Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Gheorghe Mureșan împlinește 41 de ani

Adrian Micinic

Adrian Micinic
14.02.2012

 

Gheorghe Mureșan (în negru), într-un meci U Cluj-Napoca vs Steaua București

Gheorghe Mureșan, românul cu cea mai fructuoasă carieră în liga profesionistă de baschet masculin (NBA), împlinește astăzi (14.02) vârsta de 41 ani. Originar din Tritenii de Jos, județul Cluj, cel poreclit Big Ghiță a avut o carieră de peste 10 ani. El este jucătorul român care a evoluat la cel mai înalt nivel posibil, într-o perioadă în care liga profesionistă dispunea de o mulțime de superstaruri și foarte puțini baschetbaliști internaționali (non-americani).

El a debutat în Divizia A pentru Universitatea Cluj-Napoca și a cucerit titlul de campion național în anul 1992. Mureșan s-a transferat în vara aceluiași an în Franța, unde a jucat pentru Pau Orthez, echipă alături de care a avansat până în sferturile de finală ale Euroligii și a câștigat Cupa Franței în sezonul respectiv. În 1993 a participat la NBA Draft și a fost selectat de către Washington Bullets cu opțiunea a 30-a.

Ghiță a jucat pentru echipa din capitala Statelor Unite ale Americii între 1993 și 1997. După o pauză, cauzată de probleme medicale, de aproximativ doi ani Mureșan a revenit în liga profesionistă jucând pentru New Jersey Nets. El a bifat 31 de meciuri pentru această echipă după care a jucat un ultim sezon pentru Pau Orthez, echipă alături de care a spus adio activității de baschetbalist profesionist câștigând titlul de campion al Franței în anul 2001.

După încheierea carierei de jucător Gheorghe Mureșan s-a stabilit definitiv în Statele Unite ale Americii, alături de familie și în anul 2004 a fondat Giant Basketball Academy, un program prin care cei mai tineri sunt inițiați în tainele sportului cu mingea la coș. De asemenea, el colaborează cu U Mobitelco Cluj la programele destinate popularizării sportului cu mingea la coș în rândul tinerilor. În paralel, Mureșan lucrează pentru Washington Wizards pe parte de relații cu publicul și marketing.



Mureșan a jucat 307 meciuri în NBA în perioada 1993-2000. A fost titularizat de 207 ori și are medii pe carieră de 9.8 puncte, 6.4 recuperări, 0.5 pase decisive, 0.5 intercepții și 1.5 capace cu 1.5 posesii pierdute în 21.9 minute pe meci.

A bifat trei prezențe în playoff, unde adversar i-a fost Chicago Bulls și Michael Jordan. Recordul carierei într-un meci de NBA l-a stabilit pe 8 noiembrie 1995, când a marcat 31 puncte. La recuperări a strâns un maxim de 21 mingi, având două meciuri în care a adunat 9 recuperări ofensive și alte trei partide în care a distribuit 9 capace. Recordul de minute jucate datează de pe 16 martie 1996, când a petrecut 48 minute pe parchet. El a fost recompensat cu titlul de Most Improved Player (cel mai semnificativ progres) al sezonului 1995/96.

Foto 1: Facebook 
Foto 2: www.nba.com

9 comentarii la aceasta stire:
  • bogdan13 :

    La multi ani Ghita !
    Singurul baschetbalist pe care l-a avut Romania. Restul au fost toti doar jucatori de baschet.

    cu 12 ani în urmă (14.02.2012) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca andrej :

    superb
    am avut si ocazia sa il intalnesc. un om minunat cu o cariera excelenta.

    cu 12 ani în urmă (14.02.2012) Raspunde
  • CSU Asesoft Ploiești ineacsu :

    @bogdan
    doar tu stii ce ai vrut sa spui.. spune-mi te rog, Toni Alexe ce a fost?

    cu 12 ani în urmă (14.02.2012) Raspunde
  • CSU Asesoft Ploiești ineacsu :

