Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

U-BT Cluj-Napoca ratează calificarea în semifinalele FIBA Europe Cup

U-BT Cluj-Napoca ratează calificarea în semifinalele FIBA Europe Cup

Miercuri, 11 martie, în fața unei Oberfrankenhalle lipsite de spectatori, Medi Bayreuth s-a duelat cu U-BT Cluj-Napoca pentru accederea în sferturile de finală ale FIBA Europe Cup. Prima repriză a fost foarte echilibrată, însă în sfertul al treilea gazdele au marcat 36 de puncte și au câștigat cu 100-87

Primele puncte ale meciului au fost înscrise de către gazde dar L.J. Peak a răspuns imediat cu un three-point play. Au urmat două faze consecutive încheiate cu succes de către jucătorii lui Medi Bayreuth și scorul a devenit 7-3. După acest moment, alb-negrii au preluat inițiativa asupra jocului și au dominat printr-o apărare impresionantă. De asemenea, în atac, majoritatea baschetbaliștilor conduși de pe margine de Mihai Silvășan s-au remarcat și U-BT a ajuns la un avantaj de șapte puncte: 22-15. Cu 90 de secunde înainte de finalul actului inaugural, Raoul Korner a cerut un timp de odihnă și elevii săi au răspuns cu cinci libere prin care s-au apropiat la o posesie de adversari.

În debutul sfertului doi, Darko Planinic și Patrick Richard au comis câteva greșeli care au făcut ca situația să rămână echilibrată pe tabelă. Germanii au profitat de lipsa de idei din ofensiva „studenților” și au revenit la conducere, provocându-l pe Silvășan să solicite primul time-out. După reluarea jocului, Artis Ate a răspuns cu o triplă însă gazdele au marcat prin același procedeu. Clujenii nu s-au mai apărat la fel de bine ca în prima secvență și baschetbaliștii lui Medi Bayreuth au avut numeroase aruncări libere, atât din interiorul semicercului, cât și de la distanță. În cele din urmă, Donatas Tarolis a revenit pe teren și a înscris cinci puncte iar U-Banca Transilvania a intrat la vestiare cu un avantaj de două puncte: 48-46.

Din punct de vedere statistic, la pauză, situația stătea în felul următor: recuperări (10 – 16), pase decisive (13 – 8), intercepții (6 – 2) și turnovers (5 – 11). Dacă Medi Bayreuth a dominat la aceste capitole, U-BT a stat mai bine la procentajele aruncărilor: 2 puncte (60.9% - 62.5%), 3 puncte (25% - 57.1%).

Nemții au început foarte bine repriza a doua și au reușit un run de 15-3 prin care scorul a devenit 61 la 51. Darko Planinic a comis cea de-a treia greșeală personală și a fost scos de pe teren însă a revenit după câteva minute și a marcat de lângă panou. Apoi, L.J. Peak a înscris pe contraatac și diferența a fost redusă la șase puncte. Raoul Korner a cerut un timp de odihnă și imediat elevii săi au reușit cinci puncte foarte importante. Mihai Silvășan a decis ca echipa sa să practice un stil de apărare în zonă dar acesta nu a dat roade. Gazdele au continuat să fie foarte eficienți în ofensivă și au încheiat sfertul al treilea în forță: 82-68.

În ciuda acestei diferențe, oaspeții nu au cedat și au înscris șapte puncte în primele 160 de secunde ale sfertului patru. Jucătorii alb-negri au început să se apere din nou foarte agresiv și au provocat mai multe turnoveruri însă nu au reușit să puncteze la celălalt panou. Medi Bayreuth s-a distanțat la zece puncte și părea că soarta calificării este decisă dar L.J. Peak a marcat cinci puncte la două faze consecutive și situația a redevenit echilibrată. Pe final, germanii au reușit să se mențină în avantaj și s-au impus cu scorul de 100 la 87, calificându-se în semifinalele FIBA Europe Cup.

Gazdele au avut șapte jucători în double-digits: Nate Linhart (15 puncte), James Woodard (15 puncte), Andreas Seiferth (15 puncte), Bastian Doreth (14 puncte), Evan Bruinsma (11 puncte), Lukas Meisner (10 puncte), Bryce Alford (10 puncte).

