Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Sabin Gherdan: „O decizie de a pune punct ediției 19/20 ar trebui analizată din toate punctele de vedere”

Sabin Gherdan: „O decizie de a pune punct ediției 19/20 ar trebui analizată din toate punctele de vedere”

Liga Națională de Baschet se confruntă cu cel mai greu moment din istorie: pandemia COVID-19 care a suspendat toate antrenamentele și meciurile de baschet din România. Președintele Klaus Iohannis a decretat stare de urgență în România începând cu luni, 16 martie 2020, iar situația nu pare a se ameliora curând.  

Raportat la toate aceste aspecte, ediția 2019/2020 a Ligii Naționale de Baschet, masculin și feminin, pare a se îndrepta spre un deznodământ total neașteptat. Conform agentului FIBA și avocat Sabin Gherdan, președinții cluburilor de baschet masculin au convenit să pună punct actualei ediții de campionat, propunerea fiind transmisă președintelui Horia Păun, iar o decizie în acest sens urmând a se lua curând.

Înainte ca FRB să se pronunțe asupra recentei propuneri, Sabin Gherdan a făcut un apel public la comunicare și i-a solicitat lui Horia Păun să analizeze efectele, din toate unghiurile posibilie, pe care o eventuală decizie le va avea asupra tuturor participanților la activitatea sportivă.

Ne aflăm în mijlocul unei situații neprevăzute cu care lumea sportului, la nivel global, nu s-a mai întâlnit niciodată. Este dificil de prevăzut ce se va întâmpla, cum vor evolua lucrurile în perioada imediat următoare respectiv când va reveni totul la normal.

Lumea sportului cât și a baschetului, a fost zguduită de repercusiunile pandemiei COVID-19, iar o serie de campionate au fost suspendate, iar altele oprite definitiv cu consecința decernării titlului de campioană în funcție de clasamentul la zi. Cu siguranță nicio parte implicată nu și-ar fi dorit să se ajungă aici, însă situația actuală nu prezint semne că normalitatea va fi reinstanlată prea curând. 

Mi-a fost comunicat astăzi (n.r. sâmbătă, 14 martie) că voința comună a președinților de cluburi din Liga Naționala de Baschet Masculin este de a pune stop definitiv sezonului 2019/2020, propunerea fiind înaintată președintelui Horia Păun, acesta urmând a se pronunța cât de curând asupra ei.

Am observat că în această perioadă grea, omenirea dă dovadă de mai multă empatie și înțelegere în fața unei situații peste care sperăm cu toții să trecem cu bine. De aceea îmi permit să scriu aceste rânduri și să fac apel la toți cei implicați în baschetul românesc, să cântărească temeinic hotărârile grele ce vor trebui luate pe termen scurt și mediu. Sunt cât se poate de conștient că fiecare club depinde de poziția și situația altor factori, publici și/sau privați, de poziția suporterilor și a abonaților, de ceea ce autoritățile vor decide în următoarele zile cât și de instituțiile implicate în susținerea sportului. De aceea, imaginea trebuie analizată atent per ansamblu, iar apoi cât se poate de aplicat pe fenomenul baschetbalistic românesc. Nu va fi deloc ușor dar acesta este un test pe care familia baschetului românesc trebuie să îl treacă!

Consider că decizia de a pune punct ediției 2019/2020 a campionatului trebuie analizată din toate punctele de vedere înainte de a fi tranșată într-un anumit fel. Am înțeles propunerea președinților de cluburi de a finaliza LNBM în funcție de clasamentul la zi respectiv de a plăti sportivii până la data luării deciziei, însă cred că înainte de a se lua această decizie, ar fi corect ca toți participanții la activitatea sportive să-și exprime poziția, inclusiv sportivii, arbitrii și oficialii - principalii actori care urmează a se confrunta cu o situație financiară dificile, toți depinzând de continuarea activității pentru a-și putea desfășura activitatea în următoarele două luni și jumătate.

