Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

FRB a cedat în urma demersurilor bihorene privind regula jucătorului naturalizat

Baschet .ro

Baschet .ro
28.11.2019

FRB a cedat în urma demersurilor bihorene privind regula jucătorului naturalizat

Unul dintre cele mai interesante subiecte dezbătute la precedenta ședință de consiliu director al Federației Române de Baschet a vizat situația jucătorului naturalizat, mai exact art. 56 din Regulamentul Specific al Ligii Naționale de Baschet Masculin. Conform prevederilor în vigoare, "în LNBM incepand cu sezonul 2019-2020, echipele au dreptul sa inscrie pe foaia oficiala de joc, ca jucator roman, un (1) singur jucator naturalizat".

Regula a fost discutată la sedința consiliului director din 18 iunie unde s-a decis că o echipă poate folosi un singur jucător român naturalizat pe parcursul unui sezon competițional. Conducerea echipei bihorene a depus un memoriu prin care a solicitat modificarea acestei reguli în sensul de a le permite să-i folosească atât pe Watson cât și pe Richard drept jucători români pe foaia oficială, însă demersul bihorenilor a fost respins.

Conducerea clubului CSM CSU Oradea nu s-a lăsat descumpănită și a intentat un proces civil împotriva Federației Române de Baschet cât și o plângere la Comisia Națională pentru Combaterea Discriminării. Demersurile au fost înregistrate în numele sportivilor și nu de către clubul bihorean, iar Federația Română de Baschet a cedat la ședința de lunea trecută și a decis să revină asupra hotărârii din 18 iunie. Conform frbaschet.ro "Juristul FRB, dl. Doru Toma, prezinta recomandarile Comisiei Nationale pentru Combaterea Discriminarii si se propune anularea regulii jucatorului naturalizat (punctul 56 din RS LNBM). Se aproba cu majoritate de voturi (6 voturi pentru, 2 voturi impotriva, 3 abtineri) anularea regulii jucatorului naturalizat."

Conform surselor noastre, deși FRB preferă să nu publice cum a votat fiecare membru al consiliului director, cei care au votat pentru au fost membrii FRB, Hora Păun, Alina Moanță, Dan Berceanu și Claudiu Fometescu, observatorul Marius Marinescu și președintele CSM CSU Oradea, Șerban Sere. Pentru a se admite modificarea de regulament era nevoie de șase voturi pentru, exact câte s-au și înregistrat. Șerban Sere a motivat că demersul este al sportivilor și nu al clubului, prin urmare și el are dreptul să-și exercite votul. S-au împotrivit Mircea Cristescu de la U BT Cluj-Napoca respectiv Horațiu Floca din partea CSU Sibiu, iar Cătălin Tănase, Covaciu Florin și Adriana Pricop s-au abținut.

Ca urmare acestei decizii, CSM CSU Oradea va putea să-i folosească pe Giordan Watson și Kris Richards din postura de jucători români cu mențiunea că Kris Richard nu este oficial cetățăean român, el se va bucura de drepturile cetețeniei române după ce va depune jurământul, pe data de 12 decembrie 2019.

9 comentarii la aceasta stire:
  • U BT Cluj-Napoca studentU :

    U
    echipa federatie, toate jocurile sunt facute pt U, huoooo! :))))

    Sau toate jocurile sunt facute pt toata lumea: vezi cazut TM cu infiintarea unei noi societati, etc. Niste nevertebrati pusi in pozitii in care nu au ce cauta.

    cu 4 ani în urmă (28.11.2019)
    • West Petrom Arad jordan 23:

      capu face - capu trage
      Trebuia sa se gandeasca inainte. Era simplu - stabileau prin regulament ca echipele au obligatia ca in prima repriza sa joace cu un jucator sub 23 de ani, iar in cea de-a 2-a repriza cu un roman. In ambele situatii jucatorii respectivi sa fie formati in Romania (minim 2 ani de juniorat).
      Asa s-ar elimina acuzele de discriminare. Decizia de mai sus s-a luat pt ca altfel, dupa data in care Richard devenea cetatea roman, FRB era amendata ce CNCD. Acum a dat doar un aviz pt ca nu erau ambii jucatori cu cetatenie, dar ulterior treceau la amenzi.

