Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

În meciurile pe care le consideră importante, CSU Ploiești e greu de bătut

Adrian Micinic

Adrian Micinic
29.10.2012

Foto: Andor Marton

CSU Asesoft Ploiești a câștigat cel mai important meci al etapei a 5-a în Liga Națională de baschet masculin. Formația prahoveană a depășit la prelungiri pe U Mobitelco Cluj, la Sala Horia Demian, scor 103-96.

Meciul a avut parte de o execuție ofensivă ce poate fi considerată atractivă în principal de ochiul mai puțin avizat. Desigur, cu o mențiune specială pentru U Mobitelco Cluj. Formația care pare să dezvolte un baschet colectiv atrăgător în momentele în care are mingea.

Mizând pe viteza amețitoare a lui Derek Wright, U Mobitelco a marcat extrem de mult, pe fondul unei precizii deosebite la finalizare, în prima jumătate a meciului. Ardelenii au avut 9/13 la trei puncte și 10/17 la două puncte pentru un total de 53 puncte în prima jumătate. Micuțul american a creat superioritate servindu-și colegii și în același timp mizând pe calitatea sa principală pentru a-și surprinde adversarul direct.

U Mobitelco a beneficiat de jocul foarte bun al lui Hristo Nikolov în primele 20 minute de joc. Bulgarul a adus un plus de forță, inteligență și capacitate de a gestiona cu maturitate situațiile în care mingea s-a aflat la el. Astfel, Nikolov a marcat mult și a pasat foarte pecis și util, în folosul echipei. 

Un alt plus evident pentru ardeleni și care a punctat pe fondul jocului colectiv eficient al gazdelor a fost Mihai Silvășan. El a revenit după o absență destul de îndelungată cu un joc foarte util cu precădere pe faza ofensivă. De asemenea, Silvă a pus adversarul în dificultate pe parcursul sfertului al 2-lea, într-o perioadă în care Asesoftul a jucat cu doi jucători de poziția 5 și care au dificultăți în a se apăra la un 4 de calibrul căpitanului naționalei, care este de fapt un 3 cu talie și care dispune de o mână incredibilă. La toate acestea se adaugă faptul că prin experiența acumulată Silvășan este genul de jucător care este foarte periculoc în meciurile cu Asesoftul. E jucătorul care știe cum să pună echipa din Ploiești în dificultate.

De cealaltă parte, CSU Ploiești nu a dezvoltat un baschet colectiv ieșit din comun. Dar asta nu ar mai trebui să surprindă pe nimeni. Valoarea individuală extraordinară a jucătorilor acestei formații produce majoritatea victoriilor, cu mențiunea că prahovenii au rămas în joc datorită eternului Cătălin Burlacu, foarte precis la finalizare în prima repriză, respectiv a modului în care Adrian Tudor l-a pus în valoare pe Virgil Stănescu. Noul pivot al campioanei a semănat panică în spațiul de trei secunde al Clujului. El nu a putut fi oprit și în foar 15 minute de joc a bifat 14 puncte având 100% la aruncările din acțiune.

Lucrurile s-au cam schimbat în repriza a doua. Hristo Nikolov a dispărut complet din joc. El nu a mai apărut la finalizare (0/1 din acțiune și 2/2 la libere în repriza a doua), cum de altfel nici nu și-a mai putut pune în valoare coechipierii. Cu siguranță acest lucru se explică prin ajustările făcute de adversar pe faza defensivă, însă dispariția totală cred că se explică mai bine prin faptul că Nikolov își poate reproșa însuși prestația din repriza secundă.

De cealaltă parte, mai ales în ultimele 15 minute de joc efectiv din timpul regulamentar de joc, Asesoftul a operat două modificări esențiale. Tudor și Stănescu au fost retrași și lăsați (sau uitați) pe bancă, în vreme ce Vlahovic și Tica au intrat în teren. Pivotul sârb a adus destule puncte pe tabela de marcaj și a fost extrem de important sub coșul advers prin prisma faptului că a adus patru recuperări ofensive. Pe de altă parte, a ratat patru aruncări libere într-o seară în care Asesoftul a fost mizerabilă la linia de pedeapsă. Cu precizarea că și-a reglat tirul la acest procedeu în repriza de prelungiri. În schimb, Vlahovic a fost departe de acel jucător pe care l-am văzut în playoff-ul precedentei ediții de campionat. Pe lângă deciziile mai puțin inspirate și a faptului că a avut un match-up dificil cu Wright, sârbul a terminat cu 1/5 din acțiune și a avut patru posesii pierdute!

