Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Tihomir Badnjar: „Am observat din prima lipsa noțiunilor de bază a copiilor și antrenorilor”

Flaviu Ilie

Flaviu Ilie
26.08.2022

Tihomir Badnjar: „Am observat din prima lipsa noțiunilor de bază a copiilor și antrenorilor”

După cum menționam în prima parte a interviului cu Tihomir Badnjar, noul antrenor coordonator al Academiei CSM Oradea, a doua bucată a materialului se va axa pe viziunea tehnicianului despre baschetul românesc, obiectivele sale alături de Leii Roșii, dar și alte aspecte interesante.

În primul rând, sârbul ne-a vorbit despre țintele pe care le are pentru perioada pe care o va petrece la Oradea, dar și despre motivul pentru care a ales să vină aici.

„Scopul meu la Oradea este să dau tot ce pot pentru a ajuta antrenorii să înțeleagă diferite tehnici de pregătire. De asemenea, vreau să ajut jucătorii din academie în pregătirea lor pentru a deveni profesioniști cu șanse la un loc în echipa mare. Oradea este un oraș frumos cu oameni calzi. În această primăvară, prietenul meu, Ivan Asanin, m-a dus într-o excursie prin Europa și am petrecut câteva zile și în Oradea. Aici i-am întâlnit pe Șerban Sere și pe Cristian Achim. Am vorbit puțin, iar dorința celor doi de a îmbunătăți clubul plus implicarea prietenului meu Ivan aici m-au făcut să văd ocazia de a face parte dintr-un grup de oameni care țin la acest club minunat.”

În această vară, Tudor Gheorghe și Bobe Nicolescu au avut ședințe de individualizare cu Tihi. Acesta ne-a vorbit despre nivelul pe care l-a văzut la baschetbaliștii români pe care i-a antrenat și la ce aspecte mai au aceștia de lucrat.

„Consider că baschetul românesc crește de la o zi la alta. Am lucrat cu câțiva băieți excelenți în această vară în Muntenegru și toți sunt baschetbaliști de calitate, care muncesc zilnic la calitățile și la fizicul lor pentru a ajunge la nivelul următor. Cu toate acestea, au nevoie de mai multă experiență și mai multe șanse pentru a putea juca cu competiție adevarată care să îi ajute să realizeze la ce nivel sunt cu adevărat, câtă muncă mai au de făcut și cât de mult trebuie să se bucure de joc.”

L-am întrebat pe Tihomir cum vede în general baschetul românesc și ce decizii ar lua dacă ar ocupa funcția de președinte al Federației Române de Baschet.

„Sunt de părere că președintele Federației Române de Baschet muncește din greu pentru a duce baschetul românesc la un nivel înalt. Sunt nou aici așa că îmi este destul de greu să îmi fac o idee despre nivelul care este aici. Am observat însă că antrenorilor și jucătorilor le lipsesc noțiunile de bază. Poate dacă ar fi să implementez un proiect, ar fi organizarea unor seminare pentru tinerii antrenori și pentru antrenorii care lucrează cu copii. Când vii din vechea Iugoslavie și din școli sârbești precum cea a lui Partizan, ai toate „fundamentals” puse la punct. De exemplu: mai puține greșeli, mai multe posesii. Mai multe posesii aduc mai multă încredere, iar încrederea aduce o concentrare mai bună, o minte mai limpede și o șansă mai bună de a câștiga.”

În final, Badnjar ne-a spus părerea lui despre eterna dezbatere între raportul de minute alocat jucătorilor străini în fața celor autohtoni.

„E greu să judec care tabără are dreptate aici. Jucătorii străini aduc calitate în acest campionat, lucru care lipsește în România, și în același timp ar trebui să îi motiveze pe jucătorii români să fie mai buni. De asemenea, e bine să le dai șanse jucătorilor autohtoni, dar în cluburile cu pretenții, nu asta este realitatea. Noțiunile de bază, antrenori buni, atitudinea potrivită față de jucători, competiția potrivită și oponenți la un nivel competitiv. Aceștia sunt factorii care ar trebui să ajute jucătorii locali să se dezvolte.”

*foto: csmoradea.ro

2 comentarii la aceasta stire:
  • U BT Cluj-Napoca Acs Titi :

    E clar
    că omul a vrut să fie drăguț. De aceea a ridicat cîteva osanale președintelui ferebeului, dar a evitat să spună: sunteți PRAF! In rest a surprins aproape perfect situația deși a venit de puțin timp. Ori tocmai acest fapt, că o persoană venită de curînd surprinde așa bine realitatea baschetului românesc, ar trebui să dea de gîndit onor ferebeului. Am scris gîndit? Cine să gîndeasca ? Dar asta este altă întrebare... fără răspuns, deocamdată.

    cu 1 an în urmă (26.08.2022) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca studentU :

    talente fara orizont
    mai puține greșeli, mai multe posesii. Mai multe posesii aduc mai multă încredere, iar încrederea aduce o concentrare mai bună, o minte mai limpede și o șansă mai bună de a câștiga

    pare o declaratie gen gica hagi: daca dadeam mai multe goluri decat ei, castigam. dar la finalul zilei, cam acolo se rezuma diferenta dintre vesnicele talente si jucatorii profesionisti. la constanta. degeaba ai calitati atletice si chiar tehnice daca tactic esti praf, esti indisciplinat cu corpul tau si esti inconstant. Si oricum, nici la capitolul talente nu stam grozav atata timp cat trebuie sa marsam pe aceeasi jucatori, desi inca tineri ca varsta biologica, deja expirati dpdv sportiv/baschetbalistic. adica la care se vede clar ca nu vor mai evolua veci.

    cu 1 an în urmă (26.08.2022) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!