Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Situație complicată în baschetul ucrainean, din cauza tensiunilor de la graniță

Situație complicată în baschetul ucrainean, din cauza tensiunilor de la graniță

Joi, 27 ianuarie, a fost o zi istorică pentru clubul Prometey, situat în Zaporojie, Ucraina. Formația masculină a obținut calificarea în faza secundă a Basketball Champions League, în timp ce echipa feminină s-a calificat în sferturile de finală ale EuroCup.

În ciuda acestui succes, situația este foarte complicată în baschetul ucrainean, din cauza tensiunilor de la graniță și amenințărilor venite din partea Rusiei. Oleksandr Proshuta, jurnalist la mai multe publicații sportive din Ucraina, a descris în această dimineață, pe contul personal de Twitter, situația din țara sa.

Să ne dezmorțim puțin după ziua uriașă pe care a avut-o ieri baschetul ucrainean. Echipa feminină a lui Prometey s-a calificat în EuroCup Top 8, după ce a învins-o pe la scor pe Braine Castors, din Belgia. Dar, după meci, Volodymyr Dubinskiy, președintele clubului, a anunțat că, cel mai probabil, star-ul Ariel Atkins nu se va întoarce la echipă. Atkins a fost convocată la lotul național al Statelor Unite și agenții ei au cerut ca, în cazul în care situația de la granița Ucrainei nu va fi stabilă, contractul ei să fie reziliat. Sursele mele spun că încă nu este 100% sigur, așa cum a scris președintele. 99% din agenții care au clienți în Ucraina au cerut ca jucătorii să fie lăsați să plece, din cauza situației politice și a amenințării de conflict militar.

Evan Maxwell este primul baschetbalist care a părăsit Ucraina în această săptămână, din cauza acestui motiv. Cluburile încearcă să îi țină pe jucători, spunându-le: dacă ceva rău se întâmplă, veți fi lăsați să plecați și într-o oră veți fi transferați într-un loc sigur. Dar, în acest moment, mai mulți jucători părăsesc liga ucraineană, inclusiv starurile lui Prometey.

Prometey este pregătită să primească vizita lui Cluj, marți, în Zaporojie, iar echipa națională e gata să primească selecționata Spaniei într-o lună, în Kiev. Este greu să nu recunosc că în ultima săptămână am trăit într-o stare constantă de tensiune. Dar, cel mai important e că nu este frică. Nu mai trăim în 2014. E doar tensiune.

În această postare aș dori să le mulțumesc dragilor noștri vecini și președintelui lor pentru că au creat acestă situație în jurul Ucrainei și în jurul locului meu de muncă (baschetul ucrainean). Faceți o treabă excelentă. Fuck off. Ieri toată lumea implicată în baschetul european a citit scrisoarea președintelui CSKA. Acesta nu poate să se descurce cu un buget de 30 de milioane și se plânge că echipa lui nu are staruri. Ce idiot. M-am săturat să citesc astfel de scrisori când cluburile ucrainiene încearcă cu disperare să își păstreze jucătorii străini, în fața atacurilor Rusiei. Majoritatea jucătorilor câștigă într-o lună cât Toko (n.r. Toko Shengelia) sau Shved (n.r. Alexey Shved) într-un minut. Dar nu ne putem imagina liga fără ei. Așadar, le urez lui Vatutin (n.r. Andrey Vatutin, președintele CSKA) și altor manageri de baschet din țara vecină să se ducă naibii.

Pentru a sumariza: suntem într-o situație foarte tensionată, dar una stabilă. Sper că jucătorii americani se plimbă pe stradă și observă acest lucru. Nu este niciun motiv ca ei să părăsească țara în acest moment. Băieți, continuați să jucați baschet și să le aduceți oamenilor bucurie!”

Zaporojie este un oraș cu o populație de aproape 750.000 de locuitori, situat pe malul râului Nipru, la 230 de kilometri de Donețk și la aproximativ 450 de km de granița de est, unde sunt situate trupele rusești. De asemenea, la 475 de kilometri sud de orașul în care evoluează Prometey, se află Sevastopol, cel mai mare oraș al regiunii Crimeea.

Marți, 1 februarie, la ora 19:00, Prometey primește vizita lui U-BT Cluj-Napoca, într-un meci ce va fi transmis, în direct, pe Look Sport.

*foto: championsleague.basketball

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!