Pe final, în momentele decisive din timpul regulamentar de joc, după ce Nikolov a fost descalificat, Clujul a executat câteva faze de joc colectiv încântător, cu multe blocaje. Una dintre aceste scheme l-a eliberat pe Silvășan, însă acesta s-a găsit într-o situația neobișnuită pentru el și anume pe finalizare din pătrundere. Darius Hargrove a apărut de nicăieri și, asemănător cu playoff-ul precedentei ediții de campionat, americanul a arătat cât de util și de curat se poate apăra administrând un capac de toată frumusețea și care e posibil să fi salvat meciul pentru campioni. Ulterior Sean Barnette a egalat după o recuperare ofensivă pe ratarea lui Wright. A fost singura reușită din acțiune în ultimele două minute din timpul regulamentar.

În prelungiri, după ce Wright a comis a 5-a greșeală personală, a devenit limpede că U Mobitelco nu are cum să câștige. Bavcevic l-a trimis în teren pe Pop, jucător pe care nu l-a folosit deloc în prealabil pe parcursul acestui meci. Apoi a continuar cu Nakic în poziția 1.

De notat că după 9/13 în prima repriză la trei puncte, U Mobitelco a continuat cu 4/14 la acest procedeu. În schimb, Asesoftul a fost superior din punct de vedere al preciziei la aruncările din acțiune și a fost aproape perfect în repriza de prelungiri la linia de pedeapsă. În fine, prahovenii au recuperat mai bine.

De fapt, trebuie precizat faptul că actuala echipă a Clujului, pe cât de bine arată, pare să aibă mari probleme pe poziția 5. Iar dacă acest lucru continuă, atunci majoritatea echipelor își pot face un obicei din a trimite pivotul lui U Mobitelco la linia de pedeapsă. Todorovic și Baciu au avut 2/10 la linia de pedeapsă în această partidă. Toți celalți jucători ai lui Bavcevic au marcat tot de la libere. Mai puțin pivoții!

În schimb, Cătălin Burlacu a fost încă o dată omul decisiv. Deși a fost descalificat, el a părăsit terenul definitiv după ce a creat o separație ce i-a permis lui Hargrove să închidă meciul de la linia de pedeapsă. Numărul 10 a îngropat două aruncări de trei puncte ce au făcut diferența în această seară. Asesoftul s-a desprins decisiv pe fondul aportului aceluiași jucător. Emblema lui CSU Ploiești.

Americanul Hargrove a ratat cam mult în acest meci, iar Vlahovic nu a strălucit. În schimb, toți ceilalți jucători ai lui CSU Ploiești au avut procentaje excelente la aruncările din acțiune. În schimb, Timermanis pare să fie câștigul echipei după acest meci.

După un start de sezon în care U Mobitelco Cluj-Napoca a convins în special prin prisma faptului că a etalat un joc colectiv foarte atractiv cu precădere din punct de vedere ofensiv, iar CSU Asesoft Ploiești a cam rămas datoare din punct de vedere a capacității ce a dezvolta un joc performant, respectiv a faptului că părea să aibă probleme cu privire la noile achiziții, în special cei străini, lucrurile par să se fi schimbat în decursul celor 45 minute de joc direct. Rămâne de văzut cum vor continua cele două echipe, însă Ploieștiul s-a impus de această dată, chiar dacă e posibil ca U Mobitelco să fi lăsat o impresie mai bună din punct de vedere al jocului prestat. Oricum, victoria prahovenilor este o nouă confirmare că această echipă e aproape imposibil de bătut în meciurile pe care ea le consideră importante.

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!