Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Statistici impresionante pentru Rapid București în victoria cu U-Banca Transilvania

Statistici impresionante pentru Rapid București în victoria cu U-Banca Transilvania

CS Rapid București s-a impus miercuri, 3 mai, la o diferență de 20 de puncte (106-86) în fața lui U-BT Cluj-Napoca și a prelungit seria din semifinalele Ligii Naționale de Baschet Masculin.

Această victorie categorică a venit ca o surpriză, dacă luăm în considerare cum s-au desfășurat primele două partide. La Cluj-Napoca, în Sala Sporturilor „Horia Demian”, U-Banca Transilvania a câștigat cu 78-61 și cu 77-55, practicând o defensivă foarte bună.

Însă situația s-a schimbat în primul meci din Capitală, iar cifrele demonstrează asta. Rapid a marcat în medie 58 de puncte/joc la Cluj dar miercuri, pe teren propriu, a reușit să înscrie 58 de puncte în prima repriză.

Iată câte puncte au marcat alb-vișiniii în cele 8 sferturi jucate în Ardeal: 16, 14, 16, 15, 11, 11, 17, 16. În Sala Rapid, au avut 32, 26, 22, 26. Așadar, apărarea a reprezentat o mare problemă pentru alb-negri.

Ofensiva spectaculoasă a bucureștenilor s-a datorat unor schimbări tactice efectuate de Tudor Costescu. Tyler Stone a fost principala armă a lui Rapid în sezonul regulat al Ligii Naționale, însă în cele două jocuri de la Cluj nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor.

În primul meci, Stone a avut 9 puncte cu 2/10 din acțiune și 4/6 de la linia de libere, pentru un indice al eficienței de -2. În al doilea duel, americanul a strâns 10 puncte cu 3/17 din acțiune și 2/2 de la linia de libere, terminând cu -1 la eficiență.

În confruntarea din Capitală s-a observat o schimbare în felul în care Stone a abordat jocul. Acesta nu a mai aruncat la fel de mult, nu a mai forțat aruncări, ci și-a asumat un rol de pasator, a condus mai mult mingea și a fost implicat în acțiuni de pick-and-roll.

MVP-ul sezonului regulat a înscris doar 6 puncte, având 2/9 din acțiune și 2/2 de la linia de libere, însă a adăugat 5 recuperări, 7 pase decisive, o intercepție și un capac, pentru un indice al eficienței de +9.

În cele două partide de la Cluj, Stone a avut în total 2 pase decisive, iar miercuri, pe teren propriu, a adunat 7 assist-uri. Baschetbalistul de 31 de ani a executat mai multe acțiuni excelente de pick-and-roll cu Alexandru Olah, care a avut o prestație excelentă.

Pivotul naționalei României a strâns 26 de puncte, 7 recuperări, 2 pase decisive, o intercepție și un capac, având 34 de unități la capitolul eficienței. Olah a dominat în spațiul de trei secunde, însă în multe momente a urcat foarte sus, la un metru de linia de trei puncte și, prin blocajele făcute, a creat aruncări atât pentru el, cât și pentru coechipierii săi.

O altă modificare făcută de Tudor Costescu a fost să îl scoată în afara lotului pe Jay Threatt, care a fost anihilat de Karel Guzman în primele două încleștări ale seriei, și să îl reintroducă pe Vaidas Kariniauskas. Astfel, Rapid a câștigat la capitolul taliei și, în momentele în care lituanianul a fost apărat de Nemanja Gordic, acesta a fost foarte eficient în atac.

În meciurile de la Cluj, gruparea feroviară a avut 35/114 la nivelul aruncărilor și 22/62 în interiorul semicercului. În schimb, în meciul al treilea, gazdele au avut 27/38 la aruncările de două puncte, așadar un procentaj de 71%.

În defensivă, giuleștenii au profitat de turnoverurile oaspeților, de câteva aruncări ratate foarte ușor și de procentajele proaste de la distanță ale acestora. În duelurile precedente, clujenii marcaseră doar 6 din cele 38 de aruncări încercate din afara semicercului, iar miercuri au avut 4 reușite din 16 aruncări.

Așadar, Rapid s-a impus cu 106 la 86, a dus scorul la 2 la 1 și astăzi, 5 mai, va încerca să trimită seria în decisiv. De-a lungul ultimilor șapte ani, U-Banca Transilvania are un istoric în a irosi avantaje de 2-0.

  • 2016-2017: În semifinala Ligii Naționale, U-BT Cluj-Napoca a câștigat primele două meciuri cu CSM Oradea, dar apoi le-a pierdut pe următoarele două. „Studenții” s-au impus în jocul decisiv și apoi au câștigat titlul, după o finală cu CSM Steaua Eximbank București.
  • 2017-2018: În semifinala Ligii Naționale, U-BT Cluj-Napoca a câștigat primele două meciuri cu Steaua, dar apoi le-a pierdut pe următoarele două. În meciul 5, disputat în Sala Polivalentă, clujenii au fost învinși de roș-albaștri, ratând calificarea în actul decisiv.
  • 2020-2021: În semifinala Ligii Naționale, U-BT Cluj-Napoca a câștigat primele două meciuri cu CSO Voluntari, dar apoi le-a pierdut pe următoarele două. Ardelenii și-au adjudecat partida decisivă și s-au calificat în finală.
  • 2020-2021: În finala Ligii Naționale, U-BT Cluj-Napoca a câștigat primele două meciuri cu CSM Oradea, dar apoi le-a pierdut pe următoarele două. La fel ca în penultimul act, elevii lui Mihai Silvășan s-au impus în decisiv și au câștigat, astfel, titlul național.

Jocul 4 dintre Rapid București și U-BT Cluj-Napoca va începe la ora 19:00 și va putea fi urmărit, în direct, pe Digi Sport 3, Prima Sport 3 și FRB TV.

*foto: Facebook – Rapid Baschet

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!