De partea cealaltă, s-au remarcat L.J. Peak (23 de puncte, 10 recuperări, 2 pase decisive, o intercepție), Kerron Johnson (17 puncte, 4 recuperări, o pasă decisivă, un capac), Patrick Richard (13 puncte, 5 recuperări, 5 pase decisive, o intercepție), Donatas Tarolis (13 puncte, 2 recuperări, o pasă decisivă, o intercepție, un capac), Artis Ate (9 puncte, 2 recuperări, 2 pase decisive, o intercepție) și Darko Planinic (8 puncte, 2 recuperări, o pasă decisivă).

În semifinalele competiției europene, Medi Bayreuth se va duela cu Pinar Karsiyaka, formație ce a trecut de Kyiv Basket cu scorul general de 177 la 138. 

*foto: fiba.basketball, Manases Sandor/u-bt.ro

19 comentarii la aceasta stire:
  • U BT Cluj-Napoca Jojo Mojo :

    Demisia!
    Inca o data Silvasan ne-a facut de rusine. Ce atitudine e asta? Bati arbitrul?! Pleci tu de pe teren si iti lasi echipa in ultimul minut de joc? Jegule! Nu meriti sa antrenezi echipa asta si pe baietii astia!

    cu 4 ani în urmă (12.03.2020)
    • U BT Cluj-Napoca hunterUCJ:

      Oh serios acuma...
      Jojo, dă-i pace... era clar că pierdem și omul și-a pierdut cumpătul. E singurul antrenor din LNBM care antrenează echipa la care a jucat toată viața... poate și din Europe Cup... ce să-i faci, ăsta e Silvă, se implică 101%, explodează. Oricum, de la faza aia nu mai era nimic de făcut... nu comentez de ce s-a enervat, pentru că nu vreau să isc discuții total inutile (dar s-ar putea să fi avut omul UN PIC de dreptate).
      Lasă, mai bine să ajungă toți sănătoși acasă și aia e.

      cu 4 ani în urmă (12.03.2020)
    • U BT Cluj-Napoca 1234567:

      ?
      Silvasan merita sa fie antrenor la echipa , a jucat și a fost alaturi toată cariera lui de "U". Echipa a jucat foarte bine 3 sferturi , a părăsit competiția neînvinsă acasă. Silva s-a enervat și a strigat la arbitru pe final și a fost eliminat , a arătat că îi pasă , poate prea mult.

      cu 4 ani în urmă (12.03.2020)
    • U BT Cluj-Napoca TitiAcs:

      care Silvasan ?
      Comentatorul neamt nu l-a scos din Dusko Vujosevic ! Cit de tantalau sa fii, sa repeti tot timpul ca Dusko e un antrenor legendar, sa-i insiri rezultatele, dar la imagini sa nu-ti dai seama ca este aratat un individ in jurul virstei de 35 ani !!!
      Referitor la meci, mie mi-a placut jocul ambelor echipe si rezultatul poate putin exagerat d.p.d.v. al diferentei de scor ( facut de fapt pe tehnicele lui Silva /Dusko ).
      Acum ne putem concentra pe PRINCIPALUL obiectiv !

      cu 4 ani în urmă (12.03.2020)
    Raspunde
  • CSM CSU Oradea DonDiablo :

    DonDiablo
    Deci,in afara de sfertul 3,U Bt nu a jucat deloc rău au fost aproape,poate daca Zganek si Kuti jucau mai bine altfel era rezultatul dar e greu cu rotatie scurta.
    Orcum nemtii au jucat destul de rapid ca si circulatie si au avut un joc de echipa bun,orcum U a făcut o campanie europeana bună.
    Problema mare este acest Silvasan care in momentul cand este jucata calificarea mai ca ia arbitru la bataie,înjura si face un circ specific.Oare la time out ce jucator o mai fi injurat?
    Ideea este ca în graba nu cred că il vad fanii clujeni plecat,cum ne cum a luat cupa,sanse la campionat sunt 50-50,un parcurs european decent asă ca nu stiu cine îl dă afară.Orcum un caracter mizerabil care nu-i face cinste.

