Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Locul 4 - Gaz Metan Mediaș. Echipa clasată sub potențialul uriaș al jucătorilor care compun lotul

Adrian Micinic

Adrian Micinic
27.12.2011

Una dintre favoritele cu șanse reale la câștigarea ambelor trofee în acest sezon competițional, a fost încă de la început Gaz Metan Mediaș. Gruparea de pe Târnava Mare venea după două sezoane solide, dispunea de un lot de jucători foarte valoros și care nu a suferit modificări esențiale. Ba chiar cele două achiziții păreau să completeze lotul pe anumite aspecte ce aveau nevoie să fie corectate.

În vară ardelenii s-au despărțit de Bruno Soce, un antrenor care a pregătit echipa timp de doi ani. Înlocuitor a fost numit Ovidiu Teleabă, cel care i-a fost asistent. Decizia poate fi considerată înțeleaptă în condițiile în care vorbim despre faptul că un antrenor român și-a făcut ucenicia sub bagheta unui antrenor cu un CV impresionant și de la care a avut ce să învețe.

Toate aspectele pozitive ale întâmplărilor din vară au avut darul de a fi confirmate de parcursul echipei din primele două luni ale sezonului competițional 2011/12.

Gaz Metan a eliminat pe U Mobitelco Cluj în primul tur al Cupei României și astfel s-a revanșat pentru eșecul din semifinalele precedentei ediții de campionat, pentru ca apoi să obțină șapte victorii din tot atâtea meciuri în sezonul regulat al Diviziei A.

Nu doar rezultatele, dar și jocul echipei a avut darul de a entuziasma și a alimenta starea de euforie din rândul susținătorilor acestei echipe. Mediaș a beneficiat de un calendar favorabil, dar totuși a dat peste o echipă a Mureșului creditată cu șanse la câștigarea titlului, respectiv peste cea a Sibiului care venea după un șir de șase victorii înlănțuite la ora confruntării cu rivala din județ. Ambele s-au înclinat în fața lui Mitchell&co.

Urma meciul cu CSU Ploiești, privit, în mod normal pe baza celor întâmplate până la jumătatea lui noiembrie, cu optimism de ardeleni. Meciul a început sub semnul echilibrului cu un plus pentru prahoveni până în minutul 7 al partidei, atunci când Teleabă l-a trimis în teren pe Scott VanderMeer, jucător care avea să devină al 5-lea străin în teren pentru Gaz Metan. Adversarii au sesizat eroarea și în pofida faptului că meciul s-a jucat până la sfârșit, ba chiar o repriză de prelungiri pentru a departaja protagonistele, era limpede cine va fi declarată învingătoare în acest meci.

Astfel s-a instalat o stare negativă în rândul echipei. Chiar dacă conducerea și jucătorii au declarat la unison că îl susțin pe antrenor, atmosfera în sânul echipei nu a mai fost aceeași după acest episod. Lucrurile au continuat foarte prost pe plan sportiv pentru Gaz Metan.

Eroarea a venit într-un moment extrem de prost. Desigur, veți întreba, când este momentul oportun pentru comiterea unei astfel de erori. Răspunsul este niciodată, dar coincidența a făcut ca meciul cu CSU Ploiești să fie al doilea dintr-o serie infernală începută cu jocul de la Sibiu și continuată cu partide la Timișoara și Cluj, încheiată cu meciul de pe teren propriu cu Oradea.

Într-un șir de șase meciuri disputate în compania unor echipe fruntașe, toate clasate în prima jumătate a clasamentului, Gaz Metan a strâns trei victorii și tot atâtea înfrângeri. Nu s-ar spune că ar fi neapărat un bilanț modest, dar modul în care echipa a jucat nu are cum să bucure pe nimeni, sau poate doar pe adversari.

Colac peste pupăză chiar la încheierea acestei serii infernale Gaz Metan l-a pierdut pe Deven Mitchell, nimeni altul decât cel mai bun marcator și cel mai eficient jucător al echipei în acest sezon competițional. El nu a mai jucat în ultimele trei etape, care au programat meciuri abordabile pentru o echipă de calibrul Mediașului.

Totuși, Gaz Metan a avut probleme în prima repriză la Otopeni înainte de a se impune și a învins clar pe teren propriu pe CSȘ Giurgiu lăsând speranțe că greul a trecut, mai ales după o săptămână în care s-a speculat că toată echipa se va destrăma în iarnă. Zvonurile au fost risipite, ardelenii despărțindu-se doar de pivotul Scott VanderMeer, dar chiar și așa, ardelenii au realizat cea mai slabă prestație din punct de vedere ofensiv în actuala ediție de cantonament situație ce inevitabil a condus la o înfrângere categorică la Pitești. Asta în loc să aducă a 4-a victorie consecutivă, una care ar fi propulsat pe Gaz Metan în poziția a 2-a la jumătatea sezonului regulat.

