Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Opiniile Baschet.ro. Premiații și dezamăgirile sezonului 2019-2020

Opiniile Baschet.ro. Premiații și dezamăgirile sezonului 2019-2020

1. Cine este, în opinia voastră, MVP-ul sezonului?

Bogdan Isailă: Patrick Richard – a avut un impact instant în echipa lui U-BT Cluj-Napoca, așteptat de altfel având în vedere nivelul la care a jucat. Este al doilea cel mai bun marcator din LNBM – Grupa valorică A, iar pe lângă acest fapt, a fost decisiv în multe meciuri pentru echipa clujeană, care a avut cel mai bun record din ligă alături de CSM CSU Oradea. Consider că Richard a dinamizat ofensiva lui U-BT și a fost o piesă-cheie în succesul avut de acestă echipă în sezonul 2019/2020 care, din păcate, nu a putut fi dus la bun sfârșit.

Ovidiu Pavel: Consider că Patrick Richard este MVP-ul acestui sezon, din păcate, incomplet din LNBM. Pe lângă faptul că s-a remarcat din punct de vedere statistic, americanul a avut un rol extrem de important în ofensiva liderului U-BT Cluj-Napoca.

Eduard Popa: Merg pe mâna lui Patrick Richard, cel mai în formă jucător de la cea mai bună echipă. Distincția ar fi putut merge la fel de bine și către Kris Richard de la Oradea. Deci oricum ar fi fost vorba de un "Richard".

Mara Mihăilescu: Alegerea mea ar fi Patrick Richard. Americanul a fost cu siguranță una din piesele ce a dus la succesul celor de la U-BT Cluj Napoca, atât în parcursul din sezonul regulat, cât și în Cupa României sau FIBA Europe Cup. De asemenea, Kris Richard ar merita o mențiune. Cel mai probabil, o posibilă finală între cele două rivale (CSM CSU Oradea și U-BT Cluj-Napoca) ar fi dus de una singură la desemnarea unuia dintre cei doi, pentru sezonul privit per ansamblu.

David Istrate: Alegerea unui MVP al sezonului 2019-2020 mi-a pus cele mai mari probleme pentru că sunt doi jucători care au avut cifre excelente. Este vorba de Patrick Richard (17.1 puncte, 4.1 recuperări, 4.1 pase decisive, 1.9 intercepții, 18.7 la eficiență) și de Monyea Pratt (14.4 puncte, 7.0 recuperări, 4.9 pase decisive, 2.6 intercepții, 19.5 la eficiență). Totuși, luând în considerare și alți factori, din punctul meu de vedere, cel mai bun jucător al acestei stagiuni a fost baschetbalistul lui U-BT Cluj-Napoca.

Aflat la primul sezon în Liga Națională, Richard s-a integrat foarte rapid în sistemul lui Dusko Vujosevic și Mihai Silvășan, reușind să devină cel mai important component al grupării alb-negre. Dincolo de statistici, principalele calități ale sportivului american au fost constanța în joc și siguranța pe care o avea la finalul partidelor. Rapid și atletic, Patrick Richard a avut procentaje foarte bune (53.4% la două puncte, 45.4% la trei puncte și 91.8% la linia de libere). În schimb, Monyea Pratt a înregistrat o medie de 57.3% la aruncările de un singur punct, acesta constituind factorul decisiv care a înclinat balanța în favoarea lui Richard.

2. Cine este, în opinia voastră, cel mai bun antrenor al sezonului?

Bogdan Isailă: Tudor Costescu. Pentru al doilea sezon pe banca lui Dinamo, tehnicianul român a avut un nou parcurs notabil alături de această echipă. Chiar dacă nu a dispus de un jucător autohton cu experiență, Costescu și-a capacitat tinerii încât acest lucru să nu se observe. Dinamo a fost o nucă tare în multe meciuri din acest sezon cu echipele mai bine cotate și a încheiat stagiunea pe poziția a 4-a, una meritorie.

Ovidiu Pavel: În opinia mea, Tudor Costescu este antrenorul sezonului. Cu el pe banca tehnică, CS Dinamo a terminat sezonul pe un onorabil loc patru, loc care printr-o conjuctură favorabilă poate să însemne revenirea dinamoviștilor în Cupele Europene. Pe lângă acest lucru, echipa pregătită de antrenorul naționalei a practicat un baschet de calitate în care jucătorii aveau un rol bine stabilit în majoritatea momentelor jocului.

