Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Mai are nevoie U BT Cluj-Napoca de jucători români?

Mai are nevoie U BT Cluj-Napoca de jucători români?

Schimbarea regulii în ceea ce privește jucătorul român pentru ediția 2022/2023 a Ligii Naționale de Baschet Masculin a creat o concurență acerbă pe piața jucătorilor autohtoni. Obligativitatea de a avea doi români în permanență pe parchet în prima repriză și unul cea de a doua, indiferent de vârstă, a făcut ca echipele cu pretenții să-și completeze lotul cu minim 3-4 jucători români cu experiență sau minute bune jucate în ediția precedentă din LNBM.

Totuși, campioana României pare că a ramas puțin în urmă la acest capitol și până în momentul de față doar Patrick Richard și Nandor Kuti sunt jucătorii români sub contract. Bineînțeles, lor li se pot alătura Alexandru Pașca, David Lăpuște sau Alexandru Turdean, tineri din academie, care au prins câteva minute în sezonul recent încheiat.

După ce Dinamo a anunțat transferul lui Ștefan Grasu, Patrick Richard, căpitanul lui U BT Cluj-Napoca  a avut o reacție savuroasă pe Twitter și practic nu-și explică de ce jucătorii autohtoni nu sunt atrași de campioana României, care va evolua în EuroCup din stagiunea viitoare.

Ce mutări de jucători români nu s-au concretizat pentru U BT Cluj-Napoca în această vară?

Perioada de transferuri părea să înceapă în forță pentru echipa lui Mihai Silvășan, iar Lucas Tohătan era dat drept primul transfer al ardelenilor de mai multe surse. Pe fir a intrat CSO Voluntari, care l-a deturnat pe Lucas din drumul spre Cluj, chiar dacă și BC CSU Sibiu a făcut eforturi considerabile pentru a-l păstra pe internaționalul român pentru al 5-lea sezon consecutiv.

Un alt component al echipei naționale care era dat drept noul jucător al lui U BT, nu a mai ajuns la Cluj-Napoca. Este vorba despre Mihai Măciucă, care a preferat să-și prelungească înțelegerea cu FC Argeș Pitești și astfel va juca sub comanda lui Milan Mitrovic în sezonul viitor.

Alt nume important ratat de U BT Cluj-Napoca este Vlad Moldoveanu. Fostul internațional român a avut două oferte concrete din România după despărțirea de CSO Voluntari, Cluj și Dinamo. A ales-o pe cea din urmă și astfel va petrece următoarele două sezoane în Capitală.

Din românii din stagiunea precedentă, Ștefan Grasu s-a transferat deja la Dinamo. Giordan Watson, cel mai probabil, nu intră în discuție pentru o prelungire de angajament, având în vedere că un singur jucător naturalizat poate fi trecut pe foaia de joc începând cu stagiunea viitoare. Singurul semn de întrebare rămâne asupra lui Luca Colceag, dar acesta își dorește foarte mult să ajungă peste ocean.

Ce-i mai poate oferi piața jucătorilor români lui U BT Cluj-Napoca?

Cu siguranță, cel mai important jucător român, Emanuel Cățe reprezintă o țintă viabilă pentru U BT Cluj-Napoca și în același timp îi poate oferi un contract atractiv pivotului român. Totuși, problema este reprezentată de faptul că Emi are oferte importante din Liga ACB, acolo unde este considerat jucător autohton, după ce a fost format la academia lui Real Madrid. Participarea în EuroCup ar putea înclina balanța în ceea ce-l privește pe Emi Cățe să semneze cu U BT Cluj-Napoca.

O altă variantă ar fi Dragoș Diculescu, care tocmai a ieșit din contractul cu Landstede Hammers Zwolle. Internațional român la rândul său, Diculescu a avut multe performanțe remarcabile în Olanda. Rămâne de văzut dacă există interes reciproc de colaborare între cele două părți, mai ales că baschetbalistul român a postat că vă începe pregătirea pentru un nou sezon în străinătate.

În acest moment, jucători români care au evoluat constant în stagiunea trecută și liberi de contract sunt următorii: Luca Vasile, Alexandru Coconea, George Vlad sau Baris Aktas. Nu este clar dacă unul dintre aceste nume poate stârni interesul celor la U BT Cluj-Napoca.

Mai are nevoie U BT Cluj-Napoca de alți jucători români?

Aceasta este întrebarea ca poate răspunde la transferurile ratate de clujeni, iar argumentele sunt simple.

Odată cu participarea în EuroCup, U BT Cluj-Napoca nu va avea o limită impusă în ceea ce privește numărul de jucători străini, așa cum era în Basketball Champions League. Este posibil ca strategia clujenilor să fie îndreptată prima dată spre EuroCup și abia apoi spre campionat. Astfel, o echipă cu străini de valoare poate „supraviețui” în prima repriză, chiar dacă pe teren se află un tânăr din academie alături Richard sau Kuti.

Un alt aspect important este dat de faptul că Richard și Kuti sunt doi jucători versatili, care pot acoperi pozițiile 1-2-3. Acest lucru îi va oferi lui Mihai Silvășan loc de multe permutări în rotație în meciurile din LNBM și în special în partea a doua a meciurilor.