Personal consider injust ca riscul situației să fie suportat contractual în exclusivitate de către sportivi. Să nu mă înțelegeți greșit, e foarte bine că președinții de cluburi s-au organizat într-un grup prin care contribuie cu propuneri la dezvoltarea baschetului, însă consider că este necesar ca sportivii români să se unească, să formeze o asociație, și să-și exprime unitar punctul de vedere. Tinerii sportivi ar trebui să aibă inițiativă, Cățe, Kuti, Tohătan, Diculescu, Vîrnă, Nicolescu, Uță, Popa, Măciucă și toți ceilalți. Un exemplu este ce a reușit Ancuța Stoenescu în baschetul feminin, și personal o felicit pe această cale, după ce a înființat Asociația Jucătoarelor de Baschet Feminin și a participat la întrunirile unde s-au stabilit modul de desfășurare al LNBF. Acest lucru ar trebui să se întâmple categoric și la masculin, pentru LNBM, în cel mai scurt timp.

În mod cert trebuie să existe mai multă reprezentativitate la nivelul baschetului românesc, fie el masculin sau feminin. Trebuie să existe mai multă comunicare din partea tuturor participanților la activitatea sportivă. Fie că suntem președinți de cluburi, sportivi, arbitri, oficiali, agenți sau membri ai Federației Române de Baschet, trebuie să dăm dovadă de unitate și înțelegere, mai ales în vremurile acestea grele.

O eventuală decizie tranșantă de a pune punct campionatului și de a plăti la zi jucătorii ar crea o serie de probleme. În primul rând din punct de vedere al sportivilor, care vor avea parte de o perioadă foarte grea. Vor fi cel puțin șase luni de zile fără niciun venit din activitatea lor principală, baschetul de performanță, aspect ce va echivala cu mai puțin timp de pregătire individuală intre sezoane, deoarece cei mai mulți dintre sportivi vor fi nevoiți să lucreze într-un alt domeniu pentru a-și asigura traiul. În al doilea rând vor exista probleme juridice, deoarece strict juridic situația actuală nu este foarte clară în momentul de față, aspect ce probabil va determina izbucnirea a numeroase litigii între părți. Cred că au fost suficiente litigii în ultimii ani la nivelul baschetului românesc, multe echipe au fost nevoite să se desființeze datorită problemelor existente respectiv mulți sportivi încă își caută dreptatea în instanțe pentru a-și recupera banii munciți. Ar trebui să învățăm din situațiile precedente și să lăsăm mai mult loc comunicării în detrimentul litigiilor.

Fac un apel la președintele FRB, Horia Păun, să consulte toți participanții la activitatea sportivă înainte de a lua o decizie în legătură cu prezentul sezon 2019/2020 al LNBM. Oare cum ar fi să suspendăm sezonul și să-l desfășurăm ulterior, în vară sau când timpul o va permite, doar cu jucători autohtoni dacă străinii doresc să se îndrepte spre casele lor? Am putea fi un exemplu de originalitate pentru întreaga Europă. Personal consider că soluții există, în baschet sunt multe persoane cu experiență, cu imaginație și cunoștințe de specialitate, trebuie doar ca problema să fie privită din toate unghiurile alături de o comunicare, transparență și înțelegere între toți participanții la activitatea sportivă. În zilele și săptămânile care urmează ne putem decide nu doar prezentul și viitorul apropiat, ci și ceea ce fenomenul înseamnă cu adevărat, în esența lui, atunci când probleme neprevăzute și puțin probabile, categoric mai importante decât sportul, apasă asupra tuturor. Este un moment de reflecție, iar eu unul mi-aș dori să-l analizăm mai întâi ca OAMENI și mai apoi din poziția subiectivă în care ne aflăm.

În final îmi doresc să trecem cu bine peste această perioadă, sănătoși, pozitivi și cu mult baschet! Multă sănătate tuturor!

