Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Gânduri despre baschetul românesc. Și nu numai.

Gânduri despre baschetul românesc. Și nu numai.

Încă de la începutul acestui sezon, s-a discutat foarte mult despre așa-zisa Regula Novak, care impune obligativitatea unei ponderi de 40% a jucătorilor români, în timpul competițiilor oficiale. Această regulă a stârnit multe reacții, iar una dintre ele îi aparține lui Cristian Achim, antrenorul lui CSM Oradea, care ne-a trimis o lungă scrisoare cu privire la acest subiect. Iată ce a scris tehnicianul Leilor-Roșii:

Aș dori sa vă supun atenției câteva gânduri generate de mult discutata propunere/decizie a d-lui ministru al sportului legată de ponderea a 40% jucători români in componența echipelor sportive.

În primul rând, nu cred în dezvoltarea jucătorilor altfel decât într-un sistem concurențial. Nu cred in jucători "protejați" care să se afle pe teren doar pentru că au un pașaport românesc. Este împotriva esenței sportului. Trebuie să fii mai bun decât cel împotriva căruia concurezi! “Citius, Altius, Fortius” - “Mai Repede, Mai Înalt, Mai Puternic”. Numai așa se realizează progresul. Domnul Pierre de Coubertin nu a făcut vreo referire la culoare, nație, pașaport. Ci numai la întrecere. Prin această măsura se va ajunge ca jucătorul român să fie singurul din tot lanțul unei echipe care nu ar avea presiunea de a performa. Toți ceilalți: antrenori, jucători străini, conducători, fiind obligați să devină din ce în ce mai buni și să demonstreze zilnic, săptămână de săptămână, că își merită locul în cadrul echipei, altfel putând fi dați afară. Va duce asta la o îmbunătățire a performanței sportive a jucătorului român când el știe că va avea un loc asigurat (și foarte bine plătit, neexistând o concurență minimă) oricum, indiferent de performanța lui de pe teren și din afara lui? Va crește el știind că dacă va fi dat afară de o echipă din cauza dezinteresului și a lipsei de performanță își va găsi o altă echipă oricum? NU, nu va crește.

De-altfel, în baschetul feminin românesc a fost implementată aceasta regulă timp de 5 ani!!!  Cu rezultate dezastruoase. Echipa națională feminină nu a fost nicicând la un nivel mai scăzut. Atât de multe jucătoare tinere valoroase a produs noul sistem încât în actuala campanie de calificare a fost selectionată Florentina Stănici la 41 de ani! Respect, Flori! Atât de bine a funcționat acest sistem încât FRBaschet a corectat enormitatea din acest sezon. A fost cineva interesat din ministerul sportului de acest lucru? A făcut cineva vreo analiză serioasă asupra acestui experiment întins pe o durată îndeajuns de lungă încât să poți trage niște concluzii foarte clare?

În competițiile europene desfășurate sub egida FIBA se joacă cu 7 jucători străini pe foaia de joc, fără restricții pe parchet. Din experiența personală - și am 89 de jocuri internaționale - cam toate echipele folosesc 6/7 jucători străini.

Să mergem mai departe și să aruncăm o privire la cele mai dezvoltate țări din punct de vedere sportiv din Europa. În baschet, unde am competențe, modelele de urmat ar fi Spania, Franța, Italia, Turcia, țări care se află în fruntea tuturor jocurilor sportive de decenii. ÎN NICIO ȚARĂ MENȚIONATĂ (ȘI NICI ÎN MULTE ALTELE) NU EXISTĂ RESTRICȚII DE FOLOSIRE A JUCĂTORILOR STRĂINI. Toate permit 5, 6 ori 7 jucători străini FĂRĂ RESTRICȚII pe parchet. În Spania, actuala campioană Europenă, se joacă cu 7 jucători străini pe foaia de joc și ATENȚIE! - jucătorii STRĂINI crescuți minim 3 ani în sistemul spaniol de baschet au statut de "HOME GROWN PLAYER" (o să revin asupra subiectului) și practic sunt considerați spanioli! Deci, teoretic, pot fi 12 jucatori "străini" pe foaie!!! Au fost cazuri. Chiar NIMENI nu s-a interesat despre aceste aspecte? Chiar nimeni nu realizează că de fapt performanța pleacă de jos, de la sistemul de copii și juniori? De ce trebuie să inventăm noi ceva când aceste națiuni care au cele mai bune rezultate au demonstrat că așa trebuie procedat??? E simplu: de fapt nu ne dorim să muncim ci doar să spoim gardul.

