Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Horațiu Floca: „Toată lumea și-a dorit și a sperat că vom putea continua campionatul”

Horațiu Floca: „Toată lumea și-a dorit și a sperat că vom putea continua campionatul”

În sezonul 2018-2019, BC CSU Sibiu a obținut primul trofeu din ultimii douăzeci de ani, câștigând Cupa României după o finală cu CSM CSU Oradea. De asemenea, galben-albaștrii s-au calificat în ultimul act al Ligii Naționale, însă acolo Leii-Roșii au reușit să își ia revanșa.

Prin urmare, așteptările pentru ediția 2019-2020 au fost foarte mari în Sibiu, mai ales că bugetul echipei a fost cel mai mare din istoria clubului, conform declarațiilor lui Horațiu Floca. Am discutat cu directorul BC CSU Sibiu despre prestația elevilor lui Dan Fleșeriu din această stagiune și despre cum a trecut gruparea sibiană peste ultimele luni.

Cred că am început acest sezon cu ambiții și așteptări mari. Știam că avem de luptat în patru competiții diferite: Supercupa, FIBA Europe Cup, Cupa României și Liga Națională. Beneficiind și de cel mai mare buget din istoria echipei, ne doream să facem o figură frumoasă în toate competițiile în care urma să evoluăm. Din păcate, treptat, am ratat una câte una primele trei competiții: am pierdut Supercupa României în octombrie, am ieșit din grupele FIBA Europe Cup în noiembrie și am fost eliminați din Cupa României în ianuarie. Ne-a mai rămas doar lupta pentru o medalie în Liga Națională. Am făcut în ianuarie un transfer al unui nou jucător și ne pregăteam temeinic, serios pentru faza finală din LNBM în speranța de a putea să ne luptam cu șanse de reușită pentru calificarea în finală și pentru o medalie cât mai strălucitoare. Din păcate, apariția pandemiei și instaurarea stării de urgență ne-a luat această șansă și ne-a mai adăugat un regret. Părerea mea este că acest sezon este unul fad, pentru că cea mai importantă parte a campionatului, play-off-ul, nu a fost jucată. Din punct de vedere sportiv, cred că se putea mai mult decât ceea ce s-a realizat în acest sezon incomplet. Dacă ar fi să văd partea plină a paharului, aș spune că aveam șanse la o medalie în Liga Națională. Sunt mai puțin mulțumit de sezonul acesta, mai ales având în vedere toate eforturile făcute pentru a asigura condiții și un nivel al salariilor pe care echipa noastră nu l-a putut asigura până acum. Pe lângă sprijinul financiar oferit de către Primăria Sibiu, Ministerul Educației și al Consiliului Județean Sibiu am avut alături 38 de parteneri din mediul privat, de la nivel local sau național.

Marele câștig este că am reușit să unim și mai mult familia galben-albastră și să cooptăm lângă noi mai mulți parteneri, mai mulți suporteri, mai mulți juniori. În plus, ne-am putut implica și mai mult în comunitate, un principiu la care ținem foarte mult ca organizație și de care suntem foarte mândri. Defapt, lucrurile acestea reușim să le facem tot mai bine, de la an la an, ceea ce confirmă faptul că brandul CSU este o forță în comunitatea sibiană, dar și în cea baschetbalistică românească.

Pandemia de coronavirus a fost un șoc pentru toată lumea și doar o mică parte dintre oameni s-a gândit că situația se va întinde pe o perioadă așa de lungă. Odată ce problemele s-au acutizat, conducerea lui BC CSU Sibiu și-a focusat atenția pe sănătatea jucătorilor și spre întoarcerea lor, în siguranță, acasă.

Prioritatea noastră, a tuturor defapt, a fost sănătatea. Informațiile erau extrem de puține și ne-au determinat să așteptăm o vreme, să vedem cum evoluează lucrurile. Trebuia să plecăm la București, pentru meciul cu Steaua care ar fi trebuit să se joace fără suporteri, atunci când am aflat că defapt, competițiile vor fi suspendate. Așadar am făcut ședință și am decis, împreună cu staff-ul, să gândim un program diferit pentru antrenamente. Aveam mulți jucători veniți aici cu familiile, mulți cu copii, și orice ieșire a lor ar fi putut pune în pericol sănătatea lor și a familiilor lor. Prin urmare, am decis să ne antrenăm pe grupe, iar acest lucru l-a organizat staff-ul tehnic. Am sperat că vom putea relua competiția, însă, pe parcursul următoarelor zile primeam tot mai multe informații legate de evoluția pandemiei, de măsurile care se luau la nivel național și internațional. Împreună cu staff-ul și cu sportivii am decis să căutăm variante pentru ca aceștia să poată pleca acasă în siguranță, urmând ca, în cazul în care sezonul s-ar fi reluat, aceștia să revină. A fost o perioadă încărcată de tot felul de provocări și am făcut eforturi pentru a ne asigura că toți sportivii pot ajunge în siguranță acasă. Ne-am bucurat că absolut toată lumea a ajuns cu bine, iar staff-ul a continuat să mențină legătura cu ei. Repet, toată lumea și-a dorit și a sperat că vom putea continua campionatul. Nu a fost așa, din păcate, dar cred că cel mai important este că suntem toți sănătoși.

