Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Interviu. Nandor Kuti: „Trebuie să te bucuri de fiecare dată când ieși pe teren”

Interviu. Nandor Kuti: „Trebuie să te bucuri de fiecare dată când ieși pe teren”

Avea șase ani când s-a apucat de baschet, mânat de dorința de a-și întrece fratele mai mare, care deja practica acest sport. A fost nevoie de rugăminți insistente pentru a fi acceptat la o grupă de vârstă în care copiii erau cu doi, trei ani mai mari decât el.

Faptul că practicase deja numeroase sporturi precum gimnastică, atletism, înot sau fotbal a contat însă, în timp, acestea au devenit doar niște etape care l-au ajutat să devină un baschetbalist mai bun.

Când era mic și juca împotriva formațiilor din județele Harghita, Covasna, Brașov sau Mureș, echipa sa pierdea la 50, 60, 70 de puncte. Totuși, i-a plăcut atât de mult baschetul încât nu a renunțat, ci a continuat să joace.

Douăzeci de ani mai târziu, Nandor Kuti are în palmares 12 trofee la nivel de seniori, sute de meciuri în echipamentul lui U-BT Cluj-Napoca, zeci de deplasări în străinătate pentru duelurile din cupele europene și o mulțime de medalii și trofee individuale la juniori.

„Chiar mă gândeam zilele astea: eu am început baschetul pierzând fiecare meci la diferențe de peste 40, 50 de puncte. Oare de ce nu m-am lăsat? Cum de nu am renunțat? N-am găsit vreun răspuns. Cred că, pur și simplu, îmi plăcea atât de mult baschetul încât aveam încredere că mai încolo va fi bine”, ne-a explicat cvatruplul campion al României la seniori.

Faptul că a avut mereu coechipieri mai mari decât el nu l-a speriat pe Kuti, ci l-a ambiționat. Își amintește că, într-o vară, a petrecut 5-6 ore pe zi jucând baschet cu sportivi de 19-20 de ani care evoluau în divizia B, la Sfântu Gheorghe. Atunci a crescut vreo 8, 9 centimetri și a devenit din ce în ce mai bun.

În următoarea vară, s-a alăturat echipei CSU Cuadripol Brașov la Festivalul de Minibaschet și a reușit să câștige turneul. „Atunci am luat MVP, am fost în best 5 și am participat la Tabăra Giganților. Acolo l-am cunoscut pe Rareș Uță, am stat în aceeași cameră”, a povestit Kuti.

A mai jucat încă un sezon la Sfântu Gheorghe, după care a primit invitația lui Horia Pascu de a venit la U Mobitelco Cluj-Napoca. După un timp de gândire, Kuti a decis să se mute la Cluj și să se alăture unei super-echipe care avea să câștige trei medalii de aur în următoarea ediție.

„Eram super fericit. Am plecat pe la vreo 10 și am ajuns la 14, 15, iar la 16 am fost la antrenament. Eram rupt de pe drum, atunci aveam și rău de drum. Am fost varză la antrenamentul ăla. Am fost cazat la ceva cămin. În prima noapte am plâns, am zis că vreau să merg acasă. Eram copil, na. Apoi a fost din ce în ce mai bine.”

Echipa s-a sudat foarte repede și s-a văzut încă de la început că are un potențial foarte mare. Au urmat mai multe titluri câștigate, iar Kuti și-a demonstrat valoarea, izbutind 30 de puncte, 7 recuperări, 5 intercepții, 4 pase decisive și un capac în finala cu BC Mureș.

Tot în acel sezon, Marcel Țenter, antrenorul echipei de seniori, l-a chemat pe Kuti la un antrenament. „Tot tremuram. Nici nu știam prea bine engleză, eram emoționat. Pe vremea aceea era ceva wow. Acum, juniorii pe care îi cheama Silvă la antrenament sunt: pfff, n-am chef. Pe vremea mea, dacă te chema la seniori, era cea mai importantă zi din viața ta. Te puneai devreme la somn și îți pregăteai hainele ca și cum ar fi fost prima zi de școală.”

Dacă, din punct de vedere baschetbalistic, s-a adaptat foarte repede la Cluj, în schimb, Kuti a avut probleme la școală din cauza programului încărcat pe care îl aveau școlile maghiare. S-a văzut nevoit să schimbe în mai multe rânduri școala și, în cele din urmă, la Colegiul Național „George Barițiu” a găsit înțelegere datorită dirigintei sale, care era antrenoare de baschet.

