Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Sâmbătă, Cristian Achim va împlini doi ani în funcția de antrenor la CSM Oradea

Adrian Micinic

Adrian Micinic
15.11.2011

Cristian Achim, unul dintre antrenorii meticuloși ai Diviziei A, va împlini doi ani pe banca lui CSM Oradea

Divizia A masculin se bucură în momentul de față de participarea a 16 echipe. Dintre acestea zece sunt pregătite de către antrenori români.

Antrenorul campioanei este român. Îl cheamă Marcel Țenter. Cel al fostului lider este tot român, fiind vorba despre Ovidiu Teleabă. Mezinul antrenorilor, atât din punct de vedere al vârstei cât și al unui post de antrenor principal ocupat, din Divizia A a rămas un român. Se numește Hristu Șapera.

Cu toții sunt oameni pricepuți la ceea ce fac, chiar dacă din anumite motive noi, cei care scriem, dar și cei care ne citesc, semnalăm mai repede erorile decât realizările lor.

Un alt om foarte priceput, cel puțin în opinia subsemnatului, este antrenorul român al anului 2010. El se numește Cristian Achim și o pregătește pe CSM Oradea.

Născut pe data de 5 mai 1970, tehnicianul echipei bihorene este absolvent al Academiei Naționale de Educație Fizică și Sport din București.

Totul a început ca și o pasiune. Aceasta însă a devenit în scurt timp o meserie. A jucat la echipa de juniori a CSȘ Râmnicu Vâlcea. A continuat să joace la nivel de seniori și a jucat pentru Academia Militară București, respectiv la Politehnica Iași în Divizia A. A terminat cu activitatea de jucător în anul 2005.

Și-a început activitatea de antrenor încă de pe vremea când mai juca. S-a ocupat de echipele de copii din Râmnicu Vâlcea și a cucerit titlul național la cadeți (U16) masculin în anul 2002. A intrat în atenția Federației Române de Baschet și a ocupat funcția de antrenor asistent al echipelor naționale de nivel juvenil.

În anul 2006 a devenit campion european la nivel de Divizia B, la Sibiu, alături de echipa națională U18 masculin. În următoarele două veri a lucrat alături de echipa națională de tineret (U20) masculin. În anul 2007 a colaborat cu Dragan Petricevic, iar în 2008 a reluat parteneriatul cu Constantin Ioan, România clasându-se pe locul 5 în Divizia B la turneul găzduit de Târgu-Mureș.

Între timp, Achim a activat și în baschetul rezervat echipelor de club. El a instrumentat promovarea echipei orașului său natal în premieră în Divizia A. A condus gruparea în primul eșalon pe parcursul sezonului competițional 2006/07. Echipa s-a desființat și nu a găsit loc la altă echipă prin divizionară.

Anul 2009 este unul de referință pentru Cristian. El a fost numit antrenor principal, în premieră, la o echipă națională. Este vorba despre reprezentativa U18 masculin. Tricolorii au pierdut toate meciurile disputate la nivel de Divizia A, însă din acea experiență au avut de câștigat câțiva dintre jucători. De fapt majoritatea dintre ei activează în acest moment la nivel de Divizia A: Bogdan Țibârnă (Otopeni), Vlad Corpodean și Octavian Crainic (Cluj), Baris Aktas, Iosif Pârlog și Dan Ioan (Dinamo), Cătălin Petrișor (Craiova), Zoran Milencovici și George Toth (Timișoara), Lucian Chirof (Pitești), precum și Ciprian Telinoiu (fost la Steaua București).

În luna noiembrie a aceluiași an, CSM Oradea, club care la vremea respectivă trecea printr-o reformă la nivel administrativ - acolo unde în funcția de manager a fost numit Șerban Sere, nimeni altul decât unul dintre cei mai mari baschetbaliști ai orașului Oradea în anii 90 și co-fondator al echipei de baschet CAO preluată de către CSM - l-a desemnat pe Cristian Achim drept noul antrenor principal al echipei.

Oradea pierduse șase din primele opt meciuri în sezonul regulat și situația devenise de neacceptat cu atât mai mult cu cât la echipă erau trei jucători străini, dar rezultatele întârziau să apară.

