Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Energia Rovinari s-a impus în fața echipei care la finalul meciului a preluat șefia clasamentului

Adrian Micinic

Adrian Micinic
23.03.2012


Foto: Biro Zoltan

Energia Rovinari a învins pe BC Timișoara, scor 90-89, într-un meci contând pentru etapa a 22-a în sezonul regulat al Diviziei A la baschet masculin - ediția 2011/12. Meciul a fost decis de o aruncare liberă transformată de către Stefan Nikolic în penultima secundă a jocului.

Meciul de la Târgu Jiu a început extrem de prost de ambele părți. Din punct de vedere ofensiv ambele au avut mari probleme și pe alocuri câțiva dintre jucători, cu precădere ai Timișoarei, nu s-au ridicat la nivelul așteptărilor din punct de vedere al implicării în joc. Însă acest lucru a fost reparat destul de ușor. Totuși, din punct de vedere al execuției și mai cu seamă a finalizării, formația pregătită de către Predrag Badnjarevic a avut dificultăți pe toată durata primei secvențe.

Astfel se explică faptul că Timișoara nu a marcat din acțiune în primele patru minute de joc efectiv. Prima astfel de reușită a venit din partea lui Branko Cuic, de la distanță și acesta a fost reușit de către un jucător care nici măcar nu a fost titular. Prima astfel de reușită a unui jucător din garnitura de start a Timișoarei s-a consemnat de abia în minutul 7.

În schimb, Energia Rovinari a împins jocul cât mai aproape de țintă. Jucătorii cu calități atletice ai gazdelor au forțat pe pătrundere și cum vizitatorii au optat greșit pe faza defensivă au apărut multe coșuri cu fault pe finalizare. Așa s-a ivit și faza de șase puncte creată de tandemul Darby-Troupe după antisportivul dictat la Spralja.

Energia a condus pe toată durata primei reprize, având chiar și peste 10 lungimi pe tabela de marcaj. La pauză scorul era de 43-41 după o revenire foarte inspirată a Leilor din Banat.

Repriza a doua a demarat spectaculos, cu reușite de ambele părți. Atât Timișoara cât și Rovinari au marcat des, mai ales din afara semicercului. De fapt și tabela de marcaj a consemnat foarte multe răsturnări pe tabela de marcaj. După o prima repriză în care oaspeții nu au avut nici măcar o dată avantaj pe tabela de marcaj, în partea a doua am avut parte de 16 schimbări de lider, respectiv opt egalități.

Stefan Nikolic și Brice Kabengele au marcat din afara semicercului pentru a desprinde Energia Rovinari la patru lungimi pe tabela de marcaj cu două minute înainte de final. Replică a venit de la Zlatko Jovanovic și Bogdan Popescu pentru a egala scorul la 86 cu un minut și jumătate înainte de final.

Finalul meciului a fost unul extrem de spectaculos, însă nu extrem de reușit din punct de vedere tactic. Troupe joacă de unul singur și este blocat de trei adversari pentru ca Steffel să recupereze ofensiv și să marcheze pentru a desprinde pe Energia Rovinari cu 20 secunde înainte de final.

În replică, Cuic înscrie pentru trei puncte după ce în prealabil și Jovanovic și-a încercat norocul. Gazdele nu au încercat să faulteze pentru a trimite adversarul la linia de pedeapsă și a elimina riscul de a se vedea egalați pe tabela de marcaj.

Iar în final nu a fost vorba despre tactică ci despre o decizie pe care numai în baschetul românesc o putem întâlni.

Ce s-a văzut la Târgu Jiu este un meci început prost de cele două echipă, mai ales de echipa care știa cu certitudine că la sfârșit va urca pe primul loc. Lucrurile au continuat mai bine, sferturile 2 și 3 fiind de o foarte bună calitate. De asemenea, sfertul decisiv a fost palpitant și atrăgător cu numeroase răsturnări de situație, așa cum este plăcut un meci de baschet. Însă finalul este trist și el nu a fost decis de jucători.

