Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Opinie: Şi totuşi meciurile dezechilibrate puteau fi mană cerească pentru U-BT

Opinie: Şi totuşi meciurile dezechilibrate puteau fi mană cerească pentru U-BT

Liga Națională de Baschet Masculin a revenit odată cu sezonul 2020/2021 la formatul clasic, cu o singură grupă valorică, în care fiecare joacă cu fiecare.

Până acum echipele venite din eșalonul secund al stagiunii precedente nu s-au ridicat la un nivel optim. Singura victorie a venit din partea lui CSM Târgu Jiu în fața celor de la CSA Steaua București. În rest, înfrângeri clare în fața echipelor cu pretenții.

Mihai Silvășan a acuzat la final de an nivelul slab al echipelor pe care U BT Cluj-Napoca le-a întâlnit la ultimele două turnee, declarând:

„Din nou un meci fără istoric, pe care l-am controlat de la un capăt la celălalt. Din păcate, consider că astfel de meciuri nu fac bine baschetului românesc. Cu tot respectul pentru celelalte formații pe care le-am întâlnit la ultimele două turnee, nu cred că ele ridică foarte mult nivelul campionatului. Dimpotrivă, îl trag mult în jos. Aceata este realitatea și nu avem cum să o spunem altfel. În ultimele trei săptămâni am jucat câteva meciuri slabe, care nu au ajutat pe nimeni.”

Totuși meciurile ar fi putut fi extrem de benefice pentru U BT Cluj-Napoca. Asta în cazul în care gruparea clujeană s-ar fi calificat în grupele Basketball Champions League. Cea mai puternică competiție europeană de sub egida FIBA se desfășoară cu etape săptămânale, în această perioadă de pandemie, la fel ca în Euroligă sau EuroCup.

Consider că prezența lui U BT Cluj-Napoca în grupele BCL nu ar mai fi condus la un asemenea discurs al lui MIhai Silvășan. De ce? Simplu. Clujenii și-ar fi canalizat toată atenția spre meciurile europene atunci când în campionat dădeau peste adversari mult mai slabi cotați. Porbabil și parcursul european af fi fost unul de succes, cu meciuri tari în BCL și „meciuri de antrenament” în LNBM.

O ligă cu doar 6-8 între care să se împartă pâine și cuțitul nu poate dezvolta baschetul românesc. Mai ales că fiecare echipă mizează pe cinci sau șase străini. Jucătorul român unde să mai joace? Și așa valoarea jucătorilor români e împărțită acum pe categorii de vârstă. Această idee poate fi motivată simplu. Nu mai departe de sezonul trecut selecționerul echipei naționale a României a apelat la serviciile unor jucători din grupa a 2-a a LNBM. A fost refuzat, din diverse motive. Dar totuși, s-a ajuns să se apeleze la jucători din grupa a doua valorică, de la echipe care «trag mult în jos nivelul campionatului».

Aș vrea să revin puțin la cele mai bune performanțe europene ale echipelor de club din România. Acestea au venit când Liga Națională se juca exact în acest format. Nu pot să amintesc decât locul 3 obținut de Energia Târgu Jiu în FIBA Eurochallenge în sezonul 2014/2015, parcursul lui CSM CSU Oradea din stagiunea 2016/2017 a Basketball Champions League sau de parcursul lui CSU Asesoft Ploiești în EuroCup.

 Nu aș vrea să închei fără să fac o analogie, care probabil multora nu le va fi pe plac. Baschetul de club din România a crescut, în opinia mea, pentru că a fost tras în sus de Asesoft Ploiești. Chiar dacă se vorbește mereu de jocuri culise în succesul prahovenilor, să nu uităm că tot mereu au avut jucători de mare valoare. Astfel și restul echipelor au fost forțate să-și ridice nivelul pentru a încerca să oprească dominația Asesoftului. Așa ar trebui să se întâmple și acum cu „restul echipelor”, să lupte să ajungă la un nivel optim. Acest lucru nu se poate întâmpla peste noapte. De câte sezoane a avut nevoie Clujul să câștige primul titlu în fața Asesoftului?

foto: U BT Cluj-Napoca (facebook)

15 comentarii la aceasta stire:
  • U BT Cluj-Napoca hunterUCJ :

    ...analogia...
    "Chiar dacă se vorbește mereu de jocuri culise în succesul prahovenilor, să nu uităm că tot mereu au avut jucători de mare valoare." Asta e din aceași categorie logică precum ”A furat dar a și făcut”.

