Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Opiniile baschet.ro. Premianții și dezamăgirile sezonului 2023-2024

Opiniile baschet.ro. Premianții și dezamăgirile sezonului 2023-2024

Cine este, în opinia voastră, MVP-ul sezonului?

Flaviu Ilie: Într-un sezon în care cel mai eficient jucător din Top 10 face parte din componența echipei neînvinse la capătul sezonului regulat, distincția de MVP nu are cum să ajungă la altcineva decât la el. Emi Cățe a fost cel mai valoros jucător al Ligii Naționale în acest an, de la un capăt la altul, ascensiunea sa începând încă din finala de anul trecut a campionatului, când a fost de asemenea desemnat MVP. Pivotul român dă dovadă de o maturitate impresionantă în joc și a devenit o ancoră pentru U-BT în ambele fațete ale jocului.

Krisztian Bucsi: Lupta pentru titlul de MVP în acest sezon s-a dat între doi jucători, Emi Cățe și Sayeed Pridgett. Situația din clasament a lui U-BT Cluj-Napoca, formație care a încheiat sezonul regulat fără înfrângere, i-a adus un mic plus în opinia mea lui Emi în acest duel. Pivotul român s-a evidențiat pe parcursul stagiunii la mai multe categorii, fiind jucătorul cu cele mai multe double-double reușite (9), alături de un index excelent la eficiență (+21.2). În mod cert nici prestațiile lui Sayeed nu pot fi trecute cu vederea, americanul Rapidului terminând drept cel mai bun marcator la finalul sezonului regulat din LNBM, cu o medie de 19.5 puncte pe meci.

David Istrate: Nu poate fi nimeni altcineva decât Emanuel Cățe care a contribuit pe deplin la bilanțul perfect al lui U-BT Cluj-Napoca din această stagiune și, într-o echipă cu jucători cu un CV impresionant, s-a impus, fiind cel mai bun marcator (14.1 puncte) și recuperator (7.9) al alb-negrilor. Când nu înscrie, reușește să recupereze, când nu recuperează, pasează decisiv și când nu pasează decisiv, pune capace sau face intercepții. Cu siguranță, Cățe este un mare plus pentru campioana en-titre și, pe lângă asta, e prima oară după mulți ani (Vlad Moldoveanu – 2016/2017) când acordăm acest premiu unui jucător autohton, iar acesta este un motiv de bucurie pentru toți fanii baschetului românesc.

Cine este, în opinia voastră, cel mai bun antrenor al sezonului?

Flaviu: La fel ca și în cazul titlului de MVP, cel mai bun antrenor al sezonului nu poate fi nimeni altul decât tehnicianul echipei cu un bilanț perfect. Mihai Silvășan a construit o mașinărie de baschet la Cluj, iar roadele proiectului încep să fie culese treptat. Nu de puține ori i-am văzut pe clujeni rezolvând meciuri din acest sezon pe parcursul unui singur sfert, după ce s-au recuperat diferențe impresionante. Meritul a aparținut în bună măsură antrenorului, ce a reușit să își mobilizeze echipa în unele meciuri ce nu aveau nici pe departe miza celor de la mijloc de săptămână din EuroCup.

Krisztian: Dacă ne referim și la rezultatele obținute departe de LNBM în actuala campanie, Mihai Silvășan este în mod categoric și meritoriu câștigătorul acestei distincții. Antrenorul campioanei en-titre a condus echipa spre un parcurs perfect pe plan intern, unde clujenii și-au adjudecat deja Cupa României, iar rezultatul a fost dublat de calificarea în sferturile EuroCup. Mi-a plăcut însă foarte mult și munca pe care a depus-o Nebojsa Vidic la FC Argeș, tehnicianul dovedindu-se un excelent pedagog și a câștigat rapid respectul fanilor piteșteni. Cu toate că spre finalul sezonului regulat lucrurile nu au mers la fel de bine în Trivale, ceea ce a făcut sârbul pe parcursul stagiunii nu poate fi șters cu buretele.

David: U-BT Cluj-Napoca a dominat sezonul regulat al Ligii Naționale și are o serie de 35 de victorii consecutive pe plan intern, o realizare care este extrem de dificilă, indiferent de lotul pe care îl ai la dispoziție. În condițiile în care ardelenii au avut 19 meciuri în EuroCup, faptul că au reușit să găsească resursele pentru a se impune de fiecare dată în campionat arată că premiul de „antrenorul anului” i se cuvine lui Mihai Silvășan, care s-a străduit să își păstreze elevii cu picioarele pe pământ. Iar acest aspect s-ar putea să conteze foarte mult în playoff.

Ce echipă este, în opinia voastră, revelația sezonului?