Medaliile la juniori au continuat să apară și, la începutul stagiunii 2012-2013, Nandor Kuti a fost promovat de Niksa Bavcevic la echipa de seniori. Pe-atunci, baschetbalistul născut în 1997 avea doar 15 ani.

„Pe mine m-a ajutat foarte mult Niksa Bavcevic. El punea foarte mult accent pe micile detalii. Am învățat foarte multe de la el. Am avut și jucători experimentați pe lângă mine pe care puteam să îi urmăresc. De-a lungul carierei mele, n-am avut un jucător care să nu mă ajute. Nici în sezonul trecut nu a fost vreun jucător care să nu vrea să mă ajute cu ceva, să nu îmi dea niște sugestii”

Nandor Kuti îi amintește pe Aleksandar Rasic, Kyndall Dykes, Filip Adamovic, Patrick Richard, Andrija Stipanovic, Nemanja Gordic, Vlad Moldoveanu, Mihai Silvășan, Tudor Jucan și Branko Cuic ca fiind cei de la care a învățat cel mai mult.

În același timp, chiar dacă a avut mereu alături baschetbaliști experimentați care și-au dorit să îl ajute, parcursul lui Kuti nu a fost unul ușor. Într-o echipă precum U-BT, care s-a dezvoltat an de an, aducând jucători din ce în ce mai valoroși, este foarte dificil să te impui ca autohton.

„Așteptările sunt foarte mari și trebuie să te lupți cu străini foarte buni, printre cei mai buni din ligă. E presiune mare. În același timp, echipa te va ajuta, fiindcă jucătorii sunt atât de buni, încât te vor găsi în cele mai bune situații. Însă, când ai probleme cu încrederea în sine, te poate trage în jos să vezi jucători atât de buni. Tu ai o zi proastă, o săptămână proastă în care nu îți iese nimic. Trebuie să încerci să te impui, să îi arăți antrenorului că poți să joci la acest nivel.”

Plin de sinceritate, Kuti a recunoscut că, de-a lungul carierei sale, a avut momente în care, din punct de vedere psihic, i-a fost greu. Își amintește de primul atac de panică pe care l-a făcut în timpul unui meci, simțind că îi sare inima din piept. A început să facă psihoterapie și să lucreze pe partea mentală și, treptat, a scăpat de atacurile de panică.

„Lui Mircea Cristescu i-a plăcut mult de mine. M-a împins din spate, m-a ajutat enorm de mult. Probabil că, fără el, nu puteam să fiu astăzi aici să vorbesc cu tine. A avut încredere în mine. Regret un pic că n-am putut să mă impun mai mult la echipa asta. Parcă am fost un pic intimidat de străinii foarte buni. Am și avut multe accidentări din care am revenit cu greu. Dar, până la urmă, ce am învățat de la Silvă e că trebuie să fii tare mental și că trebuie să fii pozitiv. El pune foarte mult accent pe asta, pe tărie mentală. Sunt 100% de-acord, trebuie să fii tare mental orice s-ar întâmpla. Are Silvă expresia asta – possession by possession. Adică trebuie să te concentrezi pe fiecare posesie. Orice s-ar întâmpla, treci mai departe. Bănuiesc că așa e și în viață. A trecut tot ce a fost. Trebuie să gândești pozitiv și să fii cea mai bună versiune a ta.”

Kuti a învățat cum să aibă o mentalitate sănătoasă, cum să blocheze mesajele negative și criticile pe care le-a primit de-a lungul anilor și a rămas conștient de potențialul și de capacitățile sale.

„Dacă mă uit înapoi, eu am dat tot ce am putut, am ajutat echipa într-un fel sau altul. Mereu m-am apărat la jucătorii cei mai importanți ai celeilalte echipe. Lumea mă critică fiindcă, ofensiv, n-am fost cel mai bun jucător. Dacă aș fi fost, probabil că n-aș mai fi în România. Baschetul e mult mai complex. Mulți nu înțeleg ce se întâmplă la antrenamente și ce cerințe au antrenorii de la unii jucători. Ei văd că am 0 puncte dar nu văd că am pus presiune pe tot terenul pe un fundaș de 1.80 metri, eu care am 2.00 metri. Asta e treaba aia murdară, cum îmi zicea mie Jucan. Asta nu vede lumea. Dar e ok, nu contează, eu știu ce am făcut. Oricum nici nu bag în seamă prea mult hate-ul. Câteodată mă motivează, câteodată mă amuză. Toți au hateri. Și Silvă. Câți ar vrea ca Silvă să plece de la echipa asta? Foarte mulți. Peste tot sunt hateri și vor fi mereu. În fotbal e și mai rău. E parte din sport în ziua de azi.”

