Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Milos Pesic are o mare problemă: 25% la aruncările de trei puncte în retur

Adrian Micinic

Adrian Micinic
05.02.2012

Principalul marcator al echipei CSM Oradea în actualul sezon competiţional este sârbul Milos Pesic. Aflat în primul an sub comanda lui Cristian Achim fostul câştigător al Cupei României are o medie de 16.5 puncte pe meci în cele 19 partide jucate în Divizia A masculin.

El a fost cel mai prolific marcator al CSM-ului în eşecul suferit pe mâna campioanei, U Mobitelco Cluj-Napoca, scor 63-67, la finele acestei săptămâni. Pesic a terminat cu 14 puncte în 37 minute de joc însă procentajul său de reuşită nu a fost unul strălucit. Milos a avut 6/16 la aruncările din acţiune, adică 37%.

Acesta se datorează modului în care Pesic a ales să execute pe parte de finalizare. El a terminat cu 2/9 la încercările de trei puncte pentru un procentaj de 22%. Unul foarte apropiat de modul în care Milos aruncă în ultima perioadă.

Sosit la Oradea în calitate de principală achiziţie pentru CSM, Pesic a început sezonul 2011/12 cum nu se putea mai bine. A expus problema echipei CSU Sibiu în apărarea pe semicerc pentru a înscrie şapte coşuri de trei puncte dintr-un total de opt încercări. În primele opt etape din actualul sezon competiţional el a avut şase meciuri în care a terminat cu cel puţin 50% la aruncările de trei puncte. În acea perioadă Pesic a totalizat 20/35 la aruncările de la distanţă. Cu alte cuvinte un procentaj demenţial: 57% la aruncările de trei puncte. Ceva extraordindar din punctul de vedere al oricărui aruncător.

Situaţia a început să se schimbe de la prima înfrângere internă a CSM-ului în actuala ediţie de campionat. Suferită în etapa a 9-a, pe mâna lui BCM U Piteşti. Pesic a avut 2/6 la trei puncte în acel meci. A fost primul joc după cel de la Sibiu în cadrul căruia a aruncat de mai mult de patru ori de la distanţă. El a terminat turul aruncând de câte 4-5 ori pe meci, însă procentajele au scăzut. Între etapele 9-15 a avut 8/32 la acest procedeu, pentru 25%. 

În retur, unul în cadrul căruia CSM Oradea a întâlnit doar echipe din prima jumătate a clasamentului, Pesic are 7/28 în patru meciuri. Rezultă tot 25%.

Însă este interesant faptul că procentajul lui Pesic din primele opt etape a fost atins pe fondul a 4.3 încercări/meci din spatele semicercului într-un meci. În ultimele şapte runde din tur Milos a iniţiat 4.5 aruncări de la distanţă pe partidă, pentru ca în primele patru meciuri din retur să aibă 7 aruncări din afara semicercului în medie pe meci.

În aceste condiţii, în 19 meciuri jucate în roşu şi albastru, Pesic are 35 de reuşite de la distanţă dintr-un total de 95 de mingi lansate. Rezultă un procentaj de 36.8%. Unul în continuare foarte bun dar în permanentă scădere. În ultimele 11 meciuri jucate acelaşi jucător are 15/60 la trei puncte.

O explicaţie pentru perioada mai puţin fastă prin care trece CSM Oradea? 

Posibil. Întrebarea este ce poate face un antrenor când jucătorul său de bază se află în regres. Chiar dacă are 16 meciuri consecutive în care a atins pragul de 10 puncte marcate.

În primul rând se întreabă ce anume poate face el, în calitate de om care dirijează jocul echipei pe care o pregăteşte pe faza ofensivă. E limpede că un antrenor precum Cristian Achim îşi pune această întrebare. Dar CSM-ul deţine un sistem ofensiv destul de bogat şi care, prin celelalte guri de foc disponibile, este suficient de bun încât să îi permită jucătorului mai multe reuşite. Cu certitudine Pesic, prin alonja, înălţimea şi membrele superioare lungi de care dispune, are posibilitatea de a lansa aruncări din orice zonă a terenului. El este un baschetbalist deosebit de înzestrat din punct de vedere tehnic la nivel de Divizia A. Pe schemele folosite, cea mai avantajoasă pentru un jucător cu profilul lui Milos Pesic este pick and pop, fiind cea mai indicată pentru a-i pune în valoare aruncaea de la distanţă, o schemă pe care sârbul o execută extrem de bine, Oradea are destule posibilităţi de a arunca necontestat inclusiv prin Milos Pesic.