Flaviu: Cine ar fi crezut că una dintre formațiile nou-promovate se va afla în lupta pentru play-off până la ultimul fluier al sezonului regulat? Ei bine, se pare că cei de la Corona Brașov au răsturnat așteptările și au făcut un sezon de neuitat, deși în final au ratat post-sezonul. Cu un mix excepțional de veterani și baschetbaliști tineri, formația de sub Tâmpa a fost la un succes distanță de a rămâne în viață în această stagiune, ce rămâne memorabilă datorită unor victorii cu echipe precum Dinamo, Rapid sau CSU Sibiu.

Krisztian: Nou-promovatele au arătat un nivel foarte bun și nu în puține rânduri au pus probleme unor formații cu pretenții din LNBM. Corona Brașov a prins grupa Top 10 încă din primul an la nivelul LNBM și n-a fost departe de o calificare spectaculoasă în playoff, astfel că echipa de sub Tâmpa are toate argumente să fie văzută drept revelația stagiunii.

David: Dacă stagiunea s-ar fi încheiat acum trei etape, probabil că prima opțiune pentru această distincție i s-ar fi cuvenit lui FC Argeș Basketball, care se afla atunci pe poziția a treia, fiind depășită doar de U-BT Cluj-Napoca și CSM Oradea. Între timp, piteștenii au încheiat cu stânga sezonul și au căzut pe locul al treilea, iar situația lor s-a complicat destul de tare. Așadar, în aceste condiții, nu cred că există o grupare care a depășit foarte mult așteptările sau care a avut un sezon cu mult mai bun decât precedentul.

Ce jucător a avut, în opinia voastră, cel mai mare salt valoric?

Flaviu: Dinamo a reușit să șteargă rușinea sezonului anterior și, cu un lot mai slab valoric, a reușit să prindă play-off-ul. Acest aspect se datorează în bună măsură și evoluției lui Ștefan Grasu, care a crescut enorm în această stagiune. Aflat la al doilea sezon în Ștefan cel Mare, Grasu s-a văzut nevoit să acopere mai mult căciula, întrucât rotația lui Dinamo nu a avut foarte mulți jucători masivi de interior și a făcut-o cu brio. El și-a dublat aproape orice statistică principală, devenind totodată și mai eficient, iar munca sa i-a adus mai multe minute pe parchet, în special în situațiile de final de meci. Elocventă pentru creșterea sa este prestația din ultimele minute ale succesului din ianuarie cu CSO Voluntari, când Ștefan a fost decisiv și ofensiv, dar și defensiv.

Krisztian: Aceasta este una dintre întrebările la care am stat serios pe gânduri, pentru că am trei nume din care a trebuit să aleg. Statistic, Kenneth Funderburk a crescut enorm față de primul an în România și a reprezentat principala armă ofensivă a Ploieștiului, însă aceștia au jucat în grupa 11-18 și nivelul a devenit automat mai scăzut față de cel din Top 10. Mihai Măciucă traversează sezonul carierei și a ajuns pentru prima dată în double digits la puncte, ca și medie în campionat, în timp ce Cătălin Baciu a fost surpriza plăcută a stagiunii și a devenit una dintre piesele importante din jocul celor de la CSM Oradea.

David: Foarte rar se întâmplă ca un jucător de 35 de ani să aibă un salt valoric impresionant și să schimbe percepția fanilor. Însă Cătălin Baciu a reușit să facă acest lucru în stagiunea 2023-2024, având cel mai bun sezon al carierei și crescând la majoritatea capitolelor: puncte (5.5 – 9.1), recuperări (3.9 – 6.8), eficiență (8.1 – 13.5), faulturi obținute (1.3 – 2.3), aruncări marcate (2.3 – 4.0), minute (11:51 – 20:00). Pivotul lui CSM Oradea a fost unul din cei mai constanți jucători din lotul lui Cristian Achim, având prestații solide nu doar pe plan intern, ci și în FIBA Europe Cup. Mai merită menționat aici și Marius Ciotlăuș, care a fost liderul lui CSM Galați în această stagiune, reușind să își crească următoarele medii: puncte (7.9 – 10.2), eficiență (11.9 – 15.3), recuperări (6.4 – 8.5), pase decisive (1.1 – 2.2). De asemenea, Jay Threatt Jr. a avut o creștere spectaculoasă la puncte (9.8 – 16.0) și eficiență (11.7 – 16.4).

Ce echipă este, în opinia voastră, dezamăgirea sezonului?

Flaviu: După ce în urmă cu aproape un an se clasa pe locul al șaselea la finalul stagiunii, SCM U Craiova se află la polul opus al LNBM și luptă pentru salvarea de la retrogradare, în play-out. Formația care făcea furori în Europe Cup în sezonul 2022/23, a decăzut enorm în ultimul an și a trecut prin mai multe momente dificile și transformări, dintre care cele mai relevante ar fi demiterea lui Vitaly Stepanovski, incidentele de la meciul cu CSM Târgu Mureș și accidentarea lui Giordan Watson. Leii din Bănie s-au confruntat cu mai multe meciuri amânate în debutul stagiunii, fapt ce le-a deraiat pregătirea, întrucât alb-albaștrii au bifat înfrângeri în primele patru runde.

