Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Opinie. Din NBA până în Europe Cup, „trăiești sau mori de la 3 puncte”

Opinie. Din NBA până în Europe Cup, „trăiești sau mori de la 3 puncte”

Echipa mea favorită din NBA este Denver Nuggets, iar în noaptea de miercuri spre joi am orbecăit la duelul dintre Miami Heat și Denver. 

Trupa din Florida, finalistă în sezonul recent al NBA, joacă în această perioadă fără Jimmy Butler, Tyler Herro și Goran Dragic. Astfel, mare parte din ofensiva lor trece prin Bam Adebayo, care are tendința de a „scoate” din căciulă către aruncători. Sau joacă pick & roll, iar mingea vine pe weakside, la un aruncător de 3 puncte. Însă Heat are un început modest de sezon și pentru că „țevarii” săi nu și-au atins ținta. Acest lucru s-a văzut și în meciul contra lui Denver, când Miami a început partida cu un uluitor 0/15 de la 3 puncte în primul sfert, venind parcă să confirme spusele amuzant-malițioase ale reputatului jurnalist TVR, Emil Hossu-Longin, că NBA a devenit un „Turul Franței pe zeci de milioane de dolari”. 

La pauză Denver conducea cu un avans liniștitor de 25 de puncte (58-33). Dar trupa antrenată de Erik Spoelstra a revenit fulgerător în sfertul 3, câștigat cu 32-16, după ce aruncătorii săi au izbutit 6/10 de la 3 puncte. În același timp, Denver a avut doar 2/10 de la 3 puncte, după ce Nikola Jokic (cel mai bun pivot la capitolul pase decisive probabil din istoria NBA) a scos mai multe mingi către colegii săi, care nu au fost însă materializate. Totodată, Miami a trecut într-o zonă 2-1-2 în mare parte din meci, fapt ce i-a permis să reintre în joc, revenind la un moment dat chiar la 7 puncte. Însă, în sfertul 4 Denver a turat iarăși motoarele, a avut o defensivă în pressing pe jumătate de teren și s-a distanțat decisiv, câștigând ultimele 12 minute cu 35-17 și întreaga partidă cu 109-82.

Mergem pe repede înainte aproximativ 12 ore unde întâlnim grupa D din FIBA Europe Cup. Aici avem două formații românești care în prima rundă au avut prestații excelente de la 3 puncte. Astfel, Oradea reușise marți 13/22 de la 3 puncte contra lui Beșiktaș (59,1%), în timp ce Sibiu înscrisese 12/28 de la 3 cu Balkan (42,9%).

Joi situația de la 3 puncte s-a schimbat la aproape 180 de grade. CSU Sibiu a avut 9/25 (36%) în meciul pierdut cu Beșiktaș. Însă o parte din reușite venite abia pe finalul meciului, prin Addison (4/8 de la 3 puncte. Fără american, sibienii ar fi avut un procentaj de sub 30% (5/17). Asta în timp ce Oradea a aruncat extrem de modest în meciul pierdut cu Balkan, scor 55-58. Astfel, elevii lui Cristian Achim au aruncat doar 5/32, pentru 15,6%. Dragan Zekovic a avut 0/7, Aaron Broussard 0/4, Giordan Watson 2/9. Cu toate acestea, Oradea ar fi avut șansa să câștige partida și se afla în avantaj până la ultimul minut din partidă, când Valeika a comis un fault fără minge care a rupt echilibrul meciului.

Drept urmare, expresia „you live or die from the three point line” (eng. „trăiești sau mori de la 3 puncte”) a fost exemplificată cu vârf și îndesat de cele trei meciuri pe care le-am vizionat în parcurs de aproximativ 12 ore.

Așadar, ce înțelegem de aici este că „revoluția” de la 3 puncte, o aruncare care oricum era mai degrabă specifică baschetului european, este utilă până la un punct. Sigur, maeștrii în analytics din baschetul mare spun că 30% de la 3 puncte e mai util decât 40% de la semidistanță. Dar ce te faci când nu ajungi la acel 30%? Păi ataci inelul.

Asta a făcut și Sibiul în ultimul sfert cu Beșiktaș, când a recuperat un deficit de 26 de puncte și a încheiat în cele din urmă la 9 puncte. Și asta a făcut și Oradea, care a adunat 20 de recuperări ofensive contra lui Balkan, însă a marcat doar 14 second chance points și doar 26 de puncte din spațiul de 3 secunde. Ceea ce poate ar fi fost însă suficiente pentru a bate Balkan, dacă un anume cot nu s-ar fi dus în gâtul unui adversar pe final de meci. :))

Vineri se joacă așadar cu calificarea pe masă. Oricine câștigă meciul dintre Sibiu și Oradea este sigur că merge mai departe, în timp ce învinsă întră în loteria pentru locul 3. Iar în funcție de rezultatul din celălalt meci, ar putea chiar să termine pe ultimul loc în grupă, ceea ce ar însemna automat ieșirea din competiție.

Partida dintre CSU Sibiu și CSM CSU Oradea, din cadrul grupei D al FIBA Europe Cup, se joacă vineri, 29 ianuarie, de la ora 14:00 și este transmisă pe canalul de youtube al FIBA.

--------

Sărbătorim împreună 10 ani de Baschet.ro! Avem nevoie de sprijinul tău pentru a putea continua mediatizarea acestui fenomen. Fii alături de noi și investește în baschetul românesc prin intermediul platformei Patreon la această adresă: https://www.patreon.com/Baschet . Garantăm faptul că suma de bani acordată va fi investită sută la sută în baschetul românesc! Pentru mai multe detalii accesează acest link.

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!