      cu 4 ani în urmă (28.11.2019)
    • CS Universitatea Cluj-Napoca msarto:

      CNCD? uau!
      Hai sa vedem de ce nu amendeaza CNCD pe FRB pentru discriminarea aplicata cetatenilor (aici sportivilor) Uniunii Europene? De ce jucatorii din Croatia/Lituania/Letonia (membrii UE) nu au acelasi statut ca si jucatorii romani? Hopa, s-au sesizat in cazul CSM sa nu primeasca amenda - ar fi pacat. Astea cu CNCD is explicatii de antena3, hai sa o lasam asa.

      cu 4 ani în urmă (28.11.2019)
    • West Petrom Arad jordan 23:

      antena 3
      Vad ca nu ne intelegem. Ce legatura are discutia de mai sus cu statutul de cetatean european? In regulament scrie ca trebuie sa ai un roman pe teren. Daca cei 2 sunt cetateni romani, nu poti sa spui ca sunt mai putin romani sau mai mult romani. Nu sunt mai multe tipuri de cetatenie.
      Exemplul tau cu cetatenii europeni e aruncat la misto. Jucatorii din UE sunt cetateni straini, sunt intra-comunitari dar tot straini.

      cu 4 ani în urmă (29.11.2019)
    • CS Universitatea Cluj-Napoca msarto:

      Vezi decizia din martie 2019 a CNCD
      Statutul de cetatean al unei tari membre UE trebuie sa iti garanteze nediscriminarea pe criterii de cetatenie in oricare stat UE. CNCD a adoptat urmatoarea hotarare (legata de o speta asemanatoare in handbal):

      "Art. 14 din Regulamentul privind Statutul si Transferul Jucatorilor de Handbal, cu urmatorul continut: <> constituie o fapta de discriminare directa pe criteriul cetatenie, fata de jucatorii de handbal, cetateni ai unui stat membru al Uniunii Europene, potrivit art. 2 alin. (1) si art. 7 lit. a) din OG. 137/2000, coroborat cu art. 1 alin. (1) si art. 3 alin. (1) din Legea 106/2017 privind unele masuri pentru imbunatatirea exercitarii pe teritoriul Romaniei a drepturilor conferite in contextul liberei circulatii a lucratorilor in cadrul Uniunii Europene. Criteriile impuse prin art. 14 din Regulamentul mai sus precizat incalca principiul liberei circulatii a lucratorilor pe teritoriul Uniunii Europene, dreptul la munca si exercitarea unei activitati economice in mod liber."

      Poti cauta articolul integral pe Prosport. Art. 1 alin. (1) si art. 3 alin. (1) din Legea 106/2017 il gasesti usor pe google.

      Cred ca pe oricare iubitor de baschet il intereseaza sa vada baschet de calitate, iar aceasta decizie afecteaza prea putin statutul jucatorilor romani autohtoni (nu e inflatie de jucatori buni naturalizati si probabil nici nu o sa fie prea curand). Asadar ii un + pentru baschet sa fie Richard jucator roman. Dar nici sa nu ne luam de prosti cu povesti gen "discriminare, CNCD, antena3" cand ei s-au inteles initial la un singur jucator naturalizat.

      cu 4 ani în urmă (29.11.2019)
    • West Petrom Arad jordan 23:

      mea culpa
      Recunosc ca nu stiam de speta respectiva dar acolo mi se pare o exagerare. Daca am extrapola putin atunci am avea 28 de nationale ale UE in care sa joace jucatori cu cetatenie din UEde nationalitati diferite , indiferent de numele nationalei respective.

