Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

EXCLUSIV. Vlad Moldoveanu ”În România presiunea se pune pe arbitrii, pe oficiali. În Italia presiunea este numai pe jucători”

Ioana Ardereanu, Adrian Micinic

Ioana Ardereanu, Adrian Micinic
02.11.2011

Considerat liderul noii generații de baschetbaliști români, Vlad Moldoveanu a jucat baschet la nivel de liceu și universitar în Statele Unite ale Americii, acolo unde, în paralel, și-a finalizat studiile. În vârstă de 23 ani, sportivul originar din București a semnat în această vară primul său contract profesionist, pentru gruparea italiană Benetton Treviso.

Mai citiţi şi:

Vlad Moldoveanu: "Încă nu m-am acomodat la Benetton Treviso"

Moldoveanu este singurul jucător român legitimat la o echipă angrenată în competițiile organizate sub egida ULEB. El a acordat pentru TotalBaschet un amplu interviu în cadrul căruia a făcut cunoscute mai multe aspecte legate de trecutul său apropiat, prezent dar și situația actuală a sportului cu mingea la coș din țara noastră.

Care crezi că este diferență dintre campionatul românesc și cel italienesc?

Sunt în campionatul Italiei de abia de o lună și nu știu dacă am urmărit așa multe meciuri din România. Cred însă că din punct de vedere al străinilor, cel de aici este unul mai puternic. Dacă ne uităm la străinii care evoluează aici și la banii care sunt investiți aici, cred că în punctul acesta se face diferența. Mulți jucători se duc unde le vin banii. De altfel, străinii care vin România sunt cu mult diferiți de cei ce vin în Italia, pentru că aceștia vin în țara noastră un an, doi și tot în campionate precum cel italienesc vor să ajungă. Sper că vom ajunge să trecem de la o țară pe unde trec străini ca să ajungă în campionate puternice, la o țară unde aceștia vor cu adevărat să joace. Din păcate însă, nu prea au unde să joace. Giurgiu spre exemplu, unde se întâmplă toate poveștile astea, nu ajută România. Toate scandalurile care sunt provocate nu fac decât să pună presiune. La noi, în toate sporturile există o presiune care se pune pe arbitrii, pe oficialii echipelor, ceea ce nu este normal. Aici, presiunea se pune pe jucători, pentru că ei sunt plătiți să câștige meciuri. A pune presiune pe un arbitru, cred că e treabă antrenorului, nu a patronilor de club care înainte de fiecare meci se acuză la fel ca și înainte de finale unde, țin minte că la fiecare sfârșit fac asta. Nu mi se pare normal.

Ce crezi despre hotărârea luată în cadrul federației de baschet prin care s-a renunțat la regula obligatorie de a avea un român pe teren?

Decizia această va determin pe jucătorii români la concurență mai mare. Atunci, ei vor trebui să dovedească că au valoare. La momentul de față, ești obligat să joci cu un român, nu spun că jucătorii români nu au valoare. Sunt mulți jucători români care au potențial și ar trebui să joace mult mai multe minute decât li se acordă, dar din păcate sunt puțini. Dacă ne uităm la italieni, putem spune că au foarte, foarte mulți jucători autohtoni foarte buni. Nici la ei nu este regulă cu un italian pe teren și în fiecare echipă se regăsesc șase străini, iar unele echipe mai au doi, trei jucători din altă țara care nu sunt echipați. E greu în baschetul european să se joace că acum 20 de ani, când în echipă se găseau 9-10 jucători autohtoni și 2, 3 străini maxim. Baschetul e deschis acum, nu știu dacă regula aceasta cu străinii va afecta jucătorii români. Dacă aceștia vor vrea să joace, vor trebui să știe să devină mai buni, iar dacă vor vrea să devină mai buni, vor trebui să joace împortiva celor mai buni. Dacă joci importiva celor mai slabi ca tine, niciodată nu vei deveni mai bun.

Urmărești campionatul românesc?

De când sunt în Italia am început să urmăresc puțin mai mult.

Ne poți spune care este un jucător tânăr de perspectivă în opinia ta din campionatul românesc?

Bogdan Țibârnă! L-am avut coleg și anul trecut la lotul de seniori și anul acesta la lotul universitar. Mi se pare un jucător de mare viitor. Cred și sper pentru el că va reuși să joace într-un campionat puternic din Europa cât de curând.

