Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Virgil Stănescu: "Am plecat dezamăgit. Mă aşteptam ca lumea să fie mai receptivă"

totalbaschet.ro

totalbaschet.ro
07.05.2012

Foto: adevarul.ro

În urmă cu aproximativ o oră, la sediul Federaţiei Române de Baschet, s-a încheiat Adunarea Generală premergătoare sezonului 2012-2013. Cel mai discutat punct de pe ordinea de zi, după cum era de aşteptat, a fost cel legat de numărul jucătorilor străini din sezonul următor.

La această şedinţă a luat parte şi Virgil Stănescu, cel care a militat pentru menţinerea regulei unui jucător român pe parcursul meciului. Fostul pivot al echipei BC Mureş Târgu Mureş, ne-a declarat că a rămas uimit de lipsa de interes a reprezentanţilor cluburilor de juniori care, după ce s-a trecut de problemele la nivel de juniori, au părăsit şedinţa, înainte ca aceasta să se sfârşească.

Stănescu a propus ca în sezonul următor să retrogradeze 4 echipe, respectiv să se menţină regula unui jucător autohton pe teren pe tot parcursul meciului. Doar Clujul a votat pentru regula cu un jucător autohton, în timp ce popunerea cu 12 echipe începând cu sezonul 2014-2015 nici nu a fost prea mult discutată.

Cum a decurs discuţia referitoare la problemele ridicate de tine?

Nu ştiu dacă neaşteptat. Mi-am exprimat punctul de vedere şi nu a fost adoptat de prea mulţi. La final, când am apucat să vorbesc eu, au rămas reprezentaţii cluburilor din Divizia A care au votat pentru şase jucători stăini pe foaie, niciun român pe teren, dar cei pe care îi afectează acest lucru sunt jucătorii români şi cluburile de copii şi tineret.

S-a împotrivit cineva ideii cu şase jucători străini pe foaia oficială de joc?

Au fost care au susţinut ideea mea de a păstra un jucător român pe teren. În ceea ce priveşte propunerea mea de a se reduce numărul echipelor din prima ligă, la 12, doar eu am fost cel care a votat pentru. La propunerea de 16 echipe şi un jucător român pe teren au votat vreo 7 pentru şi restul împotrivă. Oricum, mă aşteptam măcar să se discute ideea cu 12 echipe.

Nu s-a discutat ideea cu 12 echipe?

Nu, nimeni nu a zis nimic. S-a supus la vot şi am fost singurul care a ridicat mâna, iar nimeni nu a zis nimic.

Poţi să ne spui cine a votat pentru regula cu un jucător român pe teren?

Nu aş putea să spun decât la nivel de Divizia A, acolo unde Clujul a votat pentru un jucător român pe teren.

Practic toată discuţia referitoare la jucătorul român a durat două ore ...

A trecut destul de repede timpul, având în vedere că a fost o discuţie aprinsă. Practic a fost o discuţie mai mult unilaterală. Mulţi erau pe partea cealaltă, iar ceilalţi nu aveau nimic de spus.

Spuneai că discuţia a fost aprinsă ...

Mi s-a părut reticentă conversaţia în sine. Mă aşteptam că oamenii să fie mai primitori asupra altor idei, chiar dacă nu sunt de acord cu ele. Mi s-a părut că discuţiile erau îndreptate într-o singură direcţie.

Şi FRB a votat ideea cu 6 jucători străini?

Nu ştiu dacă FRB are drept de vot, echipele votează, însă pot să vă spun că FRB a susţinut ideea cu 16 echipe şi 6 jucători străini pe teren. Oricum cred că imaginea jucătorului român este foarte slabă şi pe alocuri pe bună dreptate, însă nu acesta este răspunsul. Părerea mea este că trebuia să se vadă cauza şi efectul, eu sunt de părere că aici cauza e cu totul alta.

Ai plecat dezamăgit?

Foarte dezamăgit pentru că pe mulţi nu i-a interesat şi mă aşteptam ca lumea să fie mai receptivă, mai ales pe cei de la cluburile de tineri şi copii, care sunt afectaţi în mod direct şi nu ştiu cum o să asigure continuitatea decât peste câţiva ani când se va impune regula cu jucătorul tânăr pe teren, însă până atunci e cale lungă.

Astfel, începând cu sezonul următor vom avea parte de 16 echipe, iar fiecare echipă va avea dreptul la 6 jucători străini pe foaia oficială de joc.

7 comentarii la aceasta stire:
  • lala :

    Jucatorul roman..."frate" cu CODRUL
    Ce bine ca de acum incolo cluburile si federatia vor avea mai multi bani de bagat in buzunar! De ce sa promovam jucatorii romani, de ce sa ne "reparam" imaginea? Peste cativa ani, CINEVA va spune ca Nationala nu a putut mai mult, pentru ca "stiti, la NOI (...sunt codrii verzi de brad) jucatorii romani nu au cum sa ne reprezinte, pentru ca NOI avem americani care sar mult, dar pe bani putini!" si mai aduc si bani la federatie. Sa fie "spectacol"! Nu avem nevoie de baschet romanesc de calitate!

    cu 12 ani în urmă (07.05.2012) Raspunde
  • Dani :

