Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Sean Barnette, un artist al fazei defensive

Paul Olar

Paul Olar
08.02.2015

U Banca Transilvania jubilează în Liga Națională de baschet masculin. Gruparea clujeană și-a prelungit șirul de rezultate pozitive, ca urmare a Derby-ului disputat în compania lui CSU Atlassib Sibiu. Elevii lui Marcel Țenter s-au impus cu scorul de 71-62, bifând a opta victorie consecutivă.

Cu alte cuvinte, bilanțul trupei alb-negre se datorează unui efort colectiv de excepție. Revenit pe malul Someșului, antrenorul Marcel Țenter a putut să se bucure de roadele muncii abia în retur, când apărarea elevilor săi a devenit marcă înregistrată. Practic, U BT nu a încasat în nicio încleștare din 2015 mai mult de 68 de puncte. Vorbim aici despre dueluri cu Gaz Metan Mediaș, SCM U Craiova sau CSM-U Oradea, nimeni alta decât formația lider la puncte marcate. Ei bine, o astfel de performanță nu ar fi fost posibilă fără o rotație adâncă. Așa cum se amuză deseori fanii clujeni, Țenter își permite să schimbe liniile ca la hochei, în funcție de specificul adversarului.

Miloš Bojović, anihilat de Sean Barnette

Acest lucru s-a văzut și vineri seara, când Miloš Bojović și Matija Češković au amenințat parcursul Băncii Transilvania. Tandemul amintit a contabilizat peste 50% din punctele sibiene în semifinala stagiunii precedente, deci planul staff-ului alb-negru a fost conceput ca atare. Cei doi ex-iugoslavi au trebuit opriți cu orice preț, iar misiunea l-a avut în prim plan pe Sean Barnette. Americanul s-a împerecheat cu Bojović și a izbutit chiar să îl reducă la „tăcere” pe căpitanul „vulturilor”. Sub presiunea lui Barnette, sârbul a clacat, strângând doar 2/12 din acțiune. Altfel spus, Bojović a totalizat cifre inferioare doar în jocul cu Steaua CSM EximBank București. 

În schimb, Sean a evoluat timp de 32:13 minute, mândrindu-se cu 4/6 din interiorul semicercului, 1/3 de la mare distanță și 2/4 de la nivelul liniei de libere, pentru un total de 13 puncte. Totodată, sportivul născut în anul 1984 și-a făcut simțită prezența în spațiul de trei secunde, acolo unde a recuperat 11 mingi. Nu în ultimul rând, extrema a distribuit o pasă decisivă, terminând întâlnirea de pe malul Cibinului cu un indice de 16 la eficiență.  Pe lângă numărului cinci din garnitura clujeană, o prestație excelentă a reușit și Darius Hargrove, autor a 18 puncte, 4 recuperări și un assist.

Una dintre extremele dominante la recuperare

Revenind asupra lui Barnette, precizăm că apetitul său dezvoltat pentru recuperări a putut fi sesizat încă din ediția 2012/2013 a Ligii Naționale. Din cauza unei accidentări, Sean a prins doar 11 meciuri în competiția curentă. Sportivul de peste ocean are statistici de 12.2 puncte, 6.8 recuperări, 1.6 pase decisive, respectiv 15.4 în dreptul eficienței. Semnificativ este însă faptul că mediile jucătorului nord-american îl situează pe locul 11 în topul recuperatorilor. Poziția merită lăudată cu atât mai mult cu cât Sean reprezintă, alături de Travis Bureau, singura extremă mică din clasamentul precizat.

Grație constituției, Barnette se identifică cu un atlet în adevăratul sens al cuvântului. Fizicul impunător îl transformă într-un apărător de temut, capabil de luptă cu orice oponent din Ligă. Mai mult, același fizic îi permite americanului să activeze cu succes pe poziția patru, în ciuda celor 195 de cm pe care îi măsoară. Dacă tot ne-am legat de apărare, evidențiem un alt aspect remarcabil al extremei, și anume poziția fundamentală. Felul cum se apără acest baschetbalist ar trebui înregistrat și arătat juniorilor, deoarece corectitudinea mișcărilor sale oferă cea mai ușoară posibilitate de a trece de la acțiunile tehnico-tactice defensive la cele ofensive.

Absolut fenomenal, campionul D-League găsește resurse să domine în atac, deși înainte cu câteva secunde își sleise adversarul de puteri. La recuperări, Sean se bazeazează din nou pe forța fizică, dar și pe detentă, izbutind să surprindă omul care îi luase, în primă instanță, fața. În ofensivă, extrema nu simulează, ci caută contactul pentru a scoate o greșeală personală sau chiar coș cu fault.

În final, apreciem orgoliul afișat de Sean pe parchet, specific oricărui baschetbalist de peste ocean. Acest gen de atitudine îl face pe clujean un competitor valoros, demn de urmărit.

*Foto: Andor Marton

1 comentariu la aceasta stire:
  • CS Politehnica Iași un moldovean :

    Bojovic
    Sincer, sarbul nu este greu de contacarat dupa ce studiezi 2-3 meciuri si daca fizic te poti bate cu el. Ii place sa sparga destul de rudimentar bazandu-se pe fizic si arunca de la distanta indiferent daca are aruncare deschisa sau nu. Ce mare filozofie pt un american bine facut si invatat sa joace " unu la unu " de la 13 ani pana la 23.....

    cu 9 ani în urmă (08.02.2015) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!