Eduard Popa: Mihai Silvășan. Primul loc în LNBM, victorie în Cupa României, sferturi de finală în FIBA Europe Cup. "Silvă" a dat dovadă și de personalitate când a decis să îl scoată de pe teren pe Darko Planinic, poate cel mai titrat jucător din LNBM în era post-Asesoft. Credit mai primesc la această categorie Cristian Achim, Tudor Costescu și debutantul Cătălin Burlacu.

Mara Mihăilescu: În ciuda lipsei trofeelor, aici îi voi pune la același nivel pe Cătălin Burlacu și Tudor Costescu. Cel de-al doilea a reușit o calificare în Final Four-ul Cupei României și, de asemenea, să obțină un binemeritat loc patru până în momentul opririi jocului. De cealaltă parte, Cătălin Burlacu s-a aflat la debut în postura de antrenor, reușind să formeze o trupă competitivă, mai ales pentru un lot de jucători format majoritar din nume noi în LNBM. Deși acest lucru a fost notabil pe tot parcursul sezonului, cred că în calitate de spectator am văzut o creștere evidentă a nivelului de joc și a spectacolului din teren în derby-urile dintre cele două, care au reușit să readucă publicul în sălile bucureștene, detaliu care aș putea spune că vorbește de la sine.

David Istrate: Dacă în ultimii doi ani l-am declarat drept cel mai bun antrenor pe Tudor Costescu, tehnicianul lui CS Dinamo Știința București, de data aceasta am fost mai impresionat de antrenorul echipei rivale, CSA Steaua București. După o carieră excelentă ca jucător, Cătălin Burlacu a început în vara anului 2019 prima aventură la cârma unei formații. Acesta s-a descurcat foarte bine, le-a acordat multe minute jucătorilor români și a alcătuit o echipă interesantă - foarte rapidă și agresivă.

Chiar dacă l-a pierdut la jumătatea sezonului pe Andrei Mandache, Burlacu s-a adaptat din mers și a condus-o pe CSA Steaua București spre poziția a patra, după prima fază a competiției. În partea secundă a Ligii Naționale, trupa militară a fost depășită de Dinamo, însă impresia lăsată de Cătălin Burlacu în anul de debut ca antrenor este foarte plăcută și încurajatoare.

3. Ce echipă este, în opinia voastră, revelația sezonului?

Bogdan Isailă: Dacă Tudor Costescu a fost, în opinia mea, cel mai bun antrenor al sezonului, revelația sezonului nu poate fi decât Dinamo Știința București. Trupa din Ștefan Cel Mare nu a beneficiat de un buget la fel de consistent ca majoritatea echipelor din Grupa Valorică A a LNBM dar acest lucru nu s-a văzut pe parchet. Chiar dacă au avut un bilanț negativ în clasament, dinamoviștii au avut multe meciuri „pierdute la mustață” contra lui CSM CSU Oradea, U-BT Cluj-Napoca, BC CSU Sibiu și în fața rivalilor de la Steaua. Dinamo poate trece de la revelație la certitudine dacă își continuă ascensiunea pentru al treilea sezon la rând, care sper că va începe în această toamnă.

Ovidiu Pavel: CS Dinamo Știința București – locul 4 la „finalul” campionatului, calificarea la turneul final al Cupei României, victoriile în deplasare, victoria de pe teren propriu cu CSU Sibiu și partidele bune, pierdute la limită, cu U-BT Cluj-Napoca și CSM CSU Oradea.

Eduard Popa: Dinamo Știința. Trupa condusă de Tudor Costescu a ajuns în top 4 după ce anul trecut prindea playoff-ul la ultima aruncare. Plus că alb-roșii au prins și Final Four-ul Cupei.

Mara Mihăilescu: Dinamo Știința București. În opinia mea, alb-roșii au fost cea mai mare surpriză în acest sezon și consider că ar fi pus mari probleme oricărei formații într-o serie de play-off.

David Istrate: În opinia mea, revelația sezonului 2019-2020 a fost CS Dinamo Știința București. Într-adevăr, în stagiunea precedentă, formația din Capitală demonstrase că se află pe drumul cel bun, ajungând în Final Four-ul Cupei României și punându-i probleme lui BC CSU Sibiu în playoff-ul Ligii Naționale. Totuși, trebuie să nu uităm că anul trecut Dinamo a terminat pe locul opt prima fază a sezonului regulat și, apoi, s-a calificat în extremis în playoff.

Prin urmare, performanța din acest sezon, terminarea pe locul patru, este cu adevărat impresionantă. Beneficiind de niște veterani precum Mladen Jeremic și Ousmane Barro, Tudor Costescu s-a bucurat de acel leadership între jucători care, poate, a lipsit în ediția 2018-2019. De asemenea, baschetbaliștii români au continuat să progreseze și au primit șanse de a-și dovedi capacitățile, în timp ce străinii s-au achitat bine de datoriile lor.

