Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

LIGA BALCANICĂ. Cronică: BC Timişoara - OKK Belgrad 85-67

Adrian Cojocaru

Adrian Cojocaru
15.11.2011

Timişorenii au jucat colectiv, dar Archie şi Sarovic au fost principalii marcatori, cu 24 de puncte fiecare

Seară mare pentru Leii din Banat. Alb-violeţii au reuşit un succes istoric, primul în Liga Balcanică şi primul într-o confruntare oficială cu o formaţie din Serbia. Marţi seara, în faţa a 1500 de spectatori, BC Timişoara a trecut cu 85-67 (43-40) de OKK Belgrad într-un meci care a contat pentru etapa I a grupei A din BIBL.

Gazdele au fost puse în gardă înainte de meci de valoarea individuală a jucătorilor de la OKK Belgrad. Dar tot alb-violeţii au descoperit faptul că trupa din capitala Serbiei, una de tradiţie în ani 60-70 când a câştigat de mai multe ori titlul, suferă la capitolul organizare şi omogenitate. Cu un lot ce formează un mix perfect între jucători tineri şi jucători cu experienţă, sârbii au pierdut exact acolo unde sufereau cel mai tare: la jocul de echipă!

Alb-violeţii au început tare şi avea deja 6-0, în vreme ce plavii nici nu se aşezaseră bine în ghete. A urmat însă imediat replica echipei lui Marko Icelic. Timişorenii au profitat în debutul de meci de spaţiile largi din centrul defensivei sârbe, iar după ce oaspeţii au observat acest lucru, gazdele nu au mai găsit la fel de uşor drumul spre coş. OKK a profitat şi a redus la un singur punct diferenţa, 14-13. Timişorenii au schimbat tactica şi au apelat la şuturile de la distanţă, iar primul care a marcat a fost Jovanovic. Introdus şi el pe teren Siriscevic a reuşit 5 puncte în doar 30 de secunde şi a dus Timişoara la 10 puncte în faţă. Sfertul s-a încheiat însă 27-19 pentru alb-violeţi. 

Următoarele zece minute au fost mult mai echilibrate. În prim-plan au fost deciziile arbitrilor şi nu jocul. Cuic a primit tehnic pentru proteste şi cu 4 greşeli a fost trecut pe bancă. Minutele de la mijlocul sfertului au fost încâlcite, la fel ca şi deciziile arbitrilor. Faza de maximă hilaritate a fost atunci când sârbii au fost puşi sa repete de trei ori o aruncare liberă, spre dezabrobul tribunei timişorene. Scoşi uşor din ritm, dar si din "pepeni", alb-violeţii au ratat două libere prin Jovanovic şi mai apoi două atacuri consecutive, în timp ce sârbii pătrundeau în forţă printr-o apărare dezorganizată a Leilor din Banat. Deşi au avut şi în sfertul doi 10 puncte avans, Timişoara a simţit puternic în ceafă răsuflarea celor de OKK, 41-40, dar Sarovic a mai adus 2 puncte pentru un 43-40 la pauza mare.

După ieşirea de la cabine, sârbii au început tare şi în doar un singur minut au trecut la conducere, 44-43. Aveau sa fie însă singurele secunde în care au avut avantaj pe tabelă. Văzând că jocul pe pivoţi nu merge perfect, după ce şi Popescu acumula greşeli, Badnjarevic le-a cerut elevilor săi să "desfacă" jocul pe margini. Aşa au început să vină şi punctele. Siriscevic mai întâi, apoi Archie cu un slam-dunk de efect, completaţi de inepuizabilul Sarovic au desprins încă o dată Timişoara pe tabelă, 60-49. Forţat de situaţia de pe teren, antrenorul alb-violeţilor l-a trimis în teren pe tânărul Zoran Milencovici în locul lui Dragoş Andrei. Finalul de sfert a fost a lui Dominique Archie, care a închis actul trei cu un coş pe sirenă, 66-53, cea mai mare diferenţă de până atunci.

Ultimele zece minute i-au regăsit pentru puţin timp din nou pe teren pe Cuic, Popescu şi Jovanovic, dar Popescu avea la un moment dat să iasă pentru a 5-a greşeală personală. Chiar dacă sârbii s-au agăţat de fiecare fază şi au schimbat des liniile, nu au mai putut bloca atacurile gazdelor. Alb-violeţii au forţat din nou pe mijloc, iar Sarovic şi-a trecut din nou 7 puncte în cont, ultimele două după o fază de toată frumuseţea în care pasele s-au succedat ca la un meci de rugby. BC Timişoara s-a distanţat tot mai mult pe tabelă, diferenţa maximă fiind de 20 de puncte, 85-65. Sârbii au mai reuşit doar două puncte până la final, 85-67 şi astfel au cedat la o diferenţă destul de mare, 18 puncte, în faţa unei formaţii care se temea de forţa fostei campioane a Serbiei.

BC Timişoara obţine astfel prima victorie din Liga Balcanică, după două eşecuri la limită, în sezonul de debut şi speră încă la calificarea în faza superioară a competiţiei. În plus, bănăţenii au un moral excelent pentru duelul de sâmbătă cu Gaz Metan. OKK Belgrad suferă a doua înfrângere în tot atâtea meciuri din Liga Balcanică şi are şanse tot mai mici de a prinde locul 3, ultimul calificant în sferturi.

De remarcat faptul că sârbii au condus doar 29 de secunde pe tabelă, la o diferenţă maximă de 1 punct, în timp ce bănăţenii au avut şi 20 de puncte avans. Archie a reuşit un procentaj perfect la 2 puncte, 11/11 şi a avut o eficienţă de 30, exact ca şi Robert Sarovic. Ambii au reuşit 24 de puncte. 

Marcatori:

BC TIMIŞOARA: Archie 24p, Sarovic 24p, Siriscevic 15p, Jovanovic 9p.

OKK BELGRAD: Knezevic 15p, Sepa 14p, Stefanovic 13p.

 

sursa foto: tion.ro

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!