Ultimele trei luni au fost dificile pentru toată lumea și unul dintre cele mai afectate domenii este cel al economiei. Prin urmare, echipele sportive din România se află într-o stare de incertitudine, neștiind exact pe ce fonduri se pot baza pentru momentul revenirii în teren.

Lucrăm pe mai multe ”fronturi”, pentru pregătirea participării noastre în următoarele competiții. Am pornit antrenamentele juniorilor, pentru că ei vor fi probabil primii care intră în focurile meciurilor. Juniorii de la U18 sunt calificați la turneul final unde sperăm să facă o figură cât mai bună, apoi sperăm că cei mai mici juniori vor putea participa la Festivalul National de Baby și Minibaschet. La nivel de seniori, staff-ul tehnic ține legătura cu jucătorii care sunt sub contract și știm că toți se antrenează individual și serios. De asemenea, purtăm, în permanență, discuții cu partenerii noștri pentru că ne dorim să traversăm cât mai bine această perioadă și sperăm să continuăm împreună mai departe. Practic, aceasta este cea mai importantă parte a muncii noastre pentru că este cea de care depinde bugetul pentru sezonul următor și ne dorim să reușim să facem o echipă cât mai competitivă și să putem participa, pe lângă competițiile naționale, și în FIBA Europe Cup. Evident, ne gândim, în primă fază, la Liga de Vară pentru că îl vedem ca un proiect benefic pentru baschetul românesc. Ar fi o dovadă că revenim la activitățile sportive de performanță, am putea să-i avem în pregatire pe jucătorii români și am putea să îi vedem la lucru și pe anumiti juniori din clubul nostru sau din alte părți care vor fi eligibili să joace pentru BC CSU Sibiu în viitor. Așteptăm să primim toate clarificările legate de formatul ei și speram ca în luna august să avem partide oficiale de baschet la Sibiu”, a spus Horațiu Floca pentru Baschet.ro.

Pe lângă echipa de seniori, administrația lui BC CSU Sibiu a pus bazele unui proiect amplu privind echipele de juniori ale clubului. După aproape nouă luni de la acel moment, directorul galben-albaștrilor se uită în urmă și este bucuros de ceea ce s-a realizat în această privință.

A fost un început greoi, dar treptat am pus lucrurile pe direcția dorită de noi și ne bucurăm să vedem că activitatea funcționează și se dezvoltă organic, serios, cu perspective frumoase. Am ajuns deja să avem 7 antrenori angrenați în pregătirea sportivilor, la peste 200 de copii care îmbracă echipamentul în culorile clubului. Avem 3 echipe angrenate în competițiile nationale, 5-6 echipe care se pregăteau de Festivalul National de Baby și Minibaschet. Eu mă declar mulțumit de cum au decurs lucrurile, sunt foarte recunoscător lui Andu Hanea pentru implicarea lui în acest proiect și în dezvoltarea lui. De asemenea, sunt mulțumit de implicarea și dedicarea antrenorilor și de susținerea pe care am avut-o din partea copiilor și a părinților. Faptul că a intervenit această pauză forțată nu ne face să renunțam la proiectul nostru. Ne-am canalizat energiile spre identificarea de terenuri în aer liber, pentru că după toată această perioadă de stat în casă, o mulțime de copii și părinți ne-au asaltat, spunându-ne că își doresc să reia pregătirea. Așadar, am început deja pregătirea fizică individuală cu copiii care au dorit acest lucru, sperăm ca în scurt timp să putem reveni la antrenamentele normale. Ne antrenăm afară, dar încet-încet și respectând toate normele transmise de autorități, încercăm să intrăm în sală.

Revenim, în curând, cu alte perspective ale persoanelor ce au contribuit într-un fel sau altul la bunul mers din acest sezon al lui BC CSU Sibiu.

*foto: Dragoș Dumitru/BC CSU Sibiu

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!