Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Reeditarea finalei de anul trecut, în prima etapă din top 6

Ana-Maria Tutunaru

Ana-Maria Tutunaru
27.03.2018

Cele două finaliste de sezonul trecut s-au întâlnit până acum de 24 de ori, iar U-BT Cluj-Napoca conduce detașat cu scorul de 17-7.

Gazdele vin după o victorie obținută cu greu în compania celor de la CSM CSU Oradea, scor 85-80. Primul coș al partidei a fost înscris de Zekovic de la 3 puncte, dar primul sfert a fost descris de numeroase turnovers și ratări de ambele părți. Faza primelor 10 minute a fost oferită de Kris Richard, care a prins un alley-oop de la Pasalic după un steal al lui Bobe Nicolescu. După 10 minute scorul arată 14-12 pentru oaspeți. Randal Falker a dominat începutul sfertului al doilea și alături de Lapornik și Zekovic, cei trei au reușit să ducă CSM Steaua în avantaj pe tabelă, în ciuda eforturilor lui Andrei Mandache, care a egalat de două ori cu aruncări de la 3 puncte. A răspuns însă Pasalic, cu un coș spectaculos de 3 puncte în ultima secundă de atac, cu care a stabiit scorul primei reprize la 42-39. Sfertul al treilea a aparținut însă oaspeților, care au revenit de la vestiare cu un alt tonus în apărare. Cel care a dat tonul a fost veteranul Mandache, cu un 4 point-play cu care a adus Oradea în avantaj, scor 49-48, pentru ca mai apoi să facă un steal la Runkauskas cu care a dus scorul la 54-51. Pasalic a marcat patru puncte consecutive și Valeika a reușit să învingă buzzer-ul la sfârșitul sfertului și să ducă Oradea în avantaj, scor 63-56. Sfertul al patrulea a început cu un dunk uluitor al lui Richard, iar după reușitele de 3 puncte ale lui Gajovic și Pasalic, tabela indica 75-64 pentru oaspeţi. A urmat însă o cursă de revenire senzaţională a Stelei. Restartul a fost reușit cu contribuţia lui Vlad Negoiţescu, cel care a scos un fault tehnic la Pasalic, care ulterior s-a transformat și în eliminare, apoi a reușit o intercepţie foarte importantă, ambele faze fiind transformate în puncte de către gazde. Steliștii au terminat meciul cu un run de 12-1, primele 6 puncte cu care au egalat situaţia fiind reușite de Dragan Zekovic, prin două coșuri de 3 puncte. Scorul final, 85-80 pentru gazde.

Și de partea cealaltă, U-BT Cluj-Napoca vine după o victorie cu emoții contra BC SCM Timișoara, scor 93-91. După primele 10 minute ale întâlnirii, tabela indica un ecart de 6 puncte din partea bănățenilor, scor 25-19. Sfertul secund a continuat în aceeași notă cu trupa lui Tudor Costescu la timona jocului. Alb-violeții nu le-au permis gazdelor reveniri decisive în joc, mai mult de atât au reușit să mărească ecartul până la intrarea la vestiare. Astfel, BC SCM Timișoara a câștigat sfertul 2 cu un parțial de 25-21 și a intrat în pauza mare cu un avantaj de 10 puncte, scor 50-40. Odată cu cele aproximativ 10 minute de pauză, campionii en-titre au sunat revenirea, iar Mihai Silvășan a abordat o altă tactică care avea să aibă rezultate semnificative. Până la jumătatea sfertului 3, cele 10 puncte diferență dintre ardeleni și bănățeni s-au transformat în 3, 53-56, grație unor aruncări de la mare distanță venite din partea lui Kromah și compania. Amfitrionii au revenit, iar în urma unui parțial de 30-22 aceștia au venit la doar 2 puncte în spatele adversarilor timișoreni, 70-72, scor consemnat înaintea sfertului 4.  U-BT a reușit în mai puțin de 30 de secunde să treacă în avantaj, 73-72, printr-o execuție de la mare distanță semnată de același Lasan Kromah. Disputa a continuat în același ritm, nervii începând să fie împinși la maxim atât în teren, cât și la marginea acestuia. Într-un final de meci extrem de tensionat și în urma unui nou parțial de 23-19, U-Banca Transilvania.

În ultima întâlnire dintre cele două echipe, U-BT Cluj Napoca s-a impus pe teren propriu la 16 puncte diferență, scor final 84-68, într-un joc restant din etapa cu numărul 19 a LNBM. Reeditarea finalei din sezonul precedent, găzduită de Sala Sporturilor „Horia Demian”, a început cu formația gazdă la conducerea jocului, care după doar 2 minute scurse a reușit să marcheze 9 puncte la rând fără nicio replică din partea oaspeților. Astfel, primele 10 minute s-au încheiat cu un mic avantaj de partea campioanei, scor 23-21. Debutul actului secund a fost unul mult mai echilibrat în comparație cu primul cu coșuri marcate din ambele părți. U-Banca Transilvania a controlat restul timpului din sfertul secund, act câștigat cu un parțial de 19-14, intrând la vestiare cu un avantaj de 7 puncte, 42-35. Odată cu revenire de la vestiare, echipa din Cluj-Napoca arăta aceeași poftă de baschet, iar Kuti a deschis sfertul 3 cu o aruncare din spatele semicercului, 45-35. Pe parcursul secvenței cu numărul 3 ardelenii nu au mai cedat inițiativa, iar în urma unui parțial de 23-19 au intrat în decisiv cu un avantaj de 11 puncte. Prima jumătate a sfertului decisiv a aparținut în totalitate celor de la Steaua care au sunat revenirea, reușind să vină la doar 5 puncte în spatele clujenilor, 65-70, iar partida era relansată. Odată intrați în a doua jumătate a secvenței, meciul a revenit la nota din primele 3 sferturi, iar odată cu coșul de la mare distanță reușit de Sakic, 73-65, Clujul a preluat din nou controlul partidei. Sfertul 4 s-a încheiat cu un parțial de 19-14, iar U-BT Cluj s-a impus la 16 puncte diferență, scor final 84-68.

Deși în urma rezultatelor întâlnirilor directe, ardelenii pleacă din postura de favoriți ai partidei, meciurile dintre cele două echipe au fost presărate mereu de surprize, așa ca să anunță un meci interensant.

Cele două formații se reîntâlnesc chiar în prima etapă din top 6, marți, 27 martie, în sala ”Mihai Vitezu” din București de la ora 20:00, partidă transmisă în direct pe DigiSport 3.

Meciul va fi arbitrat de brigada formată din Marius Ciulin, Dragoș Nicolae și Laszlo Bukurești, iar comisar din partea Federației Române de Baschet va fi Svetlana Simion.

*foto: Cronos/Catalin Soare

1 comentariu la aceasta stire:
  • U BT Cluj-Napoca studentU :

    fara lapornik
    cu torok, drungilas si kalinicenco in forma slaba, rasic, kuti chiar sakic oscilanti, ne bazam din nou pe ouzy, watson, poate kromah. Sa vedem ce meci prind zekovic, lapornik al lor si flowers si cum reusim sa le contracaram avantajul la recuperare (baciu, falker). Daca intra si taylor e alta discutia. Meci greu, sanse mici de victorie zic eu.

    cu 6 ani în urmă (27.03.2018) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!