Revenind la jocul cu echipa campioană, era destul de limpede încă de la început că Pesic nu va avea viaţă uşoară. O dată pentru trecutul său în echipa clujeană, iar a doua oară pentru faptul că U Mobitelco dispune de nişte jucători extrem de valoroşi împotriva cărora a fost nevoit să joace. Iar Mijovic şi Krstanovic i-au făcut viaţa un calvar timp de 40 de minute de joc. Sau 37, cât a consemnat statistica oficială în dreptul lui Milos la partida de vineri.

În al doilea rând, Achim, am convingerea, îl va pune la lucru serios pe jucătorul său cu numărul 9 din punct de vedere al şedinţelor de aruncări. E posibil ca sistemul tactic, din punct de vedere ofensiv, să fi devenit îndelung disecat de către antrenorii adverşi. Atunci când Oradea a terminat turul pe locul 2 (chiar dacă unul de conjunctură) a devenit limpede că adversarele de calibru din România vor pregăti cu totul altfel confruntările împotriva bihorenilor. Însă, pe parcursul celor patru meciuri pe care CSM-ul le-a disputat în retur au fost numroase situaţiile în care Pesic a fost eliberat de adversar şi a avut cale liberă să-şi lanseze aruncarea din spatele semicercului. De cele mai multe ori mingea nu a intrat. Tocmai de aceea mai multă muncă la antrenament la acest procedeu pentru Pesic devine foarte posibilă începând chiar de astăzi, în prima zi de antrenament după eşecul dureros suferit în faţa campioanei.

Cu siguranţă lucrurile nu sunt atât de simple. Procentajul sau rata de succes a aruncărilor unui jucător de maximă importanţă într-o echipă, aşa cum este Milos Pesic în angrenajul echipei din Oradea, nu depind doar de mâna jucătorului sau de schema ofensivă folosită. Desigur aceste lucruri sunt extrem de importante şi până la urmă decisive. Dacă nu arunci precis toată discuţia devine inutilă, dar libertatea de exprimare în teren a unui jucător cu statutul lui Pesic depinde în egală măsură de forma sportivă a colegilor săi. Iar atunci când unii dintre ei trec printr-o perioadă dificilă din acest punct de vedere, aşa cum este în mod evident cazul lui Nemanja Maric, întregul mecanism se mişcă mai greu. Pentru că adversarul, unul inteligent (de care Oradea a avut parte în ultimele etape), se concentrează asupra acelor oameni despre care ştie foarte bine că sunt periculoşi.

În concluzie, CSM Oradea a pierdut meciul cu U Mobitelco Cluj datorită procentajului dezastruos la aruncările de două puncte, unde a avut sub 40% pentru prima dată în acest sezon competiţional. A pierdut pentru că este incompatibilă cu tandemul Dykes - Krstanovic, trece printr-o problemă de natură psihologică mai mult decât evidentă, dar a făcut-o şi pentru că cel mai bun jucător al său nu mai reuşeşte să trimită cu aceeaşi regularitate mingea în coş atunci când execută din spatele semicercului. Sunt sigur că există şi alte explicaţii, dar acestea sunt suficient de plauzibile pentru a explica de ce bihorenii nu izbutesc să câştige în această perioadă.

Notă
Mulţumiri cititorului "un moldovean" pentru comentariul care a inspirat realizarea acestui text. 

