Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

U-BT Cluj joacă cu Lietkabelis în etapa a patra din Eurocup

Flaviu Ilie

Flaviu Ilie
31.10.2022

U-BT Cluj joacă cu Lietkabelis în etapa a patra din Eurocup

U-BT Cluj-Napoca își continuă parcursul european miercuri, 2 noiembrie, cu un meci pe terenul lituanienilor de la BC Lietkabelis. După trei etape din Eurocup, cele două echipe au un bilanț similar (1-2). Ambele echipe au fost învinse pe terenul lui JL Bourg, în timp ce unicul succes al balticilor a venit în jocul cu ratiopharm Ulm.

Lietkabelis esta actuala vicecampioană a Lituaniei. La capătul stagiunii precedente, echipa lui Nenad Canak a pierdut cu 4-1 general în finala din LKL, împotriva celor de la Rytas Vilnius. Unicul succes a venit chiar în primul meci, scor 77-68, după o prestație foarte bună a lui Panagiotis Kalaitzakis, jucător grec ajuns între timp la Panathinaikos.

Înaintea înființării oficiale a Federației Lituaniene de Baschet în 1993, Lietkabelis, echipă înființată în 1964, a fost una dintre cele mai valoroase grupări ale țării. Clubul din Panevezys a câștigat două titluri și a încheiat de alte trei ori pe podium sub comanda lui Raimundas Sargunas. De asemenea, aceștia au jucat două finale de cupă.

După ce a devenit unul dintre cluburile fondatoare ale campionatului din Lituania, Lietkabelis și-a schimbat numele în 1996 și până în 2012 a purtat mai multe denumiri precum: Kalnapilis, Sema, Panevezys, Preventa-Malsena, Aukstaitija și Techasas.

Această perioadă de 16 ani nu a fost la fel de prolifică pentru club. În acest timp, echipa a evoluat pentru un sezon în FIBA Korac Cup, sub numele de Sema, după care a petrecut mai multe stagiuni în eșaloanele inferioare ale Baltic Basketball League.

Lietkabelis a revenit la numele prin care s-a consacrat în 2012, la câteva luni după ce Darius Gaudiešius le-a oferit clubul mai departe lui Algirdas Kriščiūnas, Antanas Kazys Liorentas and Kazimieras Antanynas. Aceștia formau un grup de oameni de afaceri cu legături strânse la banca Ukio.

Lietkabelis a revenit în cupele europene începând cu stagiunea 2016/17, după ce obținuse medalia de bronz în campionatul Lituaniei. Echipa a primit o invitație să evolueze în Eurocup unde a evoluat timp de două sezoane. După acestea, gruparea a jucat doi ani și în Basketball Champions League, în 2018-19 și 2019-20, înainte de a reveni în a doua cea mai puternică competiție continentală inter-cluburi.

În stagiunea precedentă, trupa lui Nenad Canak s-a oprit în optimile de finală din Eurocup, după un eșec cu scorul de 75-67 în fața celor de la Virtus Bologna. Lietkabelis atacă acest sezon cu un contingent de străini format din cinci nume: Jamel Morris, Zeljko Sakic, fostul jucător al lui U-BT Cluj-Napoca în sezonul 2017-2018, Gyorgy Goloman, Stefan Peno și Kristian Kullamae.

Trei străini conduc clasamentul celor mai buni marcatori ai echipei: Jamel Morris (14.3 puncte pe meci), Zeljko Sakic (13.5) și Kristian Kullamae (9.3). Lucrurile stau diferit la recuperări, unde lituanienii Gabrielius Maldunas (6.7 recuperări pe meci), Vytenis Lipkevicius (4) și Benas Griciunas (3.7 pe meci) conduc. La pase decisive, ierarhia este condusă de Kristian Kullamae (4 assist-uri pe meci), Stefan Peno (3) și Vytenis Lipkevicius (2).

Meciul dintre Lietkabelis și U-BT Cluj-Napoca are loc miercuri, 2 noiembrie, de la ora 19:00 și poate fi urmărit pe Prima Sport 3.

*foto: kklietkabelis.lt

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!