Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Playoff 2012. 20 de străini și nu mai mult de 12-13 români în semifinale

Adrian Micinic

Adrian Micinic
25.04.2012

În primul tur al playoff-ului, la echipele care au avansat în semifinalele Diviziei A, au evoluat, în total, 17 baschetbaliști autohtoni. Fiecare dintre aceste formații a rotit cu câte cinci străini. Adică un total de 20 jucători de altă cetățenie.

Cu alte cuvinte, în penultimul act al celei mai importante competiții din baschetul masculin românesc sunt șanse foarte mari de a vedea mai puțini români decât străini. Dacă intrăm în detalii situația devine și mai gravă.

Concret:

Gaz Metan Mediaș a folosit zece jucători în seria câștigată, scor general 3-1, împotriva Energiei Rovinari. Cinci dintre aceștia au fost străini.

Tudor Dumitrescu, cel mai rutinat român, nu a fost folosit întrucât e accidentat. Astfel, tripleta de jucători din echipa națională, alcătuită din Titus Nicoară, Tudor Jucan și Ionuț Drăgușin, a bifat câte patru prezențe. Mediile de minute ale acestora sunt de 23.2, 27.0 respectiv 13.2 pe meci. Statistic Nicoară are 18 la eficiență, Jucan a avut 9, iar Drîgușin 6.5.

Au mai jucat Mihai Racovițan și Patrick Marcu. Fiecare câte un meci. Primul a bifat un minut, al doilea a petrecut 8 minute pe parchet.

Rezultă: rotația de bază a lui Gaz Metan cuprinde trei români în condițiile absenței lui Dumitrescu. Sunt șanse foarte mici pentru Racovițan de a evolua, iar Marcu ar putea fi folosit ca soluție de avarie. Altfel e greu de crezut că va apărea cu regularitate în seria cu prahovenii.

CSU Asesoft Ploiești a avut zece oameni în seria disputată împotriva lui CSM Oradea și încheiată în trei jocuri. Șase dintre ei dispun de altă cetățenie decât cea română.

Cătălin Burlacu, Levi Szijarto și Andrei Căpușan sunt jucătorii autohtoni folosiți în fiecare meci al seriei. Al 4-lea român a fost naturalizatul Angel Santana, care a bifat două prezențe.

Burlacu a avut 31.4 minute și 13.7 la eficiență, Szijarto a avut 20.5 minute cu 5.0 la eficiență, iar Căpușan a adunat 8.1 minute fără a aduce vreun punct de eficiență. În fine, Santana a avut 21.5 minute și 4.5 la eficiență.

Rezultă: rotația de bază a Asesoftului va cuprinde patru români în semifinale (Santana devine o piesă importantă pentru poziția 3 în condițiile dispariției din peisaj a lui Hargrove).

U Mobitelco Cluj-Napoca a avut 11 oameni în seria cu BC Mureș. Cinci dintre ei sunt străini. Aceasta s-a încheiat după patru meciuri intense.

Marcel Țenter a jucat cu Mihai Paul și Mihai Silvășan în fiecare partidă. Primul a avut 35.2 minute de joc și 11.8 la eficiență. Silvă a bifat 18.2 cu 5.5.

Santa Szabolcs a avut o medie de 1.2 minute dar a bifat trei prezențe în această serie având 0.7 la eficiență. Paul Chetreanu și Alex Pop au jucat în câte două partide având 3.5 minute cu 0.5 la eficiență primul, respectiv 2.0 minute cu 0.5 la eficiență al doilea. În fine, Vlad Corpodean a bifat o prezență cu un minut de joc fără a puncta la eficiență.

Rezultă: doi români în rotația de bază cu un al 3-lea pe o scurtă perioadă de timp (Pop sau Chetreanu). Șanse minime pentru Corpodean de a mai juca (doar dacă este vreun meci la o diferență foarte mare și care să implice minute de odihnă pentru senatorii de drept). Santa ar putea juca câteva minute doar dacă Mijovic și Krstanovic vor avea probleme cu greșelile personale și dacă Jones nu e pe foaia oficială.

BC Timișoara a utilizat cei mai puțini oameni în primul tur al playoff-ului între echipele calificate în turul al doilea. Predrag Badnjarevic a folosit doar opt jucători în confruntarea cu CSM București, încheiată cu scorul general de 3-2. Cinci dintre aceștia sunt străini.

Cei trei români sunt Bogdan Popescu, Dan Păltinișanu și Dragoș Andrei. Primii doi au jucat în toate partidele, iar cel din urmă a bifat patru prezențe.

Primul din înșiruirea de mai sus a avut medii de 30.5 minute și 17.4 la eficiență. Pălti a avut 9.2 minute pentru 6.2 la eficiență, iar Dragoș Andrei a avut 6.0 minute cu 2.3 la eficiență. Niciun alt jucător român nu a fost folosit de către BC Timișoara în primul tur al playoff-ului.

Rezultă: doi români în rotația de bază și un al 3-lea în cazul în care este nevoie de momente de răgaz pentru fundașii de bază ai lui Badnjarevic.

În aceste condiții avem, și mai mult ca sigur acest lucru se va confirma în turul al doilea, un număr nu mai mare de 12-13 români cu minute importante sau semnificative de joc. Iar numărul de 20 străini rămâne neschimbat! Și rolul fiecăruia dintre ei este esențial. În schimb, al unora dintre români, din păcate, se diminuează.

1 comentariu la aceasta stire:
  • U BT Cluj-Napoca mihnescu :

    CSM?
    ai uitat sa specifici cum a jucat CSM :)

    cu 12 ani în urmă (25.04.2012) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!