    Ca suporter al lui U pot să spun că acel prim titlu în fața asesoftului (cu a) putea să vină și mai devreme, dacă nu erau aranjamentele cu arbitri. Inclusiv în meciul câștigat la Cluj, cel care n-a făcut campioni, au fost o mulțime de nedreptăți venite din partea arbitrilor. E pe net, se poate vedea, se poate convinge oricine.

    Mai apoi, jucătorii ăia de la asesoft au fost plătiți din banii făcut de ghiță (cu g) prin contracte cu statul. Contracte care au tocat sute de milioane de euro din bani publici pentru niște mizerii sinistre (vezi sistemul de carduri de sănătate, ca un prim exemplu).

    Baschetul din România a fost pus împins în groapă de asesoft și de mizeriile de acolo. Nu au ridicat nimic. Au adus jucătorii pe care i-au vrut iar atunci când nu făceau față au câștigat meciurile cu arbitri.

    Așadar, nu se pune problema cum că analogia asta nu e pe plac... e pur și simplu aiurea și de prost gust, atâta tot.

    La Cluj treaba nu merge doar pentru că e BT sponsor. Merge pentru că sunt oameni în club, la toate nivelele, care fac ceva cu banii ăia. Fiecare, pe bucata lui, își face treaba cât poate de bine.
    Antrenorii de juniori (fiecare în parte și toți împreună) la grupele lor, antrenorii de la seniori, preparatorii fizici, marketingul, managementul fiecare pe partea lui, etc.
    Evoluția, per total, a acestui club e rezultatul muncii de ani de zile a mai multor oameni.
    Sunt eforturi care s-au combinat cu răbdare și strategie pe termen lung.
    Toate astea nu s-ar fi intâmplat doar pentru că sunt bani, ci pentru că banii ăia s-au folosit eficient și cu cap!

    Nu poți compara treaba asta cu ce/cum făcea asesoftul.

    Și, de asemenea, nimic nu împiedică alte cluburi să încerce să facă la fel.
    Rectific, nimic altceva decât oameni de calitate îndoielnică ce sunt implicați în multe cluburi din România.

    Acea ”luptă” pentru a ajunge la ”un nivel optim” despre care făcea vorbire autorul articolului trebuie condusă de oameni ce știu să construiască, ce vor să câștige.
    În schimb e condusă de niște anonimi care, îmi aduc aminte de vorba unui prieten, ”stau bine ți în liniște ca șoarecele sub sac”.
    Chiar așa, cine-i conducătorul de club la Focșani, spre exemplu?... știe cineva?... ce experiență și performanțe are?.... și ce-l recomandă pe omul ăla să fie acolo?)

    Consider că Silvășan a spus un adevăr. E o diferență foarte mare între unele echipe.
    Să-i pui pe unii să joace cu alții e inutil și nedrept pentru ambele părți.

    Și mai e ceva - chiar nu cred că a spus-o în sensul de a se plânge!
    Cred că a spus-o în sensul de a semnala că unii trebuie să-și ridice nivelul.
    Pentru că dacă zicea ”Focșani e o echipă slăbuță, cu management aiurea, ar trebui să evolueze” îi sărea lumea și mai tare în cap.

    cu 3 ani în urmă (31.12.2020) Raspunde
  • Venus :