4. Ce jucător a avut, în opinia voastră, cel mai mare salt valoric în acest sezon?

Bogdan Isailă: Pentru a completa apelativele la adresa lui Dinamo, Marcu Badiu este jucătorul cu cel mai mare salt valoric. Chiar dacă nu a împlinit încă 20 de ani, a fost constant pe tot parcursul acestui sezon, nu a fost copleșit când trebuia să ia o decizie în ofensivă și a avut multe meciuri cu minim 10 puncte marcate. Un alt aspect important este acela că nu a fost folosit doar pentru a acoperi regula U23 și a terminat cu o medie de 25 de minute pe meci.

Ovidiu Pavel: Marcu Badiu. Deși tânărul jucător nu a crescut enorm din punct de vedere al statisticilor față de sezonul trecut, dinamovistul a avut un rol mult mai important în ofensiva echipei sale și a avut un rol activ în finalul multor partide. Un alt jucător despre care putem spune aceeași poveste este Dragoș Diculescu de la SCM Craiova.

Eduard Popa: Marcu Badiu. Tânărul de numai 19 ani a devenit principalul jucător român din rotația lui Tudor Costescu și a reușit chiar să ajung în lotul naționalei mari. Credit la acest capitol merge și către jucători mai consacrați precum Dragoș Diculescu, Radu Vîrnă sau Bogdan Popa.

Mara Mihăilescu: Aici aș avea două nume, mai exact Marcu Badiu și Radu Vîrnă. În timp ce primul și-a adjudecat la doar 19 ani un loc extrem de important în primul 5 al echipei, dar și o convocare la echipa națională, cel de-al doilea a arătat o doză suplimentară de agresivitate și dorință, lucruri ce i-au adus inclusiv un career-high de 26 de puncte, performanță destul de rar întâlnită în prima ligă pentru un jucător U23. L-aș menționa la acest capitol și pe Mihai Măciucă.

David Istrate: În lipsa lui Mandache, Radu Vîrnă a devenit principalul jucător autohton din lotul Stelei București. Acesta a avut niște evoluții excelente, a arătat mult curaj și inițiativă, devenind principala mea opțiune pentru „baschetbalistul cu cel mai mare salt valoric”. În stagiunea 2018-2019, Vîrnă a adunat 6.5 puncte, 2.7 recuperări și 1.5 pase decisive în aproape 21 de minute petrecute pe teren.

În acest sezon, tânărul jucător a evoluat cu șase minute mai mult și a înregistrat medii de 9.6 puncte, 2.8 recuperări, 1.0 pase decisive și 1.0 intercepții. În plus, Vîrnă a avut 8.5 aruncări/joc (față de 5.7 în ediția precedentă) și 2.6 aruncări libere/meci. Baschetbalistul Stelei a demonstrat că poate fi un jucător român valoros și a terminat campionatul cu cinci dueluri consecutive în care a înscris peste zece puncte, inclusiv o confruntare cu SCM Timișoara în care a avut 26 de puncte.

5. Ce jucător este, în opinia voastră, dezamăgirea sezonului?

Bogdan Isailă: Nu l-aș numi neaparat cea mai mare dezamăgire a sezonului, dar mă așteptam la alte evoluții din partea lui Rolland Torok la BC CSU Sibiu. Cel mai mare minus pentru extrema de forță îl reprezintă procentajul aruncărilor din acțiune. 40% de la 2 puncte și 28% la aruncările de la 3 puncte sunt procentaje mult prea mici, în special pentru un jucător care nu suferea la acest capitol în sezoanele precedente.

Ovidiu Pavel: Tyler Laser de la SCM Craiova. Personal, mi se pare că fundașul nu a reușit să se integreze în sistemul gândit de Aco Todorov. De asemenea, din cauza acestuia, mai mulți jucători, dependenți de jocul echipei, nu și-au atins potențialul.

Eduard Popa: Tyler Laser a fost departe de jucătorul de la prima "descălecare" în România, iar Sibiul a adus mai mulți sportivi care pe hârtie ar fi trebuit să arate mai bine decât au făcut-o pe parchet. Cu toate acestea, nominalizarea mea pentru această categorie este Justas Tamulis, cel care a înregistrat un regres fantastic față de sezonul trecut.

Mara Mihăilescu: Dezamăgirea sezonului este, pentru mine, Justas Tamulis. După un an senzațional alături de CSU Sibiu, venirea lui la Pitești părea a fi un “boost” important pentru trupa alb-violetă. Însă, din păcate, lituanianul nu a arătat în aproape nicio partidă forma excepțională de joc și dăruirea prin care a ajutat Sibiul să ridice Cupa României.

