Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Mircea Cristescu: "Regula cu un român pe teren trebuie să rămână în picioare. Obosim campionatul cu 18 echipe"

totalbaschet.ro

totalbaschet.ro
07.05.2012

În această dimineaţă, la sediul Federaţiei Române de Baschet, va avea loc Adunarea Generală, şedinţa care va decide mai multe aspecte organizatorice din cadrul următorului sezon competiţional. Pe parcursul acestei întruniri se va decide dacă regula cu un român în permanenţă pe teren va rămâne valabilă şi în stagiunea 2012-2013, care va fi numărul de jucători străini admişi pe foaia de joc sau câte echipe vor lua startul în Divizia A masculină de baschet.

Înaintea acestei şedinţe Total Baschet a stat de vorbă cu Mircea Cristescu care ne-a spus că nu este de acord cu eliminarea regulii "jucătorului autohon". Acesta a vorbit şi despre un posibil campionat cu 18 echipe care, în opinia sa, ar fi unul foarte obositor.

BC Timişoara a avut 6 jucători străini pe foaia oficială de joc în meciul 3 al semifinalei. Veţi ridica această problemă în cadrul Adunării Generale ?

Cred că federaţia, fiind deja sesizată, ar trebui să acţioneze singură. Până acum, de-a lungul anilor, cred că am adus la schimbarea multor legi în baschetul românesc. Inclusiv când am avut probleme cu cei 7 jucători accidentaţi, sunt multe de-a lungul timpului.

Sunteţi de acord să se elimine regula "jucătorului autohton" ?

Nu. Am declarat tot timpul, nu sunt de acord cu eliminarea regulii "jucătorului autohton". Normal ar trebui să fie doi români în permanenţă pe teren pentru că noi trebuie să protejăm baschetul românesc. Valoarea campionatului este într-adevăr un factor, dar şi baschetul românesc este altul. Este o diferenţă foarte mare între juniorii care termină junioratul şi cei care vin din străinătate, şi sunt de aceeaşi vârstă, dar uitaţi-vă la echipa din Iaşi. Toată lumea spune că a fost un lucru greşit că au participat în Divizia A, dar la turneul final U18 masculin sunt sigur că ieşenii îi vor scoate din ghete pe toţi adversarii şi într-un an doi sigur veţi auzi de unii dintre ei. Cred că a pune doi români pe teren este mult prea forţat în momentul actual, însă regula cu un român pe teren trebuie să rămână în picioare.

Credeţi că sporirea numărului jucătorilor străini ce pot fi trecuţi pe foaia oficială de joc este un lucru pozitiv ?

Este un lucru foarte bun pentru echipele care joacă în Cupele Europene. Pentru campionat şi valoarea lui ar putea fi o chestie bună dacă echipele ar avea bugete pentru a avea acces la jucători buni, însă noi ne dorim ca 1 leu să-l împărţim la zece înşi. Nu ne dorim să aducem mai multă valoare în calitatea jucătorilor şi asta ne costă.

Sunteţi pentru un campionat cu 18 echipe ?

Este un lucru obositor pentru campionat însă cu cât ai mai multe meciuri în picioare cu atât se călesc echipele mai bine. Este un lucru pozitiv pentru că şi alte echipe au ambiţia de a participa în Divizia A, însă cred că ar trebui construit un sistem împărţit în A1 şi A2, regional la început chiar dacă din păcate Transilvania ar avea mai multe echipe. Mi se pare un lucru foarte greu de realizat, un campionat cu 18 echipe cât de cât puternice. Cred că poate un sistem A1, A2 ar fi o idee bună.

Total Baschet vă ţine la curent cu ultimele noutăţi din cadrul şedinţei !

2 comentarii la aceasta stire:
  • man_08 :

    Felicitari
    Consider excelenta propunerea lui Cristescu(socant pentru mine ca il aprob, excelente replici la fiecare intrebare, foarte surprins pozitiv, felicitari Mircea Cristescu), cea cu 2 divizii regionale... primele 2 din fiecare divizie sa se califice intr-un campionat national de 4 echipe (sa joace fiecare cu fiecare) care sa isi adjudece medaliile...sau primele 4 sa joace un sistem de play off prima din divizia X cu ultima din divizia Y, a doua din X cu a treia din Y etc si pe urma semifinale si finale... sau campioana diviziei X sa joace cu campioana diviziei Y si castigatoarea sa fie campioana Romaniei, vicecampioanele intre ele sa joace pentru locul 3 (nu ar fi prea echitabil, in sud nivelul echipelor nu e prea egal fata de nord)...Aceasta propunere ar fi excelenta si financiar, pentru ca toata lumea se plange de costuri ridicate in deplasari lungi (Iasi- Timisoara sau Cluj - Constanta daca promoveaza si multe alte exemple). Mi-a placut si "toata lumea vrea cu un leu sa il imparta la 10 insi, nu ne dorim sa aducem mai multa valoare in calitatea jucatorilor si asta ne costa " si de aici si progresul baschetului in Romania. Bravo mah baiatule, chiar ma faci sa imi schimb impresia fata de tine.

    cu 12 ani în urmă (07.05.2012) Raspunde
  • CSM CSU Oradea nexco :

    interesante propuneri !
    Chiar si eu zic ca toate propunerile sunt bune.

    cu 12 ani în urmă (07.05.2012) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!