Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Tot ce trebuie știut despre Final 8-ul Cupei României, ediția 2024

Tot ce trebuie știut despre Final 8-ul Cupei României, ediția 2024

În perioada 15-18 februarie, Cluj-Napoca va găzdui Final 8-ul Cupei României la baschet masculin, astfel că, la finalul acestei săptămâni, vom ști unde va merge primul trofeu acordat în sezonul 2023-2024.

Formațiile care vor participa la turneul final sunt U-BT Cluj-Napoca, CSO Voluntari, BC CSU Sibiu, CSM Constanța, CSM CSU Oradea, CSM Târgu Mureș, CS Rapid București și CSM Petrolul Ploiești.

Iată cum arată programul turneului:

Joi, 15 februarie (Sala Sporturilor „Horia Demian”):

  • CSU Sibiu vs. CSM Constanța – ora 12:15, Digi Sport 3, Prima Sport 1, FRB TV
  • CSM Petrolul Ploiești vs. CS Rapid București – ora 15:00, Digi Sport 3, Prima Sport 1, FRB TV
  • CSM CSU Oradea vs. CSM Târgu Mureș – ora 17:45, Digi Sport 3, Prima Sport 1, FRB TV
  • CSO Voluntari vs. U-BT Cluj-Napoca – ora 20:30, Digi Sport 3, Prima Sport 1, FRB TV

Sâmbătă, 17 februarie (BTarena):

  • CSU Sibiu/CSM Constanța vs. CSO Voluntari/U-BT Cluj-Napoca – ora 17:30, Digi Sport 3 (în premieră, la ora 22:00), Prima Sport 5, FRB TV
  • CSM Ploiești/CS Rapid București vs. CSM Oradea/CSM Târgu Mureș – ora 20:30, Digi Sport 4, Prima Sport 3 (la ora 22:30), FRB TV

Duminică, 18 februarie (BTarena):

  • Finala – ora 20:30, Digi Sport 4, Prima Sport 3, FRB TV

Biletele pentru sferturile de finală se pot achiziționa de pe acest LINK, în timp ce biletele pentru semifinale și finală vor fi puse în vânzare de-abia după terminarea partidelor de joi.

Iată care au fost câștigătoarele Cupei din 2004 până în prezent:

  • 2004CSU Asesoft Ploiești
  • 2005CSU Asesoft Ploiești
  • 2006CSU Asesoft Ploiești
  • 2007CSU Asesoft Ploiești
  • 2008CSU Asesoft Ploiești
  • 2009CSU Asesoft Ploiești
  • 2010BC Timișoara
  • 2011Final 4 (Târgu Mureș): Gaz Metan Mediaș
  • 2012Final 4 (București): BCM U Pitești
  • 2013Final 4 (Timișoara): Gaz Metan Mediaș
  • 2014Final 4 (Ploiești): Energia Rovinari
  • 2015Final 4 (Pitești): BC Timișoara
  • 2016Final 4 (Oradea): U-BT Cluj-Napoca
  • 2017Final 8 (Sibiu): U-BT Cluj-Napoca
  • 2018Final 8 (Sfântu Gheorghe): U-BT Cluj-Napoca
  • 2019Final 4 (Cluj-Napoca): BC CSU Sibiu
  • 2020Final 4 (Cluj-Napoca): U-BT Cluj-Napoca
  • 2021Final 8 (Cluj-Napoca): CSO Voluntari
  • 2022Final 4 (Craiova): CSO Voluntari
  • 2023Final 8 (Constanța): U-BT Cluj-Napoca
  • 2024Final 8 (Cluj-Napoca): ?

Observăm că, din ultimele 20 de ediții ale Cupei României, 6 au fost câștigate de CSU Asesoft Ploiești și 5 de U-BT Cluj-Napoca. Așadar, trupa lui Mihai Silvășan poate, la finalul acestei săptămâni, să o egaleze pe fosta sa rivală la numărul de cupe câștigate.

În afara celor două mari forțe ale baschetului românesc, BC Timișoara, Gaz Metan Mediaș și CSO Voluntari mai au câte două trofee cucerite în această competiție, în timp ce Energia Rovinari, BCM U Pitești și CSU Sibiu au câte o Cupă a României câștigată.

De asemenea, este pentru a patra oară în ultimele șase sezoane când turneul final al Cupei României este organizat la Cluj-Napoca. Alb-negrii au trecut de „blestemul gazdei” o singură dată, în 2020, fiind învinși în semifinale de CSM Oradea în celelalte două rânduri.

Continuând tradiția începută în stagiunea precedentă, am gândit o poreclă și o scurtă prezentare pentru fiecare grupare care va evolua la Final 8-ul Cupei României.

CSU Sibiu – ”The Usual Underdogs”

În 2019, când au câștigat Cupa României, tot la Cluj-Napoca, sibienii au fost underdogs, în 2023, când au obținut medaliile de bronz în Liga Națională, sibienii au fost underdogs și, la acest turneu, elevii lui Tomas Rinkevicius și-au păstrat același statut, care pare că le place. În același timp, sâmbătă, în duelul cu U-BT Cluj-Napoca, galben-albaștrii au arătat de ce sunt capabili, un motiv suplimentar pentru care nu trebuie subestimați.