      cu 4 ani în urmă (29.11.2019)
    • CS Universitatea Cluj-Napoca msarto:

      legea Bosman
      Problema este una destul de veche in Europa, de prin anii 90-2000 si a pornit de la ... fotbal. Destui jucatori (de fotbal) romani au beneficiat de ea cand am devenit "intracomunitari".
      Revenind la problema noastra, era evident de la inceput ca decizia de a proteja jucatorii romani era una discriminatorie in acest sens. Sunt convins ca toata lumea a stiut dar cluburile s-au inteles ca e spre binele sportului romanesc, foarte buna decizia, iar CNCD ii o institutie condusa de un secretar de stat numit politic
      - deci sunt destul de clare competentele si intentiile acolo. Acuma ca cineva a stricat intelegerea (nu clubul CSM ci Watson si Richard, desigur) ma intreb ce urmeaza. Sa faca Ate, Tarolis, Planinic sau Zganec plangere (nu clubul U, desigur) ca toata treaba ce s-au inteles ei sa protejeze jucatorii "autohtoni" ii descriminatorie in contextul UE. Avand si precedente decizii clare, chiar ale CNCD-ului in acesta problema cred ca s-ar putea f#!3 toata treaba cu decizia de a juca cu jucatori romani. Sper sa nu se ajunga aici, iar Sere merita cel putin batut obrazul pentru "demersul jucatorilor" la CNCD in mijlocul sezonului.

      cu 4 ani în urmă (30.11.2019)
    Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca R Razvan :

    tineri
    E clar ca in aceste conditii pa-pa tineri jucatori la Oradea in repriza a doua. E interesant modul in care federatia intelege sa incurajeze tinerii jucatori / romanii.
    Pe de alta parte, faptul ca ambii sunt romani deschide o pozitie pentru inca un strain la Oradea. Dar in aceste conditii minutele celor doi vor scadea (de la 25-30 per meci undeva spre 20). Sa vedem cat de "bucurosi" vor fi noii romani ;) , cand stim ca joaca [si] pentru statistici.

    cu 4 ani în urmă (28.11.2019) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca vass bela :

    Daca suntem fraieri ...
    An de an Oradea a cules jucatori dati la o parte de Silvasan&Cristescu, totul culminand cu transferul " romanului " Watson . Vazand ce bine e sa ai ca roman un american, l-au rezolvat pe modelul Watson pe Kris Richard , poate cel mai bun american al ultimilor ani din tara,-, si astfel au ajuns la doi romano-americani de valoare . Cand au vazut asta, unii conducatori au sarit ca arsii , spunand ca asa ceva nu este normal, iar FRB a venit cu o regula incropita , care nu i- a deranjat pana acum pe oradeni, pt ca Richard inca nu depusese juramantul . Cum juramantul o va depune pe 12 dec, au manevrat ca la carte in culise si au obtinut ce au vrut . Ne este ciuda ? Desigur, dar nu oradenii sunt de vina, ei au continuat o politica pe care am initiat-o noi, dar de la care ne-am abatut rapid pt capriciile lui Silva . Acum nu numai ca nu il avem pe Watson, dar Oradea va mai avea un strain pe post de roman ( repet, cel mai bun om al lor si printre cei mai buni, daca nu chiar cel mai bun, din tara ), noi ramanad cu Calnicenco singurul roman-senior din echipa . Ca doar si Vlad Moldoveanu si Torok l-au suparat cu ceva pe Silva, si de-aici descotorosirea ( da, asta-i cuvantul potrivit ) de cei doi . Asa ca sa ne uitam in ograda noastra, pt ca daca Oradea din nou iese campioana - iar daca mai ia un strain valoros, de ce n-ar face-o - de vina e risipa de jucatori buni din motive ce tin exclusiv de fitele lui Silvasan, la care toti din conducere si patronat au asistat cu pasivitate nefasta .

    cu 4 ani în urmă (29.11.2019) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!