Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Timișoara este clar mai bună din punct de vedere statistic. Poate Mureșul să se opună?

Adrian Micinic

Adrian Micinic
20.12.2011



Ultima serie de meciuri programată a se desfășura în anul 2011 rezervă o serie de meciuri atractive. Unele prin prisma poziției în clasament, altele datorită tradiției sau în anumite situații stilului de joc.

Sala Constantin Jude din Timișoara găzduiește un meci care, în oarecare măsură, le înglobează pe toate. Liderul la zi al clasamentului, Baschet Club Timișoara, primește vizita echipei BC Mureș Târgu-Mureș. Va fi cea de-a 3-a confruntare directă în acest sezon competițional, însă atunci a fost vorba de o dublă confruntare eliminatorie. Mai mult, în acest moment ardelenii au alt antrenor, care la prima vedere se arată mai harnic pe parte de dispunere tactică și muncă pe faza defensivă.

În clasament cele două sunt despărțite de trei puncte, bilanțul general al confruntărilor directe este în mod favorabil evident gazdelor și alb-violeții prestează un baschet calitativ mai bun. În aceste condiții putem spune că, indiscutabil, BC Timișoara este favorita evidentă a confruntării.

Totuși, tocmai datorită acestui lucru și a poftei de victorie pentru unii sau de revanșă pentru alții, meciul se anunță deschis oricărui rezultat.

BC Timișoara prestează un baschet curat, atractiv celor care iubesc șahul pe terenul de baschet. Alb-violeții au foarte multe momente de luciditate și etalează momente de joc foarte bun, fiind probabil cea mai constantă echipă din campionat. O demonstrează seria de 12 victorii consecutive.

BC Mureș este o formație care din anumite motive a avut probleme de închegare în acest sezon și pentru a repara din deficiențe a apelat la un alt antrenor. Jocul mureșenilor ajunge în anumite situații să fie prea dependent de rezolvarea situațiilor în mod individual, iar acest lucru a creat probleme în anumite momente.

Vorbim despre o confruntare între două echipe cu multe opțiuni și cu rotații nu foarte adânci, dar bune, sănătoase.

Bănățenii mizează pe siguranță. Alt cuvânt nu am găsit pentru a caracteriza mai bine jocul lui Zlatko Jovanovic. În 13 meciuri jucate, cu o medie de 31 minute petrecute pe parchet, sârbul bosniac are 1.8 posesii pierdute! El este conducătorul de joc al Timișoarei, baschetbalistul pe la care trec aproape toate acțiunile ofensive ale echipei. Întreaga sa statistică este foarte solidă, dar Zlatko se remarcă prin siguranță și încredere, calități care au fost serios testate în ultimele etape, dar el s-a achitat foarte bine de sarcini. Spun asta chiar dacă statistica amintită i-a fost afectată.

În duel direct cu Jovanovic se va afla JuJuan Cooley. În pofida faptului că nu întinerește americanul rămâne unul dintre cei mai iuți jucători ai campionatului. De asemenea, media sa de posesii pierdute este relativ mică (2.1) în raport cu numărul de minute de joc (32.3). În schimb, Cooley este prea dependent de minge. Situația s-ar putea schimba treptat, dacă antrenorul va considera că ar fi mai util ca mingea să plece mai repede din mâna conducătorului său de joc.

Duelul conducătorilor de joc va fi unul de-a dreptul atractiv și poate avea consecințe decisive asupra deznodământului partidei.

Timișoara va miza în mare măsură de capacitatea tripletei Popescu - Archie - Siriscevic de a produce pe faza ofensivă, însă pe fondul unor combinații bine definite și în care angajarea primilor doi în spațiul de trei secunde va fi esențială.  Croatul are puterea de a trimite mingea în coș de la depărtare, iar un aspect important legat de acest jucător este acela că după plecarea lui Mychal Kearse, Siriscevic a rămas cea mai importantă rezervă în Divizia A.
Formația din Târgu-Mureș va încerca să-și pună în valoare forța pe posturile 2 și 3. Jason Forte și Calvin Watson trebuie să rezolve duelurile directe. În situațiile în care ei vor fi izolați de adversari au capacitatea de a se impune. Totuși, rămâne de văzut cum se vor împărți sarcinile în duelurile om la om.  Cert este că o probabilă împerechere a lui Archie la Forte în faza defensivă a Timișoarei i-ar putea crea acesteia niște probleme tocmai pe motiv de blocaj defensiv. Jason Forte joacă mult pe semicerc, sau își începe acțiunea ofensivă din această zonă, iar o apărare strânsă ar aerisi jocul cu pivotul pentru oaspeți. În schimb, o eventuală defensivă largă ar permite optarului mureșean să arunce. Dacă este în mână acest jucător poate fi letal.

