avea fizicul necesar nici la varsta de 30 de ani.

    cu 12 ani în urmă (21.06.2011) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe petculescu :

    ....
    Alte exemple din zilele trecute: Artemis Spanou 18 ani 10 minute pe meci jucate la EUROPENE, Alba Torrens liderul echipei Spaniei 32 minute jucate/meci la 22 ani cu 20 puncte/meci la feminin!!! Doar nu o fi inceput sa joace la seniori la 20 de ani. Ok, sunt fete dar exemple se gasesc si la baieti. Sunt lideri de generatii in tarile lor? Pai si noi vorbim de liderii de generatie de la noi din tara.

    cu 12 ani în urmă (21.06.2011) Raspunde
  • pop :

    cum stam acum?
    Conform analizei din articolul "Lista principalilor jucatori autohtoni....." sunt aproape 60 de autohtoni care au avut medii de peste 10 minute, dintre acestia aproape 20 de jucatori autohtoni sunt sub 24 ani, nu-i foarte rau! Ca sa fie folositi 10 -12 jucatori trebuie meciuri mai multe implicit mai dese. In astfel de conditii fiecare echipa va rula mai mult lotul care il are la dispozitie in detrimentul extenuarii si riscului de accidentare a doar 7-8 jucatori. Cu meciuri mai multe in loc de 60 de autohtoni vor fi 80- 90 iar acestia 20-30 vor fi toti tineri sub 24 ani. Cu 50 jucatori tineri alaturi de 40 jucatori experimentati cred ca poate fi vorba si de o echipa nationala.

    cu 12 ani în urmă (21.06.2011) Raspunde
  • CS Politehnica Iași un moldovean :

    ....
    Poate ca un junior de 17 -18 ani va face mai greu fata si va fi expus unor accidentari grave dar putem vorbi de obligativitatea utilizarii a 2 romani dintrre care unul cu varsta sub 22-23 ani. Eventual utilizarea sa fie obligatorie pt. un sfert sau 2.
    O alta varianta ar fi obligativitatea infiintarii pe langa echipele de Divizia A a unor Echipe de Tineret sau Divizia B care sa dea posibilitatea atat jucatorilor tineri - chiar juniori- dar si celor mai experimentati dar care nu au loc in primul 12 sa joace. Meciurile s-ar putea juca in deschiderea meciului vedeta din cadrul Diviziei A.
    Altfel d-nul Marinescu a abordat un subiect foarte delicat si este remarcabil faptul ca a starnit o dezbatere de idei interesanta, pertinenta si mai ales decenta

    cu 12 ani în urmă (21.06.2011) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!