În schimb, Gaz Metan a strâns 11 victorii, dar prin prisma înfrângerii prin forfait aceste succese echivalează cu doar 10 rezultate pozitive în clasament.

Ovidiu Teleabă a folosit, cu regularitate o rotație ce cuprinde 9-10 oameni. În funcție de disponibilitatea unor jucători, Dumitrescu având probleme medicale la începutul sezonului, iar Mitchell la încheierea turului, gruparea din județul Sibiu a rotit cu Jarrett Howell, Craig Moore și Florin Muntean pe posturile 1 și 2. Pe extreme a jucat cu Jucan și Mitchell sau Dumitrescu în funcție de disponibilitate, iar sub coș au apărut Ivanovic, Nicoară, Drăgușin și mai puțin sau mai rar cu VanderMeer.

Din punct de vedere tactic jocul lui Gaz Metan nu a avut de ce să se schimbe esențial față de precedentele două ediții de campionat. În fond nucleul de jucători a rămas același, noul antrenor principal cunoștea foarte bine partitura și avantajele fiecărui jucător. Totuși, pe lângă eroarea impardonabilă care a condus la deteriorarea atmosferei și într-o oarecare măsură a relațiilor de joc, această lipsă de a aduce ceva nou pare să fi afectat în egală măsură destinele echipei.

Gaz Metan este o forță, o echipă beton la recuperare și acest lucru nici nu trebuie să se schimbe. O echipă cu pretenții, una puternică, se apără, face blocaj defensiv, recuperează și are grijă de minge. Aceastea sunt legi nescrise în baschetul european. Totuși, ardelenii deși au avut ritm, nu au știut să aibă grijă de minge așa cum ar trebui. Dar acest lucru a caracterizat echipa și în sezonul precedent.

Dar cum spuneam, Gazul nu a adus nimic nou în jocul pe care îl practică de mai bine de doi ani de zile. Deși e limpede că pe faza defensivă anumite elemente ar trebui îmbunătățite și ar trebui făcut ceva pentru a evita pierderea cu seninătate a posesiei. Acest aspect i-a cam costat pe ardeleni de câteva ori și nu mă refer doar la un simpu și prea puțin semnificativ joc din sezonul regulat. E posibil să fi costat calificarea în finala precedentei ediții de campionat. Dar aceste greșeli ar trebui corectate. Lucru care nu sunt sigur că s-a întâmplat în acest sezon. Cel puțin nu în primele 15 etape.

Timp este în continuare, iar această pauză de sărbători poate fi un moment prielnic pentru toți cei direct implicați în acest proiect de a reflecta asupra celor întâmplate. Cert este că în acest sezon echipa are potențial de a face pasul decisiv, însă după cele întâmplate în tur va fi nevoie de o putere mentală deosebită pentru a duce la îndeplinire obiectivul trasat, calificarea în finala campionatul și apărarea trofeului cucerit în cupă.

Jarrett Howell este un adevărat lider pe teren și are capacitatea de a conduce o echipă a Mediașului, sănătoasă fizic și mental, spre succes. Este una dintre constantele aceste echipe în ultimii doi ani și jumătate. Un bun pasator și organizator al jocului, apărător solid, dar cu anumite probleme la posesie, el este fără îndoială cel care alimentează jocul lui Gaz Metan Mediaș.

Craig Moore este un țintaș de seamă la nivel de Divizia A. Un sistem ofensiv mai complex, cu o circulație a mingii mai lungă combinată cu scheme bine definite și lucrate ar putea pune în valoare chiar mai mult aruncarea acestui jucător. În aceeași notă se integrează și Tudor Dumitrescu, jucător capabil să facă diferența în orice meci din România. Americanul a avut probleme în ceea ce privește constanța, cel mai bun exemplu fiind ultimele două meciuri din tur, însă pare genul de jucător capabil să se adune și va fi intereant să-l vedem în meciuri cu miză.

Florin Muntean a fost probabil jucătorul cel mai contestat de o parte a publicului medieșean. Aceștia consideră că Muntean a jucat mai mult decât valoarea sa actuală i-ar permite să o facă în angrenajul acestei echipe a Mediașului care deține câteva valori incontestabile pentru baschetul românesc. Statistic nu stă foarte rău, însă pare să-și asume prea multe sarcini în raport cu valorile care îl înconjoară.