13 comentarii la aceasta stire:
  • doarbaschet :

    arbitraj
    Ma bucur ca v-ati ales momentul oportun sa scrieti despre arbitraj . Au trecut 26 (27) de etape in care au fost adevarate "jafuri " in ce priveste arbitrajul , si n-ati pomenit niciodata nimic, iar acum faceti analize , comparatii cu euroliga , ce mai , s-a intamplat o mare tragedie . Badnjarevic i-a reprosat lui Archie faultul comis ( era sa se ia la bataie pentru asta ) , iar tu spui ca n-a fost , sau ca , chiar daca a fost nu trebuia acordat . De ce ? Pentru ca in Euroliga nu s-a dat? Mai mult, si in acel meci a fost fault si trebuiau acordate doua libere. Daca nu s-a fluierat , nu inseamna ca asta a fost decizia corecta , ca doar n-a arbitrat Dumnezeu ( care nu poate gresi ) . Dar , ma bucur de doua ori : o data ca a batut Energia si a doua , ca ati deschis cutia Pandorei , in ce priveste arbitrajul . Acum nu mai putei da inapoi , va trebui sa analizati arbitrajul la fiecare meci important , altfel cititorii va vor taxa. Spor la treaba , veti avea mult de scris.

    cu 12 ani în urmă (23.03.2012) Raspunde
  • doarbaschet :

    altfel
    In alta ordine de idei Energia a inceput excelent partida , iar meciul ca un tot , a fost unul excelent , agreabil pentru cei care l-au vazut , un meci cu 179 de puncte marcate , iar finalul este trist doar pentru unii . Sincer , Barcelona - Unics , poate sa fie cel mai minunat joc tactic de pe glob , dar cand se marcheaza 129 de puncte , devin mai interesante majoretele decat meciul in sine.

    cu 12 ani în urmă (23.03.2012) Raspunde
  • FanFan la Tulipe :

    minținici
    Pai ia zi-ne tu „specialistule” ce ai vazut tu de la Oradea si nu am vazut noi din sala? Pai de ce crezi ca era sa se ia Archie de gat cu Badnjarevic? Ce crezi ca-i reprosa antrenorul lui Archie cand urla la el ”You are an idiot! Stupid fault! Stupid fault!”.Crezi ca-i incuraja reusita? Ma faci sa-mi reconsider parerea despre tine si implicit despre site. Daca iti scriai parerea ca mine la comment-uri era o.k. Ziceam ca nu a vazut omul bine la televizor, asta e parerea lui, nu eram de acord cu ea, dar o respectam. Dar odata ce o pui intr-un articol si o oficializezi iti iei o mare responsabilitate in numele sitelui. Si crede-ma nu este cazul. In afara de faptul ca a fost fault clar (tocmai pt.ca a fost foarte clar, Fabiana si-a asumat acest risc in ultima secunda ... si apoi Fabiana era ultimul arbitru care doreste ca Energia sa ia locul Sibiului), Energia a fost aproape in permanenta la conducere si chiar as risca sa spun ca azi a fost net peste Timisoara. Dar sa spui ca „finalul este trist si el nu a fost decis de jucatori” si repet o spui oficial si nici macar nu esti sigur ca ai dreptate e o gafa profesionala si pana la urma o mare nedreptate pt. jucatorii Energiei care au dat totul pt. victoria asta. ,

    cu 12 ani în urmă (23.03.2012) Raspunde
  • Tamias :

    reluare
    Video ? Reluare ? :P

    cu 12 ani în urmă (23.03.2012) Raspunde
  • observator :

    meritosi
    Aseara echipa ENERGIEI a castigat meciul pe merit,cine vrea sa spuna ca a gresit Fabiana,problema lor,daca mergeau in prelungiri tot ei castigau PENTRU CA aseara au fost mai buni,iar timisoreni,sunt intr-o scadere de forma parerea mea.

    cu 12 ani în urmă (23.03.2012) Raspunde
  • Erasmus :

    final
    In mod cert alta era atmosfera pe site cu finalul meciului Energia-BC Tim inversat. Daca Archie scotea el fault la Nicolici era dovada de maturitate in joc si gestionare impecabila a unei ultime actiuni. Trist pentru cine e domnule Mic finalul ?? De ce e trist , ca a invins Energia ? Ca a invins Giurgiu pe Tim ? De aia sunt finalurile triste ? Dati o denumire adecvata site-ului: foaie regionala de baschet si enumerati echipele sustinute (altfel usor de identificat: Timisoara, Cluj, Mures, Oradea). Sibiul a iesit din schema; Medias nu a fost agreat cam deloc.

    cu 12 ani în urmă (23.03.2012) Raspunde
  • CS Municipal Mediaș Fisherman :

    @ FanFan la Tulipe
    Din ce scrii ai multe detalii referitoare la ce i-a spus Badnjarevic lui Archie la sfarsitul jocului. Inseamna ca ai fost aproape ca sa auzi. Intrebare : Oare FanFan la Tulipe este una si aceiasi persoana cu...Fabiana la Tulipe ?
    Legat de decizie pare a fi una foarte greu de apreciat daca este corecta sau nu. Totusi la un asemenea final, ma mir ca nici unul din ceilalti doi arbitri nu au fluierat, si in special cel care era pe partea bancii Timisoarei si care ar fi trebuit sa vada la fel cum a vazut...Badnjarevic.

