Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Structurile sportive care nu respectă regula lui Novak de 40% riscă amenzi de până la 37.500 lei

Structurile sportive care nu respectă regula lui Novak de 40% riscă amenzi de până la 37.500 lei

Un nou ordin al Ministerului Sportului ar putea schimba regula numărului de jucători autohtoni pe care o echipă va trebui să-i alinieze pe toata durata unui meci din Liga Națională de Baschet. Reamintim faptul că la începutul sezonului 2022/2023, ministrul Eduard Novak a emis Ordinul nr. 500/2022 care instituia o obligativitate privind ponderea de minimum 40% jucători români pe teren, în timpul competițiilor oficiale. Cu alte cuvinte, fiecare echipă de baschet trebuia să folosească, în permanență, doi jucători români pe parchet.

Federația Română de Baschet nu a transpus acest ordin în regulamentele sale oficiale, spre deosebire de Federația Română de Handbal, însă președintele Carmen Tocală a declarat că în cadrul Final Eight-ului Cupei României de la Constanța va avea loc o ședință de Consiliu Director care va implementa regula de 40%  "De aceea, la următorul Consiliu Director, vom implementa ordinul, astfel încât pe tot parcursul jocurilor să evolueze doi români, nu doar 80% din meci". Ședința nu a mai avut loc sub pretextul că nu ar exista norme de aplicare al Ordinului nr. 500/2022, iar regula a rămas în stand-by.

Cu toate acestea, un nou ordin al Ministerului Sportului ar putea determina echipele de baschet să respecte regula de 40%, în caz contrar ar risca amenzi de până la 37.500 lei per abatere. Conform unui articol publicat pe site-ul societății de avocatură specializată în dreptul sportului, Gherdan și Asociații SCA, la data de 23 februarie 2023 a intrat în vigoare Ordinul nr. 84 din 09.02.2023 emis de către Ministerul Sportului și publicat în Monitorul Oficial nr. 156 din data de 23.02.2023, prin intermediul căruia s-au aprobat Instrucțiunile de efectuare a controlului asupra structurilor sportive. Acest ordin aplicabil de cinci zile permite Ministerului Sportului și Direcțiilor Județene de Sport și Tineret să sancționeze contravențional structurile sportive (cluburile sportive sau federațiile) care nu respectă ponderea de 40% prevăzută în Ordinul nr. 500/2022 cu amendă de până la 37.500 lei pentru fiecare meci de baschet în care nu au respectat ponderea de 40%.

Extras de pe site-ul www.dreptulsportului.ro:

Practic, obiectul ordinului este stabilirea modului de efectuare a controlului respectării legilor și a celorlalte acte normative din domeniul sportului și de verificare a activităților sportive, a modului de funcționare și administrare a structurilor sportive, în conformitate cu statutele, regulamentele și dispozițiile legale în vigoare, și a documentelor utilizate în activitatea de supraveghere și control în domeniul sportului.

Practic, obiectul ordinului este stabilirea modului de efectuare a controlului respectării legilor și a celorlalte acte normative din domeniul sportului și de verificare a activităților sportive, a modului de funcționare și administrare a structurilor sportive, în conformitate cu statutele, regulamentele și dispozițiile legale în vigoare, și a documentelor utilizate în activitatea de supraveghere și control în domeniul sportului.

La prima vedere, Ordinul nr. 84/2023 reprezintă un mecanism coercitiv aflat la îndemâna Ministrului Sportului având în vedere că art. 17 din Instrucțiuni stabilește obligativitatea obținerii unui aviz din partea Ministrului Sportului cu privire la adoptarea notei de constatare pregătită de către agenții constatatori împreună cu procesul-verbal de constatare și sancționare a contravenției. Practic, procesul verbal de constatare și sancționare a contravenției produce efecte juridice doar dacă este avizat de către reprezentantul legal al Ministerului Sportului, anume Ministrul Sportului.

Cu toate acestea, conform art. 4 din Instrucțiuni, agenții constatatori au obligația de a exercita controlul în cadrul competițiilor sportive cu impact la nivel național din domeniul sportului „pentru verificarea conformării la normele legale aplicabile în domeniu” și constă într-un control planificat sau într-un control neplanificat.

Din interpretarea art. 3 lit. c) rezultă că agenții constatatori pot fi sesizați cu o solicitare de efectuare a unui control la o structură sportivă cu privire la existența unor fapte de încălcare a legislației aplicabile în domeniul sportului.

În cazul în care agenții constatatori vor obține avizul Ministrului Sportului și vor aplica o sancțiune contravențională, aceștia vor comunica sancțiunea structurii sportive care va avea la dispoziție 15 zile pentru a formula o plângere contravențională la instanța competentă. Dacă amenda nu va fi achitată în termenul legal, iar procesul-verbal de constatare și sancționare a contravenției nu este contestat la instanțele competente, agenții constatatori vor transmite procesul-verbal de constatare și sancționare a contravenției organelor de specialitate ale unităților administrativ-teritoriale sau unităților subordonate Ministerului Finanțelor – Agenția Națională de Administrare Fiscală, în a căror rază teritorială domiciliază contravenientul persoană fizică sau, după caz, își are sediul fiscal contravenientul persoană juridică pentru demararea executării silite. Amenzile se constituie în alte venituri la bugetul entității care a aplicat sancțiunea contravențională.

Conform prevederilor legale, au calitate de agenți constatatori personalul autorizat din cadrul Agenției Naționale pentru Sportdirectorii direcțiilor pentru tineret și sport județene, directorul direcției pentru tineret și sport a municipiului București respectiv alte persoane împuternicite prin ordinul ministrului sportului. Competența agenților constatatori ai direcțiilor pentru tineret și sport este limitată la județul din care fac parte aceștia respectiv la nivelul municipiul București.

Conform art. 89 din Legea nr. 69/2000, amenzile aplicate pentru săvârșirea contravențiilor sunt de la 3.000 de lei la 50.000 lei.

Primul meci de baschet care s-a desfășurat sub incidența noului ordin a fost cel dintre Petrolul Ploiești și Laguna București, echipe care nu au respectat ponderea de 40% în a doua parte a meciului, iar în teorie riscă fiecare o amendă între 15.000 lei și 37.500 lei. Următorul meci programat în LNBM este cel dintre SCM Timișoara și U BT Cluj-Napoca, miercuri, 1 martie 2023.

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!