Datorită faptului că venise dintr-un oraș îndepărtat (oraș al handbalului, nicidecum al baschetului), nu avea un CV de calibru și avea doar 39 de ani, publicul local nu a privit cu ochi prea buni această mutare.
De fapt oamenii în general se grăbesc să pună etichete fără să acorde omului șansa de a-și demonstra calitățile și de a-și pune în valoare potențialul.

El a demonstrat de la început. Oradea a pierdut la limită primul meci cu Achim pe bancă, în sferturile de finală din Cupa României, împotriva lui CS Otopeni. Primul meci de campionat a fost un succes: victorie la Pitești. Primul succes extern al bihorenilor în acel sezon.
Echipa s-a redresat cât de cât până la încheierea primei jumătăți, iar în retur pe malul Crișului Repede, cu un nou conducător de joc, au căzut CSU Asesoft Ploiești, U Mobitelco Cluj-Napoca, CSU Atassib Sibiu și BC Timișoara. Avea să fie un retur memorabil pentru bihoreni care au ratat calificarea în playoff datorită înfrângerilor din propriul fief, din același retur, pe mâna lui Gaz Metan Mediaș și mai ales a acelei echipei din Pitești pe care a învins-o în tur și pe care se pregătește să o întâlnească la finele acestei săptămâni.

A urmat un sezon cu așteptări mari din partea fanilor. Achim s-a despărțit probabil de cel mai bun pivot defensiv din istoria clubului și a achiziționat doi jucători străini care nu avuseseră contact cu Divizia A până în acel moment.
Baschetul organizat, inteligent și pretat pe stilul adversarului a fost cheia succesului pentru bihoreni. CSM-ul a început foarte bine și a terminat turul cu un bilanț de 10 victorii și 5 înfrângeri. În partea a doua jucătorii lui Achim au avut momente în care au lăsat impresia că au obosit. Astfel au ajuns să joace meci decisiv pentru calificarea în platyoff chiar în ultima rundă din sezonul regulat. Adversar și totodată victimă a fost CS Otopeni.

În actualul sezon competițional, după multe modificări în efectivul de jucători și o accidentare care a încercat greu toată organizația, CSM Oradea a pornit ca din pușcă. Asta în pofida unui parcurs infernal cu deplasări în locuri dificile ca Sibiu, Timișoara, Cluj și Târgu-Mureș. Maric&co au bifat două victorii și tot atâtea înfrângeri în acest meciuri, dar altfel au bătut pe toată lumea. Ultimul meci, tot o deplasare, la Giurgiu. CSM-ul s-a impus logic și așteptat. Urmează un nou meci. O altă poveste. Una cu alte conotații. Achim pregătește echipa din Oradea pentru confruntarea cu BCM U Pitești. El va împlini doi ani în funcția de antrenor principal al formației bihorene, iar adversar va fi aceeași echipă împotriva căreia a debutat în campionat alături de CSM.
Bilanțul lui Achim în calitate de antrenor principal la CSM Oradea, în sezonul regulat, este de 36 victorii și 24 înfrângeri. De asemenea cu Achim pe bancă bihorenii au pierdut în doi ani doar 6 meciuri pe teren propriu.

A pregătit următorii jucători străini: Predrag Mijuskovic, Milos Martinovic, Andjelko Mandic, Nemanja Maric, Tyronne Mitchell, Bojan Gnjato, Sasha Topcov, Michael Schachtner, Bosko Stojakovic, William Franklin, Milos Pesic, Vladimir Milosevic, Milos Markovic și Gediminas Navickas.

Baschetbaliștii români care au trecut prin mâna lui Achim la CSM Oradea sunt: Andrei Pascu, Horia Hora, Rolland Torok, Laci Lazar, Andrei Laviniu, Sergiu Pop, Mate Stretea, Vasile Ștefan, Rareș Pașca, Silviu Lupusavei.

Un merit important în cei doi ani de activitate apreciabilă în baschetul orădean a lui Cristian Achim îi revine lui Șerban Sere și întregii conduceri a clubului orădean. Aceasta i-a dat încredere și a susținut munca tehnicianului și a întregii echipe făcând eforturi susținute de a oferi condiții propice performanței sportive.

Foto 1: Halmágyi Zsolt
Foto 2: Radu Roșca (www.staychill.net) 

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!