Sutele de meciuri jucate în alb și negru, partidele cu presiune, luptele pentru trofee l-au învățat pe Kuti despre cât de important e ca fiecare jucător să își cunoască rolul, despre cât de esențiale sunt detaliile, dar și despre nevoia de a munci din greu:

Cred că am învățat cât de important e să joci într-o echipă, cât de importantă e chimia. Chimia poate să îți câștige campionatul. Am învățat cât de importante sunt detaliile foarte, foarte mici. Spacing-ul să fie de 10-20 de centimetri, trebuie să îl respecți. Trebuie să fii om, în primul rând, înainte de a fi jucător. Să ai caracter. Să fii tare mental. Asta ne-a băgat Silvă în cap de când e antrenor în fiecare zi. Să fiu pozitiv. Eu am avut problema asta. Nu îmi ieșea jocul și se vedea asta pe teren. Am învățat să nu mă mulțumesc niciodată cu puțin. Degeaba se pun reguli pentru români dacă noi nu muncim. E important să fim lăsați să jucăm și să avem un rol mai important, însă trebuie să muncim și noi. Măcar la fel de mult ca străinii, dacă nu mai mult. Trebuie să prindem încredere, să avem curaj. Nu în ultimul rând, am învățat să mă bucur de fiecare moment fiindcă niciodată nu știu când va fi ultimul.

După 13 ani petrecuți la Cluj, pe Nandor Kuti îl așteaptă o nouă etapă. În această vară, jucătorul naționalei României a semnat cu BC CSU Sibiu, formație care a fost surpriza sezonului trecut, izbutind să obțină medaliile de bronz.

„Lumea se aștepta să plec mult mai rapid, acum doi, trei ani. Pentru mine era important să joc într-o echipă în care câștig. Nu îmi place să joc într-o echipă în care nu știu pentru ce joc. Vreau să câștig, vreau să fiu printre cei mai buni din țară. Puteam să mă duc la o echipă mai slabă, să îmi fac statistici și să pot juca la o echipă mai bună la anul. Mulți fac asta, dar eu prefer să joc într-o echipă competitivă și să îmi arăt acolo valoarea. E bună presiunea. Sunt foarte entuziasmat și chiar cred că o să avem rezultate super. Cred că mă voi acomoda foarte rapid. Am un sentiment pozitiv și vreau să am rezultate bune la Sibiu iar, pe plan personal, să pot să le arăt haterilor că nu sunt un jucător slab.”

Kuti e entuziasmat că va continua să joace în cupele europene, CSU Sibiu fiind acceptată direct în grupele FIBA Europe Cup. De asemenea, jucătorul în vârstă de 26 de ani de-abia așteaptă să îi cunoască pe fanii sibieni, care sunt recunoscuți în România pentru atmosfera extraordinară pe care o fac la meciurile din Sala Transilvania. Încă din primele zile a avut numeroase conversații cu Mirel Dragoste și cu Tomas Rinkevicius și e încântat că va intra în „prime” în echipamentul galben-albastru.

„Vreau să joc mai bine, să fiu mai muncitor. Vreau să câștig cât mai mult. Vreau să îmi las amprenta. Vreau să se uite copiii la mine și să spună: știu că putem. Eu le răspund pe Instagram non-stop. Dacă au copiii întrebări despre baschet, eu le răspund. Vreau să joc cât mai mult, să am grijă de corpul meu și să rămân pozitiv. Dacă pot să joc, aș vrea să joc până la 40 de ani fiindcă îmi place prea mult. Vreau să câștig, măcar încă o dată pe-atât. Nu mă mulțumesc niciodată cu puțin. Dule (n.r. Dusko Vujosevic), la antrenamente, ne zicea de fiecare dată când ne era greu: bucură-te. Acum am înțeles. Trebuie să te bucuri de fiecare dată când ieși pe teren. Uite ce repede au trecut la mine anii. Nici nu-mi vine să cred că am 26 de ani. În mintea mea, am tot 20 de ani. Mă simt bine. Trebuie să te simți bine pentru că foarte repede poate să ți se ia darul acesta de a juca baschet. Cum a fost la mine când am fost accidentat. Atunci am înțeles. În ziua de azi suntem atât de mult pe pilot automat, încât facem unele chestii din reflex. Nu înțelegem că trebuie să ne și bucurăm un pic. Într-o zi nu o să mai fie. Exact ca și cu viața. Într-o zi nu o să mai fim. Bucură-te. Enjoy!”