Ca să nu mai vorbim că am fi singura!!! țară din lume care am schimba sistemul competițional în timpul sezonului! Ar fi o bătaie cumplită de joc la adresa conducătorilor, antrenorilor si sponsorilor fiecărei echipe care și-au bătut capul să construiască o strategie pt a-și îndeplini obiectivele. O profundă neînțelegere a fenomenului care va genera niște aberații, ca de pildă, să plătești niște jucători pe care nu-i mai poți folosi, dar pe care nici nu-i poți da afară pentru că se află sub contract. A gândit cineva aceste lucruri? A consultat cineva antrenorii echipelor de seniori? Nu cunosc situația altor discipline sportive dar cu siguranță în baschetul masculin niciun antrenor nu a fost consultat.

Să discutăm puțin despre sistemul juvenil, care este baza tuturor performanțelor sportive și care a dus țările de care vorbeam mai sus în vârful piramidei. Să aruncăm o privire baschetului din Spania, de departe cel mai bine dezvoltat. Cu mii de practicanți, cu o baza uriașă de selecție dar..... crescuți de mici într-un sistem concurențial!

Kristaps Porziņģis
- originar din Letonia
- legitimat de Sevilla la 15 ani
- a debutat la seniori la 17 ani (cu Sevilla, în Liga ACB)

Emanuel Cățe
- originar din București
- legitimat de Real Madrid la 16 ani
- a debutat la seniori la 18 ani (cu Real Betis Sevilla, în Liga ACB)

Luka Doncic (o excepție umană, e adevărat, dar sistemul spaniol a permis asta)
- originar din Slovenia
- legitimat de Real Madrid la 13 ani
- a debutat la seniori la 16 ani (cu Real Madrid, în Liga ACB)

Tomas Satoransky
- originar din Cehia
- legitimat de Sevilla la 17 ani (cu Sevilla, în Liga ACB)

 Și exemplele pot continua...

Toți acești jucători au statut de "HOME GROWN PLAYER" in Spania și sunt asimilați ca jucători spanioli în campionatul Spaniei deși continuă să joace pentru echipele lor naționale. Nu s-a plâns nimeni în Spania că Emi Cățe a luat locul unui copil spaniol!

Nu trebuie să inventăm noi nimic, trebuie doar să preluăm modelele de succes deja existente, cu eventuale adaptări. Dar de fapt nu ne dorim asta. Pentru că presupune proiecte, muncă, bătaie de cap și pentru că (probabil) politic nu aduce beneficii imediate. Dar de-abia atunci, tu, conducătorule din sport, ai intra in istorie, punând bazele sportului pe o linie corectă!

A făcut cineva vreo analiză exactă să vadă câți sportivi seniori există in sistem real in fiecare disciplină în parte? Știe oare cineva că în baschetul de seniori românesc există echipe care nu au 10 jucători (adică numărul minim) la antrenamente? Știe oare cineva că în baschet multe echipe de seniori folosesc juniori de 14-15 ani pentru că nu au seniori? Pentru că ei, baschetbaliștii seniori români, nu există? Categoriile de vârstă au fost create în sportul de performanță poate în primul rând pentru protecția copiilor/tinerilor din punct de vedere medical. Cine va răspunde dacă un sportiv senior îi va rupe sternul unui junior care are evident o altă structură osoasă și musculară?