    cu 4 ani în urmă (12.03.2020) Raspunde
  • Benjamin :

    cam atat am putut?
    M-am amuzat pe tot parcursul meciului cum comentatorul l-a numit Dusko Vujosevic pe SIlva. Ce e drept e ca e si el un Dusko wannabe. Intr-o nota putin amuzanta, omul a invatat rapid cum e cu iesirile (pe sfarsit a avut dreptate sa comenteze ca nu s-a dat fault, dar reactia lui a fost exagerata. A fost frustrarea esecului inevitabil; Iesirea de la timeout in sf 3 a avut un efect complet invers data de ce te-ai fi steptat).

 Si totusi.. sa nu exageram cu demiterile. Omul a fost lasat in club cand a avut un sezon intreg esuat. Ar fi absurd sa credem ca acuma o sa-l de cineva afara.

    Cam atata am putut. Cred ca diferenta s-a facut sub panou si anume prin faptul ca Planinic a facut prea repede 4 faulturi, iar jocul slab a lui Zganec (care apropo.. nu mai joaca ceva de vreo 3-4 meciuri) a facut sa fim aproape nuli in 3 secunde. Tarolis in nota lui generala. Peak un jucator care isi doreste mult si se vede ca are energia necesara, iar Johnson a facut azi un meci bun. Richard pare putin lipsit de motivatie si pare ca nu mai are mult si se cearta el cu Silva.
Poate imi explica si mie cineva strategia din aparare in ultimele 4-5 min din sf 4. De ce sa ii lasam sa arunce de la distanta cand tot meciul o avut mana de 3pct?

    Din punct de vedere al jocului de echipa am stat slab. Am avut mai multe TO decat asisturi, iar asta nu e pentru prima data.


    Intreba cineva dupa partida din tur daca oare chiar asa mare e diferenta intre o echipa de locul 1-2 din RO si o echipa de locul 9 din Germania? Cred ca diferenta e data de banca lunga pe care ei o au datorita calitatii jucatorilor autohtoni care pot sa faca fata la un astfel de nivel. Daca am fi sa comparam jucatorii straini din ambele echipe as indrazni sa zic ca diferenta nu prea exista intre ei (tind un pic sa cred ca ai nostri sunt mai buni. pareri?).
    Anternorul lor e cu 2 clase peste Silva si asta s-a vazut in cursul meciurilor. N-ai ce face, dar nu il putem clona pe Dusko.



    Era fain un meci cu Pinar si acolo chiar nu era bai ca pierdeam intr-o maniera drastica, dar parca sa pierzi cu Medi e un pic dezamagitor. Pana la urma avem si noi timp sa suflam si sa incepem sa jucam tot la o saptamana si astfel sa speram ca o sa fim mai odihniti in abordarea playoffului iar astfel sa castigam campionatul care pana la urma e obiectivul principal.

    cu 4 ani în urmă (12.03.2020)
    • Benjamin:

      ...
      Am uitat sa mentionez faptul ca echipa a avut un parcurs frumos sezonul acesta si trebuie felicitati pentru efort si pentru daruire. Sper ca la anul cu ajutorul a 2-3 transferuri mai bune/decisive sa avem niste meciuri bune in BCL si sa duce echipe frumoase in Cluj.

      cu 4 ani în urmă (12.03.2020)
    Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca 1234567 :

    Sunt mândru de echipă
    Sunt mândru de rezultatele de anul acesta din cupele europene , am fost eliminați , dar nimeni nu a reușit să ne bată acasă în Europe Cup. Am jucat foarte bine și am făcut multe meciuri spectaculoase. Haide "U"!

    cu 4 ani în urmă (12.03.2020) Raspunde
  • BC CSU Sibiu undercat _ :

    Se pare ca
    si arbitrii din FIBA EC vad ca Planinic (aka Planicic) simuleaza. Ca vazusem niste argumente prin zona, ca doar noi il acuzam pe nedrept..