    Care e marea performanta?
    Care este recompensa pentru marea performanta obtinuta de oamenii care lucreaza la U la juniori? Cati jucatori produsi de U fac performanta sau contribuie la succesul echipei de seniori a U sau in alte campionate. Sau la Nationala.
    Declaratia este o rusine.
    Oricum jcatorii produsi de U joaca doar cand intalnesc astfel de echipe mai slabe.
    Si oicum multi romani care joaca la Cluj nu sunt produsi de U...
    In afara de banii BT nimic nu recomanda echipa de seniori U.
    Nu academia ci echipa de seniori.
    Degeaba iti angajezi un mare antrenor sa te invete ceva daca mentalitatea celorlalti de imbuibati ramane predominanta.
    In Cupele Europene ar trebuii ca antrenorii altor echipe sa se planga ca participa echipe din Romania?
    Cum ar fi ca antrenorul Spaniei sa spuna ca mai bine statea acasa.
    Cu a4a echipa Spania a tavalit Romania in rusine. Ii recomand Dlui Svasan si fanilor sa citeasca declaratia lui de dupa meci.
    De mai multe ori.
    Era vorba ca U sa se califice macar in a3a comprtitie europeana ca valoare si nu a reusit. A 3a!
    Iar ultimul titlu l-a castigat Vlad Moldoveanu se stie!!!
    Mare inganfare pentru nimic...
    Nu iti poti bate joc de oameni care se chinuiesc sa tina baschetul in viata cand esti imbuibat cu bani si nu faci vreo mare treaba.
    Urat!

    cu 3 ani în urmă (31.12.2020)
    • U BT Cluj-Napoca ereticus:

      U
      @Venus..... am jucat in toate meciurile cu juniorii, i-am batut pe toti cu juniorii..... daca nu ma crezi te poti uita in statistici .... CAt despre VM....sa fim seriosi.... nu a jucat singur..... Si in ulktima vreme nici nu a mai stralucit si a fost mai mult accidentat decat apt de joc....asa ca vedeti sa nu traiti, la Otopeni o mare deziluzie..... P.S. Vezi ca nationala Romaniei este alcatuita de cele mai multe ori din jucatori care joaca la alte echipe si asta pentru ca pseudo antrenorul ei are o vendeta personala cu Clujul si jucatori de la Cluj..... dar....vulpea...struguri....acri.....

      cu 3 ani în urmă (01.01.2021)
    • U BT Cluj-Napoca hunterUCJ:

      pff...
      ...vezi că ți-o rămas niște firmituri de ură și un pic de zeamă de frustare pe degete după toate pe care le-ai scris aici... ai grijă, să nu cumva să intre cele menționate în vreun mesaj de felicitare de an nou pe care o să-l scrii cuiva...

      cu 3 ani în urmă (01.01.2021)
    • West Petrom Arad jordan 23:

      @ereticus
      Chiar sunt curios dacă ai o statistica cu "dominația" Clujului la juniori în ultimii ani. O poți posta, te rog!

      cu 3 ani în urmă (01.01.2021)
    • U BT Cluj-Napoca 1234567:

      Clujul la juniori
      De ex: anul trecut U bt 2 a câștigat aproape tot în liga 1 cu juniorii, in acest an echipa de juniori u18 participa in euroliga de juniori, multe echipe din top 8 au jucători crescuți de U, jucând cu echipe din LNBM cate un sfert doar cu juniorii U bt câștigă fara probleme la 30 de puncte meci de meci. Diaby e tot junior la U și e campion la u18 in Africa cu Mali. Tudor Somacescu își continuă cariera in state. Îs multe exemple care arata dominația la juniori, statistici poate găsești daca cauți pe site la U BT, nu cred că memorează nimeni procentajul la aruncări.

      cu 3 ani în urmă (01.01.2021)
    • West Petrom Arad jordan 23:

      Juniori
      La masculin în 2020 la de la U15 pana la U20 nu am văzut Clujul campiona. Agronomia, Dan Dacian, Leii, Dinamo, Steaua, Focșani etc.
      La Liga 1 în play-off Clujul a pierdut la aproape 40 pcte în sferturi de la Colegiul Național Aurel Vlaicu.
      Nu mi se par rezultate de top pt Cluj. Nu contesta nimeni ca acolo ee fac lucruri extraordinare pt juniori și sunt un model pt alte cluburi, dar sa rămânem cu picioarele pe pământ ca nu sunt singurii și nu sunt "doar ei".
      Referitor la juniorii proveniți de la Cluj, e parțial adevărat dar de ce nu se menționează și ca principalii 2 jucători U23 cu care joaca Clujul nu sunt crescuți de Cluj. Vorbesc de Vida și de Grasu.

