Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Interviu. David Dudzinski: „Să trăiesc din baschet e un cadou extraordinar, dar nu am câștigat loteria”

Interviu. David Dudzinski: „Să trăiesc din baschet e un cadou extraordinar, dar nu am câștigat loteria”

La începutul lunii martie, având programat duelul cu U-BT Cluj-Napoca, conducerea lui Bursaspor a decis ca echipa să zboare mai repede în România și să nu se mai întoarcă din Istanbul, acolo unde jucase cu Anadolu Efes, în Bursa.

Pentru David Dudzinski, această decizie a fost ca un cadou, baschetbalistul american jucând în perioada 2016-2017 în țara noastră, pentru CSM Steaua Eximbank București. Imediat a trimis niște mesaje încercând să afle cele mai frumoase locuri de vizitat în Cluj, cele mai cochete cafenele și cele mai bune restaurante.

Pentru Dudzinski, baschetul este pasiunea principală, însă călătoritul este și el un hobby foarte important. Indiferent de orașul în care joacă, în funcție de timpul pe care îl are, jucătorul lui Bursaspor încearcă să viziteze ceva, să schimbe câteva cuvinte cu localnicii și să simtă atmosfera acelui loc.

În urmă cu șapte ani, când a venit în România, s-a îndrăgostit de țara noastră, iar Canionul Șapte Scări din județul Brașov rămâne unul dintre cele mai frumoase locuri pe care le-a văzut vreodată. De asemenea, lui Dudzinski i-a plăcut foarte mult să trăiască în București.

„Nu știu dacă cititorii voștri vor râde când spun că Bucureștiul e frumos. Poate unii nu sunt de-acord, dar eu asta cred. E frumusețe în haos. Iubesc acest oraș, mai ales că nu e departe de niște munți extraordinari și de cascade frumoase”, ne-a explicat jucătorul în vârstă de 30 de ani.

De-a lungul sezoanelor, Dave a evoluat pentru diverse formații și astfel a avut ocazia să viziteze o mulțime de orașe și locuri minunate, precum Veneția, Cappadocia sau Tenerife. Crede că, dacă nu ar fi jucat baschet, și-ar fi dat demisia la 25 de ani și ar fi pornit într-o lungă călătorie.

„Să trăiesc din baschet e un cadou extraordinar, dar nu am câștigat loteria, ci am muncit. Nu am fost sigur că îmi doresc asta, însă acum știu că așa vreau să trăiesc. Acum trebuie să fac ce ține de mine pentru a rămâne aici. Sunt multe momente dificile, însă trebuie să muncesc și să mă ridic de fiecare dată când cad.”

Într-adevăr, călătoria lui până în acest moment nu a fost ușoară, însă David Dudzinski a progresat an de an, a devenit mai bun, a luat deciziile corecte și astfel a ajuns la una dintre cele mai apreciate formații din EuroCup.

În 2014, Dave a absolvit colegiul Holy Cross și a trecut Oceanul pentru a începe o carieră de baschetbalist profesionist. A semnat în liga a doua a Italiei, la Moncada Agrigento, ajungând în sudul Siciliei.

Startul sezonului nu a fost pe măsura așteptărilor, Dudzinski nu a reușit să se integreze instant și a urmat o serie de meciuri slabe. Cu toate acestea, conducătorii acelei echipe l-au asigurat pe jucătorul american că au încredere în el și că nu plănuiesc să renunțe la el.

Treptat, a înțeles tot mai bine baschetul european, a învățat cum să se miște pe teren fără minge și și-a intrat în ritm. În ciuda unui final bun de sezon, ofertele au întârziat să apară în vara anului 2015.

În cele din urmă, Siauliai, o grupare din prima ligă a Lituaniei care evolua și în FIBA Europe Cup, l-a contactat pe Dudzinski, iar acesta a făcut pasul spre următorul nivel. A dat de niște coechipieri tineri și motivați și, în timp, s-a sudat un grup foarte puternic.

„Simțeam că aparțin acelei echipe. Nu erau prea multe lucruri de făcut așa că mă concentram pe baschet. A fost exact lucrul de care aveam nevoie în acel moment al vieții mele. Mergeam în zilele libere să ne antrenăm și petreceam mult timp împreună cu restul colegilor. Am devenit prieteni și încă vorbesc cu ei”, ne-a mărturisit Dave.

După acel sezon petrecut în Lituania, Dudzinski a primit o ofertă din partea Stelei București, formație care, în stagiunea 2015-2016, jucase în EuroCup. Sportivul originar din Elburn, Illinois, a fost atras de perspectiva de a evolua în EuroCup însă, în cele din urmă, Steaua nu a mai primit wildcard și a ales să joace în FIBA Europe Cup.

