Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Playoff 2012. Deven Mitchell și problema cu jocul colectiv

Adrian Micinic

Adrian Micinic
06.05.2012

Deven Mitchell a fost cel mai bun marcator al partidei pe care Gaz Metan Mediaș a pierdut-o la Brazi, scor 88-96, în Meciul 3 al semifinalei Diviziei A la baschet masculin disputată împotriva lui CSU Asesoft Ploiești.

Americanul a petrecut 39 minute pe parchet, înainte de a fi descalificat, perioadă în care a avut 9/19 la aruncările din acțiune și 6/7 la linia de pedeapsă pentru 26 puncte. El a adăugat 6 recuperări, 4 pase decisive și o intercepție având patru posesii pierdute pentru un coeficient de 22 la eficiență.

Ceea ce nu poate spune statistica este modul în care Mitchell a jucat. Iar dacă v-ați uitat la meci cu siguranța ați observat individualismul acestui jucător.

Mitchell este un baschetbalist ce dispune de niște calități fizice de excepție. Este foarte atletic și iubește să joace la intensitate maximă. Majoritatea punctelor le marchează din spațiul de trei secunde pentru că se folosește de viteză și detentă pentru a se apropia de coș. Și, e știut, cu cât ești mai aproape de coș cu atât șansele de reușită sunt mai mari.

Știam că Mitchell iubește să iasă în evidență pe acest gen de acțiuni. În trei sezoane am văzut destule prestații pentru a cunoaște ce fel de jucător e americanul.

El exagerează foarte mult cu acțiunile individuale. Acestea au ajuns să afecteze în mod dramatic tot jocul echipei din Mediaș. Vă întrebați de ce Ivan Tomeljak nu se poate impune ca și conducător de joc?

Ei bine pentru că Mitchell domină mingea. Una este să pătrunzi sau să forțezi acțiuni individuale când vii lansat și apărarea nu este așezată. Sau atunci când te apără Rade Dzambic. Un jucător inferior din punct de vedere fizic și atletic.

Dar este cu totul altceva să obții recuperarea defensivă și să te duci de unul singur împotriva defensivei adverse. Nu a fost o singură situație în Meciul 3 al seriei cu CSU Ploiești când Mitchell a cules mingea sub propriul coș și a jucat de unul singur împotriva defensivei așezate sau împotriva unei defensive în tranziție solide precum este cea a Ploieștiului.

În plus, au fost situații în care Tomeljak a cărat mingea dincolo de mijlocul terenului și apoi i-a cedat-o lui Mitchell. Acesta s-a postat în centrul terenului de parcă el ar fi conducătorul de joc și din nou a forțat acțiuni în forță, pe pătrundere. Individuale.

Am urmărit cu mare atenție prestația lui Mitchell în această seară și nu am văzut nicio pasă pe faza de construcție. Odată ajunsă mingea la el, Deven nu a mai avut de gând să intre în combinații, să lanseze pivotul sau să întoarcă mingea la conducătorul de joc.

De fapt, Gaz Metan Mediaș nu are absolut nicio schemă colectivă gândită și lucrată pentru Mitchell sau care să-l cuprindă pe acest jucător. El știe că trebuie să finalizeze. Și nu e un lucru pozitiv.

Când joci astfel devii previzibil. Când joci astfel de trei ani de zile ajungi să te cunoască toată lumea. Și adversarul se pregătește pentru așa ceva. Te contracarează sau învață să trăiască din acest joc pentru a-i specula minusurile.

Stau și mă întreb de ce nu ar arunca Ivanovic sau Dumitrescu de 19 ori la coș pe parcursul unui meci? Până la urmă vorbim despre jucători mult mai preciși și mai siguri în tot ce fac pe parchet. Dar ei nu aruncă atât de mult pentru că sunt exact genul opus de jucători. Care văd superioritatea, avantajele și dezavantajele. Știu cum, când și unde să paseze, să ordoneze jocul.

