Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Spiridușul vitezoman. Derek Wright are o viteză în plus față de oricine în Liga Națională

Adrian Micinic

Adrian Micinic
29.10.2012

În cinci etape Wright are medii de 16.6 puncte, 8.2 pase decisive, 5.4 recuperări, 2.3 intercepții și 25.4 la eficiență

Derek Wright Jr este senzația începutului de sezon în Liga Națională de baschet masculin. Baschetbalistul american și-a pus amprenta asupra lui U Mobitelco Cluj-Napoca în cele doar opt meciuri oficiale pe care le-a jucat sub comanda lui Niksa Bavcevic.

Sportivul în vârstă de 26 ani pare desprins din alt film. Viteza îi caracterizează jocul. Iar aceasta pare să fie prea mult pentru oricine în baschetul românesc. Wright a întâlnit doi dintre cei mai buni conducători de joc din Liga Națională, cei care au jucat finala precedentei ediții de campionat. Iar americanul lui U Mobitelco a ieșit învingător detașat. Jovanovic nu a putut replica la acea viteză. Cum de altfel nici Vlahovic nu a reușit.

Are doar 1.75 metri. Nu dispune de un CV foarte spectaculos. Cariera sa cuprinde NCAA, NBDL, respectiv trei angajamente în Cehia. La echipe discrete, nicidecum la CEZ Nymburk, singura exponentă cu adevărat importantă în Europa la nivelul formațiilor de club în baschetul masculin din această țară.

Am văzut deja câteva meciuri ale lui Derek. De obicei, atunci când vedem un jucător nou tindem, involuntar de altfel, să facem comparații. Fiind un fan declarat al Euroligii, am găsit comparația perfectă în Bo McCalebb. Un baschetbalist american. Care a avut o carieră fantastică în NCAA. Nu a fost băgat în seamă de echipele din NBA și a venit în Europa. Unde a făcut senzație prin calitățile sale fizice. Viteza lui McCalebb nu are termen de comparație pe bătrânul continent. Acesta este punctul comun al lui Wright și McCalebb.

Din viteză în deplasarea pe teren, din reacția pe care o are și prin faptul că știe să-i dea drumul mingii (alt aspect pe care îl întâlnim la ambii jucători) și e capabil să pătrundă (nu la fel de spectaculos, frecvent, chiar nebunesc precum McCalebb), Wright este în acest moment un match-up imposibil pentru orice echipă în România. Un jucător inteligent, care înțelege rolul conducătorului de joc. Acela de a crea superioritate. Indiferent că o face pentru propria aruncare sau de a crea pentru colegii de echipă.

Am văzut capacitate de a-și bate adversarul în relația unu la unu. Are viziune, pasează precis. Nu se sfiește să-și asume niște riscuri. A demonstrat că dispune de o aruncare mai mult decât decentă, astfel încât adversarul direct nu-și poate permite să se apere under sau zonă. Este vocal, vizibil în joc pentru colegii săi. Un veritabil general. De asemenea, în pofida faptului că este foarte mic, Wright nu e deloc un handicap pentru echipă în defensivă. Faptul că nu e mai înalt e un dezavantaj și întotdeauna va rămâne un minus. Dar e limpede că U Mobitelco nu este o echipă mai slabă din punct de vedere defensiv atunci când Derek e pe teren. Are foarte multă energie și se apără extrem de agresiv, dar suficient de inteligent încât să nu fie supus problemelor cu greșelile personale (până la urmă a fost descalificat în prelungirile meciului cu CSU Ploiești).

Atunci când ai la dispoziție un jucător cu o asemenea superioritate din punct de vedere atletic și care înțelege că aceasta este o disciplină colectivă, de câștigat are echipa. U Mobitelco a dat lovitura cu Derek Wright. Știu, o spun după prima înfrângere în campionat. Dar, în pofida rezultatului final, americanul cu numărul 20 de la Cluj este un veritabil plus pentru echipa sa și pentru competiție. Un jucător ce trebuie dat drept exemplu. A fost înzestrat cu o calitate extraordinară. A muncit pentru a și-o dezvolta, iar acum avem ocazia de a urmări un baschetbalist de explozie capabil să-și folosească capul. Și nu e același lucru să aduci o decizie în poziție statică sau una când te afli în plină viteză. Mai ales la acea viteză!

Un alt aspect interesant. O paralelă între Derek Wright și ceilalți jucători de culoare din Liga Națională ce evoluează pe poziția 1 clasic: numărul 20 de la Cluj nu are nicio accidentare, nicio operație. În schimb, alții au suferit intervenții sau lovituri care îi împiedică să mai dezvolte aceleași calități fizice.

Ca fapt divers, pentru ceilalți pasionați de Euroligă: Wright nu are și forța fizică incredibilă a lui McCalebb. Nu spun că Derek e modest la acest capitol, dar ajunge să vă uitați la cum arată McCalebb și ce face în timpul unui meci pentru a înțelege că actualul coordonator de joc al lui Fenerbahce este incredibil de puternic. De asemenea, fundașul Clujului este ceva mai scund și bine-nțeles nu a beneficiat de același program în liga universitară. Dar, în Liga Națională, Derek Wright are toate șansele să fie un star. De fapt este deja unul.

Foto: Andor Marton

1 comentariu la aceasta stire:
  • U BT Cluj-Napoca smihai :

    :)
    Interesant este ca el a venit la Cluj doar pentru ca Morris s-a accidentat, deci a fost o solutie "de avarie". La fel de interesant este ca si Nikolov a venit la Cluj pentru ca Ross s-a accidentat iar cei doi au fost pana acum cei mai buni jucatori. Sunt curios cum va evolua Hallik dupa ce isi revine cu umarul.

    cu 11 ani în urmă (29.10.2012) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!