13 comentarii la aceasta stire:
  • uplifter :

    TB
    Jenant punct de vedere al președinților! Ok, ca nu se va mai juca este mai mult decât evident, dar cum adică sa plătești jucătorii pana la luarea deciziei și apoi să-i lași cu ochii în soare pe celelalte 3 luni cât ar mai fi avut contractul?
    Ma îndoiesc ca în contracte existau clauze de forță majora cu astfel de articole.
    De curiozitate TB, poate puteți sapa și afla ce s-a întâmplat în campionatele care deja s-au încheiat, gen Lituania, Ucraina și Elveția, parca. Cum s-a procedat la acest capitol?

    cu 4 ani în urmă (15.03.2020) Raspunde
  • BC CSU Sibiu /z/z/z :

    Ne speriem degeaba de o banala gripa
    Surprinzator pentru mine sa citesc ca presedintii de club doresc anularea sezonului. Se pare ca pana la urma interesul lor e doar de a reduce costurile, sa se scape de salariile jucatorilor, chirii, deplasari si alte cheltuieli. Chiar ca ar fi interesanta si parerea jucatorilor, sa aflam si noi cine ar vrea sa joace si cine nu.

    Cred ca 80% din fanii din Romania nu ar dori anularea campionatului. Cred ca cel mai ok ar fi reluarea acestuia de la 1 aprilie, iar accesul in sali sa fie limitat pentru grupuri restranse. Ce a mai ramas din top 6 sa fie comprimat si jucat din 3 in 3 zile si playoff-ul sa se incheie cu 1-2 saptamani mai tarziu decat era prevazut.

    cu 4 ani în urmă (15.03.2020) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca L M :

    $$$
    Mai mult ca sigur in contracte sunt clauze de genul "forta majora, calamitati, dezastre naturale etc." punct in care contractul devine nul. Partea cu platitul pana in momentul actual e normala, platitul intregului contract ramane la latitudinea fiecarui club...dar nu sunt cluburi care sa aiba cash banii pentru salariile a 5-6-7-8 jucatori straini pe 3 luni in avans. Si cluburile depind de sponsori, primarii etc si de banii acestora, care cel mai probabil intra lunar.
    Totodata daca iei decizia sa nu platesti jucatorii integral, se prea poate ca la reluarea urmatorului sezon sa nu ai cu cine semna...
    Si referitor la cele spuse in articol, odata ce iei calea sportului de performanta, iti asumi niste riscuri (de principiu accidentari care pot incheia cariera, dar in cazul nostru o pandemie mondiala) si astea implica si scenariul in care esti lasat cu ochii in soare. De aceea scoala trebuie terminata, sa poti sa iti gasesti ceva decent din ce sa traiesti, si sa nu depinzi de "mila" clubului, agentului, fanilor etc in situatii de genul acesta.

    cu 4 ani în urmă (15.03.2020)
    • SabinGherdan:

      @LM
      Aici e o problemă. Pe de-o parte ne plângem că nu avem mulți practicanți la seniori/senioare, că nu avem rezultate, dar pe de altă parte nu oferim mare lucru sportivilor. Adică le cerem să fie cei mai buni, cei mai implicați, dar să suporte toate riscurile. Dacă ar fi vorba de o piață cu salarii de 100.000 EUR pe an, atunci da, poți spune că merită riscurile. Dar când joci pe 10.000-20.000-25.000 EUR pe 10 luni, din care încasezi doar 60-70% atunci deja baschetul se apropie de un part-time job. În condițiile acestea ar trebui să fim realiști și să nu ne așteptăm la performanțe. Iar despre școală, aici e o problemă și mai mare deoarece din momentul în care faci sport și nu ești student/elev la Facultatea de Educație Fizică și Sport/Liceul Sportiv, ai o țintă mare pe spate. Sistemul nu te ajută să te dezvolți în același timp, nici programul antrenanamentelor/cursurilor și nici percepția oamenilor asupra sportului. Sistemul sau programul îl mai poți schimba, percepția oamenilor și prejudecățile, mult mai greu. Iar din urmă vin copii talentați care văd ce au în fața, văd ce îți ofere baschetul și preferă să aleagă o altă carieră. Am vorbit cu mulți părinți și cam acesta este trend-ul. Cât timp nu avem un idol în baschetul autohton sau un exemplu de posibilități pozitive în baschet, va fi foarte greu să convingem sportivii să-și continue cariera profesionistă. Acest aspect se va vedea cel mai probabil în scurt timp la baschetul feminin, unde sunt din ce în ce mai puține sportive care vin din urmă, iar echipele sunt nevoite să apeleze la jucătoare de 45+.