      cu 3 ani în urmă (01.01.2021)
    Raspunde
  • West Petrom Arad jordan 23 :

    @hunter
    Apropo de "cine-i conducătorul de club la Focsani" vezi ca a respun s manager-ul de la Constanța printr-o postare foarte corecta și plina de bun simt. Ar trebui s-o citești și apoi sa intri în spiritul sărbătorilor și s-o lași mai moale. Apropo de "oamenii de calitate îndoielnică"! Cine ești tu sa ii analizezi? Pana una-alta datorita lor avem baschet în România pt ca nu toți au norocul Clujului sa aibă sponsor o banca care baga bani indiferent de rezultate. Pt ca să fim sinceri - unde sunt rezultatele?
    O declarație cel puțin deplasata a lui Silvasan.

    cu 3 ani în urmă (01.01.2021)
    • U BT Cluj-Napoca hunterUCJ:

      wow...
      ...bine că n-a răspuns conducătorul de la Baskonia!...

      Eu am vorbit despre ăla de la Focșani și am întrebat cine e, nu despre cel de la Constanța.

      Silvășan nu a spus nimic despre Constanța (nici echipă, nici joc, nici nimic) - s-a băgat cel de la Constanța în discuție din lipsă de expunere.

      Așadar, despre ce vorbim aici?

      Dincolo de asta.... Cine sunt eu să-i analizez - sunt un om în măsură să analizez potențialul și capacitățile profesionale și de management ale altora. Și mai sunt în măsură să aflu informații. Și mai știu și să caut.

      Și când la Focșani, de exemplu, în ultimele luni au dat-o doar în concursuri de promovare ale personalului administrativ mă întreb ce naiba fac ăia. De unde știu? De aici: https://www.csmfocsani2007.ro/?cat=18

      Când la ei un paznic ia mai mult ca una antrenor cat III, aproape cat unul cat II te roade pantoful că analizez?

      Ia vezi aici: https://www.csmfocsani2007.ro/wp-content/uploads/2020/11/img626-1-scaled.jpg

      Ah, și tot acolo - muncitor necalificat (NECALIFICAT, da?! - poziția 8 în listă) ia cu 25 de lei mai puțin ca un antrenor (poziția 20 în listă) - tot ți se pare aiurea că-mi permit (cine-s eu băi să-mi permit!) să întreb?

      cu 3 ani în urmă (01.01.2021)
    • West Petrom Arad jordan 23:

      Parere
      Când afirmi "oameni de calitate îndoielnică ce sunt implicați în multe cluburi din România" nu te poți referi doar la Focsani. La fel cum Silvasan prin afirmația "Cu tot respectul pentru celelalte formații pe care le-am întâlnit la ultimele două turnee, nu cred că ele ridică foarte mult nivelul campionatului" nu se referea doar la Focsani.
      In orice campionat și în orice sport exista echipe foarte bune și echipe foarte slabe. Chiar și În NBA unde toate echipele au bugete imense sunt diferențe foarte mari între Lakers sau Clippers și Pistons sau Knicks. Asta nu înseamnă că echipele nu fac deplasările cu tot lotul și nu iau în serios aceste meciuri.

      cu 3 ani în urmă (01.01.2021)
    Raspunde
  • CSM Oradea 2 bulcul 1 :

    .
    Sustinere oarba a la Cluj, intr-o situatie impardomabila... Nicio noutate

    cu 3 ani în urmă (01.01.2021) Raspunde
  • Fenerbahce Alagöz Holding alxatl :

    no hate but...
    No hate, but... Clujul a jucat o singură finală de Campionat din ultimele 5.
    No hate, but... Acum 10 ani Oradea era de nivelul Ciucului și acum e constantă sus. Cred că i-au prins bine anii în care a crescut treptat cu ambiție și strategie. Sibiul la fel, a avut ani in care nu se batea la trofee, but they are back.
    No hate, but... Nu le-a zis BCL celor de la Cluj să nu mai joace an de an preliminarii că fac competiția de râs?
    No hate, but... Domnul Silvășan să-i mulțumească lui Cuic și Vujosevic că mai poate da declarații de genul, fiindcă altfel era antrenor la copii.
    No hate, but... nu-l mai alintati atât pe domnul Silvășan, că se crede antrenor bun. La fel e și nea Gigi când are lot bun.
    No hate, but... Clujul chiar nu domină nimic intern, încât să își permită să vorbească așa.
    No hate, but... Lăsați și voi nasul mai jos.

