Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Virgil Stănescu. Jucătorul apreciat și respectat în toată țara

Adrian Micinic

Adrian Micinic
29.01.2012

Este cel mai respectat și admirat jucător român în activitate.

Nu știam cum aș putea să încep acest text ținând cont de faptul că în anumite situații cuvintele sunt prea sărace pentru a putea exprima la adevărata valoare mesajul pe care intenționăm să-l transmitem. Atunci când vine vorba despre Virgil Stănescu cred că e de înțeles de unde această temere.

Vorbim totuși despre cel mai important baschetbalist autohton în activitate și unul dintre puținii români cu o carieră atât de impresionantă în baschetul european la cel mai înalt nivel.

Prezent în cursul serii de sâmbătă (28.01), la Sala Horia Demian din Cluj-Napoca, o sală foarte dificilă din multe puncte de vedere pentru un jucător al unei echipe vizitatoare, Stănescu a părăsit terenul cu cinci greșeli personale pe finalul confruntării adjudecate de BC Mureș în fieful campioanei U Mobitelco Cluj. Însă maniera în care a făcut-o a fost una pe măsura valorii și a carierei aflate în spatele lui ViSta. A fost aplaudat la scenă deschisă de către susținătorii actualei campioane. Apreciere de care se bucură în orice sală pășește. Pentru că este un baschetbalist complet, un competitor de excepție și un jucător foarte corect.

El tocmai petrecuse 25 minute pe parchetul sălii în care evoluează campioana țării și a totalizat 12 puncte, 6 recuperări, o pasă decisivă și o intercepție cu două posesii pierdute pentru un coeficient de 13 la eficiență. Însă, statistica nu poate acoperi toate aspectele unui joc.

Cei care au văzut modul de desfășurare al partidei au urmărit un BC Mureș cu Stănescu în cvintetul aflat pe parchet și un altul când el se afla pe bancă, fiind odihnit ori protejat pentru problemele cu greșelile personale. Virgil este o prezență impunătoare sub coș în ambele faze ale jocului prin prisma faptului că în momentul actual al existenței sale a ajuns să fie un sportiv extrem de respectat de adversari în primul rând pentru ce este capabil să facă în joc.

Virgil poate atrage dublajul asupra sa și se descurcă excelent în astfel de situații pentru a găsi soluția optimă de a elibera un om capabil să puncteze în situații clare, fără marcaj. De asemenea știe să joace relația unu la unu cum nu mulți o pot face. În plus, prin atitudinea afișată, mereu pozitivă și întotdeauna activ în discuțiile cu colegii săi de echipă, aduce un plus de încredere și siguranță echipei și jucătorilor din tabăra sa. În apărare nu face rabat de la efort și este la fel de disciplinat precum tinerii Alex Pop ori Radu Paliciuc. Intră în duelurile fizice, încasează lovituri și contacte cu jucătorii cei mai puternici din echipa adversă, dar niciodată nu a avut o reacție necontrolată sau necugetată. Deși presiunea apasă pe umerii săi la fel de mult precum o face asupra unor alți jucători. Însă, Stănescu a câștigat respectul tribunelor și al oamenilor din baschet, indiferent că vorbim despre antrenori, conducători, sponsori, fani sau ziariști, pentru faptul că este civilizat. Este acel jucător și om care ne face plăcere să-l urmărim, să-i savurăm orice mișcare, orice gest pe teren. Pentru că știm, avem certitudinea, că orice s-ar întâmpla el va gestiona toată situația în mod exemplar. De aceea mi se pare firesc să îi subliniem atitudinea.

A făcut și continuă să facă acest lucru pentru că este o identitate. A lui. A demonstrat că poți să fii un sportiv mare și un caracter pe măsură. Pe de altă parte este tată a doi copii și înțelege că trebuie să fie un model în viață pentru ei. Dar Virgil este mai mult decât atât. Nu este model doar pentru copii săi, este unul și pentru mine. Este probabil și pentru cei care citesc aceste rânduri.

Personal am mai scris, și cu siguranță îmi doresc să o mai fac, despre Virgil Stănescu. Mi se pare firesc să o fac pentru că se numără printre jucătorii mei preferați, iar atunci când el este și un caracter de excepție plăcerea de a-i evidenția realizările este cu atât mai mare. 

Gândiți-vă, puneți-vă în locul său și al tuturor jucătorilor care ne încântă la fiecare sfârșit de săptămână cu jocul și cunoștințele lor despre baschet. Cât poate fi de greu să combini jocul potrivit cu atitudinea pe măsură...V-am spus că sunt prea sărace cuvintele.