    cu 4 ani în urmă (12.03.2020)
    • U BT Cluj-Napoca razv-an:

      Faulturi
      nu e chiar a sa - nu e vorba de "a se fi prins", ca nu aveau de ce. Doar au fluierat f. usor (ambii centri ai nemtilor au iesit cu 5 greseli). Chiar si nemtii se uitau urat si comentau la deciziile arbitrilor - nici vorba de a recunoaste fapta, dar la ei se poate.

      cu 4 ani în urmă (12.03.2020)
    • BC CSU Sibiu undercut:

      Eu vb de simulare.
      Planinic a fost singurul din meci sanctionat pentru simulare.

      cu 4 ani în urmă (12.03.2020)
    Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca zol21 :

    Cj
    E trist faptul ca te bate locul 12 din Germania. Stam doar in jucatori straini, nu ai cum sa castigi asa nici macar ultima cupa europeana. Bine ca avem sala de Euroliga.

    cu 4 ani în urmă (12.03.2020) Raspunde
  • KK Crvena Zvezda Telekom Alex Popa :

    Antrenor
    Poate antrenorul austriac i-a inspirat pe BT sa ii faca o oferta in locul lui Silva

    cu 4 ani în urmă (12.03.2020) Raspunde
  • uplifter :

    Cluj
    Dacă nu era căderea din sfertul 3 puteam rămâne în meci și cine știe. La momentul asta, problemele noastre principale de care va putea profita și Oradea sunt: lipsa unui back la Planinic și lipsa jucătorilor romani de calitate. Când Planinic este arbitrat corect, el n-are cum sa termine un meci, este clar asta.
    Silvasan a mai oferit aseară o mostra de incompetenta profesionala prin gesturile de curtea scolii din final. Cat de jenant!
    Pana la urma a fost o experienta ok cupa de anul asta, am mai scos capul în Europa și cu bune și cu rele. Vreau doar sa remarc la ce nivel se joaca în alte campionate, cât de repede circula mingea, ce baschet modern vedem la niște echipe mediocre în campionatele lor, fata de ce jucam noi în România...
    Sănătate tuturor!

    cu 4 ani în urmă (12.03.2020) Raspunde
  • pipzn :

    Meci
    castigat meritat de catre echipa germana care a avut un joc mai rapid si mai complet. Ofensiv, nu numai ca au reusit sa isi creeze situatii de aruncari necontestate si sa puncteze bine dar, din punctul meu de vedere au fost peste si sub inel, in ambele faze. In atac pivotii lor au fost mobili si eficienti (reusite >=75% din actiune). In aparare au reusit sa aglomereze bine zona aceea (la un moment dat erau asezati pe doua linii, ca la fotbal deci nu a fost de mirare ca Planinic nu numai ca a avut procentaje slabe dar a si facut un fault in atac pentru ca efectiv nu a avut pe unde sa patrunda). De altfel si Oradea a procedat la fel, cu succes spun eu si foarte probabil si alte adversare vor invata si aplica lectia asta. Si le va merge atat timp cat nu se va lucra la variante de atac alternative, ma refer la aruncari de la distanta si semidistanta, necontestate si care sa oblige la desfacerea apararii adverse. Dar asta impune si niste scheme si, daca ne uitam la interviul dat de Richard (si publicat pe acest site), in atac li se da voie la improvizatii. Or fi bune si astea dar de (prea) multe ori am ramas cu senzatia ca asta e regula nu exceptia.

    Pe de alta parte totusi se vad si niste incercari de abordare diferite in jocul ofensiv a lui "U" de cand a venit Peak. Sper sa se insiste pe gasirea cat mai multor variante capabile sa surprinda pe adversari. Altfel, eu am retineri legate de castigarea campionatului.

