Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Modificări de reguli de la 1 octombrie

Andreea Vlase

Andreea Vlase
17.06.2018

Board-ul FIBA a aprobat schimbarea unei serii variate de reguli oficiale de baschet. Cu aceastea se speră că jocul va fi mai spectaculos și mai cursiv. Vor fi atât modificări de terminologie, cât și de joc. Sunt schimbări la resetarea timpului de atac, la faulturi, dar și la clasificarea echipelor în caz de forfait.

Central Board-ul FIBA a aprobat astăzi schimbările făcute la Regulile Oficiale de Baschet. Au fost 32 de propuneri, iar 14 au fost adoptate. Schimbările vor intra în vigoare de la 1 octombrie 2018.

Faultul tehnic nu va mai fi urmat și de posesie. După aruncarea liberă, echipa care era în controlul mingii va avea posesia. Această decizie s-a luat pentru a evita dubla penalizare după un fault tehnic.

Vor fi schimbări importante în ceea ce privește cele 24 de secunde de atac, mai precis resetarea timpului. Cronometrul va fi resetat de fiecare dată când jocul este oprit de un oficial pentru un fault sau o abatere a echipei care avea posesia. În această situație posesia mingii va fi dată adversarului. Dacă repunerea se va efectua de pe linia de fund, timpul de atac va fi resetat la 24 de secunde, iar pentru repunerea din terenul advers, vor fi 14 secunde de atac.

În ultimele 2 minute din sfertul 4 și în prelungiri, după un time-out cerut de echipa care are posesia din propriul teren, antrenorul are dreptul să decidă dacă formația sa va repune din terenul advers (pe partea opusă mesei oficiale) sau din propriul teren. Dacă se va opta pentru repunerea din terenul advers, ceasul va fi resetat la 14 secunde dacă mai erau 14 sau mai multe secunde din atac înainte de întrerupere. Dacă erau mai puțin de 13 secunde, ceasul nu se va reseta. Dacă se repune din propriul teren, cronometrul se va reseta la 24 de secunde sau se va continua cu timpul la care s-a oprit, după reguli.

Apărătorii nu vor mai avea voie să se miște pentru a bloca repunerea adversă în ultimele două minute din sfertul patru sau în prelungiri. Arbitrii îi vor avertiza, iar în cazul în care se repetă abaterea, se va acorda fault tehnic. Prin aceasta se încearcă evitarea întârzierilor în finalul meciurilor.

Se adaugă trei situații noi pentru revizuirea lor cu sistemul de instant replay. În ultimele două minute, pentru a se vedea dacă a fost goaltending sau a fost coș valabil, iar în orice moment al jocului, pentru a se vedea dacă la un fault pe aruncare trebuie acordate două sau trei libere. De asemenea, se va putea folosi înregistrarea pentru a se vedea dacă un fault personal antisportiv sau descalificator întrunește criteriile sau trebuie modificată decizia.

După un fault antisportiv sau descalificator, repunerea se va efectua din terenul advers, la fel și în cazul reluării partidei după bătaie. În ambele cazuri vor fi 14 secunde de atac. Nu intră sub această modificare repunerile de la începutul perioadelor de joc, care va fi în continuare de la linia de centru, pentru că nu fac parte din penalizarea pentru infracțiune.

Toate modificările care se vor aplica de la 1 octombrie pot fi consultate la acest link.

1 comentariu la aceasta stire:
  • U BT Cluj-Napoca studentU :

    ar fi fost utila si o interpretare
    a acestor schimbari, prin compararea cu regulametul anterior.
    Spre exemplu, la paragraful 3, cu resetarea timpului de atac, care este modificarea fata de regulametul anterior si care sunt implicatiile asupra jocului?
    De exemplu, daca echipa care are minge comite o abatere de 8 secunde, echipa careia ii va reveni mingea va repune de la mijlocul terenului si va avea la dispozitie doar 14 secunde, nu 24 cate avea in regulametul anterior?
    Asa un copy paste si translate e facil zic eu, mai greu e sa faci o treaba utila pt cititor.
    Sa nu ziceti ca-s hater, apreciez materialul, adica faptul ca apare continut cu asa ceva dar, as usual, am asteptari mai mari de la calitatea materialului, de la produsul final. Spor si sper sa luati critica mea in cel mai constructiv mod.

    cu 5 ani în urmă (17.06.2018) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!