      Consider că o comunicare transparentă, cât mai obiectivă, poate fi constructivă. E momentul să lăsăm orgoliile de-o parte și indiferent de poziția în care ne aflăm, să ne unim ideile pentru a realiza ceva benefic. Nu va fi ușor, am observat că îndemnului meu la comunicare i-a fost dat o cu totul altă valență de către un coleg, dar e un început. Trebuie să comunicăm, să schimbăm cât mai multe păreri. În același ton: https://youtu.be/tamJbNheFfY

      cu 4 ani în urmă (15.03.2020)
    Raspunde
  • CSM CSU Oradea ajax :

    Decizie
    Având în vedere că, în viitorul apropiat (cu stare de urgenta decretata), nu cred că se va îmbunătăți situația cu pandemia, o decizie normală ar fi suspendarea campionatului cel puțin 3 luni, astfel putând da drumul și jucătorilor străini să se alăture familiilor în țările natale. Nu cred că reluarea campionatului, în cel mai scurt timp, ar fi o soluție benefică. Performanta ar avea de suferit, în ideea în care toată lumea ar fi concentrată mai degrabă pe respectarea unor masuri stricte în contextul autoimunizarii, iar focusarea sportivilor ar fi strict pe probleme de sănătate și nu sportive. Decernarea titlului în momentul de față nu cred că e o soluție care să mulțumească pe cineva (nici pe potențiala campioană). Totuși, ar fi interesant sa aflăm din regulamentul federației, ce se întâmplă în cazuri excepționale. Un comunicat FRB va trebui dat cât de curând cu privire la decizia luată.

    cu 4 ani în urmă (15.03.2020) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca L M :

    $$$
    @SabinGherdan
    Sunt de acord cu tine, dar nu poti obliga pe nimeni sa plateasca jucatorii cu toti banii, atata timp cat contractul contine clauza de care ziceam eu mai sus.
    Atata timp cat liga nu e una profesionista, categoric baschetul e part time job:). Dar cand ma refeream la scoala, nu vb de tinerii sportivi romani sau seniorii inca ramasi in campionat, care incet isi cauta sa mai faca un curs online ca deh, poate cu o floare faci primavara, ci vorbeam de o mare parte din strainii angrenati la noi in campionate, fie el masculin sau feminin, Liga Nationala sau Liga 1.
    Si tot in acelasi ton:
    https://youtu.be/DjhsOFpp7ns

    cu 4 ani în urmă (15.03.2020)
    • SabinGherdan:

      @LM
      În niciun caz plata integrală a contractelor nu e o soluție de mijloc în cazul în care se pune stop campionatului.

      Nu cred că baschetul poate fi considerat part-time doar pentru că nu există Ligă Profesionistă de Baschet, căci baschetul este sport profesionist. Statutul actual al jucătorului de baschet nu ar fi schimbat deloc printr-o eventuală înființare a Ligii Profesioniste de Baschet. Se pot încheia și acum contracte de muncă cu jucătorii de baschet, iar ocupația "sportiv de performanță" are cod propriu în codul ocupațiilor din România. Cu alte cuvinte, înființarea LPB va schimba doar modul de organizare al competiției, toate cluburile vor avea un drept de vot și ar exista un președinte de ligă, pe lângă președintele FRB. Nu există niciun interes din partea FRB să-și scindeze prerogativele, iar cât timp nu vor exista mulți bani în baschet nici nu vom avea o LPB, dar asta e o altă discuție.