Domnul ministru are pe masă un om bătrân, bolnav, aflat in moarte clinică - sportul românesc - căruia îi administrează niște șocuri electrice incercând să-l reînvie, in loc să dea naștere unui organism tânăr, sănătos și de viitor. Iar asta se poate realiza doar dezvoltând sectorul juvenil. Nu am văzut analize detaliate pe fiecare ramură de sport în parte. Fiecare federație sportivă ar fi trebuit să facă un studiu și să îl trimită ministerului în care să raporteze de pildă câți juniori fac trecerea spre sportul de performanță, câți copii se pierd în clasa a-IX-a, la trecerea spre liceu, care sunt rezultatele loturilor naționale la juniori? Iar dacă sunt proaste, ce se face greșit? Cum putem îmbunătăți munca acolo, la nivel juvenil? Ce poate face ministerul sportului pentru a crește performanțele la nivel de copii și juniori (viitorii seniori, nu?)? Și cum să implementăm tinerii sportivi în structuri de seniori? Am văzut doar PEDEPSE financiare!!! Dar cum ar fi să găsim soluții de a RECOMPENSA folosirea jucătorului român? Creat un fond de dezvoltare al tinerilor jucători români (cu bani proveniți de la echipele de seniori și sponsori - o mulțime de firme importante ar dori să se asocieze cu creșterea tânărului jucător român!) iar mai apoi fiecare echipă care folosește jucători români tineri să fie recompensată! Iar echipele care folosesc jucători formați în pepiniera proprie să fie extrarecompensați. Ar fi inclusiv o modalitate de existență pentru unele echipe. Iar echipele care sunt interesate de performanțe europene să fie lăsate să-și urmeze visul! Mulțumesc Marius Marinău pentru idee!

Dar nu: noi vrem să luăm măsuri direct la nivelul cel mai de sus (la nivelul primelor ligi de seniori acolo unde este cel mai VIZIBIL, DA) practic plecând de la acoperișul casei care, culmea! oricum arată cel mai bine dintre toate palierele sportului de performanță!  Performanțele internaționale din handbalul feminin ale CSM Bucuresti, Rapid Bucuresti, CSM Râmnicu Vâlcea, din handbalul masculin: Dinamo Bucuresti - ce proiect!, Volei Alba Blaj în voleiul feminin, ori U-BT Cluj la baschet masculin sunt excepționale! Să aduci mii de oameni în sală (chiar 8000 la Cluj!), ce satisfacție! Aproape că te-ai gândi că există cineva rău intenționat care ar dori sa strice ceva ce funcționează foarte bine. Eu nu cred, dar întrebările rămân.

Cum spuneam mai sus, s-a început cu acoperișul casei ignorându-se însă total fundația, pilonii de susținere, zidurile, care înseamnă copiii și juniorii, și care sunt atât de șubrezite încât se pot dărâma la o adiere de vânt. Nu am văzut proiecte legislative pentru reduceri de taxe pentru firmele care susțin sportul juvenil, de pildă. Nu am văzut proiecte sportive care să mărească numărul de juniori ori care să îmbunătățească procesul de antrenament.

În schimb se ia această măsură la nivelul primelor ligi care nu va duce la dezvoltarea sportului. Și se ia pentru că este cea mai vizibilă, este de moment, este ACUM. Cine va răspunde dacă măsurile luate nu vor aduce progresul scontat? Întrebarea e retorică, știm că nimeni nu va răspunde. La fel cum știm că ne aflăm într-o eroare și măsurile nu vor aduce efectul dorit.

Prin această scrisoare nu doresc sa creez litigii ci doar să schimbăm idei, să gândim strategii, să dezbatem. Cu toții ne dorim un sport de performanță așezat pe baze corecte.

prof. Cristian Achim, antrenor baschet CSM-CSU Oradea, 2 martie 2023

Mai citiți și:

Tudor Costescu, despre regula Novak: „S-a umplut un gol uriaș cu nimic”

*foto: fiba.basketball

14 comentarii la aceasta stire:
  • BC CSU Sibiu gyke :

    Interesant si de aplaudat
    ... faptul ca a decis sa ia o pozitie publica intr-o chestiune controversata. Cu siguranta are dreptate in multe puncte. Nu voi insista asupra lor, ci acolo unde cred ca pacatuieste. Primul ar fi comparatia fortata cu tari precum Spania, Franta, Italia: cred ca diferentele culturale, educationale, genetice, etc. dintre acestea si Romania sunt mult prea mari pentru a incerca simplist sa le copiem modelul; trebuie sa recuperam in prea multe aspecte pentru a deveni relevanti; cred ca ar trebui sa ne uitam spre alte tari, care au obtinut rezultate, iar diferentele culturale nu sunt insurmontabile: Ungaria, Polonia, Cehia, etc... Iar a doua chestiune cu care nu sunt de acord este incercarea de a trage o concluzie dupa 5 ani, dpmdv este un interval prea scurt pentru a judeca eficacitatea unei astfel de reguli.
    In rest, cum spuneam, sunt multe puncte consistente, unul care imi place in mod deosebit este cel cu recompensa echipelor care folosesc juniori din pepiniera proprie.
    Dezbaterea asta cred ca trebuie sa aiba loc si poate vom vedea implementate astfel de idei.

