Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Timișoara a avut dificultăți în fața CSM-ului la București

Adrian Micinic

Adrian Micinic
22.04.2012

Baschet Club Timișoara și CSM București vor disputa meciul decisiv al seriei care le opune în primul tur al playoff-ului Diviziei A la baschet masculin - ediția 2011/12. Partida se va desfășura la Sala Constantin Jude din Timișoara, în cursul serii de duminică (22.04), cu începere de la orele 20:00. Confruntarea este transmisă în direct prin intermediul DigiSport 3.

Cele două echipe sunt implicate într-o confruntare pasionantă ce a fost caracterizată de echilibru prin prisma faptului că una dintre ele a făcut tot posibilul pentru a-și impune jocul și a învins atunci când ofensiva i-a funcționat, în vreme ce adversara sa a avut mari probleme din punct de vedere ofensiv.

Timișoara este acea echipă cu probleme în jocul ofensiv. Vorbim despre o formație care în cursul acestui sezon competițional a pezentat un joc colectiv și care a produs multe puncte pe tabela de marcaj. Această afirmație nu trebuie să inducă în eroare întrucât formația bănățeană se descurcă foarte bine sau la fel de bine pe ambele faze ale jocului.

Problema echipei pregătită de către Predrag Badnjareic vine din modul în care CSM-ul s-a apărat la oamenii cheie. Iar principalul jucător în situațiile când mingea se află în posesia alb-violeților este Zlatko Jovanovic.

El este creatorul, mintea limpede, omul de la care începe și de multe ori se termină acțiunile Timișoarei. Jovanovic este un foarte bun aruncător, însă principala sa calitate este aceea de organizator. Zlatko coordonează și controlează foarte bine echipa bănățeană. Are la dispoziție viziunea și a descoperit un mod foarte util dar în același timp frecvent folosit pentru a pedepsi defensiva adversă.

Este vorba despre combinația de blocaj-ieșire (pick and roll) pe care o execută obsesiv, însă extrem de bine cu Bogdan Popescu. Se spune că extrema de forță a trăit din această combinație și din jocul excelent prestat de către Jovanovic în rolul conducătorului de joc.

Însă, seria cu CSM București nu a mai fost în aceiași termeni pentru BC Timișoara. Tocmai datorită faptului că Hristu Șapera și elevii săi au găsit soluții de a contracara, încetini, frâna, limita sau cum doriți să-i spuneți, acest pick and roll. Apărarea bucureșteană a forțat conducătorul de joc advers spre alte soluții și a prevenit astfel aducerea mingii în căciulă, acolo de unde, în general, Popescu se întoarce primind mingea lansat, folosindu-și corpul pentru a se elibera de adversar pentru finalizare sau pentru a absorbi contactul în așa fel încât să obțină două aruncări libere sau alte avantaje în folosul echipei sale.

Însă Jovanovic a fost blocat ferm de către adversarii săi, acesta fiind obligat să aleagă alte soluții. Cel mai important este faptul că Zlatko are o medie de 3.8 posesii pierdute pe meci. Asta în condițiile în care a avut doar 2.1 mingi pierdute în medie pe meci în faza regulată. Este o diferență foarte mare și ea se datorează aproape exclusiv faptului că CSM-ul a jucat foarte atent și agresiv împotriva fundașului sârb-bosniac. El a pierdut posesia de 11 ori în cele două confruntări de la București din această serie. 

Jovanovic și Popescu folosesc, ce-i drept mai rar, pick and pop. O schemă în care de obicei sunt folosiți acei jucători de poziția 4 care se descurcă foarte bine la aruncări de la distanță. Popescu nu este un jucător modest la acest capitol, însă el cunoaște foarte bine din ce aluat este făcut și ce știe să facă mai bine. Dar, Bogdan a jucat cu Jovanovic acest pick and pop în actualul sezon având destule situații în care a punctat în momente importante.

Meciul 5 prezintă un interes deosebit și din acest punct de vedere întrucât va fi de urmărit modul sau maniera în care Timișoara va continua să joace ceea ce a făcut tot sezonul sau va apela la ajustările de rigoare pentru a-și surprinde adversarul dar și pentru a găsi soluții în ceea ce privește aducerea mingii cât mai aproape de coș. Adevărul este că în momentul de față e prea târziu să schimbi ceva ce a funcționat atât de bine tot sezonul.

3 comentarii la aceasta stire:
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe Ahilosu :

    :)
    Am postat la articolul cu interviul lui Sapera ce ar fi trebuit sa postez aici. Sunt de pe ipad si n- am fost atent. Va prindeti voi:)

    cu 12 ani în urmă (22.04.2012) Raspunde
  • CSM CSU Oradea mira :

    prepozitii :)
    In (con)textul de mai sus sint absolut corect folosite. Recapitulam: 'datorita' cind efectul e pozitiv, 'din cauza' cind efectul e mai putin pozitiv (regula clasica). Daca zicea, de exemplu, ca 'e din cauza ca CSM-ul a jucat atent' introducea o nuanta negativa care, poate, pe unii i-ar fi multumit :)) dar nu era corect din alt punct de vedere! Deci: 'Hai Hristu'!!! :)

    cu 12 ani în urmă (22.04.2012) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca ydesh_apu :

    parere
    ma consider neutru in acest subiect. sunt de acord cu aprecierile tale referitoare la jocul lui jovanovic si popescu. despre popescu as zice si eu ca si-a gasit postul ideal in echipa timisoarei, combinatiile si procedeele cele mai eficiente. daca antrenorul lor ar gasi o solutie asemanatoare pentru pivoti timisoara nu ar avea probleme. parca sub pericevic pivotii erau mai prezenti in echipa. in acest sens cuic ar fi putut fi pus in valoare avand in vedere combinatiile lui cu pivotii de la echipa anterioara. acum de multe ori popescu ii suplineste pe pivoti si de aici mai apare un surplus de puncte de la el. dincolo insa, martinici este un fundas de calibru egal cu jovanovici. poate mai putin vivace, dar cu talie mai buna. completat si de fometescu jocul fundasilor e la nivel cu prestatia lui jovanovic&co. . bucurestiul are un plus de viteza prin calitatile fizice ale jucatorilor de culoare foarte eficienti in zilele lor inspirate spre deosebire de archie care in ultimul timp e inconstant. tocmai de aceea insa poate face surprize. de restul jucatorilor nu ma leg. la bucuresti cu un carutasu pe teren si in forma, zau ca nu stiu ce cine as da castigator cu tot avantajul terenului pe care il are timisoara!

    cu 12 ani în urmă (22.04.2012) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!