Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Locul 3 - BC Mureș. Echipa care a făcut schimbarea inevitabilă

Adrian Micinic

Adrian Micinic
26.12.2011

O schimbare pe banca tehnică, îndelung așteptată de o parte a suporterilor, a propulsat pe BC Mureș pe podiumul Diviziei A la jumătatea sezonului regulat în ediția de campionat 2011/12.

Srecko Sekulovic a preluat cârma unei echipe aflate în derivă, care nu se apăra și cu evidente probleme în jocurile din deplasare respectiv împotriva unor adversari cu defensivă organizată, transformând-o peste noapte într-o echipă capabilă să se apropie dacă nu chiar să-și îndeplinească obiectivul propus la începutul sezonului competițional.

În vară, BC Mureș a operat o serie de modificări la nivelul lotului de jucători. Cea mai importantă a fost legitimarea lui Virgil Stănescu, cel mai bun pivot român de la marele Ghiță Mureșan. De asemenea, antrenorul de la acea vreme, maghiarul Deri Csaba a reușit să-l atragă pe Adrian Tudor, la vremea respectivă transferul fiind considerat foarte inspirat din considerentul de a oferi minute de răgaz lui JuJuan Cooley, jucător suprasolicitat în sezoanele precedente e postul de conducător de joc.

În continuare, lotul a fost îmbogățit cu unul dintre cei mai interesanți jucători tineri autohtoni. Este vorba despre Radu Paliciuc. La nivel de jucători străini a venit Calvin Watson, fără să vorbim despre experimentul Uros Mirkovic. Pe parcurs la echipă a venit bielorului Mikalai Aliakseyeu.

Stagiunea 2011/12 a început dezastruos, cu o înfrângere categorică în Cupa României, la Timișoara, atât prin proprițiile rezultatului cât și prin jocul prestat. Tigrii mureșeni au încercat să întoarcă situația în manșa a doua, dar ecartul era prea mare, iar Leii din Banat au știut să gestioneze situația.

Sezonul regulat a demarat cu o victorie logică la Iași, urmată de un meci mult mai dificil decât se aștepta oricine la ora respectivă împotriva lui CSM București, una dintre echipele organizate, împotriva cărora elevii lui Deri au avut mari probleme în permanență. O revenire spectaculoasă pe final a salvat situația, dar a urmat inevitabilul, înfrângere la Mediaș, pe terenul unei echipe aflate pe val și într-o formă foarte bună.

Așadar, semnale cât se poate de clare că ceva nu funcționa cum trebuie. Situația s-a complicat după corecția încasată pe teren propriu din partea lui CSM Oradea. A fost un meci în care individualitățile, cu precădere Calvin Watson, ajutat de prestație excelentă a lui Virgil Stănescu, au ținut pe alb-albaștri în joc până într-un moment în care defensiva orădeană s-a așezat atât de bine și a barat orice încercare a adversarului încâd inevitabilul s-a produs.

Aparențele au fost salvate de prestație splendidă din jocul cu U Mobitelco Cluj-Napoca, iar ardelenii au strâns alte două victorii înainte de a capota lamentabil în deplasările cu Dinamo și CSU Sibiu. Cel de la București l-a convins pe Deri Csaba să-și prezinte demisia, iar conducerea l-a numit în funcție pe Srecko Sekulovic, care până să intre în pâine, a adus eșecul de la Sibiu.

Schimbarea a fost evidentă atât prin atitudine cât și prin modul în care echipa s-a exprimat. Deși este prea devreme să vorbim despre un mecanism, BC Mureș a realizat două premiere sub scurtul comandament al lui Sekulovic. Ardelenii au învins pentru prima dată pe CSU Ploiești și au triumfat la Timișoara. Lucruri care nu au fost la îndemâna alb-albaștrilor sub comanda lui Mihai Corui, Audrius Prakuraitis sau Deri Csaba.