Deven Mitchell a avut o primă parte de sezon excelentă, dar după jocul senzațional de la Sibiu nu a mai reușit prestații similare. El s-a accidentat pe finalul turului, astfel încât rămâne de văzut în cât timp poate reveni și mai ales în ce măsură sau în cât timp va reveni la forma din primele runde ale sezonului regulat. Cert este că fostul boxer este unul dintre cei mai importanți jucători ai campionatului. Aflat la al 3-lea sezon în România ar fi cazul să demonstreze ceva mai multă constanță în joc. Asta dacă va avea norocul și inspirația de a se feri de alte ghinioane.

Titus Nicoară este de departe cel mai bun jucător autohton al echipei. Plasamentul și modul în care atrage mingea sunt calități care l-au transformat într-un star al baschetului românesc. Este cel mai bun recuperator al echipei sale și unul dintre cei mai periculoși jucători din campionat pe parte de recuperare ofensivă din care rezultă și multe puncte. A avut mari probleme la linia de pedeapsă în tur, aruncarea de la semidistanță la modul general fiind o mare dilemă pentru jucătorul orădean.

Ivan Ivanovic este un baschetbalist fantastic pentru Divizia A. Un jucător foarte complet, puternic cu calități fizice foarte bune și fin cunoscător al jocului. Este unul dintre oamenii de bază pe ambele faze ale jocului, capabil să joace trei posturi. Lucru demonstrat în turul acestei ediții de campionat.

Deși este o echipă realmente periculoasă în spațiul de trei secunde, Gaz Metan nu a obținut de la cei doi pivoți clasici ceea ce și-ar fi dorit. Atât Ionuț Drăgușin cât și Scott VanderMeer au contribuit cu statistici bune în timp limitat. Fiecare a strâns undeva la 10 puncte și 5 recuperări sub 20 minute de joc. Dar ceva pare să le lipsească. Fiecare cu particularitățile propriului joc, amândoi stângaci. Ceva nu a funcționat.

În pofida sezonului de toamnă tumultuos Gaz Metan este totuși a doua între echipele care marchează cel mai mult într-un meci de campionat. Ar putea fi considerat un pas înapoi și se impune menționat faptul că acești jucători ai Mediașului, prin calitățile de care dispun, vor aduce echipei mai mereu puncte importante pe tabela de marcaj, chiar dacă avem exemplul de la Pitești, unde ardelenii au aruncat mizerabil. Dar de câte ori se poate întâmpla acest lucru?

Rămâne de văzut dacă banca tehnică ca avea puterea necesară de a se impune în fața unui nucleu de jucători carismatici. Teleabă părea calabil să reușească în tranziția de la antrenor asistent la principal, dar de la acea greșeală ceva nu a mers. Oamenii greșesc. Unii o fac grav și indiferent de natură erorii fiecare răspunde (sau ar trebui să o facă) pentru acțiunile sale. Dar din moment ce a fost confirmat și i s-a acordat un vot de încredere din partea conducerii, antrenorul ar trebui să aibă capacitatea de a se face înțeles de jucători.

Dacă o va face ar trebui să descoperim cât de curând. Dacă nu reușește sunt șanse de a fi martori la o schimbare în partea a doua.

Înainte însă avem de aflat numele celui de-al 5-lea străin din echipă, unul care trebuie să fie pivot.

Gazul are o dublă interesantă în Cupa României, împotriva lui CSM București, iar apoi va avea un singur meci cu adevărat dificil în primele șapte etape din retur. Și un altul ce ar putea fi complicat. Ambele în deplasare. Aceste jocuri ar trebui să ne ajute în formarea unei păreri cu privire la destinele Mediașului în sezonul 2011/12.

Foto: Frățilă Daciana Codruța 

2 comentarii la aceasta stire:
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe aditarta :

    Forza Gazu
    Excelenta analiza. Mai putem spune ca trebuiau acordate mai multe minute si lui Marcu sau Racovitanu. Speram sa ne revina constanta in joc in retur. Forza Gazu!

    cu 13 ani în urmă (27.12.2011) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca Quetz :

    Erata
    Analiza este intr-adevar foarte pertinenta, vreau doar sa semnalez niste erori de redactare:
    "pentru a evita pierderea cu seninătate a pierderii posesiei" ; simpul= simplu ; intereant=interesant calabil=capabil; de natură erorii = de natura erorii.

    cu 13 ani în urmă (27.12.2011) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!