      Eu mă refeream strict la jucătorii români căci de ei se leagă rezultatele noastre din ultima perioadă.

      cu 4 ani în urmă (16.03.2020)
    Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca studentU :

    COI
    daca intrerup campionatul logic ar fi ca nici paun si acolitii, nici presedintii de cluburi, antrenorii si staff-ul sa nu-si mai primeasca salariile pana cand incep activitatea din sezonul urmator. Sau?

    In ceea ce priveste declaratia lui SG, cred ca este un evident conflict de interese. Ca impresar de jucatori e normal sa iti doresti ca jucatorii sa aiba posibilitatea de a juca si de a-si primi drepturile. Deci cred ca ar fi fost mai ok daca ar fi transat pe fata problema asta, sa spuna clar ca din pozitia lui considera ca ar trebui luata decizia de suspendare a campionatului, pentru binele jucatorilor si a fenomenului in general si nu de anulare sau incheiere cu clasamentul de azi. Pe de alta parte, cand esti cu pandemia la usa presupun ca e mai greu sa iti asumi pozitii mai ""radicale. Altlfel, onorabila initiativa. N-am vazut pe nimeni din baschetul romanesc sa mai ia vreo pozitie. Ministrul tineretului si sportului share-uieste live-uri si cam atat. De Paun nu mai zic nimic ca n-am vreo asteptare de la el.

    cu 4 ani în urmă (15.03.2020)
    • SabinGherdan:

      StudentU
      Problema aceasta a "interesului"/"conflictului de interese", dăinuie în mentalitatea noastră și oarecum e de înțeles raportat la trecutul nostru. Te uiți la documentarul Recorder "30 de ani de democrație" și înțelegi foarte bine de unde vine (https://youtu.be/uUbN6DXJwFg aici e documentarul, pentru toți cei ce nu l-au văzut, merită cele 3 ore).

      Să știi că am cântărit foarte mult fiecare frază pe care am scris-o, căci am anticipat că va fi interpretată în diferite feluri. Am încercat să privesc problema în cel mai obiectiv posibil, din toate unghiurile. În mod evident suntem subiectiv, căci altfel nu am mai avea opinii, dar de data aceasta am încercat să deschid portița spre comunicare, fără alt substrat. E foarte greu să reușești la noi în țară datorită mentalității, care uneori e fondată pe bună dreptate. La scurt timp după ce a apărut declarația mea, (1) un președinte de club îi sfătuia pe ceilalți să nu cedeze presiunilor făcute de agenți. În următoarea dimineață, un alt (2) agent e consideră că "am o dorință bolnavă de a ieși în față" și publică un mesaj care în mare proporție e un atac la adresa mea, iar în final vine cu o concluzie identică celei prezentate de mine. O altă persoană (3) consideră că mi-am pregătit terenul pentru a-mi face clientelă, iar o (4) terță persoană care își exprimă părerea spune că sunt într-un conflict de interese.

      Toate concluziile de mai sus pornesc de la premise negative cu toate că am încercat să am o poziție echilibrată, de mediere. Cred că ar trebui să încercăm să vedem și jumătatea plină a paharului. Nu am nicio problemă de a fi judecat, de aceea am decis să scriu aceste rânduri deoarece știam că mesajul meu va ajunge la toți cei implicați în baschet, cu putere de decizie (inclusiv prezentul mesaj de pe forum), însă am ținut să se privească problema și dintr-un alt unghi.

      Ce aș avea de spus în replică tuturor celor care au reacționat la mesajul meu (1) nu e vorba de o încercare de a se pune presiune pe președinții de cluburi ci doar de a avea toate efectele/consecințele în față înainte de lua o decizie. Cu alte cuvinte, de a se lua o decizie cu toate informațiile pe masă; (2) Obiectiv vorbind, dacă aș avea o dorință bolnavă de a ieși în față mi-ați vedea săptămânal mecla pe aici. Îți înțeleg poziția din punct de vedere "politic", nu și din punct de vedere uman, dar poate voi avea ocazia să-mi explici la cafeaua aceea pe care mi-ai promis că o vei da; (3) Nu cred că pot să-mi fac clientelă cu un mesaj prin care sugerez comunicarea în detrimentul litigiilor. Un fel de psihologie inversă? Nu prea ar avea sens. Clientela se face în alt mod; (4) StudentU, în mod evident sunt afectat de această situație, cu toții suntem mai mult sau mai puțin, dar contează foarte mult cum iesim din situația aceasta. Cu înțelegere, comunicare, avem șanse mai mari să ne revenim până la începutul sezonului următor. Soluții sunt, trebuie doar să vedem jumătatea plină a paharului.