    cu 1 an în urmă (02.03.2023) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca Acs Titi :

    STIMA coach Achim
    Nici nu ma gindesc ce este la gura dacopatilor citind aceasta scrisoare. Eu ma inscriu in tabara Achim, clar, mi-am si luato chiar pe aici, pentru opiniile asemanatoare. Ca sa ajungi sus trebuie sa incerci modelele de virf. Intr-adevar exista o diferenta fata de Spania, Italia, Germania ( de care nu a amintit Achim) si aceea este ECONOMICA. Dar asta nu inseaman ca nu poti lua modelele juvenile, caci asa cum se spune in scrisoare, BUBA este acolo jos, la copii si juniori. Daca tot ne lamentam cu diferenta de mentalitate ( scuza generala, dar nimeni nu face nimic sa se schimbe mentalitatile, cine a vrut si-a schimbat singur) nu vom ajunge nicaieri. Apropo de Spania - taurul trebuie luat de coarne. Azi-miine Kosovo si Albania o sa ne ia inainte si noi tot o sa cautam modele culturale pe care sa le copiem.
    Ne laudam cu IT-stii romani. De ce in tehnologie este posibil sa fim la nivel de India, USA, Germania , UK , chiar China etc., dar la sport ( si mai sunt alte domenii ) nu putem. Parerea mea este ca NU VREM sau si mai clar, cei care conduc dar si unii din fenomen ( exemplu in invatamint, medicina , cultura ) NU VOR ! Caragiale este vesnic ! Este mai simplu cu "dolce far ninente" in traducere pentru aceiasi dacopati : noi ne facem ca muncim, ei se fac ca ne platesc!
    Tot ce doresc este ca aceasta luare de pozitie ( a lui Achim ) sa nu ramina fara rezonanta. Hate-urile vor curge cu siguranta !

    cu 1 an în urmă (02.03.2023) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca studentU :

    eu nu vad
    loc de nici o dezbatere aici. masura propusa de ciclistul fara cap e stupida, contra principiilor sportului si discriminatorie daca asta mai conteaza la ceva.
    discursul lui achim e foarte coerent si consistent.
    nu vad de ce ne nu ne putem compara cu spania sau italia. ca nu-s china sau us sau chiar germania, damenarca sau elvetia. diferenta financiara nu e enorma, doar prioritiatile sunt altele, specialistii sunt altii si clasa politica care ia deciziile e nitel mai curata si isi daca nu fac ce trebuie si ce le cere populatia stiu ca vor cadea. Atata doar ca la noi populatia nu cere sport, nu cere infrastructura, nu cere servicii legate de sport. Sportul e un subiect tabu, faci sport (de performanta) daca esti prost si nu ai reusit altceva. Cam asta i inca, din pacate, mentalitatea. Ca infrastructura ar fi, da-o incolo, sunt atatea scoli cu atatea sali de sport, n-ai unde sa faci niste ore de baschet pentru copii? Dar ai antrenori ca lumea? Ca tata de copil de 8 ani va zic eu ca nu prea ai la prea maritul U-BT. Fac si ei asa, in dorul lelii, ca sa nu zic altfel. Cat stiu si cat pot.

    Din cazatura aia de strategie a sportului 2022-2032, la care s-a lucrat doi ani ca la urmă să nu iasă nimic concret, cam ce s-a implementat până acum? Și cum s-a măsurat impactul acelor acțiuni?