Krisztian: În mod evident, SCM Timișoara și SCM U Craiova. Ambele au ratat playoff-ul după mulți ani și s-au chinuit în prima fază a campionatului. Dacă oltenii au început să-și revină pe parcurs, oboseala adunată în Alpe Adria Cup a adus un randament scăzut pentru bănățeni în ultimele săptămâni înaintea playout-ului și aceștia vor avea de tras serios pentru a evita pierderea seriei cu Ploiești.

David: Dacă ne uităm la diferențele de bilanț între sezonul precedent și actuala stagiune, atunci avem patru formații care candidează pentru această distincție: CSM Ploiești (12-2 – 8-6), CSM Galați (10-4 – 3-11), SCM Timișoara (6-12 în Top 10 – 8-6 în grupa 11-18) și SCM U Craiova (7-11 în Top 10 – 12-2 în grupa 11-18). Pe primele două le eliminăm fiindcă au jucat și ediția trecută în grupa 11-18 așa că nu erau foarte mari așteptări, în timp ce a treia are scuza de a fi jucat în Alpe Adria Cup, unde a fost la un pas de câștigarea competiției, după multe deplasări lungi prin Europa. Așadar, în opinia mea, dezamăgirea sezonului e SCM U Craiova, care a început prost încă din vară, construindu-și foarte târziu lotul. A urmat o serie de rezultate nefavorabile care a dus la plecarea lui Vitaly Stepanovski și, chiar dacă Panagiotis Giannaras, noul antrenor al oltenilor, a dat o altă față echipei, rămâne gustul amar al regresului consemnat de Craiova.

Ce jucător este, în opinia voastră, dezamăgirea sezonului?

Flaviu: Proiectul de la CSM Constanța a dat în sfârșit roade, iar echipa dobrogeană a ajuns în play-off-ul primului eșalon la baschet masculin din România după 20 de ani. Marinarii au beneficiat de un aport consistent din partea baschetbaliștilor străini din lot. Singurul internațional rămas din echipa de anul trecut, Vytenis Cizauskas, nu a avut un an la fel de prolific ca precedentul și aportul său a scăzut drastic. Lituanianul a comis foarte multe turnover-uri, comparativ cu numărul de pase decisive înregistrat și a îngreunat spacing-ul echipei sale prin procentajul din spatele arcului de cerc.

Krisztian: Alegerea mea nu vine pentru că jucătorul ar fi produs un sezon atât de rău din punct de vedere statistic. Din contră! Goran Martinic a rămas liderul lui CSM Târgu Mureș, formație care s-a văzut însă afectată din plin de suspendarea veteranului după bătaia din meciul cu Craiova. Lipsa conducătorului de joc a transformat Mureșul într-o echipă care s-a chinuit în Top 10 și a ratat playoff-ul, după o fază secundă de uitat. Impactul suspendării lui Martinic a scos echipa antrenată de George Trif dintr-un obiectiv care părea foarte realizabil în urmă cu câteva luni.

David: Pentru această distincție am ales să fac două subcategorii. În primul rând, din punct de vedere al jocului, un baschetbalist de la care mă așteptam la mai mult este Toarlyn Fitzpatrick. Americanul a fost foarte important pentru FC Argeș Basketball în stagiunea 2021-2022, având medii de 11.5 puncte, 8.2 recuperări, 3.0 pase decisive, 1.7 capace și 17.9 la eficiență. În schimb, la Rapid București, Fitzpatrick nu a mai izbutit să contribuie la fel de mult: 9.3 puncte, 5.7 recuperări, 1.6 pase decisive, 1.0 capace și 12.1 la eficiență. În al doilea rând, dacă nu evaluăm strict din punct de vedere al jocului, i-aș menționa pe Goran Martinic și pe Erick Neal. Martinic are o experiență uriașă în România, fiind un veteran valoros de la care jucătorii tineri ai lui CSM Târgu Mureș ar putea să învețe. Tocmai din acest motiv, recidiva lui Martinic din duelul cu SCM U Craiova este un gest de neînțeles, care a dus la o suspendare extrem de costisitoare pentru formația lui George Trif și la ratarea playoff-ului. Trecând la Neal, având în vedere că Cristian Achim este un adept al continuității, fundașul american ar fi putut deveni baschetbalistul în jurul căruia CSM Oradea să construiască în următorii ani. Dar comportamentul lui Neal a dus la necesitatea unei schimbări, iar bihorenii s-au văzut nevoiți să găsească un conducător de joc la jumătatea sezonului.

*foto: Manases Sandor/u-bt.basketball, Ionuț Greere/Sportul Doljean

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!