      În final vă mulțumesc tututor celor care m-ați ascultat și mi-ați răspuns. A fost o comunicare ușor atipică, dar facem pași mici în direcția bună. Așteptăm decizia mâine, sunt sigur că va fi una pozitivă. Multă sănătate tuturor!

      cu 4 ani în urmă (16.03.2020)
    • U BT Cluj-Napoca studentU:

      Sabin
      Merci pt raspuns, desi nu mi e foarte clar daca tot continutul acestuia mi se adreseaza :)) Cafeaua o dau fara probleme cu proxima ocazie 👍🏻

      Eu n am nici o implicare in fenomen in afara de aceea de specator. Nu am nici un potential castig material. In sensul acesta am pomenit de COI. Tu ai. Jucatorii au. La fel cluburile si federatia. Mesajul oricaruia dintre actorii de mai sus trebuie privit in context. Atat am vrut sa atrag atentia. Mesajul meu, simplu suporter, poate fi privit fara nici o incarcatura suplimentara. Singura mea potentiala pierdere este costul abonamentului si a spectacolului sportiv.

      Problema COI e foarte prezenta in special in US in diferite domenii, inclusiv industria sportiva. Deci aici te contrazic, nu mi se trage din comunism ci din meseria pe care o practic, in cercetare 🤓

      Eu am perceput mesajul pozitiv din postarea ta, ce au comentat altii nu mi asum si nu cred ca trebuie luate la pachet...

      Bafta in ce faci si felicitari pt initiativa, cu toata controversa pe care a generat-o.

      cu 4 ani în urmă (16.03.2020)
    • SabinGherdan:

      StudentU
      Răspunsul meu ți se adresează parțial și am mai adăugat puțin context. Cafeaua nu trebuie să o dai tu (dar o putem bea cu drag, când avem ocazia, la Victor), ci persoana de la punctul (2) care s-a oferit să o facă acum câteva săptămâni. Am analizat fiecare situație în funcție de numărul ce l-a primit în paragraful anterior. La punctul (4) era răspunsul meu punctual referitor la mesajul tău precedent.

      COI = Contract de Ordine Interioară? Sau nu e vorba de o prescurtare? Mă rog, precizările tale sunt corecte și mă bucur să aud că s-a recepționat mesajul meu ca fiind pozitiv. Mă bucur că Horia Păun a deschis posibilitatea dialogului respectiv că mai multe echipe negociează o situație de compromis cu jucătorii pe care îi au sub contract. E un semn de unitate și normalitate și îi felicit pe toți cei care au făcut acești pași.

      Mulțumesc pentru gândurile pozitive!

      cu 4 ani în urmă (16.03.2020)
    • U BT Cluj-Napoca studentU:

      COI
      conflict of interest

      toate cele bune

      cu 4 ani în urmă (16.03.2020)
    Raspunde
  • Venus :

    Final Four
    Final Four
    Stire importanta:
    "Se pare că oficialii UEFA se gândesc să organizeze câte un "final four" pentru fiecare competiție, după modelul din handbal sau baschet!"
    Aceasta idee poate fi preluata si de FRB pentru finalizarea in Mai sai Iunie a tuturor campionatelor de baschet
    Se pot lua in considerare clasamentele de la finalul sezonului regulat/ sau de la momentul suspendarii campionatelor
    Meciurile din Final Four - 2 zile succesive in aceeasi locatie
    Antrenamente 2-3 saptamani inaintea competitiei.
    Cu sau fara spectatori in functie de situatia din Mai / Iunie
    Simplu si decent!

    cu 4 ani în urmă (17.03.2020) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!