    Închei cu un exemplu simplu: Comparați-l pe Cățe, crescut în Spania, cu orice alt coleg de generație. Oare există termen de comparație? Eu zic că nu. Ca intensitate în joc, concentrare, chiar și skilluri, musculatură, atitudine față de colegi și public. Eu zic că e la alt nivel, superior. Vezi Kuti, vezi Bobe, vezi oricare altul. Cam acolo-i diferența.

    cu 1 an în urmă (02.03.2023)
    • BC CSU Sibiu gyke:

      @studentU
      iti dau doar un punct la care te inseli amarnic: infrastructura. Cele cateva sali scolare (lasand la o parte ca multe sunt improprii) sunt absolut insuficiente; este o bataie teribila pe pozitii de antrenament in orase, nu doar intre cluburi diferite, ci si intre sectii diferite. Pur si simplu sunt niste limitari teribile. Iti dau exemplul sectiei de juniori de la CSU, unde activeaza acum undeva in jur a 250 de copii care fac baschet: avem inchiriata o hala, unde au fost puse panouri si suprafata de joc; desi costurile sunt enorme, fara acest spatiu probabil ca nu am fi putut avea posibilitatea de a oferi conditii decat pentru maxim 100 de copii, cu restul salilor din oras.
      nu e momentul acum, dar trebuie discutata si oportunitatea de a construi polivalente de 5k+ locuri, acolo unde nu exista sali suficiente pentru sportul juvenil...

      cu 1 an în urmă (02.03.2023)
    • U BT Cluj-Napoca studentU:

      Probabil ai dreptate dar
      1. Inchirierea salilor de sport sa joace nenii cu burta fotbal e o tampenie. Daca sala de sport ar fi pentru elevi, pentru clubul sportiv al scolii respective toata dupa masa, sa aiba de la 3 la 4 volei, 4-5 handbal, 5-6 baschet cu profesorul de sport ar mai fi asa ingramadeala?
      2. Ce zice si Gratian Cormos, antrenorii romani is si debili, nu promoveaza autohtoni nici cand au ocazia. Pct meu de vedere mergea in directia aia. Sa nu ne mai tot plangem de infrastructura deficitara ca bani de sali sau renovare nu sunt. Sa utilizam la maxim ce avem, in interesul copiiilor si sa invatam profesorii de sport si antrenorii sa promoveze copiii cat mai mult.
      Infrastructura e necesara dar nu suficienta. Si nu e principala cauza a declinului. Asta e parerea mea. Politicile gaunoase si resursa umana slab calificata si dezinteresata sunt in opinia mea.

      cu 1 an în urmă (02.03.2023)
    Raspunde
  • Ricardo :

    Respectul meu dl. Prof. Achim
    Ma bucur ca un om cu greutate ia o poziție publica cu privire la o speță care naște discuții și care nu trebuie tratata simplist. Ba din contra lucrurile trebuie analizate amplu pentru a ne putea indreota către niște rezultate onorabile.
    Realitatea anului 2023 este ca avem cluburi puternice competitive pe plan european dar nationala se zbate în mocirla fără șanse de ridicare prea curând!
    Regula impusa de ministru este simpla și copiata aproape ad literam din Polonia. Acolo în prima liga se joaca cu 2 polonezi pe parchet tot meciul.
    Este real ca în Spania și Italia lucrurile nu stau asa și totuși acele tari sunt printre cele mai competitive atât ca și cluburi cât și ca nationala.
    Este absolut necesar ca în anii următori grupele de juniori sa beneficieze de o mai buna finanțare pentru a putea ridica nivelul și de acolo pentru a creste jucători de valoare autohtoni.

    cu 1 an în urmă (02.03.2023) Raspunde
  • 'mpepo :

    Respect
    domnului Achim. Este prima voce din mijlocul profesioniștilor sportului care se aude luând atitudine față de ordinul ministrului trecător în dregătorie. Apreciez poziția și toate argumentele profesorului și antrenorului la nivel înalt . Aș adăuga un lucru pe care l-am sesizat mai demult: cointeresarea profesorilor din învățământul preuniversitar în descoperirea și instruirea copiilor cu abilități sportive. Și aici nu mă refer doar la baschet. De la acest nivel trebuie începută educația generală și sportivă dacă vrem ca peste ani să avem performeri la nivel înalt competitiv.

    cu 1 an în urmă (02.03.2023) Raspunde
  • BC CSU Sibiu undercat _ :

    altruism
    overflow

    cu 1 an în urmă (02.03.2023) Raspunde
  • Ciucâ :