    @ lala
    Sa nu exageram totusi..americanii sunt bineveniti atata timp cat aduc un plus de valoare..si nu doar americanii,ci orice jucatori straini.....Faza cu trebuie sa fie un jucator romana pe teren chiar de-i varza...DE CE ? ? ? Promovam jucatori romani chiar de-s praf ? Daca au valoare vor juca...Ce rost are sa-i promovam doar de dragu' de ai promova ? AI VALOARE JOCI..nu conteaza din ce tara esti

    cu 12 ani în urmă (07.05.2012) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe fratejder :

    bv Dani
    Bine spus..se exagereaza cu reactiile acestea. Se urla sus si tare ca se aduc sarbi si americani de mana a 7-a si ca s-a eliminat regula jucatorului roman.. Pai fratilor asta nu interzice folosirea jucatorilor romani..jucatorii romani de calitate vor juca in continuare. Dar daca sunt mai slabi decat jucatorii de mana a 7-a din alte parti cu tot respectul dar mai merita sa joace?? de acord sa se lucreze mai mult la echipele de juniori si sa fie obligatoriu acel campionat de juniori unde cei tineri sa joace si sa capete experienta..apoi cei care merita sa faca pasul la echipa mare.

    cu 12 ani în urmă (07.05.2012) Raspunde
  • cat-walk :

    bv mafiotilor
    aici este mana mafiotilor de conducatori ...care vor sa ia totul de-a gata ei cred, ca daca au bani trebuie sa faca ce vor ei ...pe ei ii intereseaza numai prezentul viitorul nu-i intereseaza....nu inteleg de ce marii conducatori ai federatiei nu se gandesc la impactul negativ care va urma pentru acest sport romanesc.....daca stam bine si ne gandim majoritatea banilor care se baga in acest sport vin tot de la noi contribuabili si mai putin din privat...cand vor venii 60-70% bani de la privati atunci marionetele de conducatori sa decida ..pina atunci federatia ar trebuii sa puna piciorul in prag si sa gandeasca un program constructiv pentru acest sport si sa lase interesele lor la o parte .Ar trebuii ca jucatorii romani sa refuze nationalele in semn de protest pentru deciziile aberante care se iau de federatie si sa-si spuna si ei punctul de vedere, EI TREBUIE sa inteleaga ca nu sunt SCLAVII marionetelor......daca JUCATORII nu vor avea un cuvint GREU in deciziile aberante de multe ori ale federatiei atunci sa RAMANA NISTE SCLAVI si sa le fie calcate in picioare munca,demnitatea si onoarea lor

    cu 12 ani în urmă (07.05.2012) Raspunde
  • realHQ :

    Perfect!
    Inca un sut in c..ie adresat Clujului care prea-si luase avant cu nu stiu cate zeci de echipe de juniori si nu stiu cate sute de copiii legitimati. De fapt de aceea cred ca au si fost singurii care au votat impotriva. Ia sa desfiinteze din echipe, sa faca ecomomie de bani si si-ar putea lua si ei un Sarovic sa le castige semifinala :D ...Acum la rece, nu era mai bine fara juniori, tineret, minibaschet sau ce mai au iar cu banii economisiti platit un jucator strain care sa-i duca in finala?

    cu 12 ani în urmă (07.05.2012) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe Agelu :

    @RealHQ
    Adica un fel de : sa moara si capra clujenilor.....NU esti chiar departe de adevar ! Parca vad ca de maine inchid sectiile de juniori si rasar Durant-ii si Rose-ii la fiecare echipa de Div. A !
    Hai sa ne trezim si sa vedem ca doar cei ce nu au loc la draft sau cei pe locurile 2697 - 4218 ajung la noi . Mare progres fata de ziua de azi ! Jucatorii romani , asa necajiti cum sunt au macar interesul sa le creasca cota pentru ca pentru ei e singura sansa . Vorbesc de cei 98% dintre cei care nu au sansa unei burese in NCAA . Daca le taiem si optiunea asta sa nu miram ca peste cativa ani vom avea doar cateva varfuri dar nu vom avea nici macra un cinci decent pentru o echipa.
    Nu-mi place dar trebuie sa dau exemplul fotbalului : dupa generatia Hagi , cand nationala avea 15 - 16 jucatori valorosi , a urmat generatia Mutu si Chivu . Nu s-au terminat talentele nici in fotbal dar primii au avut un climat " controlat " - Luceafarul , iar in cazul al doilea deja sunt greu de gasit jucatori decenti pentru echipele nationale, tineti minte cat s-a tras de talentele Florescu si Cocis. Evident, cluburile din Div. A ies in castig dar nu am vazut nici acolo jucatori straini de calibrul Mutu . Sau , in ograda baschetului - generatia Stanescu, Burlacu, Popescu.....

    cu 12 ani în urmă (08.05.2012) Raspunde
  • spark :

    e clar...
    Bai fratilor, eu stiu una si buna; daca vreau sa vad baschet de calitate ma uit la NBA. Nu tre sa-mi aduca Tocala ospatarii si shaormarii americani care au batut mingea pe maidan si acum vin si cara din Romania zeci de mii de dolari,bani de la consiile locale de multe ori, deci bani publici, ca sa vad cum da un amarat de slam dunk intr-un meci si apoi sa citesc despre ei (sau ele) cum s-au imbatat crita prin baruri, s-au batut sau sunt gasiti dopati cu iarba.
    Ca sa nu ma zic ca la multe din echipele chiar si de divizia A, singurii spectatori erau rudele si prietenii jucatorilor. De acum cine mai vine? Sau poate vine federatia cu o noua regula sa aducem si numeroasele familii americane, sa-i naturalizam pe toti si asa vom avea si sali pline si ceva samanta pentru viitori slam dunk-eri pe placul federatiei. Las' ca noi ne dam copiii la fotbal sau alte sporturi unde nu se castiga "asa mult" ca-n baschet sau eventual ii trimitem la munca in Spania, Italia si o lasam pe Tocala sa-si clatesca ochii cu funduri de negri plini de fibra.

    cu 12 ani în urmă (08.05.2012) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!