Totuși, uitându-se în urmă, Dudzinski este bucuros de experiența de a juca în România, unde consideră că s-a dezvoltat foarte mult ca jucător. De asemenea, Steaua a avut un sezon foarte bun, ajungând până în finala Ligii Naționale, unde a fost învinsă de U-BT Cluj-Napoca.

„Cred că Steaua a fost o situație excelentă pentru mine. Ionuț (n.r. Georgescu, managerul Stelei București la acea vreme) m-a luat sub aripa sa și m-a făcut să mă simt foarte confortabil. Am progresat și m-am simțit mai puțin ca un copil de colegiu și mai mult ca un jucător profesionist de baschet. Nu regret deloc venirea mea în România.”

Respectând pattern-ul urmat în primii ani ai carierei sale, Dudzinski a urcat o nouă treaptă și din România a plecat în Belgia, la Antwerp Giants, formație alături de care a jucat în preliminariile Basketball Champions League. Acolo, jucătorul ce evoluează pe poziția 4 a dat de un club foarte bine organizat, cu facilități excelente, și s-a simțit ca acasă. A decis să rămână pentru mai multe sezoane în Antwerp, a jucat în Basketball Champions League și a fost numit căpitanul echipei.

„Un căpitan trebuie să se gândească, în primul rând, la toată lumea, mai puțin la el însuși. Până la urmă, ești reprezentantul echipei și ești responsabil ca toată lumea să ajungă la timp, ești responsabil de felul cum se comportă echipa ta și, dacă ceva merge prost, tot tu ești responsabil. Să fii căpitan înseamnă să fii atent la cele mai mici detalii.”

Unul dintre cele mai frumoase momente din cariera lui Dudzinski a avut loc în stagiunea 2018-2019, când Antwerp Giants s-a calificat în Final Four-ul Basketball Champions League, pe care l-a și găzduit.

Cu un lot din care făceau parte jucători precum Jae’Sean Tate, Ismael Bako, Paris Lee, Tyler Kalinoski sau Victor Sanders, Antwerp Giants a terminat grupa C pe locul 4, având șapte victorii și șapte înfrângeri, apoi a trecut de UCAM Murcia, la care evolua Emanuel Cățe, în optimile de finală, iar în sferturile de finală a depășit-o pe Nizhny Novgorod.

În semifinala cu Tenerife, trupa antrenată de Roel Moors a pierdut cu 70 la 54, însă a beneficiat de susținerea a 18.000 de fani. Apoi, în finala mică, Antwerp Giants a câștigat cu 72 la 58 în fața lui Brose Bamberg, obținând medaliile de bronz.

„Eram underdogs în acel sezon”, își amintește Dudzinski. „Trebuia să batem o formație care și-a câștigat grupa (n.r. UCAM Murcia) și trebuia să învingem o echipă din Rusia (n.r. Nizhny Novgorod), cu un buget mult mai mare decât al nostru. A fost special să putem juca în fața unor asemenea fani, cred că am avut 18.000 de oameni în tribune. A fost incredibil. Și să facem asta în orașul în care trăiam? Wow! Uitându-mă în urmă, dacă ai construi acum echipa respectivă, ai spune că urmează să facă ceva extraordinar. Atunci eram cu toții tineri și învățam.”

În 2021, după patru sezoane petrecute în Belgia, Dave a decis că este momentul să schimbe orașul și a semnat în Turcia, la Bursaspor, o formație care urma să joace pentru al doilea an consecutiv în EuroCup. Antrenată de Dusan Alimpijevic, gruparea din Bursa avea în componență jucători precum Alerik Freeman, Andrew Andrews, Derek Needham, Kevarrius Hayes sau John Holland.

După 13 etape, Bursaspor avea un bilanț de 4-9 și părea că nu va reuși să facă nimic special în stagiunea 2021-2022. Au urmat victoriile cu JL Bourg, Umana Reyer Venezia, Valencia Basket și ratiopharm Ulm, iar alb-verzii jucau din ce în ce mai bine.

În cele din urmă, Dudzinski și compania au terminat pe poziția a 7-a, s-au calificat în playoff, însă în prima rundă îi aștepta un duel infernal cu Partizan Belgrad, echipa lui Zeljko Obradovic.

Nu ne era teamă de Partizan. A fost o atmosferă incredibilă, dar am fost pregătiți pentru acel joc. Fusesem în atât de multe bătălii în martie și aprilie încât eram foarte montați. Aveam multă încredere, toată lumea avea un ritm bun și jucam excelent împreună. Această încredere a venit de la antrenor, în primul rând. Știam ce aveam de făcut.