    Respect
    ptr rezultatele antrenorului Achim dar prin aceasta scrisoare arata lipsa de caracter şi respect a omului Achim. Cum se simt jucatorii romani ((nu are importanta valoarea)care au/şi lucreaza cu el citind aici cum ıi face hoti ce câstiga salarii nemeritate. Acum sâ mi spun pârerea despre cele spuse de curajosul prof
    -"cred intr un sistem concurential" ca sâ fie aşa ambele parti trebuie sâ concureze, tu nu le dai sanse deloc romanilor deci concurenta nu existâ la tine
    -"protejati cei cu pasaport românesc " un român este naturalizat la tine ın echipâ şi mai râmâne un loc unde se bat 3 români pe el (bobe tudi baciu),unde este protectia?!aaaa romanii sunt nesimtiti puturosi prosti nu se agitâ sâ prinda echipa, probabil vorbesc ıntre ei şi joacâ pe rând nu tu hotaresti cine joacâ
    -"trebuie sâ fii mai bun decât cel impotriva caruia concurezi "ca sâ fii mai bun trebuie sâ joci "impotriva caruia concurezi " nu cum faci tu ıi tii pe bancâ.
    -"antrenorii, jucâtorii strâini, conducatorii trebuie sâ fie pe zi ce trece mai buni câ altfel pot fii dati afarâ "ai fost dat afarâ câ ai avut rezultate mai slabe ın ultimii 2 ani?ai fost dat afarâ câ nu ai câştigat macar o datâ cupa din 7 finale?mai ales acum 2 ani când te a bâtut o echipâ fârâ trecut şi un pusti de 20 ani (culmea ghinionului era român)care va dat şi avans de 18 pcte.
    -"nu sa plans nimeni ın spania ca emi cate a luat locul unui copil spaniol "tu spui câ spaniolii sunt cei mai buni ın europa de ce sâ le fie fricâ de un copil care vine din lumea a treia baschetbalistica?
    Dacâ statul este puturos cum spui de ce nu faci tu ceva, ptr câ esti şi mai puturos.solutia a scriso gyke mai sus "250 de copii intr o halâ ",dacâ ın toate orasele ar fi 2 hâli+sâlile sportive din scoli se pot creste destui sportivi. Tu Achim şi clubul tâu pe banii dati unui strain, dupâ o selectie amanuntita, alegeti 12 jucâtori de 18 ani de care vâ ocupati (nu tu)cum trebuie şi la 22 ani râmân sigur 4 de valoare.trebuie sâ vrei câ solutii se gasesc. Tu ai un nume ın baschet,poți uşor sâ deschizi şcoalâ "Achim " de baschet unde cu experienta ta poți creste jucâtori valorosi.
    Cum sâ punâ spania regulâ noua cand sunt cei mai buni, pune romania unde sunt probleme.
    Cum Hagi la fotbal poate fi sus cu sportivi romani aşa se poate şi la baschet.
    Titi scuze ptr gramaticâ

    cu 1 an în urmă (03.03.2023)
    • CSM CSU Oradea Ion777:

      prietene
      cu tot respectul n-ai inteles nimic

      cu 1 an în urmă (03.03.2023)
    Raspunde
  • Ciucâ :

    Ion777
    Poate ai dreptate,poate ne uitâm din direcții diferite. Dar ptr mine Achim este cel mai mare duşman al jucatorului român

    cu 1 an în urmă (03.03.2023)
    • CSM CSU Oradea Ion777:

      Achim
      la Achim jucatotul roman turc neamt cum o fi el joaca daca are calitate. Cel mai bun exemplu e Tibirna care pina la accidentare a fost om de baza in echipa, din pacate dupa, nu si-a mai revenit.restul romanilor care au fost la Oradea au fost sa zicem acceptabili dar nici un moment nu oameni de baza, dovada ca cei plecati nu joaca nici pe unde sunt. acu a venit Gheorghe, ai vazut ce a jucat si la nationala, cam nimic. cind a fost la pitesti la fel, pe cine sa scoata din echipa ca sa joace Gheorghe sau Nicolescu

      cu 1 an în urmă (04.03.2023)
    Raspunde
  • Ciucâ :

    Ion 777
    Vrei o pârere despre ce gândesc eu?sau te deranjeazâ gramatica mea şi nu are rost

    cu 1 an în urmă (04.03.2023)
    • CSM CSU Oradea Ion777:

      graatica
      ai ramas fixat pe gramatica. normal ca poti sa spui ce gindesti doar ca nu toata lumea trebuie sa gideeasca la fel

      cu 1 an în urmă (04.03.2023)
    Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!