    @bogdan
    Sau Stanescu, Carutasu, Burlacu, Helcioiu, Fometescu, Popescu? Si multi altii pe care probabil nu ii stiu eu

    cu 12 ani în urmă (14.02.2012) Raspunde
  • likemike :

    ghita
    mi se pare interesant ca frbaschet umple site-ul cu stiri de la multi ani pentru tot felul de jucatori de prin tara... dar cand e vorba despre singurul roman care inseamna ceva in baschetul mondial, pe care si FIBA s-a gandit sa-l omagieze azi pe pagina de facebook... e liniste totala. dar in fine, nu e prea tarziu, mai sunt cateva ore din zi...

    eu inteleg ce a vrut sa spuna bogdan... daca spui stanescu, carutasu, burlacu, helcioiu, fometescu, popescu in romania da... stie lumea, poate stanescu si burlacu si in europa, dar doar printre cei mai pasionati de baschet... daca spui ghita muresan stie o lume intreaga... da multi poate il stiu din filme, din reclame... dar cel putin pentru doua sezoane a jucat in NBA la un nivel la care nu cred ca un roman va ajunge prea curand.. sa ai medie de peste 14p, peste 9reb si peste 2 capace pe meci este o realizare...

    am avut ocazia sa petrec o zi intreaga cu ghita la all star game-ul de la dallas din 2010, unde lucra pentru NBA. E parte din familie... jucatori actuali sau de pe vremea lui vin, dau mana cu el, vorbesc cu el... scottie pippen a auzit de romania pentru ca stie ca ghita e din romania... e mare lucru...

    cu 12 ani în urmă (14.02.2012) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca free62 :

    free62
    Dute ineacsule si te impusca cu nume gen Helcioiu, Popescu si Burlacu...da ce au fost aia capabili sa faca la nivel european?Vai steaua lor....niste meciuri jucate acolo si la 30,31 de ani hopa inapoi acasa(si nu imi spune de cupa lui burlacel si cupa asesoftului ca ma apuc de ras).Stanescu da poti sa zici ca o fost baschetbalist nu jucator de baschet.Toni Alexe degeaba o fost talentat cu caru, daca toata viata nu invatat ca trebe sa joci in echipa si nu singur....o ramas la nivelu la care o ramas.Generatie ca asta cu Ghita,Roschnafsky,Tenter,Sinevici nu mai vede Romania curand nici cu toti burlacii, casatoritii si pampersii

    cu 12 ani în urmă (14.02.2012) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca andrej :

    @ineacsu
    nu e adecvata fraza cu ghita singurul baschetbalist din Romania, insa nu poti de nici un fel compara cariera lui cu vreunul din cei enumerati de tine. pur si simplu ghita e din alta liga.
    comparatia ghita vs. burlacu as separa-o de context si as trece-o la gluma saptamanii

    cu 12 ani în urmă (15.02.2012) Raspunde
  • realHQ :

    Gluma anului :)
    Un baschetbalist cu peste 300 meciuri jucate in NBA comparat cu zmeii parchetului romanesc.LOL Evident ca Burlacu, Helcioiu, Popescu castiga detasat comparatia asta. De fapt sunt chiar convins ca intr-un meci "3 la 1" Ghita Profesoru nu le-ar putea tine piept celor 3 muschetari. Oricum e de inramat, ar trebui pe totalbaschet.ro si un colt "copii spun lucruri traznite" :)

    cu 12 ani în urmă (15.02.2012) Raspunde
  • bogdan13 :

    @ ineacsu
    m-ai facut sa rad. pei tu l-ai comparat pe Ghitza care are mai multe meciuri jucate in NBA decat au astia in viata lor in orce competitie. chiar nu pot sa cred ca l-ai comparat cu ciurucurile astea. eventual daca mai spuneai si tu de un titi popa, un bruno roschnavsky sau marcel tenter hai ca nu era chiar asa deplasata comparatia. l-as fi pus in categoria anterioara si pe toni alexe, dar pe cat de talentat era la baschet, pe atat de prost era in viata de zi cu zi.

    cu 12 ani în urmă (15.02.2012) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!