Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

U23 Ladder: Performanțe excelente în ultimele două etape

Eduard Popa

Eduard Popa
15.11.2017

wilhelm brosser csu sibiu

Etapa trecută am ratat un clasament al tinerilor români, așa că mă simt nevoit ca în acest articol să prezint două topuri ai baschetbaliștilor U23 din LNBM. Cu toate acestea, performanțele care au ieșit cel mai mult în evidență le voi prezenta la pachet.

Zece jucători au depășit granița celor 20 de minute în etapa a cincea și alți 9 au trecut de acest număr în etapa a șasea. Interesant este că cinci baschetbaliști apar pe ambele liste din cele două runde. E vorba de Mirel Dragoste de la CSU Sibiu, Norbert Steff de la BC Mureș și trei jucători ai lui Dinamo: Andrei Iliescu, Cristi Mâinea și Amadeo Casale.

De altfel, Mirel Dragoste a profitat de absențele numeroase din lotul lui CSU Sibiu pentru a stabili în etapa a cincea un nou record de minute jucate pentru un jucător U23, stând pe parchet 33:56 minute în duelul cu BCM U Pitești. Etapa următoare însă Norbert Steff a profitat de absența lui Deven Mitchell și l-a depășit pe Dragoste, când a stat pe parchet 36:33 minute contra celor de la BC Timișoara.

De asemenea, cele două etape au propus și mai multe prestații ale carierei printre tinerii români. Astfel, Mircea Neagoe a adunat 17 puncte pentru Dinamo ca Timba, performanță egalată de cea a colegului său Cristi Mâinea, în duelul cu BCM U Pitești. De asemenea, Wilhelm Brosser a marcat 15 pct pentru CSU Sibiu contra celor de la Timba iar Georges Darwiche a reușit un career high 11 puncte contra lui Phoenix Galați.

Cele două etape au reprezentat și momentul debuturilor profesioniste în LNBM pentru mai mulți tineri. Astfel, Tudor Gârbea și Florin Ilicov (ambii BC Mureș), Sebastian Buiciuc (Poli Iași), David Vida (U-BT Cluj) au debutat în LNBM, în timp ce Mihai Căprărescu (BCM U Pitești) a jucat pentru prima oară în Liga Națională după trei ani, după ce debutase în sezonul 2013/2014 la vârsta de numai 16 ani.

Pentru că am ratat clasamentul U23 al etapei a cincea, îl voi scrie succint în cele ce urmează:

1. Mihai Măciucă (Phoenix Galați, 5 pct, 6 recuperări vs Oradea)

2. Mircea Neagoe (Dinamo București, 17 pct, 5 rec. vs Timba)

3. Nandor Kuti (U BT Cluj, 8 pct, 2 rec, 2 pd vs BC Mureș),

4. Cristi Mâinea (Dinamo, 11 pct, 5/6 aruncări vs Timba),

5. Norbert Steff (5 pct, 6 rec., vs U-BT Cluj-Napoca).

norbert steff

Acum, că mi-am luat „restanța”, pot redacta Ladder U23 și pentru etapa a șasea. Și pentru că au fost atât de multe performanțe notabile, am crescut topul la 10 jucători.

1. Wilhelm Brosser (CSU Sibiu): Dan Fleșeriu spunea că atunci când Brosser va înțelege că baschetul nu înseamnă doar ofensivă, va primi mai multe minute pe parchet. Wilhelm a profitat de absența lui Radu Paliciuc și și-a arătat valoarea în ofensivă, cu 15 pct, 3/5 de la 2 puncte și 3/4 de la 3 puncte împotriva unui adversar modest, Timba Timișoara. Rămâne de văzut dacă în ultimele șase săptămâni Brosser a făcut suficiente progrese în defensivă pentru a putea fi folosit când vor veni adversarii mai puternici.

2. Georges Darwiche (CSM Steaua): Tânărul jucător român se bucură în continuare de încredere din partea lui Jukka Toijala, care l-a ținut peste 20 de minute pe parchet contra lui Phoenix. Georges a reușit 11 pct, cu 3 pase decisive și 3/5 de la trei puncte, răsplătind astfel încrederea primită de la antrenorul finlandez.

3. Mirel Dragoste (CSU Sibiu): 8 puncte, 4 pase decisive și 3 intercepții, cu 0 turnovers și +10 la eficiență pentru Dragoste, care devine chiar unul dintre cei mai constanți jucători ai lui Dan Fleșeriu și un model pentru mai tinerii săi coechipieri Brosser, Andrei Ene sau Daniel Gheorghe.

4-6 Cristi Mâinea (17 pct), Andrei Iliescu (13 pct, 3/5 de la 3 puncte) și Amadeo Casale (11 pct, 4 recuperări) au fost cei mai buni jucători ai lui Dinamo în meciul în care au jucat de la egal la egal timp de 25 de minute cu BCM U Pitești.

7. Răzvan Vatra (Poli Iași): 10 pct și 6 recuperări în 30 de minute de joc pentru juniorul Iașiului, care profită de numeroasele absențe din lotul „armăsarilor”.

8. Bobe Nicolescu (CSM CSU Oradea): 6 pct și 6 recuperări, cu doar 2/9 la aruncări pentru tânărul internațional orădean împotriva celor de la SCM U Craiova. A fost recordul stagional de aruncări pentru Bobe.