Foto 1: Facebook
Foto 2: Radu Roșca (www.staychill.net

12 comentarii la aceasta stire:
  • BC Mureș Târgu Mureș hubatheo :

    Thumbs up
    Jos palaria in fata subiectului si al autorului acestui articol.

    cu 12 ani în urmă (29.01.2012) Raspunde
  • BC Sirius Mureșul Târgu Mureș jeff :

    da
    foarte frumos scris si adevarat.
    as mai adauga ca poate nu intamplator a ales Virgil sa joace la Mures anul acesta...
    (si nu ma refer la bani)

    cu 12 ani în urmă (29.01.2012) Raspunde
  • BC Mureș Târgu Mureș csaba81 :

    bravo
    bravo autorului acestui articol.....stenscu raman un idol si un tigru adevarat la bc mures....chiar daca in pacate se pare ca acesta este ultimul an din cariera acestui adevarat profesionist.bravo STANESCU,bafta in continuare

    cu 12 ani în urmă (29.01.2012) Raspunde
  • Pitagora :

    articol frumos şi real
    Stănescu este un sportiv extraordinar atât în teren cât şi în afara lui. Un adevărat caracter. Sunt convins că orice echipă din ţară l-ar fi vrut în echipă! Succes în tot ceea ce faci!

    cu 12 ani în urmă (29.01.2012) Raspunde
  • CSM CSU Oradea nexco :

    Corect .
    Ar trebui ca si Burlacu sa citeasca aceste randuri !

    cu 12 ani în urmă (29.01.2012) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca air23 :

    @nexco
    Mi-ai luat vorba din " tastatura " In alta ordine de idei trebuie tinut cont ca a fost aplaudat la un meci pe care "U" l-a pierdut. Atunci cand castigi esti mai generos cu oaspetii deci cu atat mai mare este meritul acestui mare sportiv

    cu 12 ani în urmă (29.01.2012) Raspunde
  • doarbaschet :

    extaz
    "Calitățile unui lider sunt cu totul speciale și ele nu se regăsesc tot timpul în statistică. Forța și moralul unei echipe este dată de forța și încrederea liderului său."
    Am dat un copy-paste dintr-un articol excelent scris de Ioana Ardereanu pe 11 ianuarie, intitulat "De ce avem nevoie de lideri" , referitor la aporturile lui Burlacu si Stanescu la rezulatele echipelor lor (Asesoft,Steaua,Mures,...). Atunci, n-ati comentat niciunul , probabil fiindca nu va placea Burlacu (ma gandesc ca nu aveti nimic cu Ioana) , acum sunteti in extaz.

    cu 12 ani în urmă (29.01.2012) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe icsabex :

    ViSta
    În opinia mea faptul că Stănescu este iubit peste tot în ţară pe lângă fairplay-ul şi dăruirea pentru baschet cel caracterizează, un factor important este simţul umorului. De nenumărate ori a născocit faze haioase, de exemplu la All Star Game 2011. De asemenea un punct forte o reprezintă dragostea pentru copii, în pauze, înainte şi după meci î-l putem vedea în jurul copiilor, discutând şi glumind cu ei. Toate acestea îi cresc popularitatea.

    cu 12 ani în urmă (29.01.2012) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca hell :

    Stanescu
    Am si eu o intrebare: A fost sau nu a fost fault la Phil Jones cand a fost eliminat? Eu zic ca nu, voi?

    cu 12 ani în urmă (29.01.2012) Raspunde
  • crina :

    respect
    stanescu prersedinte frb!cum suna?cred ca ar fi interesant un subiect pe tema asta

    cu 12 ani în urmă (29.01.2012) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe #32 :

    Stanescu 4 president
    Cred ca odata cu implicarea lui Virgil in conducerea la nivel inalt a baschetului romanesc putem redresa o corabie care de cativa e purtat de valuri, fara sa existe un carmaci adevarat. Ar fi timpul k cei care au dus baschetul romanesc aproape de lumea treia, in frunte cu .......... de Tocala, secondata de Dobrescu, Constantin si alte relicve ale unor timpuri apuse sa ne lase, si sa -si lase locul unor profesionisti desavarsiti. Cum ar fi Stanescu de pilda. Si cred ca nu ar fi singurul.

    cu 12 ani în urmă (30.01.2012) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe minu-s :

    intr-un final
    cred ca era cazul ca publicul clujean sa aiba atitudinea asta dupa cat de nesimtit a fost anul trecut la meciul cu steaua, asta mai ales din cauza unor membrii ai galeriei de fotbal care probabil sunt mai mult dinamovistii decat U-isti si sa nu-i uitam pe badaranii de serviciu care stau in spatele bancii oaspetilor si se leaga de cate un jucator preferat, cum au facut cu Stanescu la meciul respectiv

    cu 12 ani în urmă (31.01.2012) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!