Mitchell nu știe să joace fără minge. Nu are plasament. Nu dispune de instinct. Nu simte jocul. Fără minge acest baschetbalist este un anonim. Iar când are mingea aruncă de 19 ori la coș, așa cum s-a întâmplat în ultimul meci disputat, și de cele mai multe ori pierde o grămadă de mingi.

Iar atunci când ai un astfel de jucător în mod automat nu mai ai joc colectiv. Și nu e vorba doar de faptul că trebuie să-ți creezi un joc colectiv cu ceilalți patru. Ci mai de grabă de faptul că un astfel de jucător, la cât "arestează" mingea îți poate da peste cap toată faza ofensivă. Absolut toată. Și te trezești peste noapte că ești dependent de aportul ofensiv al unui singur jucător. Unul capabil să marcheze mult. Dar o face cu o mulțime de greșeli comise în paralel.

Astfel, apar problemele. Cea mai evidentă dintre ele este aceea că jucătorul de pe poziția 1, conducătorul de joc, nu mai are autoritate. Nu are mingea. Nu îl ascultă nimeni.

Problema din jocul lui Mitchell este de când s-a apucat de baschet. Dar în România acest stil individualist a devenit mult mai evident recent. Și coincidența face ca acest lucru să se întâmple după plecarea lui Jarrett Howell.

Să ne reamintim. Mitchell a venit la Mediaș împreună cu doi fundași clasici: Derrick Phelps și Jarrett Howell. Jucători cu carismă și care s-au putut impune în echipă.

Într-adevăr, Mitchell este un jucător spectaculos. În plus, nu face parte din categoria acelor jucători care se preocupă mai mult de activitatea arbitrului în timpul unei partide, așa cum o fac unii dintre colegii săi de echipă. Dar partea cu spectacolul, mai ales când ne uităm la imprudența și incapacitatea de a corecta tendința de a comite abatere de pași la pornire, de regulă nu merge într-o echipă cu pretenții la câștigarea unui trofeu cu echipa. Asta în condițiile în care, repet, nu pasează și nu joacă nicio schemă elaborată.

Foto: Vlad Filipaș 

9 comentarii la aceasta stire:
  • medias :

    eroare
    de ce nu spuneai treaba asta si cand juca sub comanda lui Bruno Soce?!?!?!?! Priveste dincolo de jucatori si uitate ca este lipsa de idei de pe banca, antrenorul parca nu exista. anul acesta a fost total meritul jucatorilor si nici 1 % a lui teleaba. pentru ca asemenea jucatori nu au antrenor pe masura atunci normal ca devine individualismul intre ei si de aicia porneste totul.uitative inspre cine merg pasele lui tomeljac? are mereu aceiasi 2 jucatori la care le paseaza. ma mir cum de ieri a ales sa i paseze si lui dumitrescu. valoarea la echipa cel putin aceste 3 meciuri a cam fost mitchel, asa ca liniste. e adevarat ca a fost egoist dar aducetiva aminte cate meciuri au castigat cu mitchel combinand pentru finalizare la sfarsitul meciului, dar asta bineinteles o cerea antrenoru ceea ce teleaba nu poate sa isi domine jucatorii. in concluzie TELEABA PLEACA, oricum si mitchel va pleca. asa ca teleaba chiar daca nu e meritul tau totusi multumim frumos dar "adio". si pustai face mai mult

    cu 12 ani în urmă (06.05.2012) Raspunde
  • doru :

    Conducator de joc valoros
    Lipsa unui conducator de joc mai valoros e problema! Si daca precedentul comentariu aduce aminte de fotbal, ganditi- va cand a avut Barcelona probleme? Cand juca, sau nu juca Mesi sau Xavi? Ca Guardiola tot acolo era???

    cu 12 ani în urmă (06.05.2012) Raspunde
  • doru :

    Continuare
    Cine isi mai aduce aminte de numele conucatorului de joc din vremea, pastrand proportiile, lui Michael Jordan? Era Jordan o problema cand lua jocul pe cont propriu? Si iar mergem la fotbal: fara al vostru Eric, e cam greu si lui Pustai, nu?