Trebuie ținut cont de faptul că în special Timișoara se poate apăra foarte bine pe un sistem zonă. Alb-violeții au o medie de aproape 90 puncte marcate pe meci fără să aibă un jucător care să exceleze în mod special pe finalizare. Secretul stă în apărare și în faptul că din punct de vedere statistic Timișoara are procentaje mult mai bune decât reușește adversarul să producă. Deși nu are foarte mulți jucători a căror principale calitate să fie alergatul pe teren, echipa gazdă a acestui meci este foarte mobilă și capabilă să producă puncte în jocul de tranziție. Mai mult, recuperarea funcționează exemplar la BC Timișoara. Media de reușite la acest capitol este solidă, însă nici pe departe cea mai bună. Dar excelează la blocajul defensiv, prin care reprezentanta Banatului s-a remarcat indiferent cine a fost adversar. Chiar și Mediaș sau Dinamo, două dintre redutele campionatului la recuperări, s-au înclinat în duelul direct cu o echipă a lui Predrag Badnjarevic în care, oarecum paradoxal, de multe ori lipsește pivotul clasic!

Dominique Archie a arătat la Ploiești cât de bine poate să arunce de la distanță. De asemenea, Branko Cuic rămâne același jucător enervant pentru fanii echipei rivale dar incredibil de eficient pentru echipa sa. Un mare semn de întrebare rămâne Dan Păltinișanu, un jucător care de multe ori a fost veriga slabă a echipei în prima jumătate a sezonului regulat. Dar nu trebuie uitat că este un jucător cu experiență și capabil să explodeze oricând. Mai mult, Timișoara îl are pe Dragoș Andrei, un jucător prea puțin folosit în opinia subsemnatului. Asta dacă e posibilă o observație la parcursul aproape perfect al Timișoarei în campionat. Jucătorul format de Cristian Achim are calități de care această formație a Timișoarei de poate folosi.

Gazdele ar putea fi testate sub coș, acolo unde Virgil Stănescu este un pivot complet. Foarte puternic, suficient de masiv, fin cunoscător al jocului, tehnic cum alt pivot clasic în Divizia A nu este și extrem, extrem de experimentat. Combinația menționată face din Stănescu un adevărat pericol pentru orice echipă în România, chiar și pentru actuala echipă a Timișoarei. De asemenea, Flavius Lăpuște sau Mikalai Aliakseyeu pot oferi ajutor sub panou. În duelurile in spațiul de trei secunde, ViSta are prima șansă, dar Archie ar putea compensa prin calitățile sale atletice, iar Popescu, un alt exemplu de jucător deloc firav, prin stilul său bazat exclusiv pe factorul fizic.

Noul antrenor, Srecko Sekulovic, este în continuare în căutarea formulei ideale pentru a duce un meci de la un capăt la celălalt. Deocamdată i-a ieșit, în condițiile în care adversari au fost două echipe ce bat la porțile playoff-ului (Rovinari și Pitești), ambele echipe harnice și foarte bine dispuse în teren împotriva Mureșului, respectiv împotriva unei formații cu pretenții (Ploiești) dar suferinde și care nu a beneficiat de aportul obișnuit al celui mai bun român și din care a lipsit cel mai bun marcator.
BC Mureș a demonstrat mult sânge rece, capacitate de efort și a fost suficient de norocoasă pentru a se impune în meciurile amintite. Dacă în cazul primelor două se poate face ceva, mai exact miza sau insista în mod inteligent, căci dozarea efortului este un lucru important și cel mai avizat să țină cont de acest aspect este însuși antrenorul - responsabil să găsească combinațiile utile de jucători de ale căror calități trebuie iarăși ținut cont, în cazul ultimei nu se poate face mare lucru. Norocul este, ca multe altele în viață, schimbător.

Câteva exemple în ceea ce privește afirmația de mai sus: Liviu Dumitru (mult mai bun și mai constant în ultimele trei etape), Mikalai Aliakseyeu (capabil să ofere satisfacție pe faza defensivă și de a ajuta la apărarea colectivă). Amândoi sunt genul de jucători capabili să joace bine în timp limitat. În același segment se încadrează și Adrian Blidaru. Găsirea soluțiilor optime și dispunerea acestor jucători în teren atunci când ei pot deveni utili și asta în condițiile în care adversarul diferă de la o săptămână la alta, îl pot face pe Sekulovic drept antrenorul ideal pentru acest grup.

Mureșul are tot ce-i trebuie pentru a face față Timișoarei. Va fi important să nu se piardă cu firea dar și acest lucru, precum tot jocul de baschet, ține de capacitatea mentală a jucătorilor și într-un final a unei întregi echipe. 

E foarte limpede, BC Timișoara stă mult mai bine din punct de vedere statistic decât adversara ei la aproape toate capitolele (singura excepție fiind mingile câștigate de fiecare echipă), însă BC Mureș trebuie să demonstreze că se poate întrece cu echipele din vârful clasamentului. Victoriile împotriva campioanei și vicecampioanei demonstrează că se poate. Dar la Timișoara ar putea fi mai greu.

Foto: Radu Roșca (www.staychill.net)

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!