 

Cum apreciezi performanțele echipelor natonale din această vară la toate categoriile și în speciale la cele la care ai fost prezent?

Greu de spus. Pentru mine Universiada a fost dezamăgire. Am terminat pe locul 8, dar se putea mult mai mult. Am avut o cădere, eu zic inexplicabilă și atunci noi am dezamăgit. În rest, eu zic că rezultatele sunt cam la fel în ultimii 10 ani: unul, două bune. Când o să avem rezultate ca Franța sau Spania, atunci cred că putem vorbi. Din când în când, într-adevăr obținem un rezultat, dar cu o floare nu se face primăvară. Cu un camionat european la Sibiu, promovare în Divizia A și cu retrogradare în următorul an nu vom face niciodată nimic. Îți trebuie o performanță bună, urmată de una și mai bună și așa următoare generație va putea jucă împotriva marilor puteri din Europa. Este greu. Anul acesta ne-am împărțit în două și performanțele au fost cum au fost. Anul viitor trebuie să demonstrăm că performanțele atinse acum doi ani când am fost în efectiv complet, nu au fost o întâmplare.

Ce crezi că le lipsește loturilor naționale pentru a se ridica la nivelul echipelor de talie precum Franța, Lituania sau Spania?

Este vorba de jucători într-un fel sau altul. Nu cred că ne puteam bate cu echipe precum Spania sau Grecia, Franța, Lituania care sunt puteri ale baschetului, dar ne putem duela cu echipe ca și Italia. Am văzut o Italie destul de slabă în utlimii ani deoarece nu joacă în echipă, joacă foarte invidualistic ca și Israelul. Asta pleacă de la mentalitate în primul rând. Ne-am creat singuri ideea că suntem mai slăbi. Am bătut Suedia acum doi ani, după aceea a venit ”performanța” de acum, care eu zic că a plecat de la gândirea antrenorilor: ”Aaa, oricum nu avem echipă, ce rost are?”. Eu zic că înafară de 2, 3 jucători componenți ai lotului național, există o echipă cu potențial. Se mai întâmplă la fel cum s-a întâmplat în Finlanda. Trebuie să ne gândim serios că dacă vrem să jucăm la un campionat european, trebuie să jucăm împotriva echipelor precum Israelul care vin din spate și vor să intre în ultimele 5-6 din competiție. Acolo este locul nostru, unde ne putem bate să intrăm în ultimele 12. Ideea principală este să mergem la campionatul european și acolo vom vedea ce o să se întâmple.

Ce impresie ți-a creat tragedia petrecută cu Chaucey Hardy? Reprezintă România un pericol pentru jucătorii străini?

Sincer, acest lucru poate reprezenta și pentru mine un pericol, aici, în Italia. I se poate întâmplă oricui. Trebuie să fii foarte atent cu lucrurile astea și trebuie să știi că în calitate de străin, în altă țară, este foarte greu de obicei. Aș prefera să nu vorbesc depsre tema de la Giurgiu, însă mi se pare că nu este normal ce s-a întâmplat acolo. La fel cum s-a întâmplat și cu Marian Cozma. Nu îmi vine să cred că orice sportiv din lumea această are o țintă pe spate. Chauncey nu a făcut nimic rău, pentru că știa și el că nu te poți bagă în seamă cu orcine și oricum, doar pentru faptul că ești un străin într-o altă țară. S-a întâmplat, asta este. Acum avem o reputație și mai proastă decât o aveam înainte.

Care sunt persoanele din viața ta care te motivează în prezent?

Familia mea, logodnica mea, prietenii și atât. Nu neapărat într-o ordine anume, dar ei sunt cei care mă determină.

Foto: arhivă personală

2 comentarii la aceasta stire:
  • pop :

    Stiti oare?
    Ca in CN la acest inceput au jucat media mai mult de 20 de minute si 26 mai mult de 10? Cum sa joci cu jucatori mai buni daca nici macar nu joci?

    cu 12 ani în urmă (02.11.2011) Raspunde
  • pop :

    graba
    32 au peste 20. Daca din acestia scadem jucatorii Iasiului 6 respectv 5 raman 48 de jucatori mari si lati. De aici va alegeti colegi.Hai Romania!

    cu 12 ani în urmă (02.11.2011) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!