    cu 12 ani în urmă (06.05.2012) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe aditarta :

    jocul colectiv
    Adi ai dreptate intr-un anume fel. Mitchell pierde destule mingi. Dar si aseara ce sa faca daca vede ca Tomelyak intra in capcane si nu e in stare sa organizeze o faza, sau daca Teleaba nu poate sa transmita echipei un mod de joc. Si a avut in acest campionat meciuri castigate aproape de unul singur. Aseara a luat jocul pe cont propriu numai cand a vazut ca altfel nu merge. Cand a intrat Dumitrescu a inceput sa si paseze. Cred ca Mitchell e un jucator pe care l-ar vrea in echipa orice antrenor. Ca si Dickes de altfel, sunt acelasi tip. Clujul nu castiga cand Dickes sau Krstanovici nu joaca bine. La fel nici Gazul cand Mitchell si Ivanovici nu prind o zi buna.

    cu 12 ani în urmă (06.05.2012) Raspunde
  • doru :

    Bine punctat
    Cu Mitchell si Ivanovici in teren Medias e o forta! Insa amandoi mi se pare ca au fost vanati si nu numai acum, ci si in seria cu Energia! Dumitrescu a fost o surpriza placuta aseara, in conditiile in care in ultima perioada a lipsit destul de mult! Dezamagitor a fost Moore, care nu si- a adus aportul in ofensiva, primele puncte marcandu- le aseara, doar in final!

    cu 12 ani în urmă (06.05.2012) Raspunde
  • Spalding6 :

    Geniu
    Mare "geniu" a fost si cel care a facut acest articol..

    cu 12 ani în urmă (06.05.2012) Raspunde
  • drew01 :

    fara mithell ???
    medias nu ar fi inscris nici 50 de puncte daca nu era deven in teren. cred ca ar trebui criticati coechipierii lui pt ca nu au jucat la acelasi nivel de intensitate. deven a fost singurul care si`a dorit intr`adevar victoria...de aceea ar trebui criticati toti ceilalti jucatori, nu deven !!!

    cu 12 ani în urmă (06.05.2012) Raspunde
  • alina T :

    ma ! destept este cel care a scris articolul!
    Mare geniu esti domnule jurnalist si cred ca mult a trebuit pana sa scrii asemenea prostie.
    Daca reflectai asupra jocului echipei gazului iti dadeai si dumneata seama ca Mitchell si Ivan au dus echipa asta in spate. Uitate la Nicoara care in ultima vreme nu mai joaca nimic si are un salar.......dar are aere de vedeta mai ales la antrenamente unde comenteaza in permanenta. Uitata sa vezi ce le transmite antrenorul de pe banca! Nimic! Atunci ce ar trebui sa faca cei doi sa nu mai joace? sunt profesionisti in comparatie cu altii!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    cu 12 ani în urmă (07.05.2012) Raspunde
  • simo :

    mai uita-te la meciuri domnule jurnalist!!!!!!!!!!!!!!!!
    cum poti sa spui asa ceva dupa un singur meci pe care l-ai vazut, poate? cate meciuri a castigat Mediasul pe mana lui Mitchell? sti? poate s-a saturat si el sa mai joace in echipa la meciul asta pentru ca nu mai are cu cine sa joace....si de aia a jucat individual....atunci Tomelyak cum joaca...asta e individualist....pe mana lui s-au pierdut o gramada de atacuri multe meciuri.....uita-te cand e Mitchell cu Ivan Ivanovici cum merge meciul, super!!! felicitari celor doi sunt la inaltime.....2-3 jucatori nu pot sa-i duca de fiecare data in spate pe ceilalti....ei gresesc poate o data si sunt criticati...rusine sa le fie celor care ii critica.....inseamna ca nu urmaresc meciurile de baschet......stiu numai sa critice....conducator de joc nu este la Medias DOMNULE JURNALIST.....si antrenor....!!!!!!!!!!!

    cu 12 ani în urmă (07.05.2012) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!