*foto: Manases Sandor/u-bt.basketball, championsleague.basketball

15 comentarii la aceasta stire:
  • varu silvois :

    Paradox
    Raportul dintre valoarea individuala și numărul de trofee câștigate e invers proporțional. Dincolo de aceasta paralela ce îl privește pe Kuti, idolul meu, acest....invers proporțional marchează baschetul autohton . Cu orice ocazie...nUmai U.

    cu 8 luni în urmă (22.08.2023)
    • varu silvois:

      Ironic vorbind
      Dacă mai rămânea la Cluj ar mai fi câștigat trofee! Oare care este sensul acestui articol mai ales din actuala postura de jucător al Sibiului? Aștept să fiu urechiat.

      cu 8 luni în urmă (22.08.2023)
    • Istrate David:

      Sensul acestui articol
      1. Chiar dacă a plecat de la Cluj, sunt unii fani care chiar sunt interesați de jucătorii care au trecut pe la Cluj și le doresc binele, indiferent că au rămas sau au plecat.
      2. Site-ul se numește baschet.ro, nu u-bt.ro și, cu siguranță, fanii Sibiului sunt interesați să afle mai multe despre noul lor jucător, despre modul cum gândește, etc.
      3. Kuti este membru al echipei naționale și cred că orice jucător de la națională merită un material prin care iubitorii de baschet să îl cunoască mai bine.

      Dar, din nou, se poate foarte ușor sări peste articol.

      cu 8 luni în urmă (22.08.2023)
    • varu silvois:

      Forțată aluzia cu denumirea
      Departe de mine gândul că UBT trebuie sa țină prima pagina, tocmai aici te contrazici, nemaifiind Kuti la Cluj, ce sens a avut această expunere amănunțită ce a sunat a articol la comanda, gen ogradaFCSB. Oare sibienii, buni și fini cunoscători ai fenomenului, nu știau de Kuti, acum afla cine a ajuns la ei? Dacă e jucător al naționalei, cu siguranță aveau și au deja formata imaginea concludentă. Cam atât!

      cu 8 luni în urmă (22.08.2023)
    • Istrate David:

      Articol comandat
      Probabil că nici nu l-ați citit. Când mă refer că nu știau cine e Nandor Kuti nu mă refer că nu îi știau numele și realizările. Ci că nu știau felul cum gândește, cum vede viața, cum vede baschetul, ce a învățat din experiența de la Cluj, momentele prin care a trecut etc... Asta înseamnă pentru mine să cunoști mai profund un jucător.

      Dar, în fine.... Nu mai are rost să răspund. O seară bună!

      cu 8 luni în urmă (22.08.2023)
    • varu silvois:

      Am citit articolul
      Narațiunea nu e rea, s-a muncit și nu am dreptul sa comentez munca altuia, nefiind jurnalist.Eu m-am referit la sensul articolului, la moment. In ce privesc trăirile eroului, mă abțin. Toate cele bune.

      cu 8 luni în urmă (22.08.2023)
    • BC CSU Sibiu DND:

      Varu
      Chiar dacă încerci să te scuzi să ști că nu totul e despre U (asta e) . Și da,suporterii celorlalte echipe își doresc informații chiar daca nu sunt așa prezenți pe site... Baftă Kuti, sper să ai mai multe realizări decât la Cluj (măcar personal)

      cu 8 luni în urmă (22.08.2023)
    • varu silvois:

      DND
      Desigur ca nu ati remarcat comentariile mele, nu sunt genul ce sa ma scuz, ci dimpotriva acela ce spune lucrurilor pe nume, asumat. Am si precizat ca astept sa fiu urechiat, dar nu au facut-o foarte multi (sigur ca e posibil sa fie in concediu) si asta denota ceva. Daca se citeste cu atentie primul meu comment, reiese clar ca am ironizat sensul acestui articol si nu modul de redactare. Nu vreau sa fiu o persoana comoda, sunt destui ce se rezuma la a posta doua vorbe la comentariilor altora, sigur ca e putin mai complex sa fii si original. imi doresc Sibiul in finala, dar nu pentru a-l revedea pe Kuti intr-o ....finala! Hai U

      cu 8 luni în urmă (23.08.2023)
    Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca caatmark :