Așadar, U BT Cluj-Napoca se poate gândi serios să nu apeleze la un alt jucător român, dacă se gândește la o rotație pentru EuroCup formată din mai mult de 6 jucători străini. În plus cele enumerate puțin mai sus își pierd valabilitatea în cazul în care apar accidentări pentru Richard sau Kuti.

foto: fiba.basketball

14 comentarii la aceasta stire:
  • Suporterrrr :

    Dpmdv
    Clujul nu mai are nevoie de niciun roman. In prima repriza din campionatul nostru pot apela pentru 3-5 minute la Lapuste, Pasca sau ce juniori mai au, pentru ca jucatorii straini pe care ii vor aduce ( si vor fi destui, veti vedea ) au o valoare extraordinar de mare ce i va permite lui Silva luxul de a folosi juniori. In a doua repriza, fiind obligati sa joace doar un roman, Prich si Kuti vor fi probabil folositi pe rand impreuna cu alti 4 straini.
    U este noua Asesoft dpdv al dominantei care urmeaza si a titlurilor pe care urmeaza sa le castige

    cu 1 an în urmă (22.06.2022)
    • Ricardo:

      Suporterrrr
      Ce inseamna valoare deosebit de mare???? Au jucat în Euroliga?

      cu 1 an în urmă (22.06.2022)
    Raspunde
  • Csm.O :

    Diculescu
    A anunțat că va continua în străinătate. Nici Uță nu cred că se va concretiza. Totuși cred că pentru U e important încă un român în rotație și cred că l vor face pe Colceag să rămână.

    cu 1 an în urmă (22.06.2022)
    • Suporterrrr:

      Uta
      A semnat la Dinamo, nu are ce sa se concretizeze

      cu 1 an în urmă (22.06.2022)
    • Csm.O:

      @scuzs
      Emi Cate

      cu 1 an în urmă (22.06.2022)
    Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca Acs Titi :

    Răspunsul la întrebarea din titlu
    ar fi :DA, U BT are nevoie de încă cel puțin 2 jucători români cu experiență ( la extrem, după cum arată piața, putem spune că unul ar fi ok ). Dar asta este strict părea mea de chibiț!
    Totuși ar fi riscant să rămînă doar Patrick și Nandor. Accidentări pot apărea oricînd, nu doar în play-off. Petrică are totuși o vîrstă iar Kuti are antecedente. Nu-i mai puțin adevărat că primirea în EuroCup, nu mai pune presiunea și condiția cîștigării titlului național. Asta ar însemna dezamăgire pentru suporteri ! Puțintică răbdare...

    cu 1 an în urmă (22.06.2022) Raspunde
  • pipzn :

    Re
    Da, are dar probabil nu la suprapret.

    Si ar mai putea fi si un alt scenariu. Daca nu vor presta jucatorii romani (de la Dinamo de ex.) suficient pentru contractele acelea sau doar vor fi taieri bugetare si vor trebui sa puna astfel pe liber pe cativa in pauza dintre tur-retur....

    Altfel, cel putin de cand apare numele BT pe echipamentul lui "U" cred ca e prima data cand altii muta inainte si aleg cam ce doresc.

    cu 1 an în urmă (23.06.2022) Raspunde
  • KK Crvena Zvezda Telekom Alex Popa :

    Fix 3 români sunt disponibili
    Care să joace decent- Emi(5-4) Diculescu(3), Tal Omer.(2-1) take it or leave it,

    cu 1 an în urmă (23.06.2022)
    • BC CSU Sibiu gyke:

      Hmm
      Tal Omer e complicat de realizat, au mai încercat și alții... În plus nu cred că e posibil, avându-l și pe Richard.

      cu 1 an în urmă (23.06.2022)
    • KK Crvena Zvezda Telekom alexpopa29:

      Tal Omer nu e naturalizat
      Are cetatenie română dobândita, pt regulamtentul lnbm nu se pune ca naturalizat doar în ala fiba ca nu e home grown

      cu 1 an în urmă (23.06.2022)
    • BC CSU Sibiu gyke:

      @
      OK, am înțeles, mulțumesc.

      cu 1 an în urmă (23.06.2022)
    • BC CSU Sibiu gyke:

      @
      Mai mult, în cazul ăsta înseamnă că și Calinicenco sau alt ucrainean cu cetățenie română nu e considerat naturalizat...

      cu 1 an în urmă (23.06.2022)
    Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca studentU :

    Cica
    De ce nu sunt atrasi romanii sa ramana la ubt? Ca fac banca, man, de aia. E la mintea cocosului ca nu poti sta sezoane intregi pe banca, chiar daca la o echipa dominanta in lnbm. De aia au plecat si dragoste, gheorghe etc. Si au inceput sa joace minute bune pe unde s au dus, unde pretentiile nu sunt atat de mari si sunt si antrenori mai rabdatori. Silva mere pe siguranta.

    @Bogdan Isaila: la ultima propozitie cred ca ar fi trebuit folosit totusi, nu in plus, deoarece propozitia vine sa contrazica argumentele prezentate mai sus, nu sa le sustina/intareasca.

    cu 1 an în urmă (23.06.2022) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca radu V :

    Da
    Cred ca U Bt mai are nevoie de încă un jucator roman.
    Și putea sa fie Cățe, după raționamentul meu, cu care sa acopere bine poziția 5. Ar mai fi potrivit și un roman pe poziția 1, dar nu știu cine ar putea fi acela

    cu 1 an în urmă (23.06.2022) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!