    cu 3 ani în urmă (01.01.2021)
    • U BT Cluj-Napoca 1234567:

      alxatl
      In BCL, Clujul a jucat doar anul acesta calificări, anul trecut Oradea a fost eliminată. Intern Clujul domină până acum, surprinzător cu o echipa care a avut multe cazuri de covid au reușit să câștige toate meciurile.

      cu 3 ani în urmă (01.01.2021)
    Raspunde
  • CSA Steaua București Vlad Florian :

    Declaratie nefericita
    Experienta si activitatea ii dau dreptul domnului Silvasan sa emita pareri. Personal, declaratia domniei sale mi se pare deplasata si inteleg cluburile care s-au simtit lezate. Actualul format de desfasurare in LNBM a fost decis de federatie iar majoritatea echipelor "de mana a doua" fac eforturi uriase sa-si ajusteze bugetele in vremuri de pandemie. Domnul Silvasan ar fi trebuit sa se razboiasca cu federatia, parerea mea. Am o curiozitate. Este multumit domnul Silvasan de rezultatele din ultimii ani la U-BT la juniori si seniori? Au fost pe masura bugetului? Nu am legatura cu judetul Vrancea, dar unde era Focsaniul in urma cu cinci ani, la juniori si seniori in baschetul romanesc? Pe de alta parte e foarte usor sa ai cel mai mare buget din liga multi ani la rand si sa-i arati cu degetul pe "saraci". Trebuie sa recunosc ca la ora asta U-BT este cel mai profi club de baschet din Romania, atat la juniori cat si la seniori. Referitor la strategia pe termen lung, au echipe foarte bune la juniori si isi permit sa aduca din alte zone ale tarii juniori de perspectiva. Consider ca actualul format de desfasurare poate ajuta mai mult jucatorii autohtoni (macar in sensul cresterii minutelor de joc), echipele sarace (care au sansa sa-si masoare fortele si sa invete de la granzi), juniorii (care sunt introdusi in meciurile cu echipele mai slabe dar si cei care stau pe banca la meciurile cu echipe bune).
    Cred ca ar mai trebui sa ne intereseze rezultatele nationalelor de baschet si ale echipelor romanesti in cupele europene. Pentru ca are dreptul la opinie, ca ne convine sau nu ceea ce spune, sper ca domnul Silvasan sa continue si in 2021 declaratiile referitoare la ce e in neregula in baschetul romanesc. La multi ani!

    cu 3 ani în urmă (02.01.2021) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca R Razvan :

    comentarii si pareri
    Atatia ofuscati pe aici (si pe facebook de altfel) care comenteaza doar ca sa se afle in treaba. Ca altfel ar trebui sa vina sa zica ca Silva nu are dreptate, si ca echipele de anul asta au adus plus valoare campionatului - ca asta era declaratia "Cu tot respectul pentru celelalte formații pe care le-am întâlnit la ultimele două turnee, nu cred că ele ridică foarte mult nivelul campionatului. Dimpotrivă, îl trag mult în jos."
    Iar in alta ordine de idei Clujul a profitat cel mai mult de meciurile astea, jucand cu 9 (noua) juniori si acordandu-le aprox 35% din minutele de joc. Ca si comparatie Oradea a acordat ~17% ( la 5 juniori) iar Sibiul ~ 23% (la 6 juniori) - aceste jocuri dezechilibrate ar putea ajuta baschetul romanesc - prin minutele primite de autohtoni, dar cu siguranta nu "cresc nivelul campionatului"

    cu 3 ani în urmă (02.01.2021) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!