    Felicitari Kuti
    Numai bine iti doresc la noua echipa. Si iti doresc sa te intorci la noi, la Cluj. Esti un super aparator. Nu lua seama la hate. Ai muncit si ai reusit sa ai o cariera frumoasa. Sper sa o inchei la Cluj. Good luck buddy!!!

    cu 8 luni în urmă (22.08.2023)
    • varu silvois:

      Dacă nu mă insel
      La articolul referitor la procentajele lui Meindl in naționala Braziliei și implicit la plecarea lui de la Cluj. Am precizat că articolul "nu se vinde", nu are trecere și că soluția ar fi apariția unui articol legat de Kuti. Și uite că a venit și e singurul articol de azi ce are comentarii!!!! In ce privește sintagma bun apărător.... e de noaptea minții.

      cu 8 luni în urmă (22.08.2023)
    • U BT Cluj-Napoca caatmark:

      Da
      ...depinde care ii termenul de comparatie. Daca il compari cu K. Leonard de la Clippers atunci da...ii noaptra mintii dar daca il incadrezi in campionatul nostru, unde si evolueaza, ii super OK. Hai sa nu fim rai.

      cu 8 luni în urmă (23.08.2023)
    • varu silvois:

      prin sintagma ,,,,de noaptea mintii
      m-am la modul in care e uzitat termenul de bun aparator, ca si cum ne-am regasi doar in fata unei jumatati de joc sportiv precum pilierul la jocul de rugby si pe faza de atac am avea un alt jucator precum in jocul de baschet 3x3 la un singur cos. Nu mai putem in ziua de azi sa ne bazam pe jumatati de asa zise calitati, intrucat de aceea suntem in urma tuturor.

      cu 8 luni în urmă (23.08.2023)
    • varu silvois:

      erata
      m-am referit, tastatura imi joaca feste. In incheiere, recunosc ca pt mine Kuti e un subiect preferat, mi-am facut norma cum ar spune unii si am crescut numarul de comentarii. Sa auzim numai de bine.

      cu 8 luni în urmă (23.08.2023)
    Raspunde
  • uplifter :

    Kuti
    Eu mi-am pus mari sperante in Kuti atunci cand a aparut. Parea genul care sa indeplineasca toate conditiile pt a avea un viitor. Din pacate n-a fost chiar asa.
    Mi-am dorit sa-l vad la alta echipa, asa cum si pe Silvasan as vrea sa-l vad la o echipa cu buget de pluton. Pe amandoi vroiam sa-i vad in alta parte ca sa vad cum s-ar descurca in alte conditii decat cele de la noi.
    Cu Kuti mi s-a indeplinit dorinta (bineinteles ca cealalta nu se va indeplini) si sunt chiar curios care va fi randamentul sau. Mai ales ca Sibiul mi se pare mediul excelent pt un jucator ca el.
    Foarte bun interviul, felicitari pt idee si realizare!

    cu 8 luni în urmă (23.08.2023) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe coconero :

    Articolul e fb si e binevenit acum
    Odata cu inceperea unui nou capitol pt Kuti, prin venirea la Sibiu, cred ca e normal sa ii promovezi pt ceea ce el face bine in baschetul din LNB.
    Ca nu are ofensiv acelasi nivel ca si defensiv, vare este probema?
    Nu inteleg de ce unii nu vad ca alti jucatori ro care inscriu dublu fata de Kuti, nu se apara nici pe jumate si astfel echipa lor primeste cateodata din cauza lor, mai multe puncte decat inscriu ei....deci nu sunt mai buni in nici un caz.
    Toate echipele cu pretentii, la toate nivelurile valorice, au 1 sau chiar 2 jucatori de acest profil. La UBT acum il ai oe Guzman in rolul asta, care e mai atlwtic si da si dd afara mai bine decat Kuti, astfel nu au mai avut nevoie de el. La Sibiu sunt convins ca vor avea nevoie de el si va fi un jucator important, asyfel ca si el se va simti mult mai bine dpdv psihicp, avand un rol mai insemnat.
    Sa nu uitam ca si la nationala este nevoie de Kuti, ca nu putem sa avem doar jucatori buni aruncatori de la 3 p, pe toate pozitiile 1-4, care sa nu faca defensiva la un nivel decent, dpdv al valorii meciurilor internstionale.

    cu 8 luni în urmă (24.08.2023) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!