    cu 12 ani în urmă (23.03.2012) Raspunde
  • suporteru lu peste :

    ciudat
    E ciudat cum articolele sunt inflamate si ingrijorate numai cand pierd anumite echipe (Sibiu, Oradea, Timisoara). Cand a fost vorba de infrangeri ale Clujului, Mediasului, Asesoftului, Muresului intotdeauna s-a ajuns la analiza de antrenori, joc, ce supriza benefica pentru baschet ... . Felicitari Energia pentru supararile provocate :)!

    cu 12 ani în urmă (23.03.2012) Raspunde
  • vio :

    respect
    Am constatat ca se fac analize si chiar comparatii referitoare la modul si momentul in care o decizie se i-a de catre un arbitru. In tot ceea ce face el trebuie sa fie calauzit de faptul ca actiunea este legala / ilegala sau daca este vorba de un avantaj / dezavantaj. Cu exceptia arbitrului nimeni nu poate sa inteleaga ce il determina pe acesta sa sanctioneze sau nu o infractiune in cursul jocului. Toti ceilalti satam spectatori si ne raportam prin propriile mijloace incerand sa intelegem si sa aprobam / dezaprobam solutia acestuia.
    Sunt sigur ca daca nu erau adunate greseli de echipa care sa permita executarea AL si era inregistrata doar la numar a-ti fi avut o alta abordare , cu alte cuvinte nu a-ti fi folosit criterii identice pentru actiuni identice. Cine crede ca este usor sa arbitreze un joc de baschet, sport care nu tolereaza violenta dar sanctioneaza unele contacte pentru ca nu toate sunt sanctionabile, se insala. In concluzie va solicit mai mult respect in judecarea celor care au curaj sa sanctioneze in final de joc si sa dea decizii.

    cu 12 ani în urmă (23.03.2012) Raspunde
  • FanFan la Tulipe :

    PROCLAMATIA DE LA TG-JIU
    Sunt una din surorile Nitu, cu mari sanse de a fi chiar Fabiana. Vreau pe aceasta cale sa multumesc din inima mult iubitului nostru redactor Micinic, ca-mi da posibilitatea sa-mi exprim totala mea recunostiinta siteului pe care-l conduce cu atata impartialitate spre inaltele culmi ale dezvoltarii multilaterale ale obiectivismului national si totodata vreau sa-l asigur ca noi, toti arbitrii din Romania fara nicio deosebire de nationalitate,etnie sau convingeri politice si financiare nu vom precupeti niciun efort pentru a ajuta echipele mici (Energia, Giurgiu, Pitesti etc.) in dauna echipelor mari imperialiste din aceasta tarisoara mioritica. Destul au castigat toate titlurile nationale si cupele manjindu-ne si umilindu-ne pe noi cu bunuri si foloase necuvenite, pe noi clasa mediocra a arbitrilor. Destul am fost badjocoriti de banii ciocoilor gen Ghita, Vermesan sau Cristescu . Jos performantele echipelor cu bugete mari. A venit vremea sa mai suflam si pt. echipele fara sustinere. Traiasca si infloreasca scumpa noastra familie baschetbalistica .

    cu 12 ani în urmă (23.03.2012) Raspunde
  • louisdarby13 :

    Hahaha...aHAHAHAHA...
    ATENTIUNE, NATIUNE! Inchide , REPEDE, site-ul pentru riscati sa va contaminati ! MIROASE , RAU , A CACAO !.........

    cu 12 ani în urmă (23.03.2012) Raspunde
  • doarbaschet :

    prea mult
    Cam multa inversunare, totusi .

    cu 12 ani în urmă (23.03.2012) Raspunde
  • doarbaschet :

    cu asta am incheiat
    https://www.youtube.com/watch?v=ycVEXmPd700&feature=related . Nu doream sa mai comentez pe acest subiect si nici nu doresc sa mai sara cineva la "gatul" redactorului , dar pentru clarificarea lucrurilor , fiindca cineva spunea ca niciodata nu se da o astfel de decizie pe final in NBA . Iata ca atunci cand este fault se da , chiar cu o zecime inainte de final si se decide castigatoarea (faultul este evident la Iguodala , nr. 9 la Philadelphia - nu stiu daca la meciul nostru a fost asa clar,n-am vazut reluarile TV).

    cu 12 ani în urmă (23.03.2012) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!