    Felicitari lui "U" pentru parcursul decent in Europa (pana la urma poate asta este diferenta intre campionatele celor doua tari) cu o echipa nou formata.

    cu 4 ani în urmă (12.03.2020)
    • U BT Cluj-Napoca razv-an:

      Aruncari
      Pai am stat bine in meciul asta la aruncari de 3 - 9 reusite cu 36% - cu 2 mai multe decat media de anul acesta, deci am imbunatatit. Nemtii au fost in nota/media lor - 10 reusite (din care 5 in sfertul 3), 40%, deci nu le-am permis mai multe decat de obicei - cu toate ca Richard a avut 2/9!!!. Eu cred ca cheia jocului a fost la modul de arbitraj - si la faptul ca nu ne-am stiu adapta - s-a fluierat destul de usor, in special la oamenii mari - ambele echipe au avut cu 25% mai multe aruncari libere. Si din nou la TO - vechea noastra problema.

      cu 4 ani în urmă (12.03.2020)
    • pipzn:

      @raz-van
      @raz-van
      Faptul ca nu ne-am putut adapta cred ca nu face decat sa sublinieze lipsa de alternative in acest moment. Defensiv, am avut in fata o echipa care a stiut sa miste mingea repede si, cand nu s-a putut folosi de pivoti, sa arunce bine. (Dincolo de entuziasmul unora privind rezultatul din meciul de cupa europeana de la Oradea, pierdut de altfel, adversarii au facut si au aratat ca pot la orice ora sa faca acelasi lucru). Ofensiv, insuficient. Am jucat un intreg sezon practic pe oamenii mari, nu am exersat alternativele decat complementar. Stilul principal de joc a fost citit de toti atat doar ca in multe situatii s-a rezolvat (si am castigat) prin diferenta de valoare individuala.
      Eu in general incerc sa comentez ceea ce am vazut in meciuri, fiecare meci in parte, si mai putin statistica "pura" pentru ca aceasta poate fi destul de "mincionoasa": o recuperare e numarata la fel si daca te-ai trezit singur cu mingea in brate si daca te-ai luptat pentru ea (incasand eventual cate un cot in coaste care sa-ti influenteze jocul ulterior). Pentru statistica o aruncare poate sa apara ca ratata, pentru mine conteaza daca acea aruncare fusese contestata sau nu. Daca jucatorii ajung des sa arunce contestat (ceva care era de-a dreptul regula in ultimele doua sezoane si destul de prezent in sezonul acesta la "U") consider ca e mai mult problema antrenorului/conducatorului de joc: lipsa scheme, viteza, joc static si previzibil. Daca se rateaza aruncari deschise consider ca problema e la jucator, mai ales daca e vorba de aruncari de semi-distanta.
      Eu inca mai sper ca in play off vom avea si alta partitura pentru a nu repeta ce s-a intamplat sezonul trecut: toata lumea stia de "dati minge lui Dykes sa patrunda", s-au castigat multe meciuri asa, am crezut ca va merge la nesfarsit, iar cand s-a ajuns in fazele finale, ... prefer sa nu mai imi amintesc.

      cu 4 ani în urmă (12.03.2020)
    • CS Universitatea Cluj-Napoca D:

      Statistica
      In sfertul 3 medi a ratat doar 2 aruncari din actiune si a marcat 13 din care 5 de 3 puncte iar in sfertul 4 a marcat de 4 ori din actiune (2x3) si a ratat 8 aruncari (5x3). Mi se pare totusi ca nemtii au facut un sfert 3 de exceptie, favorizat desigur de apararea visatoare practicata de U-BT. Aici s-a facut diferenta şi da, subscriu la parerea ca este o diferenta clara de nivel intre cele doua campionate. La noi circula mai mult jucatorii in timp ce mingea e "carata" de un singur jucator. La ei circula mingea, cu viteza, ceea ce duce la multe aruncari necontestate.

      cu 4 ani în urmă (12.03.2020)
    • U BT Cluj-Napoca razv-an:

      @pipzin
      Apreciez comentariile tale pertinente, si da, ai dreptate, statistica poate si seaca si inselatoare daca nu ai vazut meciul. Adaptarea la adversar / arbitraj tine mai mult de antrenori care ar trebui sa vina cu solutii - din pacate acest aport inca lipseste la noi. Am avut si aruncari deshise, ratate din pacate dar mai degraba situatii aparute intamplator, nu in urma unor scheme clare.

      cu 4 ani în urmă (14.03.2020)
    Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!