Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Marcel Țenter: „Sunt fericit că am ales baschetul, sport care mi-a dat tot ce am și tot ce știu”

Marcel Țenter: „Sunt fericit că am ales baschetul, sport care mi-a dat tot ce am și tot ce știu”

De-a lungul ultimului an, pe site-ul lui U-BT Cluj-Napoca au fost publicate mai multe interviuri, atât cu foste legende ale formației ardelene, cât și cu actuali jucători din lotul lui Dusko Vujosevic și Mihai Silvășan. Cel mai recent material este cu Marcel Țenter, fost baschetbalist și antrenorul care i-a condus pe alb-negri spre titlul din 2011.

Acesta vorbește despre perioada din copilărie, despre felul cum s-a dezvoltat și cum a ales baschetul.

Dacă vine vorba despre copilărie, aș spune că a fost o perioadă care mi-aș dori să mai existe în viețile noastre. Toți copiii erau afară, se jucau mereu. Nu existau atât de multe surse de informații, ne interesa doar mingea, poarta sau coșul. Părinții ne culegeau din curțile școlilor seara, când nu se mai vedea nimic. Ne târau practic în casă. Mi-aș dori ca și copiii din generațiile actuale să înțeleagă cum trăiam noi. Ca toți puștii, am jucat fotbal, dar sora mea m-a luat și m-a dus la baschet. Așa cum am dat totul pentru baschet, la fel o făceam și pentru fotbal. Jucam la Someșul Satu Mare. Fiind portar, îmi foloseam mâinile, însă la baschet mi-a plăcut dinamica. Mă confruntam totuși cu o problemă. Eram foarte mic. Puteam fi cel mai mic jucător din istoria baschetului. Mă apucase disperarea, efectiv. Oriunde vedeam o bară, mă agățam de ea, în speranța că o să cresc. Faptul că eram foarte rău, vitezist și ambițios, m-a ținut așa, în viață. Din fericire, pe la 16 ani am început să cresc și s-a dovedit a fi o alegere bună să rămân la baschet. Sunt fericit că am ales baschetul, sport care mi-a dat tot ce am și tot ce știu”, conform u-bt.ro.

În continuare, Marcel Țenter face o scurtă incursiune prin cariera sa și enumeră cele mai mari performanțe obținute la nivel de club dar și la naționala României.

Am plecat greu de la Sibiu, dar ca baschetbalist m-am bucurat să vin la Cluj. Am ajuns la Universitatea deoarece jucam la lot cu băieții de la “U”. Mă refer la Bubu Roschnafsky sau Ghiță Mureșan. Era o senzație tare faină la lotul de tineret cu ei. Împreună, la națională, am obținut rezultate mari. Am bătut și pe Iugoslavia, ceva incredibil. Țin minte că meciul s-a desfășurat în Olanda și i-am învins la trei puncte. Pe ruși i-am condus la 14 puncte în semifinale și am pierdut. Karasev ne-a omorât cu coșurile lui de trei puncte. Puteam să jucăm o finală istorică la acel campionat european. Ne pare rău și acum. Asta este viața”.

După ce a cunoscut succesul alături de Universitatea Cluj-Napoca, Marcel Țenter a jucat timp de mai multe sezoane în străinătate, însă în 2008 s-a întors acasă și a devenit antrenorul secund al formației alb-negre. Tehnicianul de 50 de ani povestește cum a simțit desfășurarea finalei din 2011 și ce a însemnat pentru clubul ardelean.

Emoția câștigării unui titlu se resimte diferit. Ca jucător, te gândești adesea la tine, la propriile antrenamente. Ca antrenor, trebuie să te gândești la un milion de lucruri. De aceea, semnificațiile unui succes sau eșec sunt total diferite. Noi am câștigat un campionat atunci după o lungă dominație a Asesoft-ului. A contat mult pentru noi, pentru echipa mea de antrenori. Cu toate că a trecut atâta timp, le mulțumesc lui Pero și Bobo. Au arătat un devotament uriaș. Chiar și acum, îmi dau seama că totul a fost ca un tsunami. Mă uitam la fețele oamenilor și nu îmi venea să cred cât sunt de fericiți”.

În 2012, Marcel Țenter a fost înlocuit de Niksa Bavcevic dar acesta a revenit în funcție la jumătatea sezonului 2014-2015. În 2016, Mihai Silvășan a preluat banca tehnică a lui U-BT Cluj-Napoca, iar Țenter a devenit antrenorul naționalei masculine a României pe care a condus-o în grupele EuroBasket 2017. După acea experiență, legenda trupei universitare a trecut prin mai multe momente dificile, printre care și pierderea fiului său, Radu, căruia îi aduce un elogiu extraordinar.

Totuși, la Cluj am învățat ce înseamnă sufletul unei echipe. Iar cel mai bun profesor, care să îmi predea lecții despre spiritul Universității, a fost fiul meu”.

Interviul complet poate fi citit accesând următorul LINK.

*foto: Manases Sandor/u-bt.ro

2 comentarii la aceasta stire:
  • U BT Cluj-Napoca Acs Titi :

    MULȚUMIRI !
    Mulțumesc pentru titlurile că jucător, mulțumesc pentru titlul că antrenor, dar mai ales mulțumiri pentru efortul tău și al lui Mircea atunci cînd istoria baschetului clujean putea fi îngropată. Da, mă bucur că ați venit și la mine și v-am ajutat ( sper ) cu ce și cît am putut. Mii de mulțumiri ! HAIDE U !

    cu 4 ani în urmă (07.03.2020)
    • U BT Cluj-Napoca studentU:

      sunteti patron
      Titi?

      cu 4 ani în urmă (07.03.2020)
    Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!