Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Lituania vs Letonia în finala LNBM

Adrian Micinic

Adrian Micinic
16.05.2013

 

BC Mureș și CSU Ploiești se duelează în finala Ligii Naționale de baschet masculin - ediția 2012/13. Este o confruntarea pe care o consemnăm în premieră în finala campionatului.

O altă premieră este duelul dintre un lituanian (chiar doi) și un leton, în ultimul act al Ligii Naționale. În principal este vorba despre duelul dintre cei doi lunetiști ai echipelor pe care le reprezintă. E vorba despre Vaidotas Peciukas și Ivars Timermanis.

Se duelează doi dintre cei mai prolifici trei ținași ai campionatului. Vaidotas Peciukas împarte primul loc la numărul de coșuri de trei puncte marcate în acest sezon. El are 85 de reușite în 37 de partide disputate. În schimb, Ivars Timermanis ocupă poziția a 3-a, având un număr de 78 coșuri de trei puncte transformate în 35 de partide disputate.

Alături de cei doi se află canadianul Steve Sir, autor a 85 triple în doar 32 de meciuri disputate. Exceptându-l pe jucătorul canadian niciun alt jucător nu a marcat mai mult de 77 coșuri din afara semicercului.

De notat că Peciukas are 21 de coșuri marcate de la distanță în playoff, adică o medie de 3.0 pe partidă. În schimb, Timermanis are 12 reușite pentru o medie de 1.7 triple pe partidă.

Peciukas are medii de 14.5 puncte, 3.0 recuperări, 2.5 pase decisive, 1.0 intercepții și 1.2 posesii pierdute în 35 minute pentru un coeficient de 14.9 la eficiență în 37 partide disputate pentru BC Mureș în acest sezon. El este cel mai bun marcator în playoff, având 19.3 puncte marcate pe meci.

Timermanis are 9.2 puncte, 2.8 recuperări, 0.8 pase decisive, 0.7 intercepții și 0.8 posesii pierdute pentru un coeficient de 8.7 la eficiență în 20 minute pe meci.

Statisticile celor doi par dezechilibrate, însă acest lucru se datorează în mare măsură numărului de minute de joc. Dovadă în acest sens este totalul: Peciukas a jucat 1084 minute în actuala ediție de campionat, având un total de 537 puncte înscrise. În replică, Timermanis are 702 minute cu 332 puncte. Rezultă medii de 0.52 puncte pe minut pentru Peciukas, respectiv 0.45 pentru Timermanis. În plus, dacă raportăm mediile de puncte ale celor doi la 40 minute pe meci atunci Peciukas ar avea în medie 16.6 puncte, iar Timermanis ar fi la 18.4 puncte.

Așadar, Timermanis are o medie de 15 minute/meci mai mică decât Peciukas. De aici rezultă și mediile statistice. Lucru valabil și la alte capitole, nu doar la puncte marcate. Drept concluzie, prin revenirea lui Burlacu în angrenajul Asesoftului, avem șanse foarte mari pentru un duel direct de mare atracție între doi dintre cei mai periculoși aruncători din Liga Națională cu mențiunea că ne putem aștepta ca mediile de minute să se reflecte în aceeași măsură și în finală. Excepțiile ar putea să fie cauzate de eventualele probleme cu greșelile personale într-o parte, respectiv nevoia de a juca neconvențional de cealaltă.

Foto: Răzvan Păsărică (www.rpressport.ro)

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!