9. Mihai Măciucă (Phoenix Galați): După o prestație excelentă în etapa precedentă în care a jucat minute bune din sfertul patru, Măciucă reușește 9 puncte în duelul cu CSM Steaua, ceea ce reprezintă performanța carierei pentru extrem de tânărul jucător al moldovenilor.

10. Ștefan Bîrloveanu (Dinamo): 2 pct, 7 recuperări și 2 steals pentru tânărul pivot dinamovist, al cărui hustle în defensivă a reușit să îl enerveze pe experimentatul Andriy Agafonov la finalul partidei cu BCM U Pitești.

De notat că în această rundă Radu Vîrnă a evoluat extrem de puțin din cauza unei accidentări în timp ce Nandor Kuti nu a evoluat deloc în partida contra Politehnicii Iași.  

Următoarea etapă va avea loc la începutul lunii decembrie, din pricina cantonamentului echipei naționale. Șase dintre băieții de la lotul lărgit al naționalei: Nandor Kuti, Bobe Nicolescu,Georges Darwiche, Radu Vîrnă, Basti Ionescu și Lucas Tohătan, sunt jucători cu vârsta sub 23 de ani care evoluează în LNBM. Acestora li se adaugă Emi Cățe și Rareș Uță, baschetbaliști care joacă în LEB Oro, liga a doua dn Spania.

*foto: facebook CSU Sibiu/Csaba Toth

7 comentarii la aceasta stire:
  • U BT Cluj-Napoca Victor825 :

    Mihai Maciuca
    Steaua ar trebui sa fie extaziati ca Maciuca e doar imprumutat la Galati si o sa revina la un moment dat. Poate cu ocazia asta alte cluburi o sa inteleaga ca numai oferind sanse tinerilor sa evolueze in meciuri cu miza, acesti jucatori se pot dezvolta. Felicitari celor de la Steaua ca au fost de acord sa-l imprumute pentru a-i accelera procesul de dezvoltare si celor de la Phoenix pentru ca il folosesc la capacitate maxima.

    cu 6 ani în urmă (15.11.2017) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe hony :

    nu inteleg
    de ce feliciti Steaua pentru ca joaca Maciuca la Galati...ce se intampla la Steaua in ceea ce priveste tinerii jucatori este o mare mizerie. Gandeste-te ca Steaua a adunat in ultimii ani cam tot ceea ce este mai bun din Bucuresti, si nu numai. A avut, si are inca varfuri de generatie, de care si-a batut joc din cauza unor interese care nu au legatura cu baschetul. Tolontan a facut bine ca a pus intrebari. Ar trebui sa continue cu investigatiile. Sunt foarte interesat sa aflu cat a investit in sectiile de juniori cu ale caror rezultate se impauneaza.

    cu 6 ani în urmă (15.11.2017)
    • Sepsi SIC Sf. Gheorghe 4points:

      Vai, dar cum nu intelegi
      Esti nedrept, investeste, dar doar in tinerii in care mai investesc si altii. Ca dovada - in 4 ani Darwiche este singurul junior stelist promovat din ditai centrul de excelenta. Noroc cu ajutorul de acasa, altfel lua si el calea "exilului", ca Maciuca.

      cu 6 ani în urmă (15.11.2017)
    Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe Neppendorfis :

    Buget
    La ce buget se pare ca a sifonat Virgil (jos palaria fata de el ca jucator) doar Darwiche mi se pare putin. Nu zic ca noi (SB) am produs mai multi in ultimi ani, dar de cand a venit Dan tinerii (chiar daca cumparati) incep sa confirme. Nici Cluj, nici Oradea, de unde au venit cei mai multi tineri bunı in ultimii ani, nu au avut 4,7 mil € bani publici pentru a cladi ce au....
    Din pacate sifonarile de gen Bucale distrug tot ce se cladeste la nivel sportiv in provincie

    cu 6 ani în urmă (15.11.2017)
    • CSM Constanța ionika:

      tinerii ce confirma
      Mai aroganti si mai habarnisti decat suporterii Sibiului eu nu am vazut pe forumurile de baschet. De unde stii ca a sifonat Virgil bani, cate titluri de campioni la juniori ai enumerat in comentariul tau si ce merit are Fleseriu ca romanii din echipa lui joaca bine? Si Sibiul are echipe de juniori dar nu am auzit de vreun jucator de baschet din Sibiu. Daca ar fi dupa voi i-ati include pe Hardy, Laser, Kinnard sau Cooper ca fiind formati de Fleseriu. In provincie sportul se distruge din cauza conditiilor pe care le oferiti iar fara banii municipalitatii nu ati avea baschet in Sibiu.

      cu 6 ani în urmă (16.11.2017)
    • Sepsi SIC Sf. Gheorghe 4points:

      unde dai si unde crapa
      ionika, nu mai sta doar pe forumurile de baschet sa te iei de fanii Sibiului si sa te faci de ras luand aiurea apararea cui poate(?!) sa se apere si singur. Si o face, vezi www.tolo.ro. Comenteaza apoi, ca netu-i primitor.

      cu 6 ani în urmă (16.11.2017)
    Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe 4points :

    logik
    Deci, daca Sibiul/Fleseriu nu au titluri la juniori si nu au produs jucatori, inseamna ca Virgil nu a sifonat bani. Nu stiu cum i se pare lui Tolontan logica asta? Dar ar putea sa tina cont de parerea lui ionika.

    cu 6 ani în urmă (16.11.2017) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!