În Stark Arena, în fața a peste 19.000 de spectatori, Bursaspor a reușit imposibilul, a câștigat cu 103 la 95 și s-a calificat în sferturile de finală ale competiției. A urmat apoi o nouă victorie la limită, 83-85, pe terenul unei alte echipe de tradiție din EuroCup: Cedevita Olimpija Ljubljana.

În semifinale, Bursaspor a trecut cu 85 la 68 de MoraBanc Andorra și s-a calificat în finală, o performanță care părea de necrezut cu câteva luni înainte. În actul decisiv, turcii nu au ținut pasul cu Virtus Bologna, o grupare ce avea jucători precum Marco Belinelli, Toko Shenghelia, Milos Teodosic sau Daniel Hackett.

Elevii lui Sergio Scariolo s-au impus cu 80 la 67, însă Bursaspor a rămas în memoria iubitorilor de baschet drept una dintre cele mai frumoase povești ale sezonului în baschetul european.

A fost o experiență extraordinară și, cu siguranță, a dus la creșterea echipei și a carierelor noastre. A fost genul de moment pe care speri să îl trăiești în cariera ta. Sunt foarte norocos că l-am trăit iar acum, să fim văzuți ca o echipă de top, e o onoare. Însă încă mai avem mult de lucru pentru a ajunge acolo unde cred eu că ar trebui să fie o formație care poate câștiga competiția.

După evoluția din stagiunea precedentă, Dusan Alimpijevic și staff-ul lui Bursaspor a decis să îi ofere un nou contract lui David Dudzinski și să construiască echipa în jurul unui nucleu din care fac parte jucătorul american, Derek Needham și Onuralp Bitim. Antrenorii alb-verzilor au mare încredere în Dudzinski, sunt de părere că e important să existe continuitate și, de aceea, depun eforturi pentru a se dezvolta. De asemenea, liderul lui Bursaspor ne-a explicat că organizația a devenit mai bună din toate punctele de vedere, a făcut investiții importante și își dorește să continue să progreseze.

În același timp, lotul lui Bursaspor a suferit câteva modificări importante, iar formația turcă nu a mai izbutit un sezon la fel de bun. În actuala stagiune a 7DAYS EuroCup, a adunat opt victorii și zece înfrângeri, terminând pe poziția a opta în grupa A. Drept urmare, pe Bursaspor o așteaptă o confruntare cu Gran Canaria în optimile de finală ale competiției. Însă, dacă este ceva ce elevii lui Alimpijevic au demonstrat în sezonul 2021-2022, e să nu îi subestimezi niciodată.

„Este un loc în care mă simt foarte confortabil și, așa cum am spus, cred că este locul potrivit în care să continui să îmi cresc cariera”, ne-a mărturisit Dudzinski.

Baschetbalistul de 2.06 metri știe că nu este cel mai spectaculos jucător de pe teren și că nu are în arsenal dunk-urile care apar mereu în topul celor mai frumoase faze. Cu toate acestea, își face treaba cu seriozitate, știe cum să joace baschet și își cunoaște foarte bine rolul. Își propune să evolueze cu agresivitate în atac, să ia decizia potrivită la momentul potrivit, iar în apărare încearcă să joace cu inteligență și să își provoace adversarii să facă mișcări care nu le sunt confortabile.

De-a lungul anilor petrecuți în Europa, Dudzinski a învățat cum să comunice mai bine, fie că e vorba de echipă, colegi, antrenori, fie că e vorba de familia lui. S-a maturizat, a învățat să își exploateze punctele forte și să își minimizeze slăbiciunile și asta i-ar sfătui și pe colegii lui mai tineri. În continuare are obiective înalte și își propune să ajungă în Euroligă.

Când am plecat de la Steaua, Ionuț mi-a spus că atunci când voi juca primul meci în Euroligă, să îi fac rost de bilete fiindcă va veni să mă vadă. Pentru mine, este un obiectiv de mulți ani. Nu este cel mai important lucru din viață însă, în Europa, Euroliga e vârful. Mi-ar plăcea să evoluez acolo.

*foto: Filip Istrate

1 comentariu la aceasta stire:
  • gxg1983' :

    Bursaspor
    Foarte bun interviul! Ce echipa si ce joc a avut Bursa in sezonul 2021/2022, era o placere sa le urmaresti meciurile. Am fost prezent atat la F4 din Antwerp cat si la meciul cu Partizan de la Belgrad. Ambele experiente au fost speciale.

    cu 1 an în urmă (04.04.2023) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!