Important este că vorbim de patru victorii în patru meciuri sub comanda tehnicianului ex-iugoslav. Aceste victorii au fost rezultate la diferențe minime, la capătul unor finaluri echilibrate de joc. Acest gen de victorii pot ajuta enorm din punct de vedere mental, mai ales dacă ne uităm la ce echilibru există între echipe în actuala ediție de campionat și în idea că ne așteaptă un playoff palpitant, dar deloc recomandat celor slabi de inimă sau cu probleme de concentrare în astfel de situații.

La prima vedere noul antrenor folosește aceeași oameni în rotație precum a făcut-o predecesorul său. De asemenea timpul de joc al sportivilor nu s-a modificat radical, cu precizarea că Adrian Tudor a jucat constant câte 15-16 minute sub comanda lui Sekulovic, ceea ce s-a întâmplat rar la Deri.

Important este că Aliakseyeu joacă mai folositor echipei. Semn că începe să se integreze, iar pe de o parte noul antrenor pare să-l facă mai concentrat, mai util scopului echipei. Același lucru se poate spune despre Liviu Dumitru, un jucător pe care îl cunoaștem foarte bine și știm de ce este în stare. Cei trei pot fi foarte utili echipei.

Aici pare să fie cheia. Titularii, jucătorii indispensabili în era Dersi vor rămâne la fel de importanți în continuare. Tripleta americană și Virgil Stănescu sunt oameni de bază, dar prestațiile acestora trebuiesc completate de ceilalți oameni din rotație. Una care cuprinde doi fundași - Cooley și Tudor, trei extreme - Forte, Watson, Paliciuc, respectiv patru oameni la interior - Stănescu, Lăpuște, Aliakseyeu și Dumitru, cu precizarea că doi dintre aceștia pot avea apariții frecvente în afara spațiului de trei secunde.

Din punct de vedere statistic BC Mureș va rămâne dependentă de Stănescu, Forte și Cooley, cu un Watson ce poate periculos în special la aruncări, dar care ar trebui să aibă o mai mare grijă la posesie și să-și aleagă cu mai mare atenție setul de aruncări. Dar aici ar trebui iarăși să vedem priceperea antrenorului și modul de a se face el înțeles.

Cert este că Srecko Sekulovic trebuie să reducă din numărul de faulturi pe care echipa le comite. BC Mureș permite adversarului 25 de aruncări libere pe meci, iar conform procentajului actual asta înseamnă 17 puncte încasate. Pe de altă parte, antrenorul va încerca să schimbe sistemul ofensiv al echipei. Cel puțin asta a declarat că și-ar dori să facă. În orice caz, este limpede că această echipă are câțiva jucători capabili să rezolve frecvent situații pe relația unu la unu. Poate fi o identitate, dar important este ca aceste situații să se rezolve în mod premeditat, prin izolare sau cu un angajament bun.

Pe baza a ceea ce s-a întâmplat în ultimele patru etape există suficiente motive de optimism în rândul iubitorilor acestei echipe. Asta cu atât mai mult cu cât fără să se renunțe la vreun jucătir tigrii pot înregimenta un jucător străin. Dacă vor exista banii necesari și inspirația pe măsură, BC Mureș ar putea deveni o echipă de-a dreptul periculoasă pentru orice adversar din România. 

Până la urmă conducerea clubului din Târgu-Mureș ar trebui să continue eforturile în acest sens, dacă se dorește îndeplinirea obiectivului, adică calificarea în finală. Dacă s-a mers pe o rețetă sănătoasă din punct de vedere financiar atunci când pentru toată lumea era limpede că nu Deri o va duce pe BC Mureș în finală, atunci situația nu ar trebui să se schimbe când există semne evidente de redresare, una ce pare să se realizeze foarte lin și în timp record. Rămâne de văzut dacă echipa va avea același suflu, aceeași atitudine după anul nou.

Foto: Radu Roşca (www.staychill.net)

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!