Foto 1: Răzvan Chiriac
Foto 2: Manases Sandor (www.u-mobitelco.ro) 

9 comentarii la aceasta stire:
  • realHQ :

    Milos
    A fost un jucator exceptional in angrenajul lui Dragan la Timisoara. Pentru ca acolo nu existau vedete, doar "muncitori". Cand a ajuns la Cluj a incercat sa fie "main event" intr-un identic sistem "muncitoresc". Logic, a fost pus pe liber dupa cateva etape. Acum la Oradea se pare ca i s-a promis (sau crede ca i se cuvine) acelasi rol de soprana evidentiata din randul anonimilor din cor. Cred totusi ca nu e chiar asa, munca in echipa nu e numai o lozinca socialista de care trebuie sa ne distantam...

    cu 12 ani în urmă (05.02.2012) Raspunde
  • sarpele :

    Dragan
    Cu Dragan juca pentru ca acesta stia sa-l puna in valoare.Cu achim urmeaza chinul

    cu 12 ani în urmă (05.02.2012) Raspunde
  • doarbaschet :

    prea mult
    Cam multe,chiar prea multe si prea lungi articole despre o echipa,pana la urma modesta,cum e cea din Oradea (ca sa nu spun a Oradiei) . Daca vreti , faceti un site special in care sa analizati procentajele fiecarui jucator oradean ( ca sa nu zic al Oradiei). Sunt sigur ca ratingul va fi grozav.

    cu 12 ani în urmă (06.02.2012) Raspunde
  • CSM CSU Oradea mitupower :

    Oradean
    Daca pentru fiecare litru de lapte de oaie vandut cat si pentru fiecare stare emotionala a oierului sef...steaua apare pe toate canalele de stiri...desi performantele nu o indica DELOC.... nu inteleg de ce va deranjeaza faptul ca apar articole despre echipa oradeana. Pana anul trecut Oradea era o revelatie a campionatului...fiind pe locul 8.....acum ca a ajuns pe locul 2 are un joc modest. Nu stiu ce fel de analiza "tehnica si tactica" a facut antevorbitorul meu de a ajuns la aceasta concluzie. Faptul ca se vb mai mult de Oradea...cred ca e din cauz VALORII echipei si a locului ocupat in clasament si nu a anumitor chestii subiective sau legate de patriotism local.

    cu 12 ani în urmă (06.02.2012) Raspunde
  • atomtörpe :

    @doarbaschet
    vezi ca sunt si alte pub;iicatii, daca nu ti convine esti liber sa citesti altceva.eu s din cluj si nu ma deranjeaza daca se scrie despre oradea sau alte orase.poate cand da declaratii gloaba aia de la giurgiu, dar in rest nu am nici o treaba

    cu 12 ani în urmă (06.02.2012) Raspunde
  • CSM CSU Oradea mira :

    prea mult, prea bun :)
    @doarbaschet - poţi citi doar titlurile, dacă prea multă analiza dăunează, ba chiar au fost şi articole despre vreme ;) orădenii regretă că din cauza lor n-ai avut somn...

    cu 12 ani în urmă (06.02.2012) Raspunde
  • bogdan13 :

    lolllll
    pei daca asta are o problema cu 25 % atunci inseamna ca dirk nowitzki cu 21 % nu ar avea loc nici la iasi . rondo are 27 %. mvp-ul din NBA,rose avea in primul sezon 22 % si acum are 31%, kobe are 29 %, la fel si carmelo; westbrook are 26 %; tony parker are 24 % si la final l-am pastrat pe dwayne wade care are : retineti 0 % (zero) in 15 meciuri jucate. probabil ca wade va fi concediat in viitorul apropiat :)))
    cam cat ar trebui sa aiba marele pesici in opinia voastra ?

    cu 12 ani în urmă (06.02.2012) Raspunde
  • doarbaschet :

    parere
    Fiecare are dreptul la o parere. Nu am jignit pe nimeni,nu m-am referit la Oradea sau la oradeni,ci la echipa de baschet. Raman la aceeasi parere.

    cu 12 ani în urmă (06.02.2012) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe Sabin Gherdan :

    @Doarbaschet
    Probabil acest lucru este datorat faptului ca weekend ul trecut doar partida dintre Oradea si Cluj s-a desfasurat si statisticile sunt de actualitate. Nu ne am propus sa scriem mai mult despre o echipa sau alta.

    cu 12 ani în urmă (06.02.2012) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!