David Istrate: Mă așteptam la mai multe de la Justas Tamulis. În sezonul 2018-2019, lituanianul a fost un jucător de bază în lotul lui Dan Fleșeriu, având medii de 14.5 puncte, 1.9 recuperări, 1.8 pase decisive și 9.7 la eficiență. Drept urmare, când am aflat că Tamulis a semnat cu BCM U FC Argeș Pitești, m-am gândit că alb-violeții au făcut o mutare foarte bună, asigurându-și un excelent shooter de la distanță.

Însă, situația de pe teren nu a fost așa. De la aproape trei coșuri de trei puncte pe meci, Tamulis a ajuns la 1.4 reușite, iar media de puncte i-a scăzut la 6.7. Evident, acest regres poate fi influențat de diverși factori ce țin de mediu, iar Tamulis a jucat cu șase minute mai puțin decât la Sibiu, dar nici precizia nu a mai fost aceeași. Astfel, sportivul de 25 de ani a avut un procentaj de 29.7% din afara semicercului și un indice al eficienței de 4.7.

6. Ce echipă este, în opinia voastră, dezamăgirea sezonului?

Bogdan Isailă: Cred că BCM U Pitești și-a făcut abonament în ultimele sezoane la acestă titulatură. Parcursul din prima parte a LNBM a fost unul prea modest pentru formația care, cu siguranță, pleca cu alte obiective la startul competiției. Chiar dacă lucrurile s-au schimbat puțin în bine în partea secundă a sezonului, acestea nu pot compensa parcursul slab din prima fază, când BCM U Pitești a înregistrat doar 2 victorii în 14 meciuri.

Ovidiu Pavel: BCM U Pitești e o echipă care în acest sezon a arătat bine doar pe foaie. Nu aș numi-o chiar o dezamăgire, însă personal mă așteptam mai mult și de la CSO Voluntari, mai ales în partea a doua a campionatului, dar în această privință se pot găsi mai multe „scuze”, cum ar fi lipsa meciurilor puternice din prima parte a sezonului și diferența de ritm.

Eduard Popa: După ce în stagiunea precedentă au reușit să joace în semifinale, SCM U Craiova a adus în acest an mai mulți jucători cu care ar fi trebuit măcar să repete performanța. O pasă proastă însă i-a făcut pe olteni să rateze top 6 și să termine oficial sezonul abia pe locul 8. O poziție deloc demnă pentru o echipă cu Porter Troupe, Mo Pratt, Tyler Laser și Omari Gudul.

Mara Mihăilescu: Alegerea mea ar fi SCM U Craiova. Cu un lot ce avea în componență nume ce au demonstrat de fiecare dată în LNBM, precum Porter Troupe, Monyea Pratt sau Tyler Laser, dar și Dragoș Diculescu și noul venit Omari Gudul, cred că trupa condusă de Aco Todorov putea fi cu adevărat surpriza acestui sezon. Aș menționa și BCM U Pitești, echipă care ulterior a construit un lot mult mai competitiv, ce părea să arate o cu totul altă față într-o serie de play-off.

David Istrate: Una dintre dezamăgirile acestui sezon a fost BCM U FC Argeș Pitești, atât din punct de vedere al performanței sportive, cât și din punct de vedere al administrării echipei. Totuși, există o altă formație care cred că a decăzut enorm față de stagiunea 2018-2019. Este vorba de SCM U Craiova, echipă ce a terminat prima fază a sezonului regulat pe locul 7, având cinci victorii și nouă înfrângeri.

În ediția precedentă, conduși de Aleksandar Todorov, oltenii au încheiat faza inaugurală pe locul al treilea, având zece victorii și doar patru înfrângeri. Apoi, în faza secundă, SCM U Craiova nu a mai avut prestații așa de solide, însă a reușit să ajungă până în finala mică a campionatului, obținând cea mai bună performanță a clubului. Drept urmare, așteptările echipei erau mari pentru sezonul 2019-2020.

Totuși, gruparea din care au făcut parte jucători precum Porter Troupe, Tyler Laser, Monyea Pratt, Omari Gudul sau Dragoș Diculescu nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor, a căzut în Grupa Galbenă, unde se situa pe poziția a doua la momentul întreruperii campionatului. Așadar, consider că SCM U Craiova este dezamăgirea sezonului 2019-2020.

*foto: Manases Sandor/u-bt.ro, Mihai Neacșu/Sport Pictures, Răzvan Păsărică/Sport Pictures

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!