CSM Constanța – ”The Athletic Sailors”

După o primă parte a sezonului în care părea că „marinarii” mai au multe de învățat despre arta navigației, a venit faza secundă a campionatului, iar corabia lui Dan Fleșeriu a prins vânt din spate și a impresionat. În weekend, în portul ”Gabriela Szabo” din Voluntari s-au confruntat cu o mică furtună, însă transferul lui Jaylon Scott și calitatea atletică a alb-albaștrilor, necesară într-un turneu care presupune mult efort fizic, sunt argumente pentru care CSM Constanța poate să facă o figură frumoasă.

CSM Petrolul Ploiești – ”The Rookie Prospectors”

Rămași în acest sezon cu foarte puțin petrol, elevii lui Mihai Popa au încercat o prospecțiune în Laguna din Capitală, însă au fost prinși într-o ambuscadă și s-au întors din nou la Ploiești cu mâinile goale. Clujul nu e un oraș recunoscut pentru minereurile sale așa că e clar că „debutanții” au nevoie de un pic din spiritul lui Asesoft pentru a pune probleme la acest Final 8.

CSM Rapid București – ”The Stealing Conductors”

Controlorii de bilete din București au verificat biletul lui CSM Ploiești pentru acest turneu și a fost valid însă, având în vedere că sunt lideri în Liga Națională la intercepții, s-ar putea să încerce să îl fure. Mai ales că, în ultimul joc din campionat, elevii lui Tudor Costescu au părut că și-au regăsit bucuria de a fi pe teren.

CSM CSU Oradea – ”The Unlucky Lions”

Chiar dacă, uitându-te la prima fază a Cupei României, în care Leii Roșii s-au înfruptat din Câinii Roșii mai ceva ca dintr-o turmă de antilope rănite, n-ai spune că sunt ghinioniști, bilanțul finalelor din Cupa României arată altceva: 0-7. Totuși, între timp, CSM Oradea și-a găsit Jokerul așa că orice este posibil.

CSM Târgu Mureș – ”The Restless Veterans”

Cu un lot plin de veterani neastâmpărați (hello, Goran Martinic), CSM Târgu Mureș a arătat în acest sezon că are calitatea necesară pentru a pune probleme oricui și că, având ca atu precizia de la distanță, este capabilă de surprize. CSM Oradea a experimentat asta pe propria-i piele, astfel că duelul din sferturile de finală va fi extrem de interesant.

CSO Voluntari – ”The Dream Blockers”

Cu un lot în mare măsură schimbat în această vară, CSO Voluntari a avut prestații solide în ediția 2023-2024, impresionând și la nivel european, în European North Basketball League. Ilfovenii o au în față pe cea mai puternică grupare din România însă, dacă ne luăm după statisticile care arată că alb-albaștrii sunt lideri în LNBM la numărul de capace, putem observa de ce CSO Voluntari este candidatul perfect pentru a bloca visul lui U-BT de a câștiga un nou trofeu pe teren propriu. Au reușit asta și în 2022, la Craiova, de ce să nu izbutească din nou?

U-BT Cluj-Napoca – ”The Mighty Favourites”

Luând în considerare evoluțiile sale atât pe plan intern, unde este neînvinsă, cât și pe plan extern, unde a reușit calificarea în sferturile de finală ale BKT EuroCup, U-BT Cluj-Napoca este, cu siguranță, principala favorită a acestui turneu. În acest moment, cea mai mare adversară a alb-negrilor pare a fi...U-BT Cluj-Napoca. Dacă „studenții” vor izbuti să gestioneze bine presiunea și statutul de favorită și dacă vor aborda turneul cu atitudinea arătată în majoritatea partidelor din EuroCup, atunci este greu de crezut că nu vor reuși să își apere trofeul cucerit cu un an în urmă.

*foto: Federația Română de Baschet

3 comentarii la aceasta stire:
  • CS Universitatea Cluj-Napoca ahile89 - :

    un refresh daca se poate va rog
    Regula romanilor cum e in cazul Cupei? 2 permanent pe parchet: orice varsta 1 si 1 poate fi naturalizat sau 1 roman indiferent de varsta/naturalizat si 1 permanent under 23 ?

    cu 2 luni în urmă (13.02.2024)
    • Istrate David:

      Regula românilor
      29. În CRBM, sezonul 2023-2024, regula jucătorilor români pe teren va fi următoarea:
      * fiecare echipă trebuie să joace cu cel puțin doi jucători români pe teren, tot meciul, indiferent de vârstă

      N-am specificat nimic legat de asta fiindcă regula e la fel ca în campionat. Din acest sezon nu mai există reguli de vârstă în baschetul masculin.

      cu 2 luni în urmă (13.02.2024)
    • CS Universitatea Cluj-Napoca ovidiu89:

      Mulțumesc frumos!:)
      Căutasem eu inițial pe frb.ro și m-am lovit de eroarea